Borrelbrood met pesto BORRELHAPPEN Appeltaart KOKEN toeten ,,Ik heb het twee keer gemaakt, binnenkort doe ik het weer. De eerste keer was voor mijn boek, de tweede keer voor een paaslunch. In mijn boek schrijf ik dat alle hapjes ook geschikt zijn voor een brunch, lunch of buffet.'' ,,Zeker! Alle soorten pesto of tapenade kunnen erin, en aller lei soorten roomkaas. Daarvoor staan in mijn boek genoeg recepten, bijvoorbeeld met tomaat en basilicum.'' ,,Tuurlijk. Voor dit brood maak ik het inderdaad graag zelf, maar af en toe koop ik kant-en- klare pesto. Die van Grand Italia vind ik lekker.'' 300 g bloem 100 g witte basterd suiker 200 g koude boter, in blokjes gesneden (en extra om in te vetten) 1 ei, losgeklopt Snuf zout 1 kg goudrenet, geschild en in stukjes gesneden 100 g rozijnen Geraspte schil van 1 citroen 75 g suiker Jonnie Boer, de driester renchef van De Librije, bedacht voor het prestigi euze Peter Stuyvensant Gala in New York een klas sieke appeltaart, maar dan met alle ingrediënten los van elkaar geserveerd, in clusief eetbare steranijs, kruidnagels en vanillestok jes. Hij veroverde er de we reld mee. Dan is een normale appel taart een stuk eenvoudiger. Oven voorverwarmen op 175 graden. Zeef bloem en voeg suiker, boter, drie eet lepels losgeklopt ei en zout toe. Kneden tot een deeg. Beboter een springvorm en druk drie vierde van het deeg op de bodem en tegen de zijkant. Zet de taartvorm minimaal een kwartier in de koelkast. Meng in een kom appel stukjes, rozijnen, citroen schil en suiker en vul hiermee de taartvorm. Rol het overige deeg plat en snijd er linten van. Leg de linten kruislings over de vulling en bestrijk ze met het resterende ei. Druk de deeglinten goed vast tegen de deegrand. Bak de taart in ongeveer 75 minuten goudbruin. Je kunt hem deconstrueren in je maag. Oudbakken Het eerste geschre ven recept voor een appeltaart komt uit Engeland en dateert uit 1381. Er zaten ook vijgen en peren in. Ondersteboven Behalve een 'gewone' kun je ook een omge keerde appeltaart bakken, oftewel een tarte tatin. Rassen Wereldwijd bestaan 7000 appelrassen. In Nederland is de Elstar het populairst. Randje Met deze bakvorm van Le Creuset krijgt je (appel)taart een fraai kartelrandje. Te koop voor 40 euro. In borrelmaand december deelt bakblogger en kookboekenschrijver Laura Kieft van laurasbakery.nl haar favoriete recepten voor hartige hapjes. De snackjes staan ook in haar pas verschenen Borrelhapjes Bakboek. avcr*"®® ...a fM Bak je dit vaak? Je kunt vast ook goed varië ren met de ingrediënten. Je maakt de pesto voor het brood zelf, koop je ook weleens een potje? Ingrediënten 1 rond vloerbrood 200 gram roomkaas 2-3 el basilicumpesto 70 gram parmaham Voor de pesto (ongeveer 250ml) 50 gram basilicum 50 gram Parmezaanse kaas 50 gram pijnboompitten, geroosterd 2 tenen knoflook peper en zout 75-100 ml olijfolie Bereiding Eerst maken we de pesto. Doe daarvoor alle ingrediënten in een foodprocessor en mix tot een egaal mengsel. Voeg eventueel meer olijfolie toe. Snijd het brood met een scherp mes zowel horizontaal als verti caal in, zo ontstaan er blokjes. Zorg dat je het brood niet hele maal doorsnijdt, laat ongeveer de onderste centimeter heel. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de roomkaas en de pesto en smeer dit mengsel in alle inkepingen van het brood. Vul het verder op met stukjes parmaham. Bak het borrel brood in 10 minuten op 200 graden (boven- en onder- warmte) gaar en goudbruin. ZATERDAG 14 DECEMBER 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125