Vergrijzing is in Zeeland het grootst Al tien mensen betrapt dankzij vuurwerkdetectie 4 Nauwelijks ontgroening Het is bruin, het is zoet, het is verrukkelijk en verrassend: bonbons. Niels Hoogenraad (15) uit Middelburg kan er geen genoeg van krijgen. Van bonbons maken, dan. Wie rondkijkt in de keu ken van zijn ouders, ziet het direct: hier is iets vreselijk uit de hand gelopen. In het hart van de keuken staat professionele appara tuur voor chocolatiers. Daarin smelt Niels elk weekeinde witte en bruine Callebout-chocolade, dé grondstof voor bonbons. ,,Die ge bruikt eigenlijk elke chocolatier", zegt de vijftienjarige havo-scholier. De liefde voor de bonbon dateert al van een paar jaar geleden. Bij het Ministerie van Chocolade en Culi naire Zaken in Middelburg stond Niels regelmatig met zijn neus te gen het glas om de bonbons te be wonderen. ,,Ik wilde zo graag daar werken. Maar ik was te jong. 'Als je veertien bent, mag je langskomen voor een bijbaantje', zeiden ze. Dat heb ik gedaan. Op mijn verjaardag. Diezelfde dag heb ik een contract ondertekend." En, heeft hij daar het vak geleerd? ,,Nee! Ik mocht geen apparaten be dienen. Wel schoonmaken, dingen inpakken. Maar géén chocolade maken." Niels liet zich niet uit het veld slaan. Hij gaf zijn ogen de kost en stelde vragen. Net zo lang tot hij genoeg wist om het thuis zelf te proberen. ,,Ik zoek het nu het liefste zelf uit." In november werd hij vijf tien: ,,Nu mag ik onder begeleiding apparaten bedienen!" Dat moment heeft hij thuis niet afgewacht. Een stalen roltafel is volgestouwd met alle benodigdhe den: zakken chocolade, ingrediën ten voor de vulling en tientallen mallen en gietvormen voor ver schillende vormen bonbons. Een van mallen is in de december maand druk gebruikt: een enorme S, voor Sinterklaas. Al zijn zakgeld steekt hij er in. ,,De mallen haal ik in Antwerpen, bij Chocolate World." Elk weekeinde staat Niels hier wel nieuwe recepten uit te probe ren. Terwijl andere kinderen zitten te gamen of op het voetbalveld staan, creëert Niels bonbons. Hij heeft er al heel wat: met kiwi, met framboos of sambal, kweepeerli keur en sinaasappel, malibu-likeur en kokos, met honing en hazelnoot, ganache en gezouten karamel. In een receptenboek houdt hij bij wat hij precies gedaan heeft en of het een succes was. Bestellingen ,,Ik ben nu weer bezig met nieuwe smaakjes. Dit is gewoon hartstikke leuk om te doen", zegt Niels, ter wijl hij in de chocolade roert. ,,In het weekeinde ben ik vaak hele da gen bezig. Soms tot diep in de nacht. Dan heb ik weer een idee voor een nieuwe vulling en wil dat gelijk uitproberen. Rond deze tijd heb ik het ook druk met bestellin gen. Vrienden en familie vragen me om bonbons te maken. Daar ben je dan druk mee bezig. En als alles af is, ga ik het rondbrengen. Alles wat ik verdien, stop ik gelijk weer in nieuwe spullen." Hij laat een visitekaartje zien: Nielson Bon bon. De naam is er al. Nu nog een website. Alles wat ik verdien, stop ik gelijk weer in nieuwe spullen Over een jaar, als hij zijn diploma op zak heeft, wil Niels een oplei ding tot pattissier volgen. Pas dan kun je de specialisatie chocolatier kiezen. Zijn grootste succes tot nu toe is de 'salted caramel'. ,,Persoonlijk vind ik die van mij een stuk lekker der dan die van Tony Chocolonely", lacht Niels. Onder de naam 'Russi sche Roulette' verkoopt Niels ook doosjes met sambalbonbons. De sambal die er in zit is gemaakt door Niels' broer, ook al gek van koken. In sommige bonbons zit géén sambal, in andere wel: die ontploft in je mond. ,,Vandaar Russische Roulette", verklaart Niels. ,,De sambal is niet heel erg hoor. Redelijk aanwezig, maar niet zo dat je mond in brand staat." En de grootste mislukking? ,,De kiwi. Die wasehté kiwi." Theo Giele Vlissingen Op elke 100 Zeeuwen waren er tien jaar geleden 19 ouder dan 65 jaar, 60 waren tussen de 20 en de 65 jaar en 21 jonger dan 20 jaar. Tien jaar later is het aandeel 20- 65-jarigen gedaald tot 55 procent en dat van mensen onder de 20 jaar iets gestegen. Inmiddels zijn 23 op de 100 Zeeuwen ouder dan 65 jaar. Landelijk