Inktvisfriet met mayonezu
LICHT JAPANS
Exotische
citrussalade
KOKEN
\oeten
Staal
,,Niet de tentakels, maar de, hoe
zeg je dat, hoedjes van de inkt
vis. Te koop bij de visboer en de
grotere supermarkten, te vin
den in het vriesvak. Inktvis
tubes hebben een ander mond-
gevoel dan de tentakels, ze voe
len zachter en toch stevig aan.''
„Japanse mayonezu is vetter en
zuurder dan de Hollandse. Een
belangrijk ingrediënt is Japanse
rijstazijn. Met natuurazijn zou
het snijdend zuur worden.
Rijstazijn maakt de mayonaise
zachter van smaak.''
,,Ja! Wat Amerikanen hebben
met Heinz-ketchup, hebben
Japanners met kewpie, zoals dit
type mayonezu heet.''
tl shichimi togarashi (Japans
zevenkruidenpoeder, toko)
Dessert voor 4 personen
(gebaseerd op een dessert
uit het kookboek Koken in
Villa Felderhof)
4 rode grapefruits
4 sinaasappels
2 citroenen
3 dl honing
75 g suiker
2 el oranjebloesemwater
(supermarkt of toko)
100 g geschaafde aman
delen
Schil de vruchten en verwij
der de witte velletjes. Snijd
met een gekarteld mes
dunne partjes. Doe dit
boven een schaal om het
sap op te vangen. Haal de
pitten en de witte nerven uit
het fruit. Schik de verschil
lende partjes laag om laag
in een ruime kom. Schep
tussen elke laag wat honing
en suiker en giet er een
paar druppels oranjebloe
semwater over. Eindig met
een laagje honing.
Zet de afgedekte schaal
met fruit minimaal drie uur
in de koeling. Rooster vlak
voor het serveren de
geschaafde amandelen.
Verdeel het fruit over vier
bordjes, lepel het sap
erover en bestrooi het fruit
tot slot met de geroosterde
amandelen. Maak een foto
van het gerecht, voor later.
Puur
Oranjebloesemwater
wordt veel gebruikt in
de Marokkaanse keu
ken. Koop altijd 'echt'
oranjebloesemwater,
dus geen flesje
waarop 'aroma' staat.
(On)gezond
Grapefruits bevatten
de meeste vitamines
van de citrusvruchten.
Ze kunnen wel de
opname van medicij
nen beïnvloeden, dus
check de bijsluiter.
Hierop kun je wel een
voorraadje vruchten
kwijt. Deze knalrode
stalen fruitschaal van
designmerk Alessi
kost 45 euro.
In januari eten we graag lekker en licht. Tosao van Coevorden (35)
helpt daar graag bij. Hij leerde koken van zijn Japanse moeder en
Nederlandse oma, runt restaurant De Japanner in Amsterdam en
bracht onlangs De bijbel van de Japanse keuken uit.
Deze frietjes maken we van
inktvistubes, wat zijn dat?
En hoe smaakt Japanse
mayonaise?
Hebben alle Japanners deze
mayo in huis?
Ingrediënten voor de mayo
1 eidooier
1 tl dijonmosterd
180 ml sojaolie
halve tl MSG-poeder
1 tl suiker
1 el witterijstazijn
sap van halve citroen
Ingrediënten voor de frietjes
(voor 2 personen)
200 g inktvistubes
3 el maizena
sla- of zonnebloemolie
halve citroen
Bereiding van de mayo
Meng de eidooier in de blender
of keukenmachine met de
mosterd. Voeg in een straaltje
een kwart van de sojaolie toe.
Voeg een halve theelepel zout,
het MSG-poeder en de suiker
toe. Voeg opnieuw een kwart
van de sojaolie toe. Dan de
azijn, het citroensap en de rest
van de sojaolie. Zet de mayo in
een pot in de koelkast.
Bereiding van de frietjes
Halveer de inktvistubes over de
lengte. Snijd de gehalveerde
tubes in reepjes van 1 cm.
Bestrooi de inktvis met de
maizena. Verhit sla- of
zonnebloemolie in een
frituurpan of diepe pan tot 180
graden. Frituur de inktvis in
porties tot de maizena een
korstje vormt. Neem de frietjes
uit het vet, bestrooi ze met 1 tl
zout. Laat uitlekken in een
vergiet met keukenpapier.
Meng het zevenkruidenpoeder
met de mayonaise. Serveer de
frietjes met deze spicy mayo en
citroenpartjes.
ZATERDAG 11 JANUARI 2020 37