Kookles van chef Donna Hay Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top 10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay's keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.'' 4 i oorbereiding is alles'', zal ze later zeggen. Maar nu is ze nog even niet aan- spreekbaar. Vanwege die- V zelfde voorbereidingen. Onverstoorbaar werkt de Australi sche Donna Hay (48) door. Ze raspt een courgette, en nog een, snijdt spi nazie, rist de muntblaadjes van hun steeltje, schept Griekse yoghurt in een schaaltje, controleert de hoeveel heid eieren en zegt, vooral tegen zichzelf, dat Nederlandse eieren een stuk kleiner zijn dan de eieren thuis in Sidney. Niet beginnen voordat alles klaar staat, noteer ik - een fout die ik in mijn enthousiasme na dertig jaar nog altijd maak. Dat Hay van oorsprong een voed- selstylist is, en dat haar boeken mede daarom zo gul zijn voorzien van prachtige plaatjes, blijkt ook nu. Zorgvuldig draait ze de plakjes gerookte zalm in een krul en legt ze dakpansgewijs op een bord om ver volgens de onwillige takjes waterkers om te toveren tot een gezellig stil leven in een schaaltje. Pas als alles op z'n plaats staat en dubbel is gecheckt, stelt ze zich voor. Sorry, zegt ze met een glimlach. Ze hoopt dat we begrijpen dat dit haar werk is, al is het in de keuken nog zo'n gezellige drukte. Thuis in Aus tralië is zelfs een rondje joggen met haar nieuwe vlam al goed voor een foto op de voorpagina van alle kran ten. Dus het risico dat ze zo meteen een 'oeps, toch niet helemaal gelukt'- recept aflevert onder het toeziend oog van journalisten en fotografen, neemt ze onder geen beding. Merk Ze spreekt haar naam uit alsof die niet van haarzelf is, maar eerder van een merk - wat ze inmiddels natuur lijk ook is. Want van de 26 kookboe ken die ze maakte, zijn er wereldwijd inmiddels meer dan 6 miljoen ver kocht. Haar kookshow Fast, Fresh, Simple is in veertien landen te zien (in Nederland bij 24 Kitchen). Ze beheert de nummer 1 kookapp van Australië, schrijft columns, heeft haar eigen Donna Hay Magazine, ontwierp een lijn lichtblauwe keu kenspullen met theedoeken, spatels, opscheplepels en uitlekbakjes, is eigenaar van een webwinkel en een kookwinkel in haar woonplaats Sidney. Donna Hay is kortom een bedrijf, en geen kleintje ook. Hoewel Hay ongelofelijk veel meer ervaring heeft dan de gemiddelde thuiskok voelt het naast haar in de keuken al snel net zo gewoon als met een vriendin. Het gesprek gaat over jurkjes waarin je dunner lijkt dan je bent, bh's met fijne bandjes, over moeder zijn van een stel pubers en ouder worden. We moeten lachen. Dat we een soort Eddy en Patsy uit Absolutely Fabulous zijn, zegt ze. Fratsen Hay is geen naar het gewone volk af gedaalde superchef die er vanuit gaat dat iedereen weet wat dubbelgedopte tuinboontjes zijn of een bouquet garni. Sterker, zulke fratsen komen in haar recepten helemaal niet voor; een van de redenen dat ik haar recepten graag maak. ,,Het leven is al ingewik keld genoeg, ik wil het gewoon leuk hebben! En lekker eten!'' Zo is het, Donna! Voor dit kerstdiner kiest ze spina- zie-courgettebeignets met tzatiki, gerookte zalm en waterkers - een recept uit haar laatste kookboek Week Light. Als je koekenpangrote beignets bakt, kunnen ze als hoofdgerecht; als je kleinere maakt is het een mooi voorgerecht, en in stukjes gesneden passen ze prima bij de eerste borrel. Misschien zijn groentebeignets DONNA WIE? az ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 GO y donna hay HET KOOKBOEK De lichte toets van'merk' Volgens de overle vering was Donna Hay 8 jaar toen ze de keuken van haar oma binnenliep, een beslagkom in haar handen kreeg, en besloot dat ze nooit iets anders wilde doen. Haar loopbaan als kookschrijver en voedselstylist begon op haar 19de. Inmiddels is ze 49 en zijn we 26 kookboeken en on telbare kookshows verder. Hay staat bekend om haar no- nonsense recepten. Ze zijn niet moeilijk te maken, bevatten gemakkelijk ver krijgbare seizoens ingrediënten en zijn hartstikke lekker. Donna Hay noemt zichzelf een wer kende moeder, en in die hoek heeft ze veel fans. Ze heeft twee zoons in de puberleeftijd. Kerst Koken met Donna Hay (I.) is als haar recepten: licht en ongecompliceerd. „Het leven is al ingewikkeld genoeg.' FOTO'S JEAN-PIERRE JANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 76