Meesterlijk
feestmaal
uit bakjes
en zakjes
GIPHARTS KOOKEILAND
Je hoort Ronald Giphart niet
klagen als er plots een
proefpakket van een
sterrenchef op zijn
deurmat ligt.
Met kerst kreeg vriendin
Annemiek eens bezoek van
haar schoonfamilie. Vanwege
werk en kinderperikelen had
ze geen tijd om te koken en dus
haalde ze een copieuze maal
tijd in huis van een plaatselijke
traiteur.
'Hoe heb je die aardappeltjes
zo lekker gekregen?' vroeg een
van haar gasten, en hoewel
Annemiek zich had voorgeno
men eerlijk te vertellen dat ze
de maaltijd louter had opge
warmd, schoot dat er om een
of andere reden bij in. Ze mom
pelde wat en ging over op een
ander onderwerp.
Toen ze vervolgens overdre
ven werd gecomplimenteerd
om haar geweldige kookkunst,
kon ze dit niet meer bijsturen
of ontkennen. Minzaam gege
neerd liet ze zich alle lovende
reacties maar welgevallen, in de
hoop dat het zou overwaaien.
Alleen gebeurde dat niet, en
zeker niet toen haar schoon-
moeder begon te helpen met
afruimen en zij in de aanpa
lende keuken een meter plastic
bakjes ontdekte met het logo
van de plaatselijk traiteur.
Inmiddels kan Annemiek sma
kelijk lachen om het voorval,
maar ze herinnert zich nog
levendig haar dieprode kop
toen ze werd betrapt op haar
achteloze leugentje.
Ik moest aan dit verhaal
denken toen bij mij van de
week een proefpakket werd
bezorgd. Een tijdje terug mocht
ik voor deze krant zes verschil
lende maaltijdboxen testen, en
zo verschrikkelijk was dat hele
maal niet. Het enige was: we
moesten natuurlijk wel zelf aan
de slag voor onze maaltijden.
Het pakket dat vorige week
werd afgeleverd kwam van een
nieuw bedrijfje genaamd Cook-
LikeAChef, opgezet door voed-
selfotograaf en vriend Jan Bar
telsman, met wie ik een paar
culinaire reisboeken heb ge
maakt. Bij Jan kunnen consu-
menten maaltijden bestellen
van Michelinsterrenrestaurants
als De Librije De Linde
hof De Leest en Park
heuvel
In mijn box zat een viergan
genmenu van De Librije uit
Zwolle, bestaande uit een voor
gerecht met zalmforel, een tus
sengerecht van zeeduivel, een
hoofdgerecht van lamsnek en
als nagerecht een totally decon
structed apple pie (een klassieker
van De Librije, als eerste ooit
geserveerd op een gala in New
York, in aanwezigheid van
koningin Beatrix).
Enfin, ik zeg dit niet alleen
omdat Jan een goede vriend is,
maar het pakket was waarlijk
een feest, met name omdat alles
door Jans koks al was klaarge
maakt.
Zelden hebben we aan onze
keukentafel zo overweldigend
gegeten. En erg handig, zeker
als je bijvoorbeeld je familie op
bezoek krijgt. Leg wel de plastic
verpakkingen uit het zicht.
Eten
FOTOSHODYCAREMAN