voor U geproefd Champagne Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ,,Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.'' 'De grotejongens brengen hun champagne aan de man met enorme marketingbudgetten' 10 Robert monciH1" Harold Hamersma Steeds meer wijnboeren die druiven leveren aan de grote champagnehuizen besluiten hun eigen, klein schalige, ambachtelijke champagne te maken. ,,Het zijn vaak familiebedrijven, waarbij de zoons en dochters niet langer willen dat de gehele oogst verdwijnt in de bulk van de grote merken'', zegt wijnkenner Harold Hamersma. ,,Ze voeren een eigen etiket en maken champagnes waarin het karakter van de wijngaard en regio duidelijk naar voren komt.'' ,,Het is champagne met een eigen handtekening", vult collega-wijn schrijver en hoofdredacteur van Perswijn Ronald de Groot aan. ,,Om- dat deze wijnen vaak ambachtelijk worden gemaakt, kan de smaak van jaar tot jaar verschillen. Zoals het een ambachtelijk product betaamt, zou ik willen zeggen.'' De grote merken maken zo veel wijn en kopen zo veel druiven op dat de blendmeesters, op bijna wiskun dige manier, champagnes kunnen maken die elk jaar hetzelfde smaken. De kleine merken zijn afhankelijk van de kwaliteit van de oogst van het betreffende jaar. Hamersma: ,,De grote jongens brengen hun cham pagne aan de man met enorme marketingbudgetten en campagnes die doen denken aan die van Bacardi en andere drankmerken. Daarom is de Moët Chandon Brut Impérial wereldberoemd, niet per se door de kwaliteit. Niet dat het slechte champagne is, maar hij is een beetje standaard; zeg maar de Douwe Egberts Roodmerk onder de champagnes.'' Vandaag proeven we in restaurant Le Garage negen droge champagnes (brut, extra brut en brut nature) van kleine huizen, besteld bij gerenom meerde wijnwinkels met een online- afdeling. De drie wijnkenners - naast Hamersma en De Groot is ook Erwin Erwin Walthaus Ronald de Groot Walthaus, eigenaar-sommelier van Le Garage aangeschoven - proeven uit grote wijnglazen. De Groot: ,,Je kunt er je neus in steken en goed ruiken.'' Hamersma: ,,Coupes en flütes zijn echt iets uit het verleden. Wist je trouwens dat die champag necoupes zijn gemodelleerd naar de linkerborst van Marie Antoinette? Of dwalen we nu af?" Rotzooi De drie hebben van tevoren, op basis van eerdere ervaringen, een selectie gemaakt. Hamersma: ,,Op champag- negebied is veel rotzooi te koop. Maar wat we vandaag proeven is, zeker als je de prijs in ogenschouw neemt, topkwaliteit. En als het tijdens het proeven niet zo blijkt te zijn, laten we dat beslist weten.'' De Groot en Hamersma leggen uit dat een goede fles champagne mini maal 30 euro kost. Als je dat te duur vindt, kun je bijvoorbeeld beter een wat duurdere cava, een sekt of een crémant kopen dan een goedkope champagne. Waar je verder op kan letten? De Groot: ,,Op de fles staat de aandui- ding 'grand cru' of 'premier cru'. De grand cru verwijst naar de streken waar de beste kwaliteit druiven vandaan komt. De premier cru- druiven zijn van mindere kwaliteit, hoewel je er ook heerlijke cham pagne van kunt maken.'' Leuk weetje voor de fijnproever: de code RM (récoltant-manipulant) op het etiket betekent dat de wijnboer 100 procent eigen druiven heeft gebruikt. RN (récoltant-négociant) koopt ook druiven van anderen. Hoewel er verschillende druiven- ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 GO crakdcro I Sounds»lancï Wijnschrijver, be kend van de jaar lijkse wijngids De Grote Hamersma, nu ook beschik baar als digitale wijndatabase. V .*Dro.o MARK ROOS Eigenaar-gastheer- sommelier van res taurant Le Garage in Amsterdam. Statement: „Cham pagne kun je het hele jaar door drinken.'' Uitgever en hoofd redacteur van Pers wijn. „Champagne is niet om te bewa ren, maar om te drinken.'' Deze fijne bubbelwijnen verdwijnen niet in een spuugemmer, dat zou zonde zijn. Om met fijnproever Hamersma te spreken: ,,We spugen ze naar binnen uit.'' FOTO JEAN-PIERRE JANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 82