Drie thuiskoks, drie topchefs, negen recepten
3
Wat koken we met kerst? Speciaal daarvoor
gingen we bij drie topkoks in de leer. Het werd
een middag vol kookplezier en inspiratie voor
Mark Roos, een van de gelukkige hobbykoks.
Champagnetest
kring steeds meer in het teken
van Ottolenghi. 'Hé, is dit niet
de geroosterde aubergine met
kerrieyoghurt en granaatappel
pitjes uit Ottolenghi's boek
Simpelschalt het dan over
tafel als er weer zo'n mooi
groentegerecht wordt geser
veerd. Waarna meestal een
levendige discussie ontstaat
over de geneugten van typi
sche Ottolenghi-ingrediënten
als za'atar, sumak, harissa en
zwarte knoflook en wat het
lekkerste recept is van de Brits-
Israëlische chef.
Nigella Lawson, Jamie Oliver,
Gordon Ramsay en de koks
van Ready Steady Cook: mijn
moeder had altijd de BBC
aanstaan als die weer eens een
kookprogramma uitzond.
Ademloos keek ze toe hoe tv-
koks een hertenstoof maakten,
kersen flambeerden of een
eendenbout konfijtten.
Niet te moeilijk met Donna Hay
ze na die programma's niet
direct de keuken in verdween
om de kennis die ze had opge
daan om te zetten in sterren
maaltijden. Ze hield het vaak
sober, ook tijdens de feestda
gen. Toen ik nog thuis woonde,
gingen we met kerst steevast
fonduen of gourmetten. Ma
zorgde voor schaaltjes kipfilet,
biefstuk, champignons,
paprika en geklutst ei, pa stak
de spiritusbrandertjes aan. Die
lekten soms, waardoor regel
matig ook het plastic tafelkleed
vlam vatte, wat door mijn
broers en mij hogelijk werd
gewaardeerd.
kwaliteit van zijn recepten: ik
ben wel toe aan wat nieuwe
inspiratie. Het idee om verslag
gevers te laten koken met gere
nommeerde chefs, kwam wat
mij betreft dan ook als geroe
pen. Dus stak ik mijn vinger
op voor een kookclinic met
Samuel Levie, worstmaker,
chef en schrijver van het kind
vriendelijke kookboek Eten met
Nijntje. Hoewel ik best veel
kook, was het een leerzame
middag. Dat gold ook voor col
lega Anniek van den Brand, die
de kookstudio indook met de
Australische topchef Donna
Hay, en collega Peet Vogels, die
een uitgebreide kookworkshop
volgde onder leiding van de
Vlaamse bestsellerauteur
Pascale Naessens.
Kidsproof koken met Samuel Levie
Nadat alle kinderen het huis
uit waren en mijn vader over
leed, bestond de kerstdis in
huize Roos voornamelijk uit
zilvervliesrijst met een winters
stoofpotje en een glaasje
riesling. Niets mis mee, maar
als rechtgeaarde bourgondiër
besloot ik het in mijn latere
leven wat minder zuinig aan te
pakken. Vooral de laatste jaren
is het rond kerst een zoete inval
in huize Roos. Vrienden uit alle
delen van het land komen
langs met flessen Amarone en
champagne en zelfbereide
culinaire hoogstandjes met
pompoen, eekhoorntjesbrood,
oesters, scheermessen,
coquilles en lamsbout.
zorgden alle drie de sessies
voor nieuwe inspiratie om er in
culinair opzicht een bijzondere
kerst van te maken. We hopen
dat u er als lezer
minstens zo r jm
veel plezier
aan beleeft «3^ Jr
als wij. Sma- 'irJSjÉr
kelijke 'Jfc
feestdagen! §LdPTi
—Mark Roos -- -
De laatste jaren staat het
kersteten in mijn vrienden
Gezond en eenvoudig met Pascale Naessens
GO ZATERDAG 14 DECEMBER 2019
Alle kooksessies
in deze bijlage
vonden plaats in de
boekwinkel annex
kookstudio van
Mevrouw Hamersma
in Amsterdam.
Alle kerstdecoraties
zijn van de hand van
Carina van de Lint van
versierdekerstboom.nl
Ronduit jammer was het dat
Zonder iets af te doen aan de
Behalve een geweldige tijd,