Rol de bacon
met vulling
met behulp van
het folie en het
bakpapier op
tot een stevig
pakketje
C
5
Choc chunk cookies
Ingrediënten voor24 stuks
Moeilijkheidsgraad:
Bereidingswijze
HOOFD
Gevulde rolletjes
Ingrediënten voor 8 personen
Moeilijkheidsgraad:
Bereidingswijze
VOOR
Knapperige
pannenkoekjes
Ingrediënten voor4personen
Moeilijkheidsgraad:
niet meteen het eerste waaraan je
denkt met kerst, begrijpt ook Hay.
,,Ik ben Australisch. Bij ons is het in
december 30 graden. Naast de traditi
onele kerstkalkoen wil ik ook wat
lichters.'' Met een graad of 20 minder
in Holland valt daar ook best iets
voor te zeggen.
Moeilijk is het recept in elk geval
niet. Van de groenten en de eieren
maak je een soort omelet. Lekker zijn
de chiazaadjes die erin zitten. Die
nemen veel vocht op, zegt de chef, en
zorgen tegelijkertijd voor een crun-
chy bite. Hay schrijft witte chiazaad
jes voor. Als je die niet kunt vinden:
zwarte doen het ook. Voor de tzatziki
neemt Hay behalve Griekse yoghurt
met geraspte komkommer een flinke
hand verse dille in plaats van knof
look. Daardoor blijft het geheel zacht
van smaak en matcht het mooi met
de gerookte zalm. Nog wat waterkers
erbij en in wijnazijn mild geworden
ringetjes rode ui, en het smaakt net
zo lekker als het eruit ziet.
Choc chunk cookies
Zelf zou ik voor een ander toetje heb
ben gekozen, maar Donna wil choc
chunk cookies met tahin bakken. Voor
bij de koffie of thee. Tip van de mees
ter: gebruik een echte, donkere cho
coladereep en niet van die kookcho-
coladerondjes. En duw het brokje
chocolade - Hay: ,,Doe nou gewoon
een flinke brok! Krijg je mooie, rooie
wangen van, een echte kerstglow!'' -
in het midden van het bolletje deeg,
en niet aan de zijkant. Nog een tip:
laat die pot tahin met een laag olie
bovenop lekker in de winkel staan
- die is oud. Zoek tot je een pot hebt
waarin een egale emulsie zit. Na
twaalf minuten in de oven heb je van
die fijne koekjes met een knapperige
rand en een zachte, beetje plakkerige
binnenkant. Hm!
Of ik het echt lekker vind, vraagt
Hay net zo hoopvol als elke thuiskok.
Pas als dat wordt bevestigd, voelt ze
ineens dat ze het koud heeft in haar
jeansjurk met witte gympen en blote
benen. Een wat wonderlijk gezicht
als ze er een winterjas overheen
trekt, op weg naar een televisiepro
gramma. Ik duw haar mijn reserve
panty in haar handen. ,,Met kerst
draag ik een wapperende zomer
jurk'', zegt ze nog plagend. ,,En jij?''
Bereidingswijze
GO ZATERDAG 14 DECEMBER 2019
met tahin
280 gram lichte tahin 220 gram fijne
rietsuiker 80 ml ahornsiroop 2
theelepels vanille-extract 11 ei 280
gram volkorenspeltmeel theelepel
baksoda theelepel bakpoeder
200 gram pure chocolade in stukjes
Verwarm de oven voor op 160
graden. Bekleed twee grote
bakplaten met bakpapier. Roer de
tahin, suiker, ahornsiroop, vanille en
het ei in een grote kom door elkaar.
Roer in een andere kom het
speltmeel, bakpoeder en de
baksoda door elkaar.
Zeef het bloemmengsel boven
het tahinmengsel en roer goed
door elkaar. Spatel de chocolade
stukjes erdoor. Rol 24 bolletjes van
volle eetlepels en leg ze op de
bakplaat.
