Eerst friet en bier, nu bonbons GOEIE ZAAK Hoe blijft de Nederlandse winkelier overeind tussen grote ketens en internetshops? Op zoek naar bijzondere middenstanders. Deze week: De Chocolage in Bladel. „Melkchocolade met Iraanse zuurbes of kurkumachocolade met zwart sesamzaad: de bon bons van De Chocolage in Bladel zijn verrassend. Marjo Stals (63) kent de smaken vanuit Bahrein, waar ze jarenlang woon de. Haar dochter Najah Rashid (38) groeide er op, tot haar 16de. ,,Toen zijn we tijdelijk teruggegaan naar Nederland, zodat mijn beide dochters hier konden studeren.'' In Bahrein importeerden Marjo en haar man aan vankelijk alcoholvrij bier en friet. Omdat Marjo van chocolade hield, ging ze in de leer bij een chocola tier. Een paar jaar later opende ze een chocolade fabriek. ,,We zagen veel kansen. Onze doorbraak kwam toen we een cho colaatje voor de eerste klaspassagiers van Gulf Air mochten ontwikke len. Met de kruiden van mahalabia - een traditio nele melkpudding met pistache, kardemom en saffraan - heb ik toen een bonbon gemaakt. Ieder een vond hem geweldig. Vanaf dat moment heb ben we steeds meer sma ken ontwikkeld.'' Na haar scheiding Door veel te laten proe ven, maken steeds meer mensen kennis met hun bijzondere smaken. ,,De reacties worden steeds enthousiaster'', zegt Marjo stralend. ,,Wat je hier proeft, is totaal anders dan bij andere chocolatiers; hopelijk blijven de mensen daar voor komen.'' keerde Marjo in 2011 terug naar Nederland. ,,Via kennissen kreeg ik de kans om in een oude bedrijfskeuken in Eind hoven chocola te maken. Najah werkte destijds als diplomaat in Brussel en deelde een paar dozen uit op de ambassade. Een dag later belde een ambassademedewerker op: 'I love your chocolate!' Ze plaatste meteen een bestelling." Door mond-tot-mond- reclame ging vervolgens het balletje rollen. Sinds anderhalfjaar combineert Marjo de bestellingen met een eigen winkel. Doch ter Najah, die al langer nadacht over een carrière switch, helpt mee: ,,Dit is rustig en creatief; dat past goed bij mij.'' Pis(uchi0 FiU'faii C%x<»IJidocii|>jetwui TEKST RIANNE VAN DER MOLEN FOTO JOOST HOVING De Chocolage, Van Dissellaan 6, Bladel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 93