voor U geproefd Erwtensoep mm Wanneer het vroeg donker wordt en de temperatuur richting vriespunt gaat, stijgt de vraag naar erwtensoep. Ons panel proeft zes kommen supermarktsnert. 5 einig winter- kost lijkt zo oer-Hollands als snert. Het woord roept beelden op van krassende schaatsen, krakend natuurijs en koek-en-zopie-tentjes. Je ver wacht dan ook louter Nederlanders achter de pitten bij het jaarlijkse WK Snert- en Stamppotkoken in Gronin gen. ,,Het is echt een wereldkampi oenschap'', vertelt Ineke Hoeksema, tweevoudig winnaar van de zilveren soeplepel. ,,Polen, Duitsers, we heb ben zelfs eens een Senegalees gehad.'' ,,Over de hele wereld eten mensen varianten van erwtensoep", weet Christian Boomker, winnaar in 2015. „Marokkaanse erwtensoep is bijvoor beeld heel lekker. Maar we hebben bij het WK ook snert voorbij zien ko men met sherry, en met garnalen.'' Er is één cruciaal punt waarop de vaderlandse snert zich onderscheidt: de dikke structuur. Snert moet je nog net niet met een kartelmes kunnen aansnijden, maar is stevig genoeg om een soepstengel rechtop in de pan te laten staan. De puriteinen noemen erwtensoep pas snert wanneer de pan een nacht rust heeft gehad en de inhoud nog een beetje extra vet op de heupen heeft gekregen. Spagaat Snert heeft nog een belangrijke ei genschap, leggen de panelleden uit: spliterwten zijn de basis van de soep. Bij deze erwtjes zijn het buitenste schilletje en de kiem verwijderd, waardoor ze uiteenvallen in twee gelijke delen. Veel grootschalige soepfabrikanten vervangen de split- erwten - of in elk geval een groot deel daarvan - door doperwten. ,,Doperwten hebben een veel taaier mondgevoel'', licht Hoeksema toe. ,,Je krijgt ze onmogelijk doodge- kookt.'',,Ze hebben een andere, meer zoetige smaak'', vult Boomker aan. ,,Dat proefje in de soep.'' Het panel proeft blind zes erwten soepen in zak, blik en pot van (huis)- merken uit de supermarkt. Eenmaal in de kom valt het de panelleden di rect op dat veel soepen stijf staan van de bindmiddelen. Een blik op de eti ketten bewijst na de proeverij dat het gros van de fabrikanten nauwelijks een kwart aan erwten in de ketel Ineke Hoeksema (36) Christian Boomker (45) Karin Hoeksema (35) Wereldkampioen van de stamppot discipline op het laatste WK. heeft gemikt. Alleen de soep van Albert Heijn bestaat voor meer dan de helft uit echte erwten. En ook nog eens hoofdzakelijk uit spliterwten, in tegenstelling tot de andere soepen waarin doperwten dominant aanwe zig zijn. Dat deze verstekelingen hun stempel drukken op de smaak, wordt rap duidelijk. ,,Ik mis steeds die typi sche snertsmaak'', jammert Hoek sema. ,,Had ze dan in elk geval beter met specerijen op smaak gebracht.'' Muffig Ook qua structuur valt veel te klagen. De soepen van Aldi en Jumbo zijn te zalvig en glad, Albert Heijn is aan de waterige kant. Unox en Struijk heb ben de juiste dikte wel begrepen. De soep van Struijk moet zelfs bijna met een beitel uit het blik worden gesla gen; al wordt de moddervette stamp potstructuur in de hete pan gelukkig nog wel vloeibaarder. Beide soepspecialisten scoren ook met een geur die de panelleden aan echte snert doet denken. Helaas blijft de smaak achter: de kom van Struijk is aan de flauwe kant, Unox kampt met een muffig bijsmaakje. Onder aan de streep levert alleen het biolo gische merk Kleinstesoepfabriek een snert die het panel werkelijk weet te behagen. De soep heeft een prima structuur, lekkere geur en kruidige smaak. Al is ook de prijs nogal gepe perd. Kleinstesoep fabriek ERWTEN Albert Heijn Aldi unox Unox Jumbo GO ZATERDAG 11 JANUARI 2020 Snert met de juiste erwt MATTHIJS MEEUWSEN Kok en deelnemer WK Snert- en Stamppotkoken. Won tweemaal de soepstrijd. Nog een professi onele kok en voormalig snert- kampioen. «WTENSOEPfSNERT MET VLEES €6,11 per 500 ml De structuur en het mondgevoel zijn het best in de test. Bovendien prima gekruid en voor zien van fijne vlees stukjes. 1,31 per 500 ml Hulde voor de grote hoeveelheid echte spliterwten. Helaas proeft het panel daar veel te weinig van en is ook de structuur te dunnetjes. €0,81 per 500 ml Een zalvige struc tuur, een bitter nasmaakje en een zee aan doperwten. De gulle hoeveel heid groente is het enige lichtpuntje. M Goede snert is stevig van structuur. FOTO SHUTTERSTOCK Struijk 1,39 per 500 ml Een tikkie te droog en stevig in blik, trekt prima bij in de pan. Buiten een fijn wortelzoetje en licht rookgordijntje blijft de smaak echter flauw. 2,36 per 500 ml Het dikke uiterlijk en de geur zijn veelbelovend, maar in de smaak domineren dop erwten; met een muffe bijsmaak. Kan meer pit gebruiken. €1,26 per 500 ml Rijk aan spekstuk- jes en goed grof gesneden groen tes. Wel te glad en glimmend en met een smaak waar geen spliterwt in op te merken is.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 77