Vier recepten voor mocktails Dry January, na de feestdagen een maand geen alcohol nuttigen, is populair. Dat betekent niet dat je alleen nog maar spa of appelsap kunt drinken. Sommelier en restauranteigenaar Janine de Zeeuw Kinderman geeft tips voor mocktails, oftewel: alcoholvrije cocktails. 10 ORANGE ELDERFLOWER Even een avondje géén alco hol' - dat hoort Janine de Zeeuw-Kinderman (34) steeds vaker van haar gasten in restaurant De Zeeuw, de zaak van haar en haar man chef-kok Jeroen in Haarlem. Waar het een paar jaar geleden nog 'ongezellig' was als je geen biertje of glas wijn dronk, zijn er nu steeds meer mensen die kiezen voor een avondje zonder. ,,Soms om dat ze er niet van houden, maar ook omdat ze gezond willen leven, met de auto zijn of geen zin hebben in hoofd pijn de volgende dag. Dat is nu een stuk meer geaccepteerd", merkt Ja- nine. Het verklaart ook de populariteit van een initiatief als Dry January, een maand waarin mensen de alcohol laten staan. Vorig jaar deden naar schatting honderdduizend mensen mee. Jarenlang werkte Janine de Zeeuw Kinderman als sommelier in twee sterrenrestaurants. Ze merkte daar op hoe ze iemand die geen alcohol dronk niet de 'beleving' kon bieden die ie mand met een wijnarrangement wél kreeg. „Zonder alcohol waren de opties fris of water - dan ben je snel klaar.'' Gember en bubbels Tot zes jaar geleden. Een gast meldde zich bij Janine, hij vroeg vanwege zijn ziekte bij zijn reservering om een alcoholvrij alternatief. Ze besloot zich op smaakvolle drankjes in dit assorti ment te storten. ,,Ik heb de keuken gevraagd allerlei siropen en extracties voor me te maken. Ik ben gaan experi menteren en proeven totdat ik een aanbod had waar ik tevreden over was. Die man was zó enthousiast! Vanaf toen is het mijn 'ding' gewor den.'' In haar eigen restaurant is nu een '0%-arrangement' verkrijgbaar, met door De Zeeuw-Kinderman samengestelde alcoholvrije cocktails en dranken, passend bij het menu. Voor wie zelf iets lekkers en alco holvrij wil schenken tijdens een borrel in januari, zijn er de drie gebo den van Janine: niet te zwaar, niet te veel en niet te zoet. ,,Je komt al snel in de hoek van sappen terecht, en die zijn vaak dik, zwaar en zoet. Ik zoek altijd naar iets licht en verteerbaars, daarvoor gebruik ik kruiden, gember, citrusfruit of iets met een bubbeltje.'' Een andere valkuil is dat mensen vaak denken dat een alcoholvrije cocktail in grote, goedgevulde glazen moet; als ware het een compensatie voor de ontbrekende alcohol. ,,Maar daardoor raak je snel verzadigd'', zegt De Zeeuw-Kinderman. ,,Vaak kan de receptuur van een mocktail zo gedeeld door twee.'' Verder heeft de komst van Seedlip - een sterk kruidenextract dat vaak wordt gebruikt in een alcoholvrije gin-tonic - een hoop veranderd in de cocktailwereld, zegt de sommelier. ,,Het komt oorspronkelijk uit Enge land en ik kon niet wachten tot het hier ook verkrijgbaar was. Het is fris, licht, bitter en helder, gebrouwen in koperen ketels. Je kunt er heel veel kanten mee op.'' Zelf aan de slag? Janine de Zeeuw Kinderman geeft recepten voor vier van haar favoriete mocktails. Proost op een alcoholvrije maand! ZATERDAG 4 JANUARI 2020 GO NOGHO Spicy drankjes zonder alcohol 2 sinaasappels 110 ml vlierbloesemsiroop ginger ale ijsblokjes aansteker Doe de vlierbloesemsiroop in een wijnglas en voeg ijsblokjes toe tot de helft van het glas. Schenk de ginger ale erbij tot zover je een glas wijn in zou schenken. Snijd vier stukjes schil van de sinaasappel met een breedte van ongeveer 2 centimeter, zorg dat er geen vruchtvlees aan zit. Vouw de schilletjes dubbel en knijp er stevig in; zo komen de oliën en bitters vrij. Voeg drie van de schillen toe aan het glas. Het vierde schilletje houd je in de vlam van een aansteker. De oliën zullen verbranden, wat een heerlijke geur en een leuke show oplevert. Haal het gebrande schilletje vervol gens over de rand van het glas en voeg hem dan ook toe aan de cock tail. ,,Wij serveer den deze cock tail afgelopen zomer bij een Aziatisch getint dessert met allerlei bereidingen van citrus vruchten. Hij past ook bij een gerecht met vis en grapefruit bijvoorbeeld.'' ->T- Als je een cocktailshaker hebt, gebruik die dan. Een blender werkt ook goed. foto foto pim ras JETTE PELLEMANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 82