74
[78]
O
^3
Lokaal
Tessa haalt het beste uit koffie
MARGOT
ZEELAND 11
twee mosselen en een stukje witvis als garne
ring een tikkeltje karig.
Worden we een stuk vrolijker van. Het vlees is
prachtig geschroeid en heeft die heerlijke bar-
becuesmaak. Onwijs sappig en mals is het. En
de grillstrepen ogen zo fraai dat een foto niet
zou misstaan in een barbecueboek. Bij de ri
beye komt goede chimichurri, met grof ge
hakte peterselie, pepers en knoflook. Het geeft
het vlees Zuid-Amerikaans temperament.
Heerlijk. ,,De ribeye willen we ook van de
kaart halen", vertelt Simone. ,,Van al het vlees
verkoopt de ribeye het minst. Maar nu ga ik
toch twijfelen." Ons advies: niet aarzelen, la
ten staan! Wat wel beter kan, is de mayonaise.
De lekkere zelf gesneden friet verdient een ei
gen gedraaide mayo. Met een zuurtje erin, past
goed bij de chimichurri en de gegrilde cour
gette en paprika. Goed is ook de zeebaars van
mijn tafelgenoot, met oregano, knoflook, pe
terselie, olijfolie en citroen. Het vel van de vis
is knapperig, de zeebaars zit an sich boordevol
smaak en heeft weinig kruiding nodig.
Om te beklemtonen dat we niet aan goede
voornemens doen, nemen we ijs na. De choco
ladesaus van mijn dame blanche is heet zoals
het moet en doet het vanille-ij s als een poolkap
smelten. De pecannoten geven net dat tikkeltje
zout en crunch dat je wilt. Ook het ijs met ge
zouten karamel smaakt prima, al is de karamel
eerder zoet dan zout.
Simone belt een paar dagen na ons bezoek.
,,Dat je nu net de gerechten kiest die van de
kaart gaan..." De ribeye blijkt gelukkig een
twistpunt. Daar voor rijden we met alle liefde
nog eens een kwartier door Domburg.
BEOORDELING
Voorgerecht
&8j
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
uit Middelburg had altijd al inte
resse in koffie. Niet zo gek dat ze
koffiebrander is geworden, al
word je dat niet vanzelf.
,,Ik ging op bezoek bij mijn
zus in Colombia en daar langs
verschillende koffieplantages.
De boeren hebben zelf veel
werk aan het telen van koffie,
maar ze krijgen er te weinig geld
voor. Veel van de koffie wordt
door grote bedrijven opgekocht.
Zo ontstond het idee om de kof
fie naar Nederland te halen en
hier te verkopen", vertelt ze en
thousiast.
Bittere koffie
,,Omdat ik nog geen netwerk in
koffie had, ben ik gewoon met
koffiebranden begonnen bij
Koffieboonen in Axel van So
phie Boonen. Ik ben blij dat ik
dat gedaan heb, want branden is
erg leuk. J e haalt het beste uit de
koffie en dat is een kunst op
zich. Daarbij probeer ik mezelf
steeds te verbeteren. Iedere kof
fie smaakt anders", legt ze uit.
,,Zelf drink ik in de ochtend bit
tere koffie uit Colombia en na
het eten koffie uit Ethiopië. Die
smaakt een beetje naar bessen."
De koffie haalt ze niet zelf,
maar die koopt ze in België bij
Cup-a Lot. ,,Zij kopen direct in
bij de boeren en weten zo wat
de eigenschappen zijn, wat je
proeft in het product. Uiteinde
lijk wil ik er echt mijn beroep
van maken met een eigen bran
derij en een proeverij." Goed
idee!
Evenals dit koffie-ijs. Doe 250
gram suiker en een zakje vanil
lesuiker in een kom en klop daar
2 eieren doorheen met 4 kopjes
afgekoelde espressokoffie. Doe
er 350 milliliter volle melk en
250 milliliter verse slagroom
door, klop goed luchtig en laat
het in de vriezer tot ijs worden
of gebruik een ijsmachine.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Zoals u wellicht heeft gelezen, interviewde
ik de afgelopen maanden diverse Zeeuwse
boeren. Boer zijn is heden ten dage best een
opgave. Zoals een van de boeren goed ver
woordde; mensen willen voor zo min mogelijk
geld zoveel mogelijk eten kopen en daardoor wor
den we wel tot een agressieve manier van telen,
kweken en verbouwen gedwongen. Ik denk dat
hij een punt heeft.
Wij als consumenten hebben een grotere in
vloed op wat er nu gebeurt op het gebied van de
CO2-crisis dan we misschien denken. Door lokaal
te kopen, gewoon in de buurt, kunnen we daar
om te beginnen positief aan bijdragen. Zo hoeft
het voedsel geen enorme afstanden af te leggen
wat al milieuwinst is. Minder vlees eten is een an
dere goede daad die we als consument kunnen
stellen. Het is nu eenmaal zo dat van alle land
bouwgrond in de wereld er maar liefst 77 procent
door de veeteelt in beslag wordt genomen, voor
het vee zelf of voor het verbouwen van hun voer.
Daarnaast draagt de veehouderij voor 15 procent
bij aan de broeikasgassen. Beter dus minder vlees
en als er dan toch een lekker stukje vlees op het
bord komt, dan afkomstig van de bioboer en van
beesten die in Zeeland graasden.
Zelf vind ik het heerlijk om lokale producten te
kopen en langs boerderijwinkels in de buurt te
gaan, al kom ik vanzelfsprekend ook in de super
markt. Bij lokale ondernemers kopen, geldt trou
wens ook voor de andere winkels in de stad. Leeg
stand van panden maakt steden niet aantrekkelij
ker. Ik was stomverbaasd te lezen dat schoolkin
deren hun pakketten vol bestelde artikelen ge
woon op school laten bezorgen. Stiekem moest ik
ook wel lachen, want waarschijnlijk zou ik dat zelf
ook gedaan hebben op die leeftijd. Nu zo min mo
gelijk, dat is tevens mijn goede voornemen.
Wij als consumenten hebben een grotere invloed
op wat er nu gebeurt op het gebied van de CO2-crisis
dan we misschien denken
vrijdag 10 januari 2020
GO
rt staan
Op naar de ribeye.
Nog iets na?
eindscore
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
MIDDELBURG Tessa de Braal
Koffebrander Tessa de Braal aan het werk in de koffiebran
derij in Axel. foto anne hana