10 ZEELAND Restaurant Codium in Goes wint de PZC Award Beste Restaurant 2019. Kookperfectie, ingenieuze gerechten en een smetteloze bediening gaan hier hand in hand. PZC AWARD BESTE RESTAURANT De eigenaren chef-kok Wouter Kik en gastheer/sommelier Jean Luc Etienne zijn dolblij met de prijs. Etienne: ,,Het is onze eerste prijs. We zitten in Zeeland, zijn op en top Zeeuws en we werken veel met Zeeuwse producten. Dan is het fantastisch dat we de PZC Award krijgen. Jullie lezers zijn groten deels ook onze gasten. Ik zeg altijd: 'Als de bu ren niet bij je komen eten, dan komen ze ook niet van de andere kant van de wereld bij je eten'." Elian van 't Westeinde en Frank Balke nende, twee van de drie culinaire recensenten van de PZC, overhandigden de compagnons Kik en Etienne gisteren de glazen PZC-pla- quette en een fles champagne. Codium is nog maar een paar maanden open, maar kreeg al wel een onderscheiding voor de hoogste bin nenkomer in de ranglijst van de restaurant gids GaultMillau. Team ,,Maar die trofee is best een lelijk ding. De PZC Award ziet er veel moderner en strakker uit. Bovendien is het een echte prijs. En die straalt niet alleen af op mij, maar op het hele team. We doen het samen. Elke dag werken we hier aan het perfecte menu. Dan is deze prijs een prachtige waardering, zeker omdat we nog maar zo kort bezig zijn. We willen kwalitatief absoluut verder groeien. Perfectie, ja dat is hier het toverwoord", glundert chef Kik, die chef bij het vroegere De Vierbannen in Ou- werkerk was en de laatste twee jaar de rechter- hand van twee sterren chef Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Slijkplaat. Ook sous-chef Manouk Wols werkte bij Vinke. Kik: ,,Zij is echt een steunpilaar in de keuken. Jullie lezers zijn grotendeels onze gasten Trouwens, iedereen met een goed idee mag die inbrengen." Etienne stond aan de 'voorkant' bij het pres tigieuze Parkheuvel in Rotterdam. Codium is het eerste restaurant dat hij samen met een compagnon (Kik) uitbaat. ,,Dit voelt toch als een promotie, hoor. We hebben daarbij voor Goes gekozen omdat daar nog een restaurant in het duurdere segment ontbrak. We zitten op een goede plek." Als undercover-gasten proefden we pure, eerlijke en tegelijk inventieve gerechten van Kik. Deze chef speelt op geraffineerde wijze met zuren en bitters. Hij heeft er duidelijk lol in. De oester in black curry met gerookte knoflook proeven we nog. Voor de Makreel Marrakesh rijden we elke dag om. En Kiks sig natuurgerechtje met rode biet, appel, venkel en een sorbet van karnemelk blieven we dage lijks als lunchgerechtje. Ster? Gaat Codium nu voor een Michelin-ster? Kik: ,,Ach een ster, daar zijn we niet echt mee be- vrijdag 27 december 2019 GO Codium is onze topper Frank Balkenende Mede-eigenaar van Codium en gast heer/sommelier Jean Luc Etienne. - Jean-Luc Etienne, gastheer/sommelier en mede-eigenaar Codium Sous-chef Manouk Wols.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 46