Kookles van chef Donna Hay
Donna Hay is niet weg te slaan uit de
Nederlandse kookboeken top 10. Ze heeft
een patent op simpele, seizoensgebonden
recepten. Verslaggever en fan van Hay's
keuken Anniek van den Brand kookte samen
met de Australische chef een alternatief
kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook
wel eens wat lichters eten.''
4
i
oorbereiding is alles'', zal
ze later zeggen. Maar nu
is ze nog even niet aan-
spreekbaar. Vanwege die-
V zelfde voorbereidingen.
Onverstoorbaar werkt de Australi
sche Donna Hay (48) door. Ze raspt
een courgette, en nog een, snijdt spi
nazie, rist de muntblaadjes van hun
steeltje, schept Griekse yoghurt in
een schaaltje, controleert de hoeveel
heid eieren en zegt, vooral tegen
zichzelf, dat Nederlandse eieren een
stuk kleiner zijn dan de eieren thuis
in Sidney. Niet beginnen voordat
alles klaar staat, noteer ik - een fout
die ik in mijn enthousiasme na dertig
jaar nog altijd maak.
Dat Hay van oorsprong een voed-
selstylist is, en dat haar boeken mede
daarom zo gul zijn voorzien van
prachtige plaatjes, blijkt ook nu.
Zorgvuldig draait ze de plakjes
gerookte zalm in een krul en legt ze
dakpansgewijs op een bord om ver
volgens de onwillige takjes waterkers
om te toveren tot een gezellig stil
leven in een schaaltje.
Pas als alles op z'n plaats staat en
dubbel is gecheckt, stelt ze zich voor.
Sorry, zegt ze met een glimlach. Ze
hoopt dat we begrijpen dat dit haar
werk is, al is het in de keuken nog
zo'n gezellige drukte. Thuis in Aus
tralië is zelfs een rondje joggen met
haar nieuwe vlam al goed voor een
foto op de voorpagina van alle kran
ten. Dus het risico dat ze zo meteen
een 'oeps, toch niet helemaal gelukt'-
recept aflevert onder het toeziend
oog van journalisten en fotografen,
neemt ze onder geen beding.
Merk
Ze spreekt haar naam uit alsof die
niet van haarzelf is, maar eerder van
een merk - wat ze inmiddels natuur
lijk ook is. Want van de 26 kookboe
ken die ze maakte, zijn er wereldwijd
inmiddels meer dan 6 miljoen ver
kocht. Haar kookshow Fast, Fresh,
Simple is in veertien landen te zien
(in Nederland bij 24 Kitchen).
Ze beheert de nummer 1 kookapp
van Australië, schrijft columns, heeft
haar eigen Donna Hay Magazine,
ontwierp een lijn lichtblauwe keu
kenspullen met theedoeken, spatels,
opscheplepels en uitlekbakjes, is
eigenaar van een webwinkel en
een kookwinkel in haar woonplaats
Sidney. Donna Hay is kortom een
bedrijf, en geen kleintje ook.
Hoewel Hay ongelofelijk veel meer
ervaring heeft dan de gemiddelde
thuiskok voelt het naast haar in de
keuken al snel net zo gewoon als met
een vriendin. Het gesprek gaat over
jurkjes waarin je dunner lijkt dan je
bent, bh's met fijne bandjes, over
moeder zijn van een stel pubers en
ouder worden. We moeten lachen.
Dat we een soort Eddy en Patsy uit
Absolutely Fabulous zijn, zegt ze.
Fratsen
Hay is geen naar het gewone volk af
gedaalde superchef die er vanuit gaat
dat iedereen weet wat dubbelgedopte
tuinboontjes zijn of een bouquet
garni. Sterker, zulke fratsen komen in
haar recepten helemaal niet voor; een
van de redenen dat ik haar recepten
graag maak. ,,Het leven is al ingewik
keld genoeg, ik wil het gewoon leuk
hebben! En lekker eten!'' Zo is het,
Donna!
Voor dit kerstdiner kiest ze spina-
zie-courgettebeignets met tzatiki,
gerookte zalm en waterkers - een
recept uit haar laatste kookboek Week
Light. Als je koekenpangrote beignets
bakt, kunnen ze als hoofdgerecht; als
je kleinere maakt is het een mooi
voorgerecht, en in stukjes gesneden
passen ze prima bij de eerste borrel.
Misschien zijn groentebeignets
DONNA WIE?
az
ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 GO
y donna hay
HET KOOKBOEK
De lichte toets van'merk'
Volgens de overle
vering was Donna
Hay 8 jaar toen ze
de keuken van haar
oma binnenliep,
een beslagkom in
haar handen kreeg,
en besloot dat ze
nooit iets anders
wilde doen.
Haar loopbaan als
kookschrijver en
voedselstylist
begon op haar
19de. Inmiddels is
ze 49 en zijn we 26
kookboeken en on
telbare kookshows
verder. Hay staat
bekend om haar no-
nonsense recepten.
Ze zijn niet moeilijk
te maken, bevatten
gemakkelijk ver
krijgbare seizoens
ingrediënten en zijn
hartstikke lekker.
Donna Hay noemt
zichzelf een wer
kende moeder, en in
die hoek heeft ze
veel fans. Ze heeft
twee zoons in de
puberleeftijd.
Kerst
Koken met Donna Hay (I.) is als haar recepten:
licht en ongecompliceerd. „Het leven is al
ingewikkeld genoeg.'
FOTO'S JEAN-PIERRE JANS