TIP VAN DONNA
Zorg dat de chocolade niet aan
de buitenkant van het deegbolletje
zit. Druk ze iets plat en bak ze in
12-14 minuten tot ze goudbruin zijn.
met kastanje, bacon en salie
50 g ongezouten boter 2 kleine uien,
gesnipperd 2 tenen knoflook, ge
perst 1100 g bacon zonder zwoerd,
fijngesneden 80 ml droge sherry,
plus 1 el extra 8 zachte, verse da
dels, ontpit en gesneden 240 g ge
kookte kastanjes uit blik, pot of pak,
gesneden 35 g amandelschaafsel,
geroosterd en gehakt 210 g vers
broodkruim handje fijngesneden
salie en handje fijngesneden blad
peterselieblaadjes 1 tl fijngeraspte
citroenschil 2 eieren, losgeklopt 1
tl grof zeezout 1 tl grof gemalen
zwarte peper 24 dunne plakjes ont
bijtspek of pancetta 2 el honing
Verwarm de oven voor op 180
graden. Smelt de boter in een
grote anti-aanbakpan op matig
vuur. Voeg de ui, knoflook en bacon
toe en bak al roerend 5-6 minuten
of tot ze zacht zijn. Voeg de sherry
en dadels toe en bak al roerend 1
minuut. Schep alles in een grote
kom, meng de kastanje,
amandelen, het broodkruim, de
salie, peterselie, citroenschil,
eieren, het zout en de peper
erdoor en zet apart.
Knip 2 grote stukken aluminium
folie en bakpapier. Leg 1 stuk folie
op een plat werkvlak en leg er 1 vel
bakpapier op. Leg 12 plakjes van
het ontbijtspek dakpansgewijs op
het bakpapier. Verdeel de helft van
de vulling langs een lange kant van
het spek en vorm er een rol van.
Rol de bacon met vulling met
behulp van het folie en het
bakpapier op tot een stevig
pakketje. Doe hetzelfde met het
andere stuk folie en bakpapier en
de rest van het ontbijtspek en de
vulling. Leg de rollen op een
bakplaat en zet 20 minuten in de
oven.
Meng de extra sherry en de
honing in een kleine kom. Haal de
rollen uit het folie en bakpapier en
leg ze terug op de bakplaat.
Bestrijk met het honingglazuur en
zet nog 20 minuten in de oven of
tot ze krokant zijn. Snijd in plakken
en dien op.
®Kijk op de site bij /kokeneneten
voor een videoverslag van de
kooksessie met Donna Hay
met zalm, tzatziki en
ingelegde rode ui
Voor de spinazie-courgettebeignets
750 gram geraspte courgette 60
gram wilde spinazie, fijngesneden
een handje muntblaadjes, fijngesne
den 5 eieren 90 gram amandelmeel
40 gram Parmezaanse kaas, fijnge-
raspt 50 gram wit chiazaad (maar
zwart kan ook) zeezout en grofgema-
len zwarte peper olijfolie extra ver-
gine, om in te bakken
Voor de dille-tzatziki
2 kleine (Libanese) komkommers,
geraspt 1 handje fijngesneden dille
420 gram Griekse yoghurt 11 thee
lepel grofgemalen zwarte peper
Voor de ingelegde rode uien
2 rode uien in dunne ringen 250 ml
wittewijnazijn zeezout en grofgema-
len zwarte peper
Voor erbij
80 gram waterkers 300 gram
gerookte of gezouten zalm of forel
gemalen zwarte peper
Leg de geraspte courgettes
tussen 2 lagen keukenpapier en
druk het vocht eruit. Schep in een
grote kom de courgette, spinazie,
munt, eieren, het amandelmeel, de
parmezaan, chiazaadjes en zout en
peper door elkaar. Laat 20 tot 30
minuten staan.
Verhit een anti-aanbakpan met 18 a
20 cm doorsnee op een matig laag
vuur. Schenk er wat olie in en doe
er 8 eetlepels van het courgette
mengsel bij. Bak de beignets 6 tot 8
minuten (niet aankomen!) aan elke
kant. Schep dan uit de pan en leg
op een vel bakpapier.
Snelle ingelegde rode uien
Doe de uien en azijn met zout en
peper in een glazen of keramische
schaal. Laat 20 minuten staan.
Maak intussen de dille-tzatziki. Leg
de geraspte komkommer tussen
een paar lagen keukenpapier en
druk er het overtollige vocht uit.
Schep de komkommer in een
middelgrote kom, doe er de dille,
yoghurt en peper bij en roer door
elkaar. Verdeel de groentebeignets
over de borden en besmeer ze met
tzatziki. Leg er wat waterkers op,
gevolgd door de zalm en wat
ingelegde ui. Bestrooi met peper.
Meteen opdienen.