Inktvisfriet met mayonezu LICHT JAPANS Exotische citrussalade KOKEN \oeten Staal ,,Niet de tentakels, maar de, hoe zeg je dat, hoedjes van de inkt vis. Te koop bij de visboer en de grotere supermarkten, te vin den in het vriesvak. Inktvis tubes hebben een ander mond- gevoel dan de tentakels, ze voe len zachter en toch stevig aan.'' „Japanse mayonezu is vetter en zuurder dan de Hollandse. Een belangrijk ingrediënt is Japanse rijstazijn. Met natuurazijn zou het snijdend zuur worden. Rijstazijn maakt de mayonaise zachter van smaak.'' ,,Ja! Wat Amerikanen hebben met Heinz-ketchup, hebben Japanners met kewpie, zoals dit type mayonezu heet.'' tl shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder, toko) Dessert voor 4 personen (gebaseerd op een dessert uit het kookboek Koken in Villa Felderhof) 4 rode grapefruits 4 sinaasappels 2 citroenen 3 dl honing 75 g suiker 2 el oranjebloesemwater (supermarkt of toko) 100 g geschaafde aman delen Schil de vruchten en verwij der de witte velletjes. Snijd met een gekarteld mes dunne partjes. Doe dit boven een schaal om het sap op te vangen. Haal de pitten en de witte nerven uit het fruit. Schik de verschil lende partjes laag om laag in een ruime kom. Schep tussen elke laag wat honing en suiker en giet er een paar druppels oranjebloe semwater over. Eindig met een laagje honing. Zet de afgedekte schaal met fruit minimaal drie uur in de koeling. Rooster vlak voor het serveren de geschaafde amandelen. Verdeel het fruit over vier bordjes, lepel het sap erover en bestrooi het fruit tot slot met de geroosterde amandelen. Maak een foto van het gerecht, voor later. Puur Oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keu ken. Koop altijd 'echt' oranjebloesemwater, dus geen flesje waarop 'aroma' staat. (On)gezond Grapefruits bevatten de meeste vitamines van de citrusvruchten. Ze kunnen wel de opname van medicij nen beïnvloeden, dus check de bijsluiter. Hierop kun je wel een voorraadje vruchten kwijt. Deze knalrode stalen fruitschaal van designmerk Alessi kost 45 euro. In januari eten we graag lekker en licht. Tosao van Coevorden (35) helpt daar graag bij. Hij leerde koken van zijn Japanse moeder en Nederlandse oma, runt restaurant De Japanner in Amsterdam en bracht onlangs De bijbel van de Japanse keuken uit. Deze frietjes maken we van inktvistubes, wat zijn dat? En hoe smaakt Japanse mayonaise? Hebben alle Japanners deze mayo in huis? Ingrediënten voor de mayo 1 eidooier 1 tl dijonmosterd 180 ml sojaolie halve tl MSG-poeder 1 tl suiker 1 el witterijstazijn sap van halve citroen Ingrediënten voor de frietjes (voor 2 personen) 200 g inktvistubes 3 el maizena sla- of zonnebloemolie halve citroen Bereiding van de mayo Meng de eidooier in de blender of keukenmachine met de mosterd. Voeg in een straaltje een kwart van de sojaolie toe. Voeg een halve theelepel zout, het MSG-poeder en de suiker toe. Voeg opnieuw een kwart van de sojaolie toe. Dan de azijn, het citroensap en de rest van de sojaolie. Zet de mayo in een pot in de koelkast. Bereiding van de frietjes Halveer de inktvistubes over de lengte. Snijd de gehalveerde tubes in reepjes van 1 cm. Bestrooi de inktvis met de maizena. Verhit sla- of zonnebloemolie in een frituurpan of diepe pan tot 180 graden. Frituur de inktvis in porties tot de maizena een korstje vormt. Neem de frietjes uit het vet, bestrooi ze met 1 tl zout. Laat uitlekken in een vergiet met keukenpapier. Meng het zevenkruidenpoeder met de mayonaise. Serveer de frietjes met deze spicy mayo en citroenpartjes. ZATERDAG 11 JANUARI 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 125