zijn bezorgdheid Ilona proeft 'Ik vond het eitje lekker. Althans, ik had het idee dat ik het lekker kan gaan vinden.' 23 'Het gele in het gekookte eitje kreeg ik pas echt weg toen ik er een lading zout op had gestrooid' Wanneer mensen erachter ko men dat mijn eetgewoonten niet zijn zoals die van hen, is er eerst ongeloof en fascina tie. Ze denken dat ik vroeger nooit mijn bord hoefde leeg te eten van mijn ouders. Mijn ouders deden inderdaad niet moeilijk, maar ik moest van al het eten op ta fel minstens één hap proeven. Gedwongen aan tafel blijven zitten tot het bord helemaal leeg was, heb ik nooit hoeven doen. De reden daarvoor is de ervaring van mijn eigen moeder: ,,Ik moest vroeger altijd mijn bord leeg eten. Dan zat ik met mijn zus de hele avond in de keuken'', vertelt ze aan mij. ,,Nou, dat was niet leuk, hoor.'' Ouders en opvoeders spelen een cruciale rol bij het aanleren van eetgewoonten, vertelt diëtist Dominique Flink. ,,Zij bepalen als je klein bent niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je dat doet. Ook verschillende op- voedstijlen kunnen invloed hebben op eetge woontes. Denk maar aan een toetje als belo ning of juist geen toetje als straf.'' Toetjes namen mijn ouders me niet af. Wel moest ik altijd wachten tot de rest klaar was. Omdat ik vaak de groenten oversloeg, was ik een stuk eerder klaar dan de rest. Als we hutspot of zuurkool aten, had ik na drie mini- happen mijn bestek al neergelegd. ,,Gebakken ei hoefde je ook nooit'', zegt mijn moeder. „Waarom weet ik niet. De tex tuur? Of vond je de geur van gebakken ei niet lekker? Ik husselde het vaak, met ketchup er bij. Misschien vond je dat er niet lekker uit zien.'' Ze vertelt me dat ik er zelf voor koos om het niet te eten. ,,Je vond het toen een gek idee dat een ei uit een kip komt.'' Om eerlijk te zijn, denk ik er nu nog zo over. Om die reden begon ik dit experiment bij de bron: de kip. Die vond ik bij Micro Rondeel in Den Haag, waar Hans Leneman op een klein schalige manier 240 kippen houdt en eieren verkoopt. Speciaal voor mijn komst heeft hij de avond ervoor op zolder de kampeerspul- len bij elkaar gezocht om een eitje te kunnen koken én bakken, tussen de kippen (niet in het hok natuurlijk). Ik hoopte voor het proeven dat ik ei écht lekker zou vinden. Maar, net zoals de kibbe- ling, vond ik het niet vies en ook niet lekker. Het gele in het gekookte eitje kreeg ik pas echt weg toen ik er een lading zout op strooide. Het wit was wel oké. Bij het gebak ken eitje had ik hoge verwachtingen. En mis schien verwacht niemand dit, maar ik vond het lekker! Althans, ik had tijdens het proe ven het idee dat ik het lekker kan gaan vin den. Met dat resultaat ben ik tevreden. Na het eten vroeg de eierboer me of ik me nog goed voelde. ,,Hoezo zou ik me niet goed voelen?'' vroeg ik aan hem. ,,Het komt we- leens voor dat mensen ziek worden na het eten van ei'', vertelt Leneman. Stel, je wordt ziek van ei, dan heeft dat vol gens diëtist Flink wel gevolgen voor de smaak. ,,Als je ziek bent geworden na het eten van ei, dan kan je smaakge- heugen dat opslaan met als conclusie dat ei niet lekker is.'' Maar deze ne gatieve ervaringen kunnen wel bijge steld worden, ver telt ze. ,,Wanneer je weer regelmatig een hapje ei proeft en je merkt dat je er niet ziek van wordt, dan kan de koppeling in je smaakge- heugen veranderen naar positief.'' Er is dus hoop voor moeilijke eters zoals ik. Gewoon blijven