Uitgelachen om kiekjes van kliekjes GIPHARTS KOOKEILAND Ronald Giphart haalt herinneringen op aan de tijd die hij doorbracht met Erik Hulzebosch in de villa van Rik Felderhof. Op Schiermonnikoog vond mijn vrouw in een twee dehandsboekenzaak voor een paar euro Koken in Villa Felder hof (2006), het kookboek van de tv-serie waarin NCRV-coryfee Rik Felderhof in een Zuid Franse villa jarenlang twee min of meer bekende gasten ont ving die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hadden. Voor mij een blast from the past, want in 2003 werd ik door het programma uitgenodigd, samen met de illustere schaat ser Erik Hulzebosch (het programma werd vorig jaar herhaald en staat online). Hulzebosch - de nuchtere bijna-Elfstedentochtwinnaar - onthulde tegenover mij en de draaiende camera dat hij nog nooit van zijn leven een boek had gelezen. 'Ja, kweet niet, dat zit niet in mie', zei hij in zijn stereotype Overijsselse accent. 'Je gaat op vakantie toch nie zittn lezn?' 'Harrie Moelies?' vroeg hij toen ik hem vroeg naar de destijds bekendste schrijver van Nederland. 'Noh, daar hek nog nooit van gehoord. Ik denk dat in heel Gramsbergen niemand weet wie dat is.' Op mijn beurt wist ik niet wie Jan Maarten Heideman was, op dat moment de bekend ste marathonschaatser van Nederland, iets wat Hulzebosch al even onbegriepelijk vond. Het verblijf was buitengewoon aangenaam, want hoewel onze levens mijlenver van elkaar stonden, konden Hulzebosch en ik erg lachen samen. Dat jaar had ik een digitale camera gekocht, waarmee ik alle door mijn vrouw bereide maaltijden voor de eeuwigheid vastlegde. Inmiddels leven we in een Instagramtijdperk waarin de halve wereld met z'n telefoon 'kiekjes van zijn kliekjes' schiet, maar destijds was dit gebruik nog zo vreemd dat Hulzebosch mij er hartelijk om uitlachte. 'Fotografeer je dan ook wat er aan de onderkant weer oet- koemt?' vroeg hij gillend van plezier, want het ging er bij hem echt niet in dat iemand afbeeldingen van zijn eten zou willen hebben. En dat terwijl de maaltijden bij Villa Felder- hof zeker de moeite waard waren om te fotograferen. Ze waren bereid door een bevallige cheffin genaamd Musa Cita, die was geboren in Guadeloupe en niet alleen fantastisch kon koken, maar al even geweldig kon vertellen over haar wereldreizen. Zojuist heb ik in mijn digitale fotoarchief haar gerechten be keken, die ik dus zeventien jaar geleden heb vastgelegd: rosbief, carpaccio, avocado met garnaal, tongfilet met groente, salade met gerookte eendenborst en een exotische fruitschotel. Een paar zijn terechtgekomen in het kookboek, dat dus inmid dels verramsjt is, maar gelukkig hebben we de foto's nog. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN in gerechtt

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 124