Vier recepten voor mocktails
Dry January, na de feestdagen een maand geen alcohol nuttigen, is
populair. Dat betekent niet dat je alleen nog maar spa of appelsap
kunt drinken. Sommelier en restauranteigenaar Janine de Zeeuw
Kinderman geeft tips voor mocktails, oftewel: alcoholvrije cocktails.
10
ORANGE ELDERFLOWER
Even een avondje géén alco
hol' - dat hoort Janine de
Zeeuw-Kinderman (34)
steeds vaker van haar gasten
in restaurant De Zeeuw, de
zaak van haar en haar man chef-kok
Jeroen in Haarlem. Waar het een paar
jaar geleden nog 'ongezellig' was als je
geen biertje of glas wijn dronk, zijn er
nu steeds meer mensen die kiezen
voor een avondje zonder. ,,Soms om
dat ze er niet van houden, maar ook
omdat ze gezond willen leven, met de
auto zijn of geen zin hebben in hoofd
pijn de volgende dag. Dat is nu een
stuk meer geaccepteerd", merkt Ja-
nine. Het verklaart ook de populariteit
van een initiatief als Dry January, een
maand waarin mensen de alcohol
laten staan. Vorig jaar deden naar
schatting honderdduizend mensen
mee.
Jarenlang werkte Janine de Zeeuw
Kinderman als sommelier in twee
sterrenrestaurants. Ze merkte daar op
hoe ze iemand die geen alcohol dronk
niet de 'beleving' kon bieden die ie
mand met een wijnarrangement wél
kreeg. „Zonder alcohol waren de
opties fris of water - dan ben je snel
klaar.''
Gember en bubbels
Tot zes jaar geleden. Een gast meldde
zich bij Janine, hij vroeg vanwege zijn
ziekte bij zijn reservering om een
alcoholvrij alternatief. Ze besloot zich
op smaakvolle drankjes in dit assorti
ment te storten. ,,Ik heb de keuken
gevraagd allerlei siropen en extracties
voor me te maken. Ik ben gaan experi
menteren en proeven totdat ik een
aanbod had waar ik tevreden over
was. Die man was zó enthousiast!
Vanaf toen is het mijn 'ding' gewor
den.'' In haar eigen restaurant is nu
een '0%-arrangement' verkrijgbaar,
met door De Zeeuw-Kinderman
samengestelde alcoholvrije cocktails
en dranken, passend bij het menu.
Voor wie zelf iets lekkers en alco
holvrij wil schenken tijdens een
borrel in januari, zijn er de drie gebo
den van Janine: niet te zwaar, niet
te veel en niet te zoet. ,,Je komt al snel
in de hoek van sappen terecht, en die
zijn vaak dik, zwaar en zoet. Ik zoek
altijd naar iets licht en verteerbaars,
daarvoor gebruik ik kruiden, gember,
citrusfruit of iets met een bubbeltje.''
Een andere valkuil is dat mensen
vaak denken dat een alcoholvrije
cocktail in grote, goedgevulde glazen
moet; als ware het een compensatie
voor de ontbrekende alcohol. ,,Maar
daardoor raak je snel verzadigd'', zegt
De Zeeuw-Kinderman. ,,Vaak kan de
receptuur van een mocktail zo
gedeeld door twee.''
Verder heeft de komst van Seedlip -
een sterk kruidenextract dat vaak
wordt gebruikt in een alcoholvrije
gin-tonic - een hoop veranderd in de
cocktailwereld, zegt de sommelier.
,,Het komt oorspronkelijk uit Enge
land en ik kon niet wachten tot het
hier ook verkrijgbaar was. Het is fris,
licht, bitter en helder, gebrouwen in
koperen ketels. Je kunt er heel veel
kanten mee op.''
Zelf aan de slag? Janine de Zeeuw
Kinderman geeft recepten voor vier
van haar favoriete mocktails. Proost
op een alcoholvrije maand!
ZATERDAG 4 JANUARI 2020 GO
NOGHO
Spicy drankjes
zonder alcohol
2 sinaasappels 110 ml
vlierbloesemsiroop ginger ale
ijsblokjes aansteker
Doe de vlierbloesemsiroop in een
wijnglas en voeg ijsblokjes toe tot de
helft van het glas. Schenk de ginger
ale erbij tot zover je een glas wijn in
zou schenken.
Snijd vier stukjes schil van de
sinaasappel met een breedte van
ongeveer 2 centimeter, zorg dat er
geen vruchtvlees aan zit. Vouw de
schilletjes dubbel en knijp er stevig in;
zo komen de oliën en bitters vrij.
Voeg drie van de schillen toe aan
het glas. Het vierde schilletje houd je
in de vlam van een aansteker. De
oliën zullen verbranden, wat een
heerlijke geur en een leuke show
oplevert.
Haal het gebrande schilletje vervol
gens over de rand van het glas en
voeg hem dan ook toe aan de cock
tail.
,,Wij serveer
den deze cock
tail afgelopen
zomer bij een
Aziatisch
getint dessert
met allerlei
bereidingen
van citrus
vruchten. Hij
past ook bij
een gerecht
met vis en
grapefruit
bijvoorbeeld.''
->T-
Als je een cocktailshaker hebt,
gebruik die dan. Een blender werkt
ook goed. foto foto pim ras
JETTE PELLEMANS