voor U geproefd Champagne
Kleine wijnboeren brengen steeds
vaker hun ambachtelijk gemaakte
champagne onder eigen etiket op de
markt. Ons panel proefde er negen
onder de 40 euro. ,,Deze smaakt echt
bloedstollend zuiver.''
'De grotejongens
brengen hun
champagne aan de
man met enorme
marketingbudgetten'
10
Robert monciH1"
Harold
Hamersma
Steeds meer wijnboeren die
druiven leveren aan de
grote champagnehuizen
besluiten hun eigen, klein
schalige, ambachtelijke
champagne te maken. ,,Het zijn vaak
familiebedrijven, waarbij de zoons
en dochters niet langer willen dat de
gehele oogst verdwijnt in de bulk van
de grote merken'', zegt wijnkenner
Harold Hamersma. ,,Ze voeren een
eigen etiket en maken champagnes
waarin het karakter van de wijngaard
en regio duidelijk naar voren komt.''
,,Het is champagne met een eigen
handtekening", vult collega-wijn
schrijver en hoofdredacteur van
Perswijn Ronald de Groot aan. ,,Om-
dat deze wijnen vaak ambachtelijk
worden gemaakt, kan de smaak van
jaar tot jaar verschillen. Zoals het een
ambachtelijk product betaamt, zou ik
willen zeggen.''
De grote merken maken zo veel
wijn en kopen zo veel druiven op dat
de blendmeesters, op bijna wiskun
dige manier, champagnes kunnen
maken die elk jaar hetzelfde smaken.
De kleine merken zijn afhankelijk
van de kwaliteit van de oogst van het
betreffende jaar. Hamersma: ,,De
grote jongens brengen hun cham
pagne aan de man met enorme
marketingbudgetten en campagnes
die doen denken aan die van Bacardi
en andere drankmerken. Daarom is
de Moët Chandon Brut Impérial
wereldberoemd, niet per se door de
kwaliteit. Niet dat het slechte
champagne is, maar hij is een beetje
standaard; zeg maar de Douwe
Egberts Roodmerk onder de
champagnes.''
Vandaag proeven we in restaurant
Le Garage negen droge champagnes
(brut, extra brut en brut nature) van
kleine huizen, besteld bij gerenom
meerde wijnwinkels met een online-
afdeling. De drie wijnkenners - naast
Hamersma en De Groot is ook Erwin
Erwin Walthaus
Ronald de Groot
Walthaus, eigenaar-sommelier van
Le Garage aangeschoven - proeven
uit grote wijnglazen. De Groot: ,,Je
kunt er je neus in steken en goed
ruiken.'' Hamersma: ,,Coupes en
flütes zijn echt iets uit het verleden.
Wist je trouwens dat die champag
necoupes zijn gemodelleerd naar de
linkerborst van Marie Antoinette?
Of dwalen we nu af?"
Rotzooi
De drie hebben van tevoren, op basis
van eerdere ervaringen, een selectie
gemaakt. Hamersma: ,,Op champag-
negebied is veel rotzooi te koop. Maar
wat we vandaag proeven is, zeker als
je de prijs in ogenschouw neemt,
topkwaliteit. En als het tijdens het
proeven niet zo blijkt te zijn, laten
we dat beslist weten.''
De Groot en Hamersma leggen uit
dat een goede fles champagne mini
maal 30 euro kost. Als je dat te duur
vindt, kun je bijvoorbeeld beter een
wat duurdere cava, een sekt of een
crémant kopen dan een goedkope
champagne.
Waar je verder op kan letten? De
Groot: ,,Op de fles staat de aandui-
ding 'grand cru' of 'premier cru'. De
grand cru verwijst naar de streken
waar de beste kwaliteit druiven
vandaan komt. De premier cru-
druiven zijn van mindere kwaliteit,
hoewel je er ook heerlijke cham
pagne van kunt maken.''
Leuk weetje voor de fijnproever: de
code RM (récoltant-manipulant) op
het etiket betekent dat de wijnboer
100 procent eigen druiven heeft
gebruikt. RN (récoltant-négociant)
koopt ook druiven van anderen.
Hoewel er verschillende druiven-
ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 GO
crakdcro
I Sounds»lancï
Wijnschrijver, be
kend van de jaar
lijkse wijngids De
Grote Hamersma,
nu ook beschik
baar als digitale
wijndatabase.
V .*Dro.o
MARK ROOS
Eigenaar-gastheer-
sommelier van res
taurant Le Garage
in Amsterdam.
Statement: „Cham
pagne kun je het
hele jaar door
drinken.''
Uitgever en hoofd
redacteur van Pers
wijn. „Champagne
is niet om te bewa
ren, maar om te
drinken.''
Deze fijne
bubbelwijnen
verdwijnen
niet in een
spuugemmer,
dat zou zonde
zijn. Om met
fijnproever
Hamersma te
spreken: ,,We
spugen ze naar
binnen uit.''
FOTO JEAN-PIERRE JANS