Drie thuiskoks, drie topchefs, negen recepten 3 Wat koken we met kerst? Speciaal daarvoor gingen we bij drie topkoks in de leer. Het werd een middag vol kookplezier en inspiratie voor Mark Roos, een van de gelukkige hobbykoks. Champagnetest kring steeds meer in het teken van Ottolenghi. 'Hé, is dit niet de geroosterde aubergine met kerrieyoghurt en granaatappel pitjes uit Ottolenghi's boek Simpelschalt het dan over tafel als er weer zo'n mooi groentegerecht wordt geser veerd. Waarna meestal een levendige discussie ontstaat over de geneugten van typi sche Ottolenghi-ingrediënten als za'atar, sumak, harissa en zwarte knoflook en wat het lekkerste recept is van de Brits- Israëlische chef. Nigella Lawson, Jamie Oliver, Gordon Ramsay en de koks van Ready Steady Cook: mijn moeder had altijd de BBC aanstaan als die weer eens een kookprogramma uitzond. Ademloos keek ze toe hoe tv- koks een hertenstoof maakten, kersen flambeerden of een eendenbout konfijtten. Niet te moeilijk met Donna Hay ze na die programma's niet direct de keuken in verdween om de kennis die ze had opge daan om te zetten in sterren maaltijden. Ze hield het vaak sober, ook tijdens de feestda gen. Toen ik nog thuis woonde, gingen we met kerst steevast fonduen of gourmetten. Ma zorgde voor schaaltjes kipfilet, biefstuk, champignons, paprika en geklutst ei, pa stak de spiritusbrandertjes aan. Die lekten soms, waardoor regel matig ook het plastic tafelkleed vlam vatte, wat door mijn broers en mij hogelijk werd gewaardeerd. kwaliteit van zijn recepten: ik ben wel toe aan wat nieuwe inspiratie. Het idee om verslag gevers te laten koken met gere nommeerde chefs, kwam wat mij betreft dan ook als geroe pen. Dus stak ik mijn vinger op voor een kookclinic met Samuel Levie, worstmaker, chef en schrijver van het kind vriendelijke kookboek Eten met Nijntje. Hoewel ik best veel kook, was het een leerzame middag. Dat gold ook voor col lega Anniek van den Brand, die de kookstudio indook met de Australische topchef Donna Hay, en collega Peet Vogels, die een uitgebreide kookworkshop volgde onder leiding van de Vlaamse bestsellerauteur Pascale Naessens. Kidsproof koken met Samuel Levie Nadat alle kinderen het huis uit waren en mijn vader over leed, bestond de kerstdis in huize Roos voornamelijk uit zilvervliesrijst met een winters stoofpotje en een glaasje riesling. Niets mis mee, maar als rechtgeaarde bourgondiër besloot ik het in mijn latere leven wat minder zuinig aan te pakken. Vooral de laatste jaren is het rond kerst een zoete inval in huize Roos. Vrienden uit alle delen van het land komen langs met flessen Amarone en champagne en zelfbereide culinaire hoogstandjes met pompoen, eekhoorntjesbrood, oesters, scheermessen, coquilles en lamsbout. zorgden alle drie de sessies voor nieuwe inspiratie om er in culinair opzicht een bijzondere kerst van te maken. We hopen dat u er als lezer minstens zo r jm veel plezier aan beleeft «3^ Jr als wij. Sma- 'irJSjÉr kelijke 'Jfc feestdagen! §LdPTi —Mark Roos -- - De laatste jaren staat het kersteten in mijn vrienden Gezond en eenvoudig met Pascale Naessens GO ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 Alle kooksessies in deze bijlage vonden plaats in de boekwinkel annex kookstudio van Mevrouw Hamersma in Amsterdam. Alle kerstdecoraties zijn van de hand van Carina van de Lint van versierdekerstboom.nl Ronduit jammer was het dat Zonder iets af te doen aan de Behalve een geweldige tijd,

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 75