Rol de bacon met vulling met behulp van het folie en het bakpapier op tot een stevig pakketje C 5 Choc chunk cookies Ingrediënten voor24 stuks Moeilijkheidsgraad: Bereidingswijze HOOFD Gevulde rolletjes Ingrediënten voor 8 personen Moeilijkheidsgraad: Bereidingswijze VOOR Knapperige pannenkoekjes Ingrediënten voor4personen Moeilijkheidsgraad: niet meteen het eerste waaraan je denkt met kerst, begrijpt ook Hay. ,,Ik ben Australisch. Bij ons is het in december 30 graden. Naast de traditi onele kerstkalkoen wil ik ook wat lichters.'' Met een graad of 20 minder in Holland valt daar ook best iets voor te zeggen. Moeilijk is het recept in elk geval niet. Van de groenten en de eieren maak je een soort omelet. Lekker zijn de chiazaadjes die erin zitten. Die nemen veel vocht op, zegt de chef, en zorgen tegelijkertijd voor een crun- chy bite. Hay schrijft witte chiazaad jes voor. Als je die niet kunt vinden: zwarte doen het ook. Voor de tzatziki neemt Hay behalve Griekse yoghurt met geraspte komkommer een flinke hand verse dille in plaats van knof look. Daardoor blijft het geheel zacht van smaak en matcht het mooi met de gerookte zalm. Nog wat waterkers erbij en in wijnazijn mild geworden ringetjes rode ui, en het smaakt net zo lekker als het eruit ziet. Choc chunk cookies Zelf zou ik voor een ander toetje heb ben gekozen, maar Donna wil choc chunk cookies met tahin bakken. Voor bij de koffie of thee. Tip van de mees ter: gebruik een echte, donkere cho coladereep en niet van die kookcho- coladerondjes. En duw het brokje chocolade - Hay: ,,Doe nou gewoon een flinke brok! Krijg je mooie, rooie wangen van, een echte kerstglow!'' - in het midden van het bolletje deeg, en niet aan de zijkant. Nog een tip: laat die pot tahin met een laag olie bovenop lekker in de winkel staan - die is oud. Zoek tot je een pot hebt waarin een egale emulsie zit. Na twaalf minuten in de oven heb je van die fijne koekjes met een knapperige rand en een zachte, beetje plakkerige binnenkant. Hm! Of ik het echt lekker vind, vraagt Hay net zo hoopvol als elke thuiskok. Pas als dat wordt bevestigd, voelt ze ineens dat ze het koud heeft in haar jeansjurk met witte gympen en blote benen. Een wat wonderlijk gezicht als ze er een winterjas overheen trekt, op weg naar een televisiepro gramma. Ik duw haar mijn reserve panty in haar handen. ,,Met kerst draag ik een wapperende zomer jurk'', zegt ze nog plagend. ,,En jij?'' Bereidingswijze GO ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 met tahin 280 gram lichte tahin 220 gram fijne rietsuiker 80 ml ahornsiroop 2 theelepels vanille-extract 11 ei 280 gram volkorenspeltmeel theelepel baksoda theelepel bakpoeder 200 gram pure chocolade in stukjes Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier. Roer de tahin, suiker, ahornsiroop, vanille en het ei in een grote kom door elkaar. Roer in een andere kom het speltmeel, bakpoeder en de baksoda door elkaar. Zeef het bloemmengsel boven het tahinmengsel en roer goed door elkaar. Spatel de chocolade stukjes erdoor. Rol 24 bolletjes van volle eetlepels en leg ze op de bakplaat. TIP VAN DONNA Zorg dat de chocolade niet aan de buitenkant van het deegbolletje zit. Druk ze iets plat en bak ze in 12-14 minuten tot ze goudbruin zijn. met kastanje, bacon en salie 50 g ongezouten boter 2 kleine uien, gesnipperd 2 tenen knoflook, ge perst 1100 g bacon zonder zwoerd, fijngesneden 80 ml droge sherry, plus 1 el extra 8 zachte, verse da dels, ontpit en gesneden 