Laat de puree
wat aflcoelen
tot hij lauw is
voordatje de
foreleitjes
toevoegt. Want
anders gaan de
eitjes garen in
de puree en
worden ze hard
9
Aanbraden
De heerlijk ruikende vulling wordt
op het opengeklapte vlees gelegd. Dat
wordt daarna teruggeslagen en met
touwtjes vastgebonden. Zo lijkt het
net een gevulde rollade, ook zo'n
kerstklassieker. Een tweede pan gaat
op het vuur. Daarin wordt lamsrack
een beetje aangebraden in een flinke
schep roomboter. Zo krijgt het vlees
een mooi kleurtje en schuift het niet
meer helemaal rauw de oven in, met
hier en daar nog een takje verse tijm.
,,We snijden de overgebleven wit
lof in dunne plakjes van een centi
meter en bakken die in de boter en
olijfolie. Tussentijds een keer om
draaien zodat beide kanten mooi ga
ren. Een paar minuten is voldoende.''
En zo staat tien minuten later het
hoofdgerecht op de feestelijk gedekte
eettafel. Ook hier die verrassende
combinatie van ingrediënten die uit
stekend uitpakt. De zoete tonen van
de balsamico-azijn - 'gebruik goede
azijn die wat stroperig is' - combine
ren goed met de wat bittere smaak
van de witlof. Ook de pijnboompit
ten die licht zijn geroosterd in de pan
vullen de witlof goed aan. En het
lamsvlees is heerlijk mals en een
beetje rood tot rosé.
Al met al hebben we een paar uur
tjes in de keuken doorgebracht, met
misschien een half uur zuivere kook
tijd. En dat is precies de bedoeling,
zegt Naessens. ,,Je moet niet uren in
de keuken staan terwijl je gasten in
de kamer zitten. Mijn motto is lekker
en gezellig, en koken is gezelligheid.''
VOOR
HOOFD
Bloemkoolpuree
Ingrediënten voor2personen
Lamsrack
Ingrediënten voor2personen
Moeilijkheidsgraad:
Bereidingswijze
Bereidingswijze
NA
Appelcake
Ingrediënten voor 2 personen
Moeilijkheidsgraad:
Bereidingswijze
GO ZATERDAG 14 DECEMBER 2019
olijfolie bakken. De pijnboompitten
kunnen erbij. Na vijf minuten een
scheut balsamico-azijn erbij, peper
en zout en een paar takjes tijm.''
Bloem
kool met
slagroom?!
Pascale
Naessens
verrast
graag met
onver
wachte
combina
ties. ,,Daar
heb ik een
talentvoor."
FOTO'S MARIJN
Kijk op de site bij /kokeneneten voor
een videoverslag van de kookclinic met
Pascale Naessens
bloemkool 11 potje foreleitjes
1100 ml room handvol amandel
schilfers
1 lamsrack 6 stronkjes witlof 12
eetlepels pijnboompitten
balsamicoazijn paar takjes tijm
met foreleitjes en amandelschilfers
Moeilijkheidsgraad:
Opgevuld met witlof en
pijnboompitten
Kook de bloemkoolroosjes gaar
in water met een flinke scheut
olijfolie voor de smaak, en wat
peper en zout.
Hak de amandelschilfers grof
en rooster ze in de oven of in een
pan.
Giet het water van de bloemkool
af, giet de room erbij en pureer.
Laat de puree wat afkoelen tot ze
lauw is voordat je de foreleitjes
toevoegt. Want anders gaan de
eitjes garen in de puree en worden
ze hard.
Voeg vervolgens driekwart van
de foreleitjes toe en roer ze door
de puree.
Lepel de puree in kommetjes,
strooi er wat amandelschilfers over
en werk af met de rest van de
foreleitjes.
Snijd het lamsrack en
portefeuille' (zie tip).
Snijd twee stronkjes witlof fijn
en verwijder het kontje.
Bak het witlof samen met de
pijnboompitten een vijftal
minuten in olijfolie. Voeg een
scheut balsamicoazijn toe,
kruid met peper, zout en wat
tijm en bak nog eens 2 minuten.
Vul het lamsrack op met het
gebakken witlof, vouw hem dicht
en bind hem dicht.
Bruin het lamsrack eerst in de
pan in wat boter of kokosolie en
laat hem dan nog een vijftal
minuten verder garen in een
voorverwarmde oven op 180° C.
Leg er wat takjes tijm bij.
Snijd intussen de overige
stronkjes witlof in plakjes van 1
centimeter en bak ze beetgaar in
wat olijfolie of boter. Kruid met
peper en zout. Verwijder de
touwtjes van het lamsrack en snijd
het vlees in plakjes. Leg er wat
gebakken witlof bij en werk af met
de takjes tijm.
Tip: en portefeuille
Leg het lamsrack op een werkvlak
met het vlees naar boven. Snijd het
dikke vlees in de lengte zo ver in
dat je het kunt openklappen. Dan
kun je er de vulling in doen. Daarna
weer dichtklappen en met een
touwtje vastbinden, net als een
rollade. Eenmaal uit de oven snijd
je het lamsrack per ribbetje in
plakken.
2 appels 170 g notenmeel,
bijvoorbeeld hazelnootmeel 1 ei
Nodig
bakpapier 120 g suiker wat extra
40 g boter wat extra
Verwarm de oven voor op
180° C. Snijd een appel met schil
in stukjes en verwijder het klokhuis.
Stoof de blokjes appel met een
glaasje water tot appelmoes. Smelt
de boter en meng met het
notenmeel, de suiker en het ei.
Plet de gestoofde appel met
een vork en meng door het deeg.
Bekleed een ovenschaal met
bakpapier en giet het deeg erop.
Snijd de tweede appel in
plakjes en schik die
dakpansgewijs op de cake. Strooi
nog wat suiker over de cake en
giet er nog 2 a 3 eetlepels
gesmolten boter over.
Zet 15 a 20 minuten in de oven.