Eerst friet
en bier,
nu bonbons
GOEIE ZAAK
Hoe blijft de Nederlandse winkelier
overeind tussen grote ketens en
internetshops? Op zoek naar bijzondere
middenstanders. Deze week:
De Chocolage in Bladel.
„Melkchocolade
met Iraanse zuurbes of
kurkumachocolade met
zwart sesamzaad: de bon
bons van De Chocolage
in Bladel zijn verrassend.
Marjo Stals (63) kent de
smaken vanuit Bahrein,
waar ze jarenlang woon
de. Haar dochter Najah
Rashid (38) groeide er op,
tot haar 16de. ,,Toen zijn
we tijdelijk teruggegaan
naar Nederland, zodat
mijn beide dochters hier
konden studeren.''
In Bahrein importeerden
Marjo en haar man aan
vankelijk alcoholvrij bier
en friet. Omdat Marjo van
chocolade hield, ging ze
in de leer bij een chocola
tier. Een paar jaar later
opende ze een chocolade
fabriek. ,,We zagen veel
kansen. Onze doorbraak
kwam toen we een cho
colaatje voor de eerste
klaspassagiers van Gulf
Air mochten ontwikke
len. Met de kruiden van
mahalabia - een traditio
nele melkpudding met
pistache, kardemom en
saffraan - heb ik toen een
bonbon gemaakt. Ieder
een vond hem geweldig.
Vanaf dat moment heb
ben we steeds meer sma
ken ontwikkeld.''
Na haar scheiding
Door veel te laten proe
ven, maken steeds meer
mensen kennis met hun
bijzondere smaken. ,,De
reacties worden steeds
enthousiaster'', zegt
Marjo stralend. ,,Wat
je hier proeft, is totaal
anders dan bij andere
chocolatiers; hopelijk
blijven de mensen daar
voor komen.''
keerde Marjo in 2011
terug naar Nederland.
,,Via kennissen kreeg ik
de kans om in een oude
bedrijfskeuken in Eind
hoven chocola te maken.
Najah werkte destijds
als diplomaat in Brussel
en deelde een paar dozen
uit op de ambassade.
Een dag later belde een
ambassademedewerker
op: 'I love your chocolate!'
Ze plaatste meteen een
bestelling."
Door mond-tot-mond-
reclame ging vervolgens
het balletje rollen. Sinds
anderhalfjaar combineert
Marjo de bestellingen met
een eigen winkel. Doch
ter Najah, die al langer
nadacht over een carrière
switch, helpt mee: ,,Dit is
rustig en creatief; dat past
goed bij mij.''
Pis(uchi0 FiU'faii
C%x<»IJidocii|>jetwui
TEKST RIANNE VAN DER MOLEN
FOTO JOOST HOVING
De Chocolage,
Van Dissellaan 6, Bladel