Laat de puree wat aflcoelen tot hij lauw is voordatje de foreleitjes toevoegt. Want anders gaan de eitjes garen in de puree en worden ze hard 9 Aanbraden De heerlijk ruikende vulling wordt op het opengeklapte vlees gelegd. Dat wordt daarna teruggeslagen en met touwtjes vastgebonden. Zo lijkt het net een gevulde rollade, ook zo'n kerstklassieker. Een tweede pan gaat op het vuur. Daarin wordt lamsrack een beetje aangebraden in een flinke schep roomboter. Zo krijgt het vlees een mooi kleurtje en schuift het niet meer helemaal rauw de oven in, met hier en daar nog een takje verse tijm. ,,We snijden de overgebleven wit lof in dunne plakjes van een centi meter en bakken die in de boter en olijfolie. Tussentijds een keer om draaien zodat beide kanten mooi ga ren. Een paar minuten is voldoende.'' En zo staat tien minuten later het hoofdgerecht op de feestelijk gedekte eettafel. Ook hier die verrassende combinatie van ingrediënten die uit stekend uitpakt. De zoete tonen van de balsamico-azijn - 'gebruik goede azijn die wat stroperig is' - combine ren goed met de wat bittere smaak van de witlof. Ook de pijnboompit ten die licht zijn geroosterd in de pan vullen de witlof goed aan. En het lamsvlees is heerlijk mals en een beetje rood tot rosé. Al met al hebben we een paar uur tjes in de keuken doorgebracht, met misschien een half uur zuivere kook tijd. En dat is precies de bedoeling, zegt Naessens. ,,Je moet niet uren in de keuken staan terwijl je gasten in de kamer zitten. Mijn motto is lekker en gezellig, en koken is gezelligheid.'' VOOR HOOFD Bloemkoolpuree Ingrediënten voor2personen Lamsrack Ingrediënten voor2personen Moeilijkheidsgraad: Bereidingswijze Bereidingswijze NA Appelcake Ingrediënten voor 2 personen Moeilijkheidsgraad: Bereidingswijze GO ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 olijfolie bakken. De pijnboompitten kunnen erbij. Na vijf minuten een scheut balsamico-azijn erbij, peper en zout en een paar takjes tijm.'' Bloem kool met slagroom?! Pascale Naessens verrast graag met onver wachte combina ties. ,,Daar heb ik een talentvoor." FOTO'S MARIJN Kijk op de site bij /kokeneneten voor een videoverslag van de kookclinic met Pascale Naessens bloemkool 11 potje foreleitjes 1100 ml room handvol amandel schilfers 1 lamsrack 6 stronkjes witlof 12 eetlepels pijnboompitten balsamicoazijn paar takjes tijm met foreleitjes en amandelschilfers Moeilijkheidsgraad: Opgevuld met witlof en pijnboompitten Kook de bloemkoolroosjes gaar in water met een flinke scheut olijfolie voor de smaak, en wat peper en zout. Hak de amandelschilfers grof en rooster ze in de oven of in een pan. Giet het water van de bloemkool af, giet de room erbij en pureer. Laat de puree wat afkoelen tot ze lauw is voordat je de foreleitjes toevoegt. Want anders gaan de eitjes garen in de puree en worden ze hard. Voeg vervolgens driekwart van de foreleitjes toe en roer ze door de puree. Lepel de puree in kommetjes, strooi er wat amandelschilfers over en werk af met de rest van de foreleitjes. Snijd het lamsrack en portefeuille' (zie tip). Snijd twee stronkjes witlof fijn en verwijder het kontje. Bak het witlof samen met de pijnboompitten een vijftal minuten in olijfolie. Voeg een scheut balsamicoazijn toe, kruid met peper, zout en wat tijm en bak nog eens 2 minuten. Vul het lamsrack op met het gebakken witlof, vouw hem dicht en bind hem dicht. Bruin het lamsrack eerst in de pan in wat boter of kokosolie en laat hem dan nog een vijftal minuten verder garen in een voorverwarmde oven op 180° C. Leg er wat takjes tijm bij. Snijd intussen de overige stronkjes witlof in plakjes van 1 centimeter en bak ze beetgaar in wat olijfolie of boter. Kruid met peper en zout. Verwijder de touwtjes van het lamsrack en snijd het vlees in plakjes. Leg er wat gebakken witlof bij en werk af met de takjes tijm. Tip: en portefeuille Leg het lamsrack op een werkvlak met het vlees naar boven. Snijd het dikke vlees in de lengte zo ver in dat je het kunt openklappen. Dan kun je er de vulling in doen. Daarna weer dichtklappen en met een touwtje vastbinden, net als een rollade. Eenmaal uit de oven snijd je het lamsrack per ribbetje in plakken. 2 appels 170 g notenmeel, bijvoorbeeld hazelnootmeel 1 ei Nodig bakpapier 120 g suiker wat extra 40 g boter wat extra Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd een appel met schil in stukjes en verwijder het klokhuis. Stoof de blokjes appel met een glaasje water tot appelmoes. Smelt de boter en meng met het notenmeel, de suiker en het ei. Plet de gestoofde appel met een vork en meng door het deeg. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en giet het deeg erop. Snijd de tweede appel in plakjes en schik die dakpansgewijs op de cake. Strooi nog wat suiker over de cake en giet er nog 2 a 3 eetlepels gesmolten boter over. Zet 15 a 20 minuten in de oven.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 81