voor U geproefd Erwtensoep
mm
Wanneer het vroeg donker
wordt en de temperatuur
richting vriespunt gaat,
stijgt de vraag naar
erwtensoep. Ons panel
proeft zes kommen
supermarktsnert.
5
einig winter-
kost lijkt zo
oer-Hollands
als snert. Het
woord roept
beelden op van krassende
schaatsen, krakend natuurijs en
koek-en-zopie-tentjes. Je ver
wacht dan ook louter Nederlanders
achter de pitten bij het jaarlijkse WK
Snert- en Stamppotkoken in Gronin
gen. ,,Het is echt een wereldkampi
oenschap'', vertelt Ineke Hoeksema,
tweevoudig winnaar van de zilveren
soeplepel. ,,Polen, Duitsers, we heb
ben zelfs eens een Senegalees gehad.''
,,Over de hele wereld eten mensen
varianten van erwtensoep", weet
Christian Boomker, winnaar in 2015.
„Marokkaanse erwtensoep is bijvoor
beeld heel lekker. Maar we hebben bij
het WK ook snert voorbij zien ko
men met sherry, en met garnalen.''
Er is één cruciaal punt waarop de
vaderlandse snert zich onderscheidt:
de dikke structuur. Snert moet je nog
net niet met een kartelmes kunnen
aansnijden, maar is stevig genoeg om
een soepstengel rechtop in de pan te
laten staan. De puriteinen noemen
erwtensoep pas snert wanneer de
pan een nacht rust heeft gehad en de
inhoud nog een beetje extra vet op de
heupen heeft gekregen.
Spagaat
Snert heeft nog een belangrijke ei
genschap, leggen de panelleden uit:
spliterwten zijn de basis van de soep.
Bij deze erwtjes zijn het buitenste
schilletje en de kiem verwijderd,
waardoor ze uiteenvallen in twee
gelijke delen. Veel grootschalige
soepfabrikanten vervangen de split-
erwten - of in elk geval een groot
deel daarvan - door doperwten.
,,Doperwten hebben een veel
taaier mondgevoel'', licht Hoeksema
toe. ,,Je krijgt ze onmogelijk doodge-
kookt.'',,Ze hebben een andere, meer
zoetige smaak'', vult Boomker aan.
,,Dat proefje in de soep.''
Het panel proeft blind zes erwten
soepen in zak, blik en pot van (huis)-
merken uit de supermarkt. Eenmaal
in de kom valt het de panelleden di
rect op dat veel soepen stijf staan van
de bindmiddelen. Een blik op de eti
ketten bewijst na de proeverij dat het
gros van de fabrikanten nauwelijks
een kwart aan erwten in de ketel
Ineke
Hoeksema (36)
Christian
Boomker (45)
Karin
Hoeksema (35)
Wereldkampioen
van de stamppot
discipline op het
laatste WK.
heeft gemikt. Alleen de soep van
Albert Heijn bestaat voor meer dan
de helft uit echte erwten. En ook nog
eens hoofdzakelijk uit spliterwten, in
tegenstelling tot de andere soepen
waarin doperwten dominant aanwe
zig zijn. Dat deze verstekelingen hun
stempel drukken op de smaak, wordt
rap duidelijk. ,,Ik mis steeds die typi
sche snertsmaak'', jammert Hoek
sema. ,,Had ze dan in elk geval beter
met specerijen op smaak gebracht.''
Muffig
Ook qua structuur valt veel te klagen.
De soepen van Aldi en Jumbo zijn te
zalvig en glad, Albert Heijn is aan de
waterige kant. Unox en Struijk heb
ben de juiste dikte wel begrepen. De
soep van Struijk moet zelfs bijna met
een beitel uit het blik worden gesla
gen; al wordt de moddervette stamp
potstructuur in de hete pan gelukkig
nog wel vloeibaarder.
Beide soepspecialisten scoren ook
met een geur die de panelleden aan
echte snert doet denken. Helaas blijft
de smaak achter: de kom van Struijk
is aan de flauwe kant, Unox kampt
met een muffig bijsmaakje. Onder
aan de streep levert alleen het biolo
gische merk Kleinstesoepfabriek een
snert die het panel werkelijk weet
te behagen. De soep heeft een prima
structuur, lekkere geur en kruidige
smaak. Al is ook de prijs nogal gepe
perd.
Kleinstesoep
fabriek
ERWTEN
Albert Heijn
Aldi
unox
Unox
Jumbo
GO ZATERDAG 11 JANUARI 2020
Snert met de juiste erwt
MATTHIJS MEEUWSEN
Kok en deelnemer
WK Snert- en
Stamppotkoken.
Won tweemaal de
soepstrijd.
Nog een professi
onele kok en
voormalig snert-
kampioen.
«WTENSOEPfSNERT
MET VLEES
€6,11 per 500 ml
De structuur en het
mondgevoel zijn
het best in de test.
Bovendien prima
gekruid en voor
zien van fijne vlees
stukjes.
1,31 per 500 ml
Hulde voor de
grote hoeveelheid
echte spliterwten.
Helaas proeft het
panel daar veel te
weinig van en is
ook de structuur te
dunnetjes.
€0,81 per 500 ml
Een zalvige struc
tuur, een bitter
nasmaakje en een
zee aan doperwten.
De gulle hoeveel
heid groente is het
enige lichtpuntje.
M Goede snert
is stevig van
structuur.
FOTO SHUTTERSTOCK
Struijk
1,39 per 500 ml
Een tikkie te droog
en stevig in blik,
trekt prima bij in de
pan. Buiten een fijn
wortelzoetje en
licht rookgordijntje
blijft de smaak
echter flauw.
2,36 per 500 ml
Het dikke uiterlijk
en de geur zijn
veelbelovend,
maar in de smaak
domineren dop
erwten; met een
muffe bijsmaak.
Kan meer pit
gebruiken.
€1,26 per 500 ml
Rijk aan spekstuk-
jes en goed grof
gesneden groen
tes. Wel te glad en
glimmend en met
een smaak waar
geen spliterwt in
op te merken is.