D66: waarom werd Annahita
geweigerd op vlucht naar VS?
69.
3 dagen hotell
Veluwse Bronhotel
Fijnproevers Michelin delen vooral nieuwe sterren uit in Brabant en Limburg
7
Michelin deelde dit jaar acht nieuwe
sterren uit. Eentje in de hoofdstad, de
rest allemaal in de zuidelijke provincies.
Heeft de gezaghebbende gids de
Bourgondiërs herontdekt?
Waar zitten de sterrenrestaui
59.-
79.-
Ze zat te trillen in de zaal. Patricia
Marrees, die zelfs tijdens de cere
monie naar een collega appte dat ze
dacht dat het niet ging gebeuren,
sleepte met haar man Jan toch een
ster in de wacht voor hun nieuwe
restaurant Marrees in Weert.
Tot het laatste moment bleef het
spannend voor het ondernemers
echtpaar, wiens restaurant negen
tien jaar lang een ster droeg en vorig
jaar een fris begin maakte met een
nieuw concept: geen uitgebreide
zoveelgangendiners meer, maar
een restaurant waar ze zelf ook
graag heen zouden willen. Hun ster
was de beloning voor dat moedige
besluit. Marrees kreeg daarmee een
van de acht nieuwe sterren die in
een afgeladen DeLaMar Theater in
Amsterdam werden uitgedeeld. De
teller van het aantal eensterrenza-
ken staat daarmee op 92.
De verrassing van het culinaire
evenement was niet aan de top: De
Librije en Inter Scaldes behouden
hun drie Michelinsterren, vanwege
de 'fabelachtige ervaring' die ze bie
den. Jacob Jan Boerma van De Leest
in Vaessen hing zijn sterren afgelo
pen maand aan de wilgen. Ook bij
de tweesterrenrestaurants veran
derde niets: dat bleven er zeventien.
Overgeslagen
Wat opvalt: van de acht nieuwe
sterren gaat er één naar een restau
rant in Amsterdam. De andere ze
ven deelt Michelin allemaal uit in
de zuidelijke provincies: Weert, Ra-
venstein, Oosterhout, Valkens-
waard, Cromvoirt en zelfs twee
stuks in Maastricht. ,,Het zuiden is
een paar jaar overgeslagen", zegt Jan
Marrees, die zijn nieuw verworven
ster viert met een glaasje in de
foyer. ,,Er zijn ook restaurants waar
bij de afgelopen jaren de sterren
zijn afgenomen, maar nu komen er
weer bij.''
,,Het zuiden komt weer terug'',
zegt Patricia Marrees. ,,Het is toch
het Bourgondische deel van Neder
land. Als je ziet dat Belgen de
moeite nemen om de grens over te
steken om bij ons te eten, dan is dat
wel tekenend. Belgen zijn toch vrij
chauvinistisch.'' Onze zuiderburen
bezetten nu 30 a 40 procent van het
aantal tafels bij Marrees.
,,Het was een beetje mager in het
zuiden'', erkent hoofdinspecteur
Werner Loens van Michelin. ,,Het
duurt altijd even om een dossier op
te bouwen, er gaan jaren overheen.
We volgen de evolutie.'' Nederland
boert wel goed, zegt de hoofdin
specteur, die geen harde verklaring
paraat heeft. Is het dan toeval? ,,Ja,
volledig toeval. Ik merkte het zelf
ook pas bij de presentatie.''
In schril contrast met de rijkdom
van het zuiden staat het zeer korte
rijtje sterrenrestaurants in het Noor
den: bij elkaar tellen Drenthe, Gro
ningen en Friesland vier restaurants
op sterrenniveau. Dan heeft het
dunbevolkte Zeeland met vier een
sterren- en twee tweesterrenrestau
rants én Inter Scaldes het beter.
Is het noorden soms te ver voor
de inspecteurs? Loens schudt het
hoofd. ,,Het is niet te ver, want elke
provincie wordt elk jaar bezocht.
De provincies worden verdeeld.
Daar gaat het niet om.'' Je hebt er
minder vanwege de eetcultuur, die
anders is. ,,Het gaat ook een beetje
over godsdienst, het innerlijke ple
zieren past minder goed bij het cal
vinistische protestantisme. 4 euro
voor een goed biertje maakt niet
uit, het pleziert me.''
Amsterdam heeft gescoord met
slechts één nieuwe sterrenzaak:
Graphite by Peter Gast. Loens wijst
erop dat Amsterdam al veel sterren
telt. ,,Misschien is de markt in het
westen wel verzadigd.''
Niks toeval, vindt de Brabantse
tv-kok en kookboekenauteur
Danny Jansen. ,,Het bevestigt dat
Brabant ook gastronomisch de bes
te provincie is.'' Jazeker, de Raams-
donksveerse kookkunstenaar is een
Brabantse chauvinist, erkent hij.