240 g ge kookte kastanjes uit blik, pot of pak, gesneden 35 g amandelschaafsel, geroosterd en gehakt 210 g vers broodkruim handje fijngesneden salie en handje fijngesneden blad peterselieblaadjes 1 tl fijngeraspte citroenschil 2 eieren, losgeklopt 1 tl grof zeezout 1 tl grof gemalen zwarte peper 24 dunne plakjes ont bijtspek of pancetta 2 el honing Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een grote anti-aanbakpan op matig vuur. Voeg de ui, knoflook en bacon toe en bak al roerend 5-6 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de sherry en dadels toe en bak al roerend 1 minuut. Schep alles in een grote kom, meng de kastanje, amandelen, het broodkruim, de salie, peterselie, citroenschil, eieren, het zout en de peper erdoor en zet apart. Knip 2 grote stukken aluminium folie en bakpapier. Leg 1 stuk folie op een plat werkvlak en leg er 1 vel bakpapier op. Leg 12 plakjes van het ontbijtspek dakpansgewijs op het bakpapier. Verdeel de helft van de vulling langs een lange kant van het spek en vorm er een rol van. Rol de bacon met vulling met behulp van het folie en het bakpapier op tot een stevig pakketje. Doe hetzelfde met het andere stuk folie en bakpapier en de rest van het ontbijtspek en de vulling. Leg de rollen op een bakplaat en zet 20 minuten in de oven. Meng de extra sherry en de honing in een kleine kom. Haal de rollen uit het folie en bakpapier en leg ze terug op de bakplaat. Bestrijk met het honingglazuur en zet nog 20 minuten in de oven of tot ze krokant zijn. Snijd in plakken en dien op. ®Kijk op de site bij /kokeneneten voor een videoverslag van de kooksessie met Donna Hay met zalm, tzatziki en ingelegde rode ui Voor de spinazie-courgettebeignets 750 gram geraspte courgette 60 gram wilde spinazie, fijngesneden een handje muntblaadjes, fijngesne den 5 eieren 90 gram amandelmeel 40 gram Parmezaanse kaas, fijnge- raspt 50 gram wit chiazaad (maar zwart kan ook) zeezout en grofgema- len zwarte peper olijfolie extra ver- gine, om in te bakken Voor de dille-tzatziki 2 kleine (Libanese) komkommers, geraspt 1 handje fijngesneden dille 420 gram Griekse yoghurt 11 thee lepel grofgemalen zwarte peper Voor de ingelegde rode uien 2 rode uien in dunne ringen 250 ml wittewijnazijn zeezout en grofgema- len zwarte peper Voor erbij 80 gram waterkers 300 gram gerookte of gezouten zalm of forel gemalen zwarte peper Leg de geraspte courgettes tussen 2 lagen keukenpapier en druk het vocht eruit. Schep in een grote kom de courgette, spinazie, munt, eieren, het amandelmeel, de parmezaan, chiazaadjes en zout en peper door elkaar. Laat 20 tot 30 minuten staan. Verhit een anti-aanbakpan met 18 a 20 cm doorsnee op een matig laag vuur. Schenk er wat olie in en doe er 8 eetlepels van het courgette mengsel bij. Bak de beignets 6 tot 8 minuten (niet aankomen!) aan elke kant. Schep dan uit de pan en leg op een vel bakpapier. Snelle ingelegde rode uien Doe de uien en azijn met zout en peper in een glazen of keramische schaal. Laat 20 minuten staan. Maak intussen de dille-tzatziki. Leg de geraspte komkommer tussen een paar lagen keukenpapier en druk er het overtollige vocht uit. Schep de komkommer in een middelgrote kom, doe er de dille, yoghurt en peper bij en roer door elkaar. Verdeel de groentebeignets over de borden en besmeer ze met tzatziki. Leg er wat waterkers op, gevolgd door de zalm en wat ingelegde ui. Bestrooi met peper. Meteen opdienen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 77