Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes GIPHARTS KOOKEILAND Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. Met kerst kreeg vriendin Annemiek eens bezoek van haar schoonfamilie. Vanwege werk en kinderperikelen had ze geen tijd om te koken en dus haalde ze een copieuze maal tijd in huis van een plaatselijke traiteur. 'Hoe heb je die aardappeltjes zo lekker gekregen?' vroeg een van haar gasten, en hoewel Annemiek zich had voorgeno men eerlijk te vertellen dat ze de maaltijd louter had opge warmd, schoot dat er om een of andere reden bij in. Ze mom pelde wat en ging over op een ander onderwerp. Toen ze vervolgens overdre ven werd gecomplimenteerd om haar geweldige kookkunst, kon ze dit niet meer bijsturen of ontkennen. Minzaam gege neerd liet ze zich alle lovende reacties maar welgevallen, in de hoop dat het zou overwaaien. Alleen gebeurde dat niet, en zeker niet toen haar schoon- moeder begon te helpen met afruimen en zij in de aanpa lende keuken een meter plastic bakjes ontdekte met het logo van de plaatselijk traiteur. Inmiddels kan Annemiek sma kelijk lachen om het voorval, maar ze herinnert zich nog levendig haar dieprode kop toen ze werd betrapt op haar achteloze leugentje. Ik moest aan dit verhaal denken toen bij mij van de week een proefpakket werd bezorgd. Een tijdje terug mocht ik voor deze krant zes verschil lende maaltijdboxen testen, en zo verschrikkelijk was dat hele maal niet. Het enige was: we moesten natuurlijk wel zelf aan de slag voor onze maaltijden. Het pakket dat vorige week werd afgeleverd kwam van een nieuw bedrijfje genaamd Cook- LikeAChef, opgezet door voed- selfotograaf en vriend Jan Bar telsman, met wie ik een paar culinaire reisboeken heb ge maakt. Bij Jan kunnen consu- menten maaltijden bestellen van Michelinsterrenrestaurants als De Librije De Linde hof De Leest en Park heuvel In mijn box zat een viergan genmenu van De Librije uit Zwolle, bestaande uit een voor gerecht met zalmforel, een tus sengerecht van zeeduivel, een hoofdgerecht van lamsnek en als nagerecht een totally decon structed apple pie (een klassieker van De Librije, als eerste ooit geserveerd op een gala in New York, in aanwezigheid van koningin Beatrix). Enfin, ik zeg dit niet alleen omdat Jan een goede vriend is, maar het pakket was waarlijk een feest, met name omdat alles door Jans koks al was klaarge maakt. Zelden hebben we aan onze keukentafel zo overweldigend gegeten. En erg handig, zeker als je bijvoorbeeld je familie op bezoek krijgt. Leg wel de plastic verpakkingen uit het zicht. Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124