voor U geproefd Eierkoeken Dieetgoeroe Sonja Bakker zette de eierkoek eigenhandig op de kaart. Maar hoe gezond is de platte koek nu echt? En wat vindt ons panel van de varianten uit de supermarkt? Je krijgt totaal geen vezels binnen en qua calorieën valt het ook niet mee 5 Bakker Peter Holtkamp ver kocht tussen zijn broden, croissants en kadetjes altijd wel wat eierkoeken. Maar hij herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe vijftien jaar geleden ineens wel heel veel mensen aan de toonbank stonden te trappe len voor een zak eierkoeken. ,,In 2005 zagen we de vraag uit het niets ver dubbelen. Het was waanzin. En die populariteit van de eierkoek is nooit meer ingestort. Op een zaterdag gaan er zo 500 de deur uit. Dat is één eier koek voor elke klant.'' Volgens Holtkamp is er maar één persoon te danken voor de populari teit van de plakkerige koek: Sonja Bakker. De gewichtsconsulente werd een begrip met haar dieetboek Bereik je ideale gewicht! Dat Bakkers afslank- regime een razend succes werd, mag volgens culinair journalist en recep tenmaker Marie Louise Schipper dan ook geen wonder heten. ,,Als mensen gewicht willen verliezen, volgen ze de gekste adviezen. Meestal betekent het dat ze heel vieze dingen gaan eten.'' Afvallers waren blij met de menu's van Bakker waarbij je je tegoed mocht doen aan tussendoor tjes zoals de eierkoek. Het baksel werd synoniem voor het succes van Sonja. Toen ze haar echtscheiding aankondigde, motiveerde ze het besluit met de gevleugelde woorden: ,,De eierkoek was gewoon op.'' Walm Dat juist de eierkoek in de gezonde hoek werd gesonjabakkert, is volgens Schipper te danken aan de focus op het lage vetpercentage van de koek. ,,Sonja Bakker wist heel slim munt te slaan uit onze angst voor vet.'' Wie ook de andere eigenschappen van de koek tegen het licht houdt, kan vol gens de panelleden onmogelijk vol houden dat het om een gezond tus sendoortje gaat. ,,Er zit gewoon een hele hoop suiker in'', onderstreept HETPANEL Peter Holtkamp (60) Marie Louise Schipper (57) Cees Holtkamp (77) Banketbakicoon met eigen patis serie in Amster dam. banketbakker Cees Holtkamp. ,,Je krijgt bovendien totaal geen vezels binnen. En qua calorieën valt het ook niet mee.'' Schipper: ,,Qua calorieën kun je beter twee bokkenpootjes eten dan één eierkoek.'' Volgens het panel zit er nog een luchtje aan de eierkoek. Letterlijk. Begraaf je neus in de koek en het ruikt alsof je in een emmer vlek- oplosser bent gekukeld. De boosdoe ner is ammoniumbicarbonaat, een rijsmiddel dat de koek zijn luchtige structuur moet geven, maar ook gepaard gaat met een penetrante ammoniakgeur. ,,Als je de koeken laat uitwasemen, zal het geurtje vervlie gen'', weet bakker Peter Holtkamp. ,,Maar veel bakkers nemen die tijd niet. De geur wordt daardoor bij de koeken ingepakt.'' Broer Cees: ,,Je moet eierkoeken daarom altijd koud eten. Ik heb wel eens meegemaakt hoe een dame op hoge poten terug de bakkerij in kwam nadat haar een te verse eierkoek was verkocht. Ze was zich lam geschrokken om de geur.'' Ook de acht soorten eierkoeken die in deze blinde proeverij op tafel komen, verspreiden stuk voor stuk de walm van haastige bakkers. Qua smaak en structuur zijn de onder linge verschillen eveneens uiterst klein. Alleen de spelt- en volkoren eierkoeken van Albert Heijn vallen op. De speltvariant wordt vanwege zijn fijne zemeltjes en licht zoutje geprezen door de panelleden. Het volkoren alternatief slaat de plank juist mis. ,,Je krijgt weliswaar iets meer vezels binnen, maar moet op de eierkoek kauwen alsof het een bruine boterham is'', jammert Schipper. Diëten, het moet wel lekker blijven. Albert Heijn, spelteierkoeken Jumbo, schoteleierkoeken Albert Heijn, Brabantse eierkoeken Coop, reuzeneierkoeken Lidl €0,82 per 300 gram Biedt samen met Aldi de kleinste koeken (30 gram). Hooggerezen lopen- debandlooks, maar een aardige smaak met een hint van citroen. ★üjj Hema Aldi Albert Heijn, volkoren eierkoeken GO ZATERDAG 4 JANUARI 2020 Koek met een luchtje MATTHIJS MEEUWSEN Gelauwerde broodbakker uit Den Hoorn. Bakt ook eierkoeken. Culinair journalist, kok en recepten maker. Schrijft veel over diëten. Laat eierkoeken eerst afkoelen, voor je ze gaat eten. FOTO JEAN PIERRE JANS €2,69 per 300 gram Een van de twee buitenbeentjes in deze test, maar de keus voor speltmeel pakt goed uit. Fijne zemeltjes en een lichtzoute echo. Heerlijk op smaak. j spar EIERKOEKEN €1,69 per 300 gram Jumbo levert samen met Coop de grootste koeken in de proeverij (75 gram). Eet prima weg. Wel een stinkerdje. €2,44 per 300 gram Lekker luchtige koeken. Slaat wel net iets door qua plak kerigheid; je krijgt ze niet zonder kleerscheuren van elkaar los getrokken. ükjj €2,05 per 300 gram Aan de zoete kant, net wat te bruin gebakken, maar verder niets mis mee. ★üjj BRABANTSE EIERKOEKEN €2,86 per 300 gram Ietwat bleekjes, te plakkerig en met de meest ammo- niakgeur in de proe- verij. Kan zich qua smaak echter goed meten met de rest. Pili €0,82 per 300 gram Qua uiterlijk een twee lingbroer van de koek uit de Lidl-fabriek. Door de droge, kleffe struc tuur moet je echter je best doen om 'm weg te krijgen. €2,39 per 300 gram Leuk geprobeerd, dat volkoren. Drie tot vijf keer zoveel vezels als de rest (4,5 procent), maar een VOLKOREN eierkmken te hoog je-moet-er- van-houden-gehalte.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 77