Marjan Berk NPO mist overzicht omroepmiljoenen NIEUWS 17 VROUWEN VERDIENEN €5.000 MINDER PER JAAR DAN MANNEN.. l Heel lekker: serveer er een bolletje roomijs bij, je bord erbij aflikken mag intermediair woensdag 11 december 2019 Partir eest mourir un peu... Afscheid ne men is een beetje sterven. Ja, lieve le zer, dit is dus geen reclame, wee mij! Ik heb een droevig bericht voor u: mijn lie velingsplek om een vorkje te prikken gaat dicht. De enige echte brasserie in Amsterdam, Flo, sloot gisteren zijn deuren. Dus u bent te laat! Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Een beste vriend van mij belde me: „Marjan! Er is een nieuw restaurant! Frans! De toetjes! Ze hebben toetjes... Iles flottantes! Soufflé auxframboises! Crêpes suzette!" Mijn goede vriend begon bijna te stotteren. Deze goede vriend is minstens zo'n grote lekkerbek als ik. Bij de woorden crêpes suzette werd mijn mond heel vochtig. Ja, ik kwijlde. Vanaf nu moeten we dit alles bij Flo in Parijs gaan eten. Net als de gegratineerde uien soep, de oesters, de kreeft, de lan goustines. Maar dat mag ik van mijn vegetarische kleinkinderen toch al niet meer eten. Alleen de toetjes resten ons... Oh la la! Om u niet in diepe rouw achter te laten, geef ik u hier het recept van de enige echte Franse crêpes suzette. U heeft hiervoor nodig: twee eieren, 250 milliliter melk, 100 gram bloem, een snufje zout, een 50 ml maiskiemolie en een eetlepel poedersuiker. Voor de saus heeft u nodig: 100 gram suiker, 20 gram room boter, sap van twee sinaasappels, sap van een citroen, 30 ml Grand Marnierlikeur. En twee sinaas appels in partjes voor de garne ring. Bereiding: Maak kleine flensjes van het beslag, houd ze warm. Bereiding van de saus: Breng in een pan het sinaasappelsap, het citroensap en de suiker aan de kook. Laat 8 tot 10 minuten zachtjes koken tot een gebonden saus en laat afkoelen. Smelt de boter en roer door het beslag. Dan een beetje inkoken, zodat het karamelliseert. Leg de flens jes in de saus en flambeer ze met de likeur. Heel lekker: serveer er een bol letje roomijs bij. Vrij naar het kookboek van Brasserie Flo. En dan smullen maar. Bord aflikken mdg! En u heeft nog een hele week om het voor Kerstmis uit te pro beren! Maarten van Ast Hilversum Dat blijkt uit een gisteren gepubli ceerd onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De NPO krijgt elk jaar 850 mil joen euro, die verdeeld moet wor den. Uit het gisteren gepresen teerde onderzoeksrapport Hilver sum in beeld - Doelmatigheid bij de publieke omroep blijkt dat er aarze lingen zijn en verdeeldheid bestaat over de beste manier van toezicht houden op die bestedingen. ,,Als je het niet goed kunt volgen, kun j e af spraken ook niet waarmaken'', al dus Francine Giskes van de Reken kamer. De omroepen, die volgens Giskes 'niet stonden te popelen' toen de Rekenkamer langskwam, krijgen per programma geld van de NPO en mogen dat vervolgens zelf weer herverdelen. Daarbij geven zij te weinig inzicht in de kosten, stelt de kritische financiële waakhond van het Rijk. Aansturen op 'doelmatig heid' is daardoor niet of nauwelijks mogelijk. Het Commissariaat voor de Media staat tegelijkertijd op te grote afstand om te beoordelen of NPO deze doelmatigheidsopdracht goed uitvoert. Zwakke positie De NPO kijkt ook niet kritisch ge noeg naar stijgende kosten van pro gramma's die langere tijd succesvol zijn zoals Radar, Nieuwsuur, Boer zoekt Vrouw, Studio Sport of Kassa. De NPO heeft een zwakke positie als het aankomt op lagere kosten bij omroepen. Zo werd wel gevraagd waarom de talkshows Jinek en Pauw meer geld nodig hadden, maar bleek de NPO vervolgens niet in staat de kosten naar beneden bij te stellen. ,,Presentatoren hebben rr soms ook wensen die behoorlijk leidend zijn in wat de NPO wel of niet kan'', stelt Giskes. Die zwakke onderhandelingspo sitie komt ook naar voren bij uitbe steding aan externe producenten. De kosten van uitbestede program ma's zijn namelijk flink hoger dan Als je het niet goed kunt volgen, kun je afspraken ook niet waarmaken eigen producties, zo blijkt bijvoor beeld bij programma's College Tour en Floortje naar het Einde van de We reld. Die werden een stuk duurder nadat ze extern werden geprodu ceerd, in het laatste geval door het bedrijf van presentatrice Floortje Dessing zelf. De Rekenkamer zegt dat daardoor ook het zicht op sala rissen van de presentatoren ver slechterd. Volgens de wet moet 16,5 procent van de kosten uitbesteed worden. In 2018 ging het om 35 procent, zo'n 193 miljoen euro. De onderzoekers stellen vast dat de beoogde verho ging van minister Arie Slob (Media) naar 25 procent als ondergrens de problemen groter kan maken. Gis- kes: ,,Uitbesteden is over gehele li nie duurder, zonder dat je daar al tijd per se iets voor terugziet.'' 'Complex' Slob liet aan de onderzoekers weten geen aanpassing in de Mediawet 'nodig te achten'. Wel wil hij het ta kenpakket van de NPO gemakkelij ker maken door 'te prioriteren in de doelen voor de publieke omroep'. Volgens de Rekenkamer worden daarmee de problemen niet wegge nomen, en verdienen de risico's 'meer aandacht'. De NPO laat in een reactie weten dat het rapport een 'realistisch beeld van de taken en rollen' schetst en laat zien 'hoe complex' het publieke omroepbe stel is. ,,Dat nog niet alles perfect gaat, zien wij ook.'' De NPO en de omroepen gaan om de tafel voor nadere afspraken over het delen van de informa tie. ,,Ons gezamenlijke doel is er voor te zorgen dat elke euro hier bij de publieke omroep doelmatig wordt besteed.'' STA EENS STIL BIJ WAT EEN ANDER VERDIENT Lees meer over de groeiende salariskloof op lntermediair.nl GO Geflambeerd j De Nederlandse Publieke Om roep (NPO) heeft onvoldoende zicht op de besteding van belas tinggeld door de verschillende omroepen. Daardoor kan de NPO zijn wettelijke taak, aanstu ren op 'doelmatigheid en trans parantie', niet goed waarmaken. Boer zoekt Vrouwvan Yvon Jaspers is één van de NPO-succes- programma's die steeds duurder worden. foto anp -Francine Giskes, Rekenkamer a J J

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 17