D66: waarom werd Annahita geweigerd op vlucht naar VS? 69. 3 dagen hotell Veluwse Bronhotel Fijnproevers Michelin delen vooral nieuwe sterren uit in Brabant en Limburg 7 Michelin deelde dit jaar acht nieuwe sterren uit. Eentje in de hoofdstad, de rest allemaal in de zuidelijke provincies. Heeft de gezaghebbende gids de Bourgondiërs herontdekt? Waar zitten de sterrenrestaui 59.- 79.- Ze zat te trillen in de zaal. Patricia Marrees, die zelfs tijdens de cere monie naar een collega appte dat ze dacht dat het niet ging gebeuren, sleepte met haar man Jan toch een ster in de wacht voor hun nieuwe restaurant Marrees in Weert. Tot het laatste moment bleef het spannend voor het ondernemers echtpaar, wiens restaurant negen tien jaar lang een ster droeg en vorig jaar een fris begin maakte met een nieuw concept: geen uitgebreide zoveelgangendiners meer, maar een restaurant waar ze zelf ook graag heen zouden willen. Hun ster was de beloning voor dat moedige besluit. Marrees kreeg daarmee een van de acht nieuwe sterren die in een afgeladen DeLaMar Theater in Amsterdam werden uitgedeeld. De teller van het aantal eensterrenza- ken staat daarmee op 92. De verrassing van het culinaire evenement was niet aan de top: De Librije en Inter Scaldes behouden hun drie Michelinsterren, vanwege de 'fabelachtige ervaring' die ze bie den. Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaessen hing zijn sterren afgelo pen maand aan de wilgen. Ook bij de tweesterrenrestaurants veran derde niets: dat bleven er zeventien. Overgeslagen Wat opvalt: van de acht nieuwe sterren gaat er één naar een restau rant in Amsterdam. De andere ze ven deelt Michelin allemaal uit in de zuidelijke provincies: Weert, Ra- venstein, Oosterhout, Valkens- waard, Cromvoirt en zelfs twee stuks in Maastricht. ,,Het zuiden is een paar jaar overgeslagen", zegt Jan Marrees, die zijn nieuw verworven ster viert met een glaasje in de foyer. ,,Er zijn ook restaurants waar bij de afgelopen jaren de sterren zijn afgenomen, maar nu komen er weer bij.'' ,,Het zuiden komt weer terug'', zegt Patricia Marrees. ,,Het is toch het Bourgondische deel van Neder land. Als je ziet dat Belgen de moeite nemen om de grens over te steken om bij ons te eten, dan is dat wel tekenend. Belgen zijn toch vrij chauvinistisch.'' Onze zuiderburen bezetten nu 30 a 40 procent van het aantal tafels bij Marrees. ,,Het was een beetje mager in het zuiden'', erkent hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin. ,,Het duurt altijd even om een dossier op te bouwen, er gaan jaren overheen. We volgen de evolutie.'' Nederland boert wel goed, zegt de hoofdin specteur, die geen harde verklaring paraat heeft. Is het dan toeval? ,,Ja, volledig toeval. Ik merkte het zelf ook pas bij de presentatie.'' In schril contrast met de rijkdom van het zuiden staat het zeer korte rijtje sterrenrestaurants in het Noor den: bij elkaar tellen Drenthe, Gro ningen en Friesland vier restaurants op sterrenniveau. Dan heeft het dunbevolkte Zeeland met vier een sterren- en twee tweesterrenrestau rants én Inter Scaldes het beter. Is het noorden soms te ver voor de inspecteurs? Loens schudt het hoofd. ,,Het is niet te ver, want elke provincie wordt elk jaar bezocht. De provincies worden verdeeld. Daar gaat het niet om.'' Je hebt er minder vanwege de eetcultuur, die anders is. ,,Het gaat ook een beetje over godsdienst, het innerlijke ple zieren past minder goed bij het cal vinistische protestantisme. 