voor U geproefd Eierkoeken
Dieetgoeroe Sonja Bakker zette
de eierkoek eigenhandig op de
kaart. Maar hoe gezond is de
platte koek nu echt? En wat
vindt ons panel van de varianten
uit de supermarkt?
Je krijgt totaal
geen vezels binnen
en qua calorieën
valt het ook
niet mee
5
Bakker Peter Holtkamp ver
kocht tussen zijn broden,
croissants en kadetjes altijd
wel wat eierkoeken. Maar
hij herinnert zich nog als de
dag van gisteren hoe vijftien jaar
geleden ineens wel heel veel mensen
aan de toonbank stonden te trappe
len voor een zak eierkoeken. ,,In 2005
zagen we de vraag uit het niets ver
dubbelen. Het was waanzin. En die
populariteit van de eierkoek is nooit
meer ingestort. Op een zaterdag gaan
er zo 500 de deur uit. Dat is één eier
koek voor elke klant.''
Volgens Holtkamp is er maar één
persoon te danken voor de populari
teit van de plakkerige koek: Sonja
Bakker. De gewichtsconsulente werd
een begrip met haar dieetboek Bereik
je ideale gewicht! Dat Bakkers afslank-
regime een razend succes werd, mag
volgens culinair journalist en recep
tenmaker Marie Louise Schipper dan
ook geen wonder heten. ,,Als mensen
gewicht willen verliezen, volgen ze
de gekste adviezen. Meestal betekent
het dat ze heel vieze dingen gaan
eten.'' Afvallers waren blij met de
menu's van Bakker waarbij je je
tegoed mocht doen aan tussendoor
tjes zoals de eierkoek. Het baksel
werd synoniem voor het succes van
Sonja. Toen ze haar echtscheiding
aankondigde, motiveerde ze het
besluit met de gevleugelde woorden:
,,De eierkoek was gewoon op.''
Walm
Dat juist de eierkoek in de gezonde
hoek werd gesonjabakkert, is volgens
Schipper te danken aan de focus op
het lage vetpercentage van de koek.
,,Sonja Bakker wist heel slim munt te
slaan uit onze angst voor vet.'' Wie
ook de andere eigenschappen van de
koek tegen het licht houdt, kan vol
gens de panelleden onmogelijk vol
houden dat het om een gezond tus
sendoortje gaat. ,,Er zit gewoon een
hele hoop suiker in'', onderstreept
HETPANEL
Peter
Holtkamp (60)
Marie Louise
Schipper (57)
Cees
Holtkamp (77)
Banketbakicoon
met eigen patis
serie in Amster
dam.
banketbakker Cees Holtkamp. ,,Je
krijgt bovendien totaal geen vezels
binnen. En qua calorieën valt het ook
niet mee.''
Schipper: ,,Qua calorieën kun je
beter twee bokkenpootjes eten dan
één eierkoek.''
Volgens het panel zit er nog een
luchtje aan de eierkoek. Letterlijk.
Begraaf je neus in de koek en het
ruikt alsof je in een emmer vlek-
oplosser bent gekukeld. De boosdoe
ner is ammoniumbicarbonaat, een
rijsmiddel dat de koek zijn luchtige
structuur moet geven, maar ook
gepaard gaat met een penetrante
ammoniakgeur. ,,Als je de koeken laat
uitwasemen, zal het geurtje vervlie
gen'', weet bakker Peter Holtkamp.
,,Maar veel bakkers nemen die tijd
niet. De geur wordt daardoor bij de
koeken ingepakt.'' Broer Cees: ,,Je
moet eierkoeken daarom altijd koud
eten. Ik heb wel eens meegemaakt
hoe een dame op hoge poten terug de
bakkerij in kwam nadat haar een te
verse eierkoek was verkocht. Ze was
zich lam geschrokken om de geur.''
Ook de acht soorten eierkoeken
die in deze blinde proeverij op tafel
komen, verspreiden stuk voor stuk
de walm van haastige bakkers. Qua
smaak en structuur zijn de onder
linge verschillen eveneens uiterst
klein. Alleen de spelt- en volkoren
eierkoeken van Albert Heijn vallen
op. De speltvariant wordt vanwege
zijn fijne zemeltjes en licht zoutje
geprezen door de panelleden. Het
volkoren alternatief slaat de plank
juist mis. ,,Je krijgt weliswaar iets
meer vezels binnen, maar moet op de
eierkoek kauwen alsof het een bruine
boterham is'', jammert Schipper.
Diëten, het moet wel lekker blijven.
Albert Heijn,
spelteierkoeken
Jumbo, schoteleierkoeken
Albert Heijn, Brabantse
eierkoeken
Coop, reuzeneierkoeken
Lidl
€0,82 per 300 gram
Biedt samen met
Aldi de kleinste
koeken (30 gram).
Hooggerezen lopen-
debandlooks, maar
een aardige smaak
met een hint van
citroen.
★üjj
Hema
Aldi
Albert Heijn, volkoren
eierkoeken
GO ZATERDAG 4 JANUARI 2020
Koek met een luchtje
MATTHIJS MEEUWSEN
Gelauwerde
broodbakker uit
Den Hoorn. Bakt
ook eierkoeken.
Culinair journalist,
kok en recepten
maker. Schrijft
veel over diëten.
Laat eierkoeken eerst afkoelen,
voor je ze gaat eten.
FOTO JEAN PIERRE JANS
€2,69 per 300 gram
Een van de twee buitenbeentjes
in deze test, maar de keus voor
speltmeel pakt goed
uit. Fijne zemeltjes
en een lichtzoute
echo. Heerlijk op
smaak.
j
spar
EIERKOEKEN
€1,69 per 300 gram
Jumbo levert samen met Coop
de grootste koeken
in de proeverij (75
gram). Eet prima
weg. Wel een
stinkerdje.
€2,44 per 300 gram
Lekker luchtige koeken. Slaat wel
net iets door qua plak
kerigheid; je krijgt
ze niet zonder
kleerscheuren
van elkaar los
getrokken.
ükjj
€2,05 per 300 gram
Aan de zoete kant, net wat te
bruin gebakken,
maar verder niets
mis mee.
★üjj
BRABANTSE
EIERKOEKEN
€2,86 per 300 gram
Ietwat bleekjes, te plakkerig en
met de meest ammo-
niakgeur in de proe-
verij. Kan zich qua
smaak echter goed
meten met de rest.
Pili
€0,82 per 300 gram
Qua uiterlijk een twee
lingbroer van de koek
uit de Lidl-fabriek. Door
de droge, kleffe struc
tuur moet je echter je
best doen om 'm weg
te krijgen.
€2,39 per 300 gram
Leuk geprobeerd, dat volkoren.
Drie tot vijf keer zoveel
vezels als de rest (4,5
procent), maar een
VOLKOREN
eierkmken te hoog je-moet-er-
van-houden-gehalte.