Voorbereiding 65 [fto] In het voedselbos van familie Van de Vijver is alles in harmonie MARGOT 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland maandmenu hoort een knolselderijsoepje met Hollandse garnalen. „Melig", is het com mentaar. En inderdaad, de smaak van knol selderij ontbreekt. Wij denken dat het komt door de roux, een mix van boter, bloem en bouillon die vaak als basis dient voor soep. Chef-kok Joost beweert dat aan het maken van deze soep geen enkel bindmiddel te pas komt. ,,We pureren de soep en drukken hem door een bolzeef.'' We geloven de goedlachse man op zijn zeeblauwe ogen. En het hoofdgerecht? Een hoeraatje waard. Op de risotto met ven kel en haricots verts (niet te droog, niet te nat) liggen knapperige filets van rode poon. Zeer smakelijk. Ook de drie op de huid ge bakken filets van kabeljauw, scholfilet en pieterman zijn perfect. Zo hoor je vis te eten. Qua smaak en stevigheid is het vlees van de pieterman, een baarsachtige uit de Noordzee, vergelijkbaar met de duurdere tong. Daar stopt meteen ook de vergelijking want deze diertjes hebben giftige stekels. Je kunt er dus beter niet aan ten prooi vallen. Andersom is dat geen straf. De filet van de pieterman heeft dezelfde delicate smaak als de flinter tjes vlees die tussen de allerkleinste graatjes van een tong zitten en die je voorzichtig naar binnen zuigt. Smullen. Nog een dessert? Omdat we nogal flink eten van de frieten met een zalige, huisgemaakte, remoulade- saus, houden we het bij het dessert van het maandmenu: brownie met vanille-ijs. Onze ultieme brownie is fudgy met een knapperig randje, maar de calorieënbom die nu op ons bord ligt, is compact en massief. We begrij pen het wel: patisserie maken is nou eenmaal geen vis bakken. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Met Kerstmis komt mijn familie eten. Naast dat ik er zin in heb, zie ik er na tuurlijk ook een beetje tegenop. Al staat of valt alles met een goede voorbereiding: wel licht een dooddoener, maar tijdens deze weken in de aanloop naar Kerstmis en de bijbehorende kerststress weer even zeer actueel. Helaas moet ik u ons kerstmenu nog onthouden omdat de jong ste Man niet wil dat iedereen het al weet. Hij is namelijk druk met voorbereiden en met oefenen. Ik beloof dat ik het naderhand met u deel, al was het alleen maar omdat het echt iets bijzonders wordt. Over voorbereiden gesproken; hij heeft de boodschappenlijst zo goed als klaar, dus ook ik kan in actie komen met de inkoop van houdbare zaken. De verse ingrediënten bestel ik alvast. Voor een goed verloop van het kerstdiner is het belangrijk wat het menu wordt. De kok wil niet de hele avond in de keuken staan. Wij hebben vier gangen, waarbij we van tevoren bedenken hoeveel tijd we per gerecht kwijt zijn. Wanneer daar te veel tijd tussen zit, verslapt de aandacht of de mensen aan tafel gaan veel drinken, wat de sfeer niet altijd per se ten goede komt. Wij hebben altijd een kleine sjoelcompetitie. Zelfs mijn vader doet hier nog aan mee. Eerste kerstdag is voor ons eigen gezin. Naast de voorbe reiding voor het kerstdiner, maken we een wan delingetje en doen we spelletjes. En eten we na tuurlijk ook wat, al houden we het simpel. Omdat we op de vegetarische toer zijn, bereid ik een steak van rode kool. Snij van een rode kool plakken van 1 centimeter af, besprenkel met olijfolie, citroensap, zout en peper en rooster ze 45 minuten in de oven op 180 graden. Bestrooi met granaatappelpitjes, stukjes gerookte amandelen, verse munt en olijfolie. Ser veer met salade. Misschien een tip als voorge recht op uw kerstmenu? U Eerste kerstdag is voor ons eigen gezin. Naast de voorbereiding voor het kerstdiner, maken we een wandelingetje en doen we spelletjes ,,Al plukkend kun je hier je maaltijd samenstellen", zegt Emiel van de Vijver. ,,Dat is vrij uniek." Nu staat er niet zoveel meer in, op wat prei, kolen en kruiden na. Hij beraadt zich of hij zich de komende jaren alleen met het voedselbos bezig gaat houden. ,,Best lastig, want het moet commercieel wel aantrek kelijk zijn. Er zijn inmiddels mo gelijkheden om hier te koken voor grote groepen ofworkshops te geven met voedsel uit het bos. Op termijn komen er kippen, varkens en koeien bij. Alles is in harmonie." Over de CO2-crisis kan hij kort zijn: ,,We moeten denken in oplossingen. Daarom ben ik met een aantal collega's uit de buurt het initiatief 'Zwarte Specht' be gonnen. Hiermee willen we be reiken dat telers de grond kun nen herstellen en verbeteren. Wanneer de compost afgestemd is op de verschillende soorten bodems, krijg je een hogere op brengst en ben je beter bestand tegen ziekten en het is beter voor de smaak en voedingswaarde. We verbinden onszelf met de grond en het product en we let ten beter op wat we doen, al kan de politiek wel duidelijker zijn naar de boeren," vindt Van de Vijver. Omdat er nu nog prei in het voedselbos staat, maken we hier een taartje mee. Roerbak 5 ge sneden preien in olijfolie, meng met stukjes van 1 appel, 1/2 dl melk, 2 eieren, peper en zout. Giet in een met bladerdeeg be klede vorm, beleg met 150 gram brie in plakken en bak 30 minu ten af op 200 graden. vrijdag 13 december 2019 GO BRU17 Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Er is veel te doen rondom de boer. Een goed moment voor een serie over Zeeuwse boe ren met hun producten. Deze week Emiel en Sonja van de Vijver uit Graauw. Zij telen bi ologische broccoli en hebben een 'voedselbos'. Graauw Emiel en Sonja van de Vijver hebben onder meer amandelen en pepers in hun winterse voedselbos. foto camile schelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 47