Borrelbrood met pesto
BORRELHAPPEN
Appeltaart
KOKEN
toeten
,,Ik heb het twee keer gemaakt,
binnenkort doe ik het weer.
De eerste keer was voor mijn
boek, de tweede keer voor een
paaslunch. In mijn boek schrijf
ik dat alle hapjes ook geschikt
zijn voor een brunch, lunch of
buffet.''
,,Zeker! Alle soorten pesto of
tapenade kunnen erin, en aller
lei soorten roomkaas. Daarvoor
staan in mijn boek genoeg
recepten, bijvoorbeeld met
tomaat en basilicum.''
,,Tuurlijk. Voor dit brood maak
ik het inderdaad graag zelf,
maar af en toe koop ik kant-en-
klare pesto. Die van Grand Italia
vind ik lekker.''
300 g bloem
100 g witte basterd
suiker
200 g koude boter, in
blokjes gesneden (en
extra om in te vetten)
1 ei, losgeklopt
Snuf zout
1 kg goudrenet, geschild
en in stukjes gesneden
100 g rozijnen
Geraspte schil van
1 citroen
75 g suiker
Jonnie Boer, de driester
renchef van De Librije,
bedacht voor het prestigi
euze Peter Stuyvensant
Gala in New York een klas
sieke appeltaart, maar dan
met alle ingrediënten los
van elkaar geserveerd, in
clusief eetbare steranijs,
kruidnagels en vanillestok
jes. Hij veroverde er de we
reld mee.
Dan is een normale appel
taart een stuk eenvoudiger.
Oven voorverwarmen op
175 graden. Zeef bloem en
voeg suiker, boter, drie eet
lepels losgeklopt ei en zout
toe. Kneden tot een deeg.
Beboter een springvorm en
druk drie vierde van het
deeg op de bodem en
tegen de zijkant. Zet de
taartvorm minimaal een
kwartier in de koelkast.
Meng in een kom appel
stukjes, rozijnen, citroen
schil en suiker en vul
hiermee de taartvorm.
Rol het overige deeg plat
en snijd er linten van.
Leg de linten kruislings over
de vulling en bestrijk ze met
het resterende ei. Druk de
deeglinten goed vast tegen
de deegrand. Bak de taart
in ongeveer 75 minuten
goudbruin. Je kunt hem
deconstrueren in je maag.
Oudbakken
Het eerste geschre
ven recept voor een
appeltaart komt uit
Engeland en dateert
uit 1381. Er zaten ook
vijgen en peren in.
Ondersteboven
Behalve een 'gewone'
kun je ook een omge
keerde appeltaart
bakken, oftewel een
tarte tatin.
Rassen
Wereldwijd bestaan
7000 appelrassen.
In Nederland is de
Elstar het populairst.
Randje
Met deze bakvorm van
Le Creuset krijgt je
(appel)taart een
fraai kartelrandje.
Te koop voor 40 euro.
In borrelmaand december deelt bakblogger en
kookboekenschrijver Laura Kieft van laurasbakery.nl haar
favoriete recepten voor hartige hapjes. De snackjes staan ook
in haar pas verschenen Borrelhapjes Bakboek.
avcr*"®®
...a fM
Bak je dit vaak?
Je kunt vast ook goed varië
ren met de ingrediënten.
Je maakt de pesto voor het
brood zelf, koop je ook
weleens een potje?
Ingrediënten
1 rond vloerbrood
200 gram roomkaas
2-3 el basilicumpesto
70 gram parmaham
Voor de pesto (ongeveer
250ml)
50 gram basilicum
50 gram Parmezaanse kaas
50 gram pijnboompitten,
geroosterd
2 tenen knoflook
peper en zout
75-100 ml olijfolie
Bereiding
Eerst maken we de pesto.
Doe daarvoor alle ingrediënten
in een foodprocessor en mix
tot een egaal mengsel. Voeg
eventueel meer olijfolie toe.
Snijd het brood met een scherp
mes zowel horizontaal als verti
caal in, zo ontstaan er blokjes.
Zorg dat je het brood niet hele
maal doorsnijdt, laat ongeveer
de onderste centimeter heel.
Leg het brood op een met
bakpapier beklede bakplaat.
Meng de roomkaas en de pesto
en smeer dit mengsel in alle
inkepingen van het brood.
Vul het verder op met stukjes
parmaham. Bak het borrel
brood in 10 minuten op 200
graden (boven- en onder-
warmte) gaar en goudbruin.
ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 37