Uitgelachen
om kiekjes
van kliekjes
GIPHARTS KOOKEILAND
Ronald Giphart haalt
herinneringen op aan de
tijd die hij doorbracht met
Erik Hulzebosch in de villa
van Rik Felderhof.
Op Schiermonnikoog
vond mijn vrouw in een twee
dehandsboekenzaak voor een
paar euro Koken in Villa Felder
hof (2006), het kookboek van de
tv-serie waarin NCRV-coryfee
Rik Felderhof in een Zuid
Franse villa jarenlang twee min
of meer bekende gasten ont
ving die ogenschijnlijk niets
met elkaar te maken hadden.
Voor mij een blast from the past,
want in 2003 werd ik door het
programma uitgenodigd,
samen met de illustere schaat
ser Erik Hulzebosch (het
programma werd vorig jaar
herhaald en staat online).
Hulzebosch - de nuchtere
bijna-Elfstedentochtwinnaar -
onthulde tegenover mij en de
draaiende camera dat hij nog
nooit van zijn leven een boek
had gelezen. 'Ja, kweet niet, dat
zit niet in mie', zei hij in zijn
stereotype Overijsselse accent.
'Je gaat op vakantie toch nie
zittn lezn?'
'Harrie Moelies?' vroeg hij
toen ik hem vroeg naar de
destijds bekendste schrijver van
Nederland. 'Noh, daar hek nog
nooit van gehoord. Ik denk dat
in heel Gramsbergen niemand
weet wie dat is.'
Op mijn beurt wist ik niet
wie Jan Maarten Heideman
was, op dat moment de bekend
ste marathonschaatser van
Nederland, iets wat Hulzebosch
al even onbegriepelijk vond.
Het verblijf was buitengewoon
aangenaam, want hoewel onze
levens mijlenver van elkaar
stonden, konden Hulzebosch
en ik erg lachen samen. Dat jaar
had ik een digitale camera
gekocht, waarmee ik alle door
mijn vrouw bereide maaltijden
voor de eeuwigheid vastlegde.
Inmiddels leven we in een
Instagramtijdperk waarin de
halve wereld met z'n telefoon
'kiekjes van zijn kliekjes' schiet,
maar destijds was dit gebruik
nog zo vreemd dat Hulzebosch
mij er hartelijk om uitlachte.
'Fotografeer je dan ook wat er
aan de onderkant weer oet-
koemt?' vroeg hij gillend van
plezier, want het ging er bij
hem echt niet in dat iemand
afbeeldingen van zijn eten zou
willen hebben. En dat terwijl
de maaltijden bij Villa Felder-
hof zeker de moeite waard
waren om te fotograferen.
Ze waren bereid door een
bevallige cheffin genaamd
Musa Cita, die was geboren in
Guadeloupe en niet alleen
fantastisch kon koken, maar al
even geweldig kon vertellen
over haar wereldreizen.
Zojuist heb ik in mijn digitale
fotoarchief haar gerechten be
keken, die ik dus zeventien jaar
geleden heb vastgelegd: rosbief,
carpaccio, avocado met garnaal,
tongfilet met groente, salade
met gerookte eendenborst en
een exotische fruitschotel.
Een paar zijn terechtgekomen
in het kookboek, dat dus inmid
dels verramsjt is, maar gelukkig
hebben we de foto's nog.
36
Eten
FOTOSHODYCAREMAN
in gerechtt