Doe wat bloem
op een bordje
en wentel de
koekjes hier even
door, zodat ze
rondom met
bloem bedekt zijn
7
Viy
natuurlijk zeggen dat je die mayo
naise zelf moet kloppen, maar ik
moet bekennen dat ik ook gewoon
een pot kant-en-klare mayo in mijn
koelkast heb staan.''
Applaus
De kinderen kijken ademloos toe als
Levie met een vlijmscherp mes een
sinaasappel in partjes snijdt, zonder
vliesjes en velletjes. In de tussentijd
dreigt de karamel aan te branden,
maar als een soort culinaire octopus
weet hij die te redden.
De kieskeurige zusjes Roos zijn
inmiddels aan de feestelijk gedekte
tafel gaan zitten om de gerechten te
proeven. De viskoekjes met de kap-
pertjesmayo kunnen op applaus
rekenen. Zelfs de kruidensla wordt
deels opgegeten. „Alleen dat rode
spul is hartstikke bitter'', zegt Bente
over de roodlof die in de kruidensa
lade is verwerkt.
Van de prachtig opgemaakte
borden voor het hoofdgerecht gaan
de frietjes en worst er goed in. De
pompoen blijft echter bijna onaange
roerd. ,,Ziet er mooi uit, maar is niet
zo heel lekker'', vindt Marnie. Het
nagerecht daarentegen gaat helemaal
op. Het zuur van de sinaasappel, het
zoet van de karamel en de yoghurt-
mousse: dit is een schoolvoorbeeld
van hoe lekker een simpel gerechtje
kan smaken.
,,Veel kookboeken doen alsof koken
iets verhevens is'', zegt Levie. ,,Ik
vind dat koken leuk, simpel en be
grijpelijk moet zijn. Met goede toma
ten, goede azijn, goede olie en verse
kruiden kun je een topgerechtje
maken. Samen met je kinderen
koken zorgt ervoor dat hun interesse
voor eten toeneemt. En als je ze leert
over verse ingrediënten, gaan ze
spelenderwijs gezonder eten.''
Tot slot nog een persoonlijke noot:
,,Wees niet te dogmatisch. Koop
goede spullen bij de supermarkt,
maar denk ook aan lokale producen
ten. Als je vlees wil eten, koop goed
vlees en betaal er iets meer voor.''
VOOR
Viskoekjes
Ingrediënten voor4 personen
Moeilijkheidsgraad:
Bereidingswijze
HOOFD
NA
Gevulde pompoentjes
Ingrediënten voor4personen
Moeilijkheidsgraad:
Bereidingswijze
Yoghurtmousse
Ingrediënten voor 4 personen
Moeilijkheidsgraad:
Bereidingswijze
GO ZATERDAG 14 DECEMBER 2019
Kijk op de site bij /kokeneneten voor
een videoverslag van de workshop onder
leiding van Samuel Levie
1-^
De familie
Roos in de
leer bij
'tovenaar'
Samuel
Levie.
,,Koken
moet
leuk en
begrijpelijk
zijn.''
FOTO'S MARIJN
met wijting en Hollandse
garnalen, kruidensalade en
kappertjesmayonaise
Viskoekjes
300 gram kruimige aardappelen (ge
schild) 50 gram Hollandse garnalen
1100 gram wijting paar takjes peter
selie 1 citroen 11 ei 11 el bloem
extra om de koekjes door te wentelen
zonnebloemolie
Kruidensalade
half bosje peterselie half bosje ker
vel handje basilicumblaadjes
Kappertjesmayo
4 el goede mayonaise 2 el kapper
tjes
Snijd de aardappelen in stukken
en kook ze in een minuut of twaalf
gaar. Kook de wijtingfilet (of andere
filet van witvis zoals kabeljauw,
schelvis of verse witte koolvis) de
laatste vijf minuten mee. Giet af en
laat goed uitstomen en wat afkoe
len. Stamp de aardappelen met de
wijting tot een puree.
Snijd de peterselie fijn en meng die
samen met de gepelde Hollandse
garnalen, de rasp van een halve
citroen, een eetlepel bloem en het
ei goed door de puree. Breng op
smaak met zout en eventueel
peper naar smaak. Verdeel de
basis en vorm met je handen vier
grote of zes wat kleinere koekjes.
Doe wat bloem op een bordje en
wentel de koekjes hier even door,
zodat ze rondom met bloem
bedekt zijn. Bak ze in ruime
zonnebloemolie aan beide kanten
ongeveer vier minuten tot ze bruin
en knapperig worden.
Pluk de kruidenblaadjes en
maak ze aan met olie, een snufje
zout en een lekkere azijn.
De kappertjesmayonaise maak
je door kappertjes fijn te snijden en
door de mayonaise te roeren.
Serveer de viskoekjes met een
beetje mayonaise en kruidensla.
met worst, vergezeld van
geroosterde frietjes en
waterkerssalade
4 kleine pompoenen 14 goede
saucijzen 12 sneden brood 11 ui 11
stengel bleekselderij 800 gram
vastkokende aardappel waterkers
Snijd de pompoenen open en
verwijder de pitjes. Snijd het brood
heel fijn. Snipper de ui en bleek
selderij en fruit aan in een hete
koekenpan. Haal het worstvlees uit
de worst en meng brood, ui en
bleekselderij. Vul de pompoenen
met deze vulling. Verwarm de oven
voor op 180 graden.
Was de aardappelen en snijd er
dikke frieten van. Maak ze aan met
een flinke scheut olijfolie en zet ze
een half uur in de oven. Draai ze
halverwege om en doe de
pompoenen erbij voor nog een
ruim half uur in de oven.
Garneer met de waterkers en wat
olijfolie.
met karamel en sinaasappel
200 ml yoghurt 200 ml slagroom
zonder suiker 14 el honing halve
limoen 12,5 blaadjes gelatine
2 bloedsinaasappels (of gewone
perssinaasappels) 100 gram
suiker voor de karamel
Week de blaadjes gelatine in
koud water. Neem een beslagkom
en klop hierin de room met de
honing lobbig. Rasp de schil van de
limoen in een klein steelpannetje
en pers de limoen hierbij uit, voeg
eventueel een paar druppels water
toe zodat het genoeg is om de
gelatine te laten smelten. Verwarm
het vocht en los hierin de
uitgeknepen gelatine op.
Haal de pan van het vuur en
voeg langzaam en goed roerend
met een garde de yoghurt toe aan
de gelatine en limoen en spatel dit
vervolgens door de lobbige room.
Verdeel de mousse over glazen en
laat twee uur rusten in de koelkast.
Je kunt de mousse uit de glaasjes
serveren of uit zijn vorm storten.
Snijd de partjes sinaasappel uit. Dit
doe je door eerst de schil rondom
de sinaasappel weg te snijden en
dan met een klein mesje de partjes
tussen de witte vliesjes weg te
snijden. Serveer deze op de
mousse. Extra lekker is het om
karamel te maken door 100 gram
suiker te laten karamelliseren en
uit te strijken op bakpapier.
Verkruimel de karamel als die is
afgekoeld en serveer op de
sinaasappelsalade.
FOTO'S RECEPTEN JEROEN VAN DER SPEK