74 [78] O ^3 Lokaal Tessa haalt het beste uit koffie MARGOT ZEELAND 11 twee mosselen en een stukje witvis als garne ring een tikkeltje karig. Worden we een stuk vrolijker van. Het vlees is prachtig geschroeid en heeft die heerlijke bar- becuesmaak. Onwijs sappig en mals is het. En de grillstrepen ogen zo fraai dat een foto niet zou misstaan in een barbecueboek. Bij de ri beye komt goede chimichurri, met grof ge hakte peterselie, pepers en knoflook. Het geeft het vlees Zuid-Amerikaans temperament. Heerlijk. ,,De ribeye willen we ook van de kaart halen", vertelt Simone. ,,Van al het vlees verkoopt de ribeye het minst. Maar nu ga ik toch twijfelen." Ons advies: niet aarzelen, la ten staan! Wat wel beter kan, is de mayonaise. De lekkere zelf gesneden friet verdient een ei gen gedraaide mayo. Met een zuurtje erin, past goed bij de chimichurri en de gegrilde cour gette en paprika. Goed is ook de zeebaars van mijn tafelgenoot, met oregano, knoflook, pe terselie, olijfolie en citroen. Het vel van de vis is knapperig, de zeebaars zit an sich boordevol smaak en heeft weinig kruiding nodig. Om te beklemtonen dat we niet aan goede voornemens doen, nemen we ijs na. De choco ladesaus van mijn dame blanche is heet zoals het moet en doet het vanille-ij s als een poolkap smelten. De pecannoten geven net dat tikkeltje zout en crunch dat je wilt. Ook het ijs met ge zouten karamel smaakt prima, al is de karamel eerder zoet dan zout. Simone belt een paar dagen na ons bezoek. ,,Dat je nu net de gerechten kiest die van de kaart gaan..." De ribeye blijkt gelukkig een twistpunt. Daar voor rijden we met alle liefde nog eens een kwartier door Domburg. BEOORDELING Voorgerecht &8j Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance uit Middelburg had altijd al inte resse in koffie. Niet zo gek dat ze koffiebrander is geworden, al word je dat niet vanzelf. ,,Ik ging op bezoek bij mijn zus in Colombia en daar langs verschillende koffieplantages. De boeren hebben zelf veel werk aan het telen van koffie, maar ze krijgen er te weinig geld voor. Veel van de koffie wordt door grote bedrijven opgekocht. Zo ontstond het idee om de kof fie naar Nederland te halen en hier te verkopen", vertelt ze en thousiast. Bittere koffie ,,Omdat ik nog geen netwerk in koffie had, ben ik gewoon met koffiebranden begonnen bij Koffieboonen in Axel van So phie Boonen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want branden is erg leuk. J e haalt het beste uit de koffie en dat is een kunst op zich. Daarbij probeer ik mezelf steeds te verbeteren. Iedere kof fie smaakt anders", legt ze uit. ,,Zelf drink ik in de ochtend bit tere koffie uit Colombia en na het eten koffie uit Ethiopië. Die smaakt een beetje naar bessen." De koffie haalt ze niet zelf, maar die koopt ze in België bij Cup-a Lot. ,,Zij kopen direct in bij de boeren en weten zo wat de eigenschappen zijn, wat je proeft in het product. Uiteinde lijk wil ik er echt mijn beroep van maken met een eigen bran derij en een proeverij." Goed idee! Evenals dit koffie-ijs. Doe 250 gram suiker en een zakje vanil lesuiker in een kom en klop daar 2 eieren doorheen met 4 kopjes afgekoelde espressokoffie. Doe er 350 milliliter volle melk en 250 milliliter verse slagroom door, klop goed luchtig en laat het in de vriezer tot ijs worden of gebruik een ijsmachine. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Zoals u wellicht heeft gelezen, interviewde ik de afgelopen maanden diverse Zeeuwse boeren. Boer zijn is heden ten dage best een opgave. Zoals een van de boeren goed ver woordde; mensen willen voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk eten kopen en daardoor wor den we wel tot een agressieve manier van telen, kweken en verbouwen gedwongen. Ik denk dat hij een punt heeft. Wij als consumenten hebben een grotere in vloed op wat er nu gebeurt op het gebied van de CO2-crisis dan we misschien denken. Door lokaal te kopen, gewoon in de buurt, kunnen we daar om te beginnen positief aan bijdragen. Zo hoeft het voedsel geen enorme afstanden af te leggen wat al milieuwinst is. Minder vlees eten is een an dere goede daad die we als consument kunnen stellen. Het is nu eenmaal zo dat van alle land bouwgrond in de wereld er maar liefst 77 procent door de veeteelt in beslag wordt genomen, voor het vee zelf of voor het verbouwen van hun voer. Daarnaast draagt de veehouderij voor 15 procent bij aan de broeikasgassen. Beter dus minder vlees en als er dan toch een lekker stukje vlees op het bord komt, dan afkomstig van de bioboer en van beesten die in Zeeland graasden. Zelf vind ik het heerlijk om lokale producten te kopen en langs boerderijwinkels in de buurt te gaan, al kom ik vanzelfsprekend ook in de super markt. Bij lokale ondernemers kopen, geldt trou wens ook voor de andere winkels in de stad. Leeg stand van panden maakt steden niet aantrekkelij ker. Ik was stomverbaasd te lezen dat schoolkin deren hun pakketten vol bestelde artikelen ge woon op school laten bezorgen. Stiekem moest ik ook wel lachen, want waarschijnlijk zou ik dat zelf ook gedaan hebben op die leeftijd. Nu zo min mo gelijk, dat is tevens mijn goede voornemen. Wij als consumenten hebben een grotere invloed op wat er nu gebeurt op het gebied van de CO2-crisis dan we misschien denken vrijdag 10 januari 2020 GO rt staan Op naar de ribeye. Nog iets na? eindscore Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) MIDDELBURG Tessa de Braal Koffebrander Tessa de Braal aan het werk in de koffiebran derij in Axel. foto anne hana

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39