proeven, heb ik ondervon den. Probeer dat proeven zo oppervlakkig mogelijk te doen, geeft smaakexpert Bob Cramwinckel mee als tip. Zo leer ik ieder jaar weer iets nieuws wat ik lekker vind, zoals parelhoen bijvoorbeeld. Ook heb ik op aandringen van mijn vriend pizza leren eten: 'Eet nou maar, je vindt het sowieso lekker'. Hij had gelijk. Nu is het mijn lievelingseten. Aan alle moeilijke eters: j j bent degene die bepaalt of je iets lust of niet. De regisseur van het hele gebeuren, dat ben jij. Het klinkt misschien erg vreemd, maar ik denk dat het zo in elkaar steekt. als, op weg naar het einde van de wereld of op weg naar huis. De ei landen bleken ideale 'stapstenen'. Een van de belangrijkste routes voor de zeilschepen is ontdekt door Nederlander Hendrik Brou wer. ,,Hij zette de korte route vanaf Kaap de Goede Hoop (Zuid- Afrika) naar de Molukken op de kaart. De Portugezen gingen nog langs de Oost-Afrikaanse kust, via de Indische Oceaan. Brouwer voer in een rechte lijn richting Austra lië om uiteindelijk naar het noorden af te slaan. Hij maakte gebruik van de krachtige westenwind die de naam Roaring Forties draagt en een snelweg op de oce aan creëert.'' Volgens Dartnell beïnvloedt de geolo gie zelfs de politiek. Hij wijst op de Black Belt, een strook gesteente uit het Krijt die zich in de VS uitstrekt van North Carolina tot de Mississippi. ,,Het gebied bestaat uit districten met altijd veel Democratische kie zers. De bodem is vruchtbaar, ge schikt voor plantages. Met de sla vernij kreeg de naam een andere betekenis. Steenkool en ijzer waren de in grediënten voor de Industriële Re volutie. Olie zwengelde een tech nologische revolutie aan. Nu eisen de zeldzame aardmetalen een hoofdrol op. ,,Metalen als gallium, indium, iridium en palladium. Voor onze smartphones, voor bat terijen, voor windturbines. Bijna 85 procent van het hele periodieke systeem zit in je broekzak. We worden steeds afhankelijker van deze metalen die vooral in China en in Zuid-Afrika zijn te vinden. Ze zijn een instrument voor geo politiek. De handelsoorlog tussen de VS en China gaat ook over deze metalen.'' Dartnell zegt dat China heel goed weet welke rijkdom het heeft en dat het die moet koeste ren. ,,Daarom legt China ook een claim op het Tibetaans plateau. Dat is de belangrijkste zoetwater bron op aarde. Het wordt de derde pool en de watertoren van de we reld genoemd, omdat het zoveel grote rivieren voedt. Als de aarde opwarmt en droger wordt, is water straks onze belangrijkste 'grond stof'.'' Het is een van de pijnpunten waarom de astrobioloog in Oor sprong, in het nawoord, vooruit kijkt. ,,De aarde heeft ons mensen gevormd en de aarde heeft er on der geleden. We hebben onszelf en de aarde opgezadeld met een hoop problemen. Met de klimaatveran dering, met het grootverbruik van alle natuurlijke hulpbronnen. Ho pelijk kunnen we met al onze technologie de boel weer repare ren.'' GO ZATERDAG 28 DECEMBER 2019 repareren Ilona Braat eet de komende weken producten die ze nog nooit in haar leven at. Aflevering 4 (slot): hoort een ei er echt bij in haar voedingspatroon? FOTO MARCO DE SWART Kijk op de site bij /video hoe Ilona meer leert eten De rubriek Ik heb Geleefd keert terug op 4 januari. annemarie@dpgmedia.nl Kagbeni, Nepal Het Tibetaans plateau. China heeft een claim ge legd op deze belangrijkste zoetwaterbron op aarde. FOTO GETTY IMAGES

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 79