Kookles van chef Samuel Levie Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten metNijntje. ,,Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.'' 'Ik heb ook gewoon een pot kant-en-klare mayo in mijn koelkast staan' 6 A at vinden jullie het l\ I allerlekkerst?" I I vraagt Samuel Levie \l \f aan mijn dochters V V Bente (6) en Marnie (9). „Frietjes!" roepen de twee in koor. Je kunt je als ouder nog zo uit sloven met exquise groentegerecht jes van Ottolenghi: als puntje bij paaltje komt, eten de kinderen toch het liefst friet, worst, gefrituurde snacks, zoetigheid en ander eten waar de gemiddelde gezondheids goeroe van gaat hyperventileren. Het klinkt Levie, worstmaker (van Brandt Levie), vader van dochters van 1 en 3 en auteur van meerdere kookboeken, waaronder de bestseller Eten met Nijntje, bekend in de oren. Dus heeft hij voor de kookworkshop van vandaag een kindvriendelijk menu samengesteld, met viskoekjes als voorafje, met worst gevulde mini- pompoens als hoofdgerecht en een yoghurtmousse met karamel en sinaasappel als toetje. Het zijn recep ten uit Eten met Nijntje, opgesierd met feestelijke accenten en toevoegingen. Levie begint opvallend genoeg met het nagerecht. ,,Ik meng nu slagroom, gelatine en yoghurt, doe dat in vorm pjes en zet die in de koelkast, zodat het even kan opstijven. Tijdens het opstijven hebben we alle tijd voor het voor- en hoofdgerecht.'' Levie tovert enkele verse venkel zaadworstjes van Brandt Levie uit zijn rugzakje tevoorschijn. ,,Ik zeg maar zo: eigen worst eerst!" Aan Marnie en Bente vraagt hij de worst jes uit hun velletje te bevrijden. Het vlees gaat later in de uitgeholde mi- nipompoentjes, die de oven ingaan. Smaakvoller Nadat de kleine Roosjes alle worstjes hebben leeggepeuterd en -gekne pen, gaat er brood en een mengsel van gebakken ui en bleekselderij doorheen. Levie: ,,Je kunt de pom- poentjes ook vullen met grofgema- len gehakt, maar vlees uit goede worstjes is smaakvoller. In de Itali aanse keuken koken ze veel met worstvlees, dat vaak steviger is dan gehakt en superlekker gemarineerd.'' Bente en Marnie zijn inmiddels aan het worstelen met grote bossen dille, basilicum en kervel voor de kruidensla. De verslaggever krijgt van Levie de opdracht om radijs in flinterdunne plakjes te snijden. Best een uitdaging, want hoewel ik heel erg van koken hou, is het fijne hand werk niet aan mij besteed. Dat ver klaart ook waarom ik vaak te horen krijg dat mijn gerechten lekker sma ken, maar eruitzien als een bedrijfs ongeval. Ik kijk dan ook met jaloerse blik naar hoe Levie met turbosnel heid een uitje fijnhakt, een stengel bleekselderij versnippert, een sinaasappel ontdoet van zijn schil en SAMUEL WIE? bordjes opmaakt alsof het schilderij tjes zijn. Nadat Levie de kruiden met azijn en de 'best wel redelijk dungesne den' radijs en rode ui mengt met azijn en olie, knijpt hij hard in de groentes. ,,Zo zorg je ervoor dat de azijn en olie in de radijs en ui trek ken en ze hun scherpe smaak verlie zen. Als je het goed doet, gaat het naar ingelegde groente smaken.'' Tijdens het kneden van de vis- koekjes, een mengsel van aardappel, witvis (in dit geval verse koolvis), Hollandse garnaaltjes, ei en bloem, legt Levie uit dat het geheim van een goede feestmaaltijd schuilt in een goede voorbereiding. ,,Als je zorgt dat je alles vooraf doet wat je vooraf kunt doen, hoef je niet de hele avond in de keuken te staan en kun je ook een beetje tijd doorbrengen met familie en vrienden.'' Voor de viskoekjes zou je het vis- beslag bijvoorbeeld 's middags kun nen maken, waardoor je 's avonds de beslagjes slechts door de bloem hoeft te rollen en hoeft af te bakken. Ook de kappertjesmayonaise bij de viskoekjes kun je van tevoren maken. Levie: ,,Als chef moet ik ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 GO Kindvriendelijke kerstdis met schilderijtjes Sinds 2011 timmert Samuel Levie met Geert van Wersch en Jiri Brandt aan de weg als worst maker. De zelfgemaakte worsten van Brandt Levie zijn be roemd. Voor hun worsten gebruiken de drie duurzaam gehouden Neder landse varkens. B&L maakt zowel gedroogde worsten (met bijvoorbeeld chipotle-cacao- en lavendelsmaak) als verse worsten (in smaken die variëren van jalapeno-ched- dar tot tynjetaler- spek). Daarnaast schrijft Levie kookboeken en een culinaire column in Het Parool en is hij een van de koks van het tv-pro- gramma 5 Uur Live. Levie is ook een van de oprichters van foodcabinet.nl, een campagnebureau dat werkt aan een voedselsysteem met toekomst. Bente eet met smaak, behalve dan de roodlof in de kruidensla. ,,Die is hart stikke bitter.' eten met nijntje

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 78