4 euro voor een goed biertje maakt niet uit, het pleziert me.'' Amsterdam heeft gescoord met slechts één nieuwe sterrenzaak: Graphite by Peter Gast. Loens wijst erop dat Amsterdam al veel sterren telt. ,,Misschien is de markt in het westen wel verzadigd.'' Niks toeval, vindt de Brabantse tv-kok en kookboekenauteur Danny Jansen. ,,Het bevestigt dat Brabant ook gastronomisch de bes te provincie is.'' Jazeker, de Raams- donksveerse kookkunstenaar is een Brabantse chauvinist, erkent hij. ,,Maar als het om culinair genoegen gaat, loopt Brabant altijd voorop. Onze bourgondische aard heeft al tijd goed eten opgeleverd. Dat is niks nieuws, maar valt door al die Michelinsterren nu meer op.'' Nieuwe prijzen Nieuw bij de presentatie van de nieuwe Michelingids zijn drie on derscheidingen. Eentje voor een jonge, talentvolle kok, een voor een topsommelier en een voor uitmun tende service. De Young Chef Award ging naar Cas Pikaar van res taurant Doyy in Eindhoven. Peter Bruins van restaurant de Bokke doorns ontving de Service Award en de beste sommelier van het jaar is Koen van der Plas, die bij Inter Scaldes werkte en nu bij Kasteel Heemstede in Houten. ZEELAND3 111 sterrenrestaurants Annahita Mazaheri uit Amstel veen wilde met vriendinnen naar Amerika voor een vakantie. Vol gens Mazaheri had de weigering te maken met haar Iraanse achter naam. D66'er Sjoerd Sjoerdsma noemt het 'onwenselijk' dat Nederlandse staatsburgers enkel en alleen om hun achternaam worden gewei gerd en wil opheldering van mi nister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Sjoerdsma wil weten welke bevoegdheden medewerkers van de Amerikaanse immigratie dienst, die in Nederland zijn gesta tioneerd, hebben. En of zij foto's mogen maken van paspoorten, zo als bij Mazaheri is gebeurd. Sjoerdsma wil ook dat Blok uit zoekt wat de reden was dat Maza- heri, die in Nederland is geboren en geen Iraans paspoort heeft, niet werd toegelaten aan boord van het toestel. Zelf vermoedt de Amstel- veense dat het te maken heeft met de recente spanningen tussen de VS en Iran. Nederland en de VS onderhan delen over de preclearance, waarbij reizigers uit ons land die naar de VS reizen al op Schiphol worden gecheckt door Amerikaanse dou ane en grensbewaking. Dat is pret tig voor toeristen en zakenreizi gers; die hoeven dan bij aankomst in de VS niet urenlang in een rij te staan. D66 is daar tegen, omdat de VS mensen uit een aantal moslim landen weigert en de partij niet wil dat Nederland aan die zoge noemde 'moslimban' meewerkt. www.Zoweg.nl/dagblad of 0900-9693 70cpg 3 dagen Valkenburg 3 dgn Munsterland HP -r 3 dinsdag 14 januari 2020 GO Smullen in Neerlands buik Ellen den Hollander Amsterdam Patricia en Jan Marrees kunnen juichend terug naar Weert: ze kregen gisteren hun felbegeerde Michelinster. foto anp O 1 ster nieuw 1 ster O 2 sterren 3 sterren 140120 TU, bron: Michelin Nederland telt nu 111 sterren restaurants. Slechts twee hebben het maximale aantal van drie sterren: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Bij de tweester renrestaurants veranderde niets: er kwamen geen nieuwe bij en niemand viel af. De nieuwkomers met één ster waren Eden (Valkenswaard), Marrees (Weert), Versaen (Ravenstein), Beluga Loves You (Maastricht), Rantrée (Maastricht), Noble Kitchen (Cromvoirt), Zout en Citroen (Oosterhout) en Graphite by Peter Gast (Amsterdam). D66 wil weten of de Ameri kaanse immigratiedienst wel bevoegd is om op Nederlands grondgebied al passagiers te weigeren op vluchten naar de VS. Vorige week mocht Anna hita Mazaheri (22) niet meevlie gen naar Los Angeles. Hanneke Keultjes Den Haag Prijs per persoon o.b.v. 2 personen en beschikbaarheid, exclusief reserve rings kosten en toeristenbelasting Sfeervol hotel tussen de heidevelden en de bossen gelegen incl. well nessdag! 2 nachten in 3* De Hoeve van Nunspeet (8,0) 2 keer uitgebreid ontbijtbuffet 1 dagentree voor de Veluwse bron t.w.v. 33,50 p.p. Gratis wifi en parkeren. Betaal pas bij aankomst! B&B De Heren Van Valkenburg (8,3) 3* dS Hotel Gronau, Duitsland (8,3) 2 nachten incl. uitgebreid ontbijt Gratis gebruik wifi Aankomsten t/m juni 2 nachten incl. uitgebreic 2x een 3-gangen diner Gratis wifi parkeren ontbijt

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 7