voor het platteland Ilonaproeft 'Ik ben zenuwachtig. Maar stel je niet zo aan, dacht ik nog. Iedereen lust toch kibbeling?' 'Kinderen vergaapten zich aan de trekkers en gingen ermee op de foto' 'Hetgaat me nog een paar porties kosten tot ik weet of ik het echt lekker vind' 21 Moderne trekkers hebben tegenwoor dig al snel een motorvermogen van 400 pk. vlogger, volledig gewikkeld in de groengele John Deere-kleuren. Vossers: ,,Gaaf! Ik voelde me een echte Verstappen in dat ding.'' Maar minstens zo blij was de veehouder toen hij weer mocht uitstappen, om daarna weer op de 2650 te stappen. ,,Als ik moet kiezen, rij ik liever op de trekker dan in de auto.'' Onder de boeren woedt een prestigestrijd, zoals je die ook ziet bij bezitters van sportwa gens. Hupkes: ,,De een is gek van een Fendt, de ander zweert bij een Massey-Ferguson. Ze ge bruiken ook leuzen als 'Een echte vent rijdt op een Fendt'.'' De liefde voor het voertuig is ook voorbe houden aan de boer lijkt het. Ben je geen boer, dan heb je geen trekker. Daar is het apparaat te groot voor, en te duur bovendien. Want voor de prijs van één serieuze trekker heb je ook drie hele aardige middenklassers. Vroeger gold de standaard dat je per paardenkracht (pk) 1.000 gulden betaalde, tegenwoordig ligt die prijs tussen de 1.000 en 1.300 euro per pk. Bedenk dat de krachtigste trekkers om het land te be werken meer dan 400 pk hebben. 400 pk! Dat is een onvoorstelbaar cijfer, alsof 400 paarden je auto op gang trekken bij het stoplicht. Maar hoe machtig, krachtig en indrukwek kend de machines ook mogen zijn om protes ten kracht bij te zetten, het moet ook eens afge lopen zijn om overal maar heen te rijden met de trekker, vindt boerin Hupkes. ,,Laten we als jeblieft niet op pad blijven gaan met die din gen, want er is maar één plek waar de trekker thuis hoort: op de boerderij.'' Beretrots Dan nog even terug naar die hit Lekker op de Trekker van Mannenkoor Karrespoor uit 1991: die is anno 2019 helemaal terug van wegge weest. Het lied is zelfs de Top 2000 in gestemd en dat maakt de mannen van het Overijsselse koor beretrots. ,,Enorm mooi dat we na bijna dertig jaar nog relevant zijn en blijven met onze muziek'', zegt koordirigent Richard van der Zee. ,,Want laat duidelijk zijn: de trekker is en blijft onlosmakelijk onderdeel van de cul tuur op het platteland.'' Ilona Braat eet de komende weken producten die ze nog nooit in haar leven at. Aflevering 3: kibbeling, uiteraard op de Visafslag in Scheveningen. oen ik nog op de basisschool zat, kwam mijn oma tussen de middag zo nu en dan op bezoek. Vaak ging ze eerst langs de plaatselijke vis boer op de Markt in Oosterhout. Dan kocht ze voor mij en mijn zussen een portie kibbeling, extra gekruid. Het hele huis rook ernaar. Mijn zussen blij, want met mij hoefden ze toch niet te delen ('Wel chill dat jij niks hoefde, aldus mijn zus'). Proeven heb ik nooit gedaan, de geur alleen al was genoeg om mij op afstand te houden. Als je vis niet lust, accepteert je omgeving dat makkelijker dan als je doorsnee voedings producten als kaas en ei niet eet. Vooral de graten worden door veel Nederlanders niet op prijs gesteld, vertelt Benhazi van Roeleveld Vis me terwijl hij verse zeewolven fileert. De spetters vliegen in het rond. Als je vis met graten eet en het lekker vindt, is het misschien makkelijk om te zeggen dat die graten niets voorstellen. ,,Maar die graten stellen dus echt wel wat voor'', vertelt Bob Cramwinckel, expert op het gebied van smaak en alles wat daarbij komt kijken. ,,Die zorgen er juist voor dat het eten voor sommige men sen niet goed is te verdragen in hun mond.'' Kibbeling - omdat er geen graten in zitten - is daarom ook geliefd bij mensen die amper vis eten. De geur bij de visboer op de Visafslag in Scheveningen ruikt precies zoals die in Oos terhout. Ik ben zenuwachtig, maar bovenal ben ik nieuwsgierig. Is kibbeling echt zo lek ker als iedereen mij wil doen geloven? Als dat zo is, waarom eet ik het dan niet? Stel je niet zo aan, dacht ik nog. Iedereen lust toch kibbe ling. Ik hoef in ieder geval geen haring naar binnen te schuiven. Die zou er net zo snel weer uitgekomen zijn, ben ik bang. Met een portie voor mijn neus wordt het toch echt werkelijkheid: ik ga voor het eerst kibbeling eten, met bijbehorende saus (ook een kleine overwinning, want op dat gebied eet ik alleen ketchup en appelmoes). Eens kij ken wat ik gemist heb al die jaren. Het ziet er niet per se walgelijk uit. Het heeft zelfs wel iets weg van een kipnugget. Na de eerste hap weet ik eigenlijk niet wat ik moet denken. Is het lekker? Mwah. Is het vies? Nee, dat ook niet. Gewoon gefrituurde vis. Ik eet drie van die visklompjes. Hoe het kan dat iemand dit graag eet (uitzonderingen daarge laten), daar heb ik zelf ook geen verklaring voor. Kibbeling is voor nu goedgekeurd, maar het gaat me nog een paar porties kosten tot ik weet of ik het daadwerkelijk lekker vind. ,,Soms is het nodig om iets tien tot vijftien keer te proeven voordat je lichaam de smaak herkent en ook echt onthoudt'', legt diëtist Dominique Flink uit. Iedere smaakervaring, zowel de positieve als de negatieve, 'bewaar' je in je smaakgeheugen. ,,Dit smaakgeheu- gen kun je trainen en groter maken'', zegt Flink. Vandaar dat mensen nu iets lekker kunnen vin den wat ze vroeger bijvoorbeeld niet lustten, zo verklaart de dië tist. Het kan ook aan de omgeving liggen of je iets lekker vindt of niet, weet Cramwinckel. ,,Stel, je bent op vakantie en je eet iets nieuws. Dat kan je op het moment heel lekker vinden. Dan ligt dat niet alleen maar aan het eten, maar ook omdat het vakantie is en je bent bij voorbeeld in een prettige stemming'', vertelt hij. ,,Later denk je: lekker, laat ik het nog eens eten.'' Maar de smaakexpert vertelt me ook dat de verantwoordelijkheid voor mijn karige eetge woonten niet alleen bij mij ligt. De tijd speelt ook een rol. ,,Je hebt de tijd natuurlijk een beetje tegen, want er zijn zo veel alternatie ven'', vindt Cramwinckel. ,,Op het moment dat er maar heel weinig zijn of er is echt sprake van honger, dan word je gedwongen om te eten wat de pot schaft. Dat is nu niet zo, je kunt gewoon uitwijken. Je kunt zeggen: dit eet ik niet. En dan eet je gewoon wat anders.'' Kijk op de site bij /video hoe Ilona meer leert eten De rubriek Ik heb Geleefd keert terug op 4 januari. annemarie@dpgmedia.nl GO ZATERDAG 21 DECEMBER 2019 FOTO ARCHIEF FOTO MARCO DE SWART

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 77