Doe wat bloem op een bordje en wentel de koekjes hier even door, zodat ze rondom met bloem bedekt zijn 7 Viy natuurlijk zeggen dat je die mayo naise zelf moet kloppen, maar ik moet bekennen dat ik ook gewoon een pot kant-en-klare mayo in mijn koelkast heb staan.'' Applaus De kinderen kijken ademloos toe als Levie met een vlijmscherp mes een sinaasappel in partjes snijdt, zonder vliesjes en velletjes. In de tussentijd dreigt de karamel aan te branden, maar als een soort culinaire octopus weet hij die te redden. De kieskeurige zusjes Roos zijn inmiddels aan de feestelijk gedekte tafel gaan zitten om de gerechten te proeven. De viskoekjes met de kap- pertjesmayo kunnen op applaus rekenen. Zelfs de kruidensla wordt deels opgegeten. „Alleen dat rode spul is hartstikke bitter'', zegt Bente over de roodlof die in de kruidensa lade is verwerkt. Van de prachtig opgemaakte borden voor het hoofdgerecht gaan de frietjes en worst er goed in. De pompoen blijft echter bijna onaange roerd. ,,Ziet er mooi uit, maar is niet zo heel lekker'', vindt Marnie. Het nagerecht daarentegen gaat helemaal op. Het zuur van de sinaasappel, het zoet van de karamel en de yoghurt- mousse: dit is een schoolvoorbeeld van hoe lekker een simpel gerechtje kan smaken. ,,Veel kookboeken doen alsof koken iets verhevens is'', zegt Levie. ,,Ik vind dat koken leuk, simpel en be grijpelijk moet zijn. Met goede toma ten, goede azijn, goede olie en verse kruiden kun je een topgerechtje maken. Samen met je kinderen koken zorgt ervoor dat hun interesse voor eten toeneemt. En als je ze leert over verse ingrediënten, gaan ze spelenderwijs gezonder eten.'' Tot slot nog een persoonlijke noot: ,,Wees niet te dogmatisch. Koop goede spullen bij de supermarkt, maar denk ook aan lokale producen ten. Als je vlees wil eten, koop goed vlees en betaal er iets meer voor.'' VOOR Viskoekjes Ingrediënten voor4 personen Moeilijkheidsgraad: Bereidingswijze HOOFD NA Gevulde pompoentjes Ingrediënten voor4personen Moeilijkheidsgraad: Bereidingswijze Yoghurtmousse Ingrediënten voor 4 personen Moeilijkheidsgraad: Bereidingswijze GO ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 Kijk op de site bij /kokeneneten voor een videoverslag van de workshop onder leiding van Samuel Levie 1-^ De familie Roos in de leer bij 'tovenaar' Samuel Levie. ,,Koken moet leuk en begrijpelijk zijn.'' FOTO'S MARIJN met wijting en Hollandse garnalen, kruidensalade en kappertjesmayonaise Viskoekjes 300 gram kruimige aardappelen (ge schild) 50 gram Hollandse garnalen 1100 gram wijting paar takjes peter selie 1 citroen 11 ei 11 el bloem extra om de koekjes door te wentelen zonnebloemolie Kruidensalade half bosje peterselie half bosje ker vel handje basilicumblaadjes Kappertjesmayo 4 el goede mayonaise 2 el kapper tjes Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in een minuut of twaalf gaar. Kook de wijtingfilet (of andere filet van witvis zoals kabeljauw, schelvis of verse witte koolvis) de laatste vijf minuten mee. Giet af en laat goed uitstomen en wat afkoe len. Stamp de aardappelen met de wijting tot een puree. Snijd de peterselie fijn en meng die samen met de gepelde Hollandse garnalen, de rasp van een halve citroen, een eetlepel bloem en het ei goed door de puree. Breng op smaak met zout en eventueel peper naar smaak. Verdeel de basis en vorm met je handen vier grote of zes wat kleinere koekjes. Doe wat bloem op een bordje en wentel de koekjes hier even door, zodat ze rondom met bloem bedekt zijn. Bak ze in ruime zonnebloemolie aan beide kanten ongeveer vier minuten tot ze bruin en knapperig worden. Pluk de kruidenblaadjes en maak ze aan met olie, een snufje zout en een lekkere azijn. De kappertjesmayonaise maak je door kappertjes fijn te snijden en door de mayonaise te roeren. Serveer de viskoekjes met een beetje mayonaise en kruidensla. met worst, vergezeld van geroosterde frietjes en waterkerssalade 4 kleine pompoenen 14 goede saucijzen 12 sneden brood 11 ui 11 stengel bleekselderij 800 gram vastkokende aardappel waterkers Snijd de pompoenen open en verwijder de pitjes. Snijd het brood heel fijn. Snipper de ui en bleek selderij en fruit aan in een hete koekenpan. Haal het worstvlees uit de worst en meng brood, ui en bleekselderij. Vul de pompoenen met deze vulling. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aardappelen en snijd er dikke frieten van. Maak ze aan met een flinke scheut olijfolie en zet ze een half uur in de oven. Draai ze halverwege om en doe de pompoenen erbij voor nog een ruim half uur in de oven. Garneer met de waterkers en wat olijfolie. met karamel en sinaasappel 200 ml yoghurt 200 ml slagroom zonder suiker 14 el honing halve limoen 12,5 blaadjes gelatine 2 bloedsinaasappels (of gewone perssinaasappels) 100 gram suiker voor de karamel Week de blaadjes gelatine in koud water. Neem een beslagkom en klop hierin de room met de honing lobbig. Rasp de schil van de limoen in een klein steelpannetje en pers de limoen hierbij uit, voeg eventueel een paar druppels water toe zodat het genoeg is om de gelatine te laten smelten. Verwarm het vocht en los hierin de uitgeknepen gelatine op. Haal de pan van het vuur en voeg langzaam en goed roerend met een garde de yoghurt toe aan de gelatine en limoen en spatel dit vervolgens door de lobbige room. Verdeel de mousse over glazen en laat twee uur rusten in de koelkast. Je kunt de mousse uit de glaasjes serveren of uit zijn vorm storten. Snijd de partjes sinaasappel uit. Dit doe je door eerst de schil rondom de sinaasappel weg te snijden en dan met een klein mesje de partjes tussen de witte vliesjes weg te snijden. Serveer deze op de mousse. Extra lekker is het om karamel te maken door 100 gram suiker te laten karamelliseren en uit te strijken op bakpapier. Verkruimel de karamel als die is afgekoeld en serveer op de sinaasappelsalade. FOTO'S RECEPTEN JEROEN VAN DER SPEK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 79