,,Maar als het om culinair genoegen
gaat, loopt Brabant altijd voorop.
Onze bourgondische aard heeft al
tijd goed eten opgeleverd. Dat is
niks nieuws, maar valt door al die
Michelinsterren nu meer op.''
Nieuwe prijzen
Nieuw bij de presentatie van de
nieuwe Michelingids zijn drie on
derscheidingen. Eentje voor een
jonge, talentvolle kok, een voor een
topsommelier en een voor uitmun
tende service. De Young Chef
Award ging naar Cas Pikaar van res
taurant Doyy in Eindhoven. Peter
Bruins van restaurant de Bokke
doorns ontving de Service Award
en de beste sommelier van het jaar
is Koen van der Plas, die bij Inter
Scaldes werkte en nu bij Kasteel
Heemstede in Houten.
ZEELAND3
111 sterrenrestaurants
Annahita Mazaheri uit Amstel
veen wilde met vriendinnen naar
Amerika voor een vakantie. Vol
gens Mazaheri had de weigering te
maken met haar Iraanse achter
naam.
D66'er Sjoerd Sjoerdsma noemt
het 'onwenselijk' dat Nederlandse
staatsburgers enkel en alleen om
hun achternaam worden gewei
gerd en wil opheldering van mi
nister van Buitenlandse Zaken Stef
Blok. Sjoerdsma wil weten welke
bevoegdheden medewerkers van
de Amerikaanse immigratie
dienst, die in Nederland zijn gesta
tioneerd, hebben. En of zij foto's
mogen maken van paspoorten, zo
als bij Mazaheri is gebeurd.
Sjoerdsma wil ook dat Blok uit
zoekt wat de reden was dat Maza-
heri, die in Nederland is geboren
en geen Iraans paspoort heeft, niet
werd toegelaten aan boord van het
toestel. Zelf vermoedt de Amstel-
veense dat het te maken heeft met
de recente spanningen tussen de
VS en Iran.
Nederland en de VS onderhan
delen over de preclearance, waarbij
reizigers uit ons land die naar de
VS reizen al op Schiphol worden
gecheckt door Amerikaanse dou
ane en grensbewaking. Dat is pret
tig voor toeristen en zakenreizi
gers; die hoeven dan bij aankomst
in de VS niet urenlang in een rij te
staan. D66 is daar tegen, omdat de
VS mensen uit een aantal moslim
landen weigert en de partij niet
wil dat Nederland aan die zoge
noemde 'moslimban' meewerkt.
www.Zoweg.nl/dagblad of 0900-9693 70cpg
3 dagen Valkenburg 3 dgn Munsterland HP
-r 3
dinsdag 14 januari 2020
GO
Smullen in Neerlands buik
Ellen den Hollander
Amsterdam
Patricia en Jan Marrees kunnen juichend terug naar Weert: ze
kregen gisteren hun felbegeerde Michelinster. foto anp
O 1 ster nieuw
1 ster
O 2 sterren
3 sterren
140120 TU, bron: Michelin
Nederland telt nu 111 sterren
restaurants. Slechts twee
hebben het maximale aantal
van drie sterren: De Librije in
Zwolle en Inter Scaldes in
Kruiningen. Bij de tweester
renrestaurants veranderde
niets: er kwamen geen nieuwe
bij en niemand viel af.
De nieuwkomers met één ster
waren Eden (Valkenswaard),
Marrees (Weert), Versaen
(Ravenstein), Beluga Loves
You (Maastricht), Rantrée
(Maastricht), Noble Kitchen
(Cromvoirt), Zout en Citroen
(Oosterhout) en Graphite by
Peter Gast (Amsterdam).
D66 wil weten of de Ameri
kaanse immigratiedienst wel
bevoegd is om op Nederlands
grondgebied al passagiers te
weigeren op vluchten naar de
VS. Vorige week mocht Anna
hita Mazaheri (22) niet meevlie
gen naar Los Angeles.
Hanneke Keultjes
Den Haag
Prijs per persoon o.b.v. 2 personen en beschikbaarheid, exclusief reserve rings kosten en toeristenbelasting
Sfeervol hotel tussen de heidevelden en de bossen gelegen incl. well nessdag!
2 nachten in 3* De Hoeve van Nunspeet (8,0)
2 keer uitgebreid ontbijtbuffet
1 dagentree voor de Veluwse bron t.w.v. 33,50 p.p.
Gratis wifi en parkeren. Betaal pas bij aankomst!
B&B De Heren Van Valkenburg (8,3) 3* dS Hotel Gronau, Duitsland (8,3)
2 nachten incl. uitgebreid ontbijt
Gratis gebruik wifi
Aankomsten t/m juni
2 nachten incl. uitgebreic
2x een 3-gangen diner
Gratis wifi parkeren
ontbijt