10 ZEELAND
Restaurant
Codium in Goes
wint de PZC
Award Beste
Restaurant 2019.
Kookperfectie,
ingenieuze
gerechten en een
smetteloze
bediening gaan
hier hand in hand.
PZC AWARD BESTE RESTAURANT
De eigenaren chef-kok Wouter Kik
en gastheer/sommelier Jean Luc
Etienne zijn dolblij met de prijs.
Etienne: ,,Het is onze eerste prijs.
We zitten in Zeeland, zijn op en
top Zeeuws en we werken veel met Zeeuwse
producten. Dan is het fantastisch dat we de
PZC Award krijgen. Jullie lezers zijn groten
deels ook onze gasten. Ik zeg altijd: 'Als de bu
ren niet bij je komen eten, dan komen ze ook
niet van de andere kant van de wereld bij je
eten'."
Elian van 't Westeinde en Frank Balke
nende, twee van de drie culinaire recensenten
van de PZC, overhandigden de compagnons
Kik en Etienne gisteren de glazen PZC-pla-
quette en een fles champagne. Codium is nog
maar een paar maanden open, maar kreeg al
wel een onderscheiding voor de hoogste bin
nenkomer in de ranglijst van de restaurant
gids GaultMillau.
Team
,,Maar die trofee is best een lelijk ding. De PZC
Award ziet er veel moderner en strakker uit.
Bovendien is het een echte prijs. En die straalt
niet alleen af op mij, maar op het hele team.
We doen het samen. Elke dag werken we hier
aan het perfecte menu. Dan is deze prijs een
prachtige waardering, zeker omdat we nog
maar zo kort bezig zijn. We willen kwalitatief
absoluut verder groeien. Perfectie, ja dat is
hier het toverwoord", glundert chef Kik, die
chef bij het vroegere De Vierbannen in Ou-
werkerk was en de laatste twee jaar de rechter-
hand van twee sterren chef Edwin Vinke van
De Kromme Watergang in Slijkplaat. Ook
sous-chef Manouk Wols werkte bij Vinke.
Kik: ,,Zij is echt een steunpilaar in de keuken.
Jullie lezers zijn
grotendeels onze gasten
Trouwens, iedereen met een goed idee mag
die inbrengen."
Etienne stond aan de 'voorkant' bij het pres
tigieuze Parkheuvel in Rotterdam. Codium is
het eerste restaurant dat hij samen met een
compagnon (Kik) uitbaat. ,,Dit voelt toch als
een promotie, hoor. We hebben daarbij voor
Goes gekozen omdat daar nog een restaurant
in het duurdere segment ontbrak. We zitten
op een goede plek."
Als undercover-gasten proefden we pure,
eerlijke en tegelijk inventieve gerechten van
Kik. Deze chef speelt op geraffineerde wijze
met zuren en bitters. Hij heeft er duidelijk lol
in. De oester in black curry met gerookte
knoflook proeven we nog. Voor de Makreel
Marrakesh rijden we elke dag om. En Kiks sig
natuurgerechtje met rode biet, appel, venkel
en een sorbet van karnemelk blieven we dage
lijks als lunchgerechtje.
Ster?
Gaat Codium nu voor een Michelin-ster? Kik:
,,Ach een ster, daar zijn we niet echt mee be-
vrijdag 27 december 2019
GO
Codium is onze topper
Frank Balkenende
Mede-eigenaar van Codium en gast
heer/sommelier Jean Luc Etienne.
- Jean-Luc Etienne, gastheer/sommelier
en mede-eigenaar Codium
Sous-chef Manouk Wols.