nam de vergrij zing ook toe, maar de landelijke cijfers zijn nu pas op het niveau waar Zeeland tien jaar geleden was. Het Centraal Bureau voor de Statistiek drukt de verhouding tussen het aantal mensen tussen de 20 en 65 jaar en 65-plussers uit in een getal: de grijze druk. Hoe hoger dit cijfer, des te hoger het aandeel ouderen. Landelijk is de grijze druk in het afgelopen de cennium gestegen van 25,1 naar 32,6. In Zeeland nam de grijze druk toe van 31,8 tot 42,2. Drie ge meenten in Zeeland zitten onder het landelijke cijfer, namelijk Rei- merswaal, Tholen en Borsele. Sluis, Noord-Beveland en Veere zijn het meest vergrijsd. Er zijn ook steeds meer mensen van zeer hoge leeftijd. Het aantal 80-plussers nam de afgelopen tien jaar in Zeeland toe van 19.600 VLISSINGEN Tien Walchenaren zijn tot nu toe op heterdaad be trapt op het afsteken van vuur werk dankzij het vuurwerkdetec tiesysteem. Dat ziet tot op de me ter nauwkeurig waar vuurwerk de lucht in gaat. Dit systeem van Munisense be staat uit microfoons die in wijken worden geplaatst en een app op een mobiele telefoon die per di rect de locatie aangeeft waar vuurwerk wordt afgestoken. Het systeem wordt dit jaar voor het eerst gebruikt in Zeeland, alleen in Middelburg en Vlissingen. In Middelburg is het systeem nu twee weken in gebruik in de wijken Dauwendaele en Zuid. Daar zijn vier mensen aangehou den door de politie en drie door buitengewoon opsporingsambte- tot 22.700. Inmiddels is bijna 6 procent van de Zeeuwen ouder dan 80 jaar. Het aantal mensen van 90 jaar en ouder nam in tien jaar toen van 3056 naar 4140. Bijna duizend inwoners van Zeeland zijn ouder dan 95 jaar, 106 mensen zijn zelfs ouder dan 100 jaar. Vergrijzing gaat niet hand in hand met ontgroening. Het aan deel kinderen en jongeren van onder de 20 (de groene druk) ligt in Zeeland opvallend genoeg ook boven het landelijk gemiddelde. De groene druk in Zeeland daalde van 39,5 naar 38,2, maar dat is nog altijd hoger dan het landelijk getal van 37,3. Reimerswaal, Kapelle en Tholen zijn de gemeenten met re latief veel jonge inwoners. Door deze ontwikkelingen is de zogenoemde demografische druk op de bevolkingsgroep tussen de 20 en 65 jaar toegenomen. Tegen over elke 100 mensen in deze wer kende leeftijdsgroep staan in Zee land in totaal meer dan 80 kinde ren, jongeren en ouderen die voor Ook landelijk moeten steeds minder mensen het voor steeds meer mensen verdienen het overgrote deel niet werken. Ook landelijk moeten steeds min der mensen het voor steeds meer mensen verdienen, maar zijn de verhoudingen wat minder scheef dan in Zeeland. Tegenover 100 mensen tussen de 20 en 65 jaar staan landelijk bijna 70 anderen, 20-minners en 65-plussers opge teld. naren (boa's). Vorig jaar konden de boa's niet één aanhouding ver richten. ,,Dat kan alleen als je ze op heterdaad betrapt", verklaart Marinus Willemsen van de ge meente Middelburg. ,,Het bezit ten van goedgekeurd vuurwerk zonder dat je het afsteekt, is toe gestaan." Bovendien is de officiële verkoop van vuurwerk afgelopen weekeinde pas begonnen, merkt Willemsen op. ,,En sindsdien zien we dat er meer wordt afgestoken. Vooral eind van de middag en in de avond." De boa's in Vlissingen hebben tot nu toe drie mensen betrapt, stelt woordvoerster Mirjam Jon- gejan. Vlissingen gebruikt het vuurwerkdetectiesysteem sinds ongeveer twee weken in het Mid dengebied en in Oost-Souburg. dinsdag 31 december 2019 De sambal bon bon ontploft in je mond Ondine van der Vleuten Middelburg -Niels Hoogenraad Kijk op de site bij /video Niels (15) verkoopt zelfgemaakte bonbons De jaren tien van deze eeuw zijn een periode geweest waarin de vergrijzing sterk is toegenomen in Zeeland. Net als tien jaar geleden is Zeeland de provincie met het grootste aandeel 65-plussers. De ver grijzing ging niet gepaard met ontgroening'. Het aandeel 20- minners in de Zeeuwse bevol king bleef nagenoeg gelijk. Niels Hoogenraad (15) heeft een aparte hobby: bonbons maken. Gewoon, in de keuken bij zijn ouders thuis. FOTO RUBEN OREEL

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 36