1
advertentie
"De afgelopen jaren is het zoutgehalte in
brood met 30% gedaald zonder dat we onze
boterham minder lekker vinden. Als dat
geen bakkersgeheim is!" Anita Scholte op
Reimer is hoofd kwaliteit en duurzaamheid
bij Albert Heijn. Samen met haar team is
zij verantwoordelijk voor een gezonder
supermarktschap. "Elke avond vullen we vijf
miljoen borden in Nederland. Als wij ons
werk goed doen, heeft dat impact."
inder zout, suiker en
verzadigd vet. Het blijven de
belangrijkste doelen. Anita:
"Maar de veranderingen op
het gebied van smaak die dit
met zich meebrengt, hebben tijd
nodig. Als die ontwikkeling te snel
gaat, vinden klanten een product
niet lekker meer en laten ze het
liggen." Naast het gezonder maken
van bestaande producten, komen
er ook steeds meer nieuwe gezonde
producten bij in de winkel. Denk
aan rijst van bloemkool of de
fusilli van linzen (winnaar van de
Jaarprijs Goede Voeding 2019).
Het aantal volkorenproducten
in de winkels is afgelopen jaar
verdubbeld. Hoe worden deze
producten ontwikkeld en hoe zorg
je ervoor dat de consument over
heldere informatie beschikt om
zelf een verantwoorde keuze te
kunnen maken? Allemaal vragen
waar Anita en haar team zich
dagelijks mee bezighouden.
Albert Heijn heeft de ambitie
uitgesproken om 1 miljard
suikerklontjes uit haar producten
te halen. Afgelopen jaar zijn er
9 varianten appelmoes zonder
toegevoegde suiker geïntroduceerd
en zijn er 4 compotes in suiker
verlaagd. Dit is goed voor 11,7
miljoen suikerklontjes minder.
Ook de biologische ontbijtgranen
en krokante muesli's moesten
eraan geloven. Dit levert een
vermindering op van 6,5 miljoen
suikerklontjes per jaar. De teller
staat nu in totaal op 940 miljoen.
Dat betekent dat ergens begin
dit jaar de 1 miljard is bereikt.
Wat voor suiker geldt, geldt ook
voor zout en verzadigd vet. Het
afgelopen jaar heeft Albert Heijn
bijna 180.000 kilo verzadigd vet
en 100.000 kilo zout uit haar
producten gehaald. Vooral de
conserven kunnen met minder
toegevoegde suiker en zout af. Zo
wordt er aan blikjes kikkererwten,
kidneybonen en linzen helemaal
geen zout meer toegevoegd.
Anita: "1 miljard suikerklontjes
minder betekent niet dat we
klaar zijn. Het kan altijd beter."
Met beter bedoelen ze bij Albert
Heijn niet alléén gezonder.
Smaak en kwaliteit zijn net zo
belangrijk. "Suiker en zout hebben
ook een functie. Zout is een
conserveringsmiddel en zorgt dat
een product langer goed blijft.
Als een product sneller bederft,
moetje het weggooien en dat
is weer niet duurzaam. Suiker
maakt producten niet alleen zoet,
maar helpt ook bij het krokant
maken. Als je de suiker eruit laat,
moetje iets anders toevoegen.
Allemaal afwegingen die vooral
helder op het etiket moeten
staan. Wij streven niet naar een
clean label, maar naar een clear
label. Uiteindelijk bepaalt de
consument zelf wat hij in zijn
mond stopt. Gezondheid is een
persoonlijke keuze. Een gezin met
jonge kinderen heeft een andere
gezondheidsbehoefte dan een
65-plusser."
Naast een snelle invoering van het
nieuwe voedselkeuzelogo Nutri-
Score, blijft het team van Anita
nadenken over handige tools in
de winkel om klanten te helpen.
Neem de suikerwijzer: in één
oogopslag zie je hoeveel suiker
een product bevat. Anita: "Ik eet
elke dag muesli en schrok best
wel toen ik zag hoeveel suiker in
sommige ontbijtgranen zit. Nu ik
het weet, kies ik veel bewuster. Dat
het werkt, zie je aan de enorme
impact van de suikerwijzer op het
frisdrankschap. De afgelopen jaren
wordt er meer ruimte gegeven
aan water en lightproducten. Dat
is niet iets wat wij als supermarkt
hebben besloten. Dat hebben de
consumenten voor ons gedaan.
Die hebben op basis van de
suikerwijzer écht andere keuzes
gemaakt. Het is confronterend als
je ziet wat je koopt."
Wilt u meer weten over
gezonder eten volgens
Albert Heijn?
Kijk dan op ah.nl/gezond.
Daar worden ook de
Lekker Bezig-challenges
aangekondigd, met tips,
inspiratie en recepten om
gezonder te eten.
'1 MILJARD
SUIKERKLONTJES
MINDER'