Marjan Berk
NPO mist overzicht
omroepmiljoenen
NIEUWS 17
VROUWEN VERDIENEN
€5.000 MINDER
PER JAAR DAN MANNEN..
l
Heel lekker:
serveer er
een bolletje
roomijs bij,
je bord erbij
aflikken mag
intermediair
woensdag 11 december 2019
Partir eest mourir un
peu... Afscheid ne
men is een beetje
sterven. Ja, lieve le
zer, dit is dus geen
reclame, wee mij! Ik heb een
droevig bericht voor u: mijn lie
velingsplek om een vorkje te
prikken gaat dicht. De enige
echte brasserie in Amsterdam,
Flo, sloot gisteren zijn deuren.
Dus u bent te laat!
Ik herinner het mij als de dag
van gisteren. Een beste vriend
van mij belde me: „Marjan! Er is
een nieuw restaurant! Frans! De
toetjes! Ze hebben toetjes... Iles
flottantes! Soufflé auxframboises!
Crêpes suzette!" Mijn goede
vriend begon bijna te stotteren.
Deze goede vriend is minstens
zo'n grote lekkerbek als ik. Bij de
woorden crêpes suzette werd
mijn mond heel vochtig. Ja, ik
kwijlde. Vanaf nu moeten we dit
alles bij Flo in Parijs gaan eten.
Net als de gegratineerde uien
soep, de oesters, de kreeft, de lan
goustines. Maar dat mag ik van
mijn vegetarische kleinkinderen
toch al niet meer eten. Alleen de
toetjes resten ons... Oh la la!
Om u niet in diepe rouw achter
te laten, geef ik u hier het recept
van de enige echte Franse crêpes
suzette. U heeft hiervoor nodig:
twee eieren, 250 milliliter melk,
100 gram bloem, een snufje zout,
een 50 ml maiskiemolie en een
eetlepel poedersuiker.
Voor de saus heeft u nodig:
100 gram suiker, 20 gram room
boter, sap van twee sinaasappels,
sap van een citroen, 30 ml Grand
Marnierlikeur. En twee sinaas
appels in partjes voor de garne
ring.
Bereiding: Maak kleine flensjes
van het beslag, houd ze warm.
Bereiding van de saus: Breng in
een pan het sinaasappelsap, het
citroensap en de suiker aan de
kook. Laat 8 tot 10 minuten
zachtjes koken tot een gebonden
saus en laat afkoelen. Smelt de
boter en roer door het beslag.
Dan een beetje inkoken, zodat
het karamelliseert. Leg de flens
jes in de saus en flambeer ze met
de likeur.
Heel lekker: serveer er een bol
letje roomijs bij.
Vrij naar het kookboek van
Brasserie Flo. En dan smullen
maar. Bord aflikken mdg!
En u heeft nog een hele week
om het voor Kerstmis uit te pro
beren!
Maarten van Ast
Hilversum
Dat blijkt uit een gisteren gepubli
ceerd onderzoek van de Algemene
Rekenkamer.
De NPO krijgt elk jaar 850 mil
joen euro, die verdeeld moet wor
den. Uit het gisteren gepresen
teerde onderzoeksrapport Hilver
sum in beeld - Doelmatigheid bij de
publieke omroep blijkt dat er aarze
lingen zijn en verdeeldheid bestaat
over de beste manier van toezicht
houden op die bestedingen. ,,Als je
het niet goed kunt volgen, kun j e af
spraken ook niet waarmaken'', al
dus Francine Giskes van de Reken
kamer.
De omroepen, die volgens Giskes
'niet stonden te popelen' toen de
Rekenkamer langskwam, krijgen
per programma geld van de NPO en
mogen dat vervolgens zelf weer
herverdelen. Daarbij geven zij te
weinig inzicht in de kosten, stelt de
kritische financiële waakhond van
het Rijk. Aansturen op 'doelmatig
heid' is daardoor niet of nauwelijks
mogelijk.
Het Commissariaat voor de
Media staat tegelijkertijd op te grote
afstand om te beoordelen of NPO
deze doelmatigheidsopdracht goed
uitvoert.
Zwakke positie
De NPO kijkt ook niet kritisch ge
noeg naar stijgende kosten van pro
gramma's die langere tijd succesvol
zijn zoals Radar, Nieuwsuur, Boer
zoekt Vrouw, Studio Sport of Kassa.
De NPO heeft een zwakke positie
als het aankomt op lagere kosten bij
omroepen. Zo werd wel gevraagd
waarom de talkshows Jinek en Pauw
meer geld nodig hadden, maar
bleek de NPO vervolgens niet in
staat de kosten naar beneden bij te
stellen. ,,Presentatoren hebben
rr
soms ook wensen die behoorlijk
leidend zijn in wat de NPO wel of
niet kan'', stelt Giskes.
Die zwakke onderhandelingspo
sitie komt ook naar voren bij uitbe
steding aan externe producenten.
De kosten van uitbestede program
ma's zijn namelijk flink hoger dan
Als je het niet goed
kunt volgen, kun je
afspraken ook niet
waarmaken
eigen producties, zo blijkt bijvoor
beeld bij programma's College Tour
en Floortje naar het Einde van de We
reld. Die werden een stuk duurder
nadat ze extern werden geprodu
ceerd, in het laatste geval door het
bedrijf van presentatrice Floortje
Dessing zelf. De Rekenkamer zegt
dat daardoor ook het zicht op sala
rissen van de presentatoren ver
slechterd.
Volgens de wet moet 16,5 procent
van de kosten uitbesteed worden.
In 2018 ging het om 35 procent, zo'n
193 miljoen euro. De onderzoekers
stellen vast dat de beoogde verho
ging van minister Arie Slob (Media)
naar 25 procent als ondergrens de
problemen groter kan maken. Gis-
kes: ,,Uitbesteden is over gehele li
nie duurder, zonder dat je daar al
tijd per se iets voor terugziet.''
'Complex'
Slob liet aan de onderzoekers weten
geen aanpassing in de Mediawet
'nodig te achten'. Wel wil hij het ta
kenpakket van de NPO gemakkelij
ker maken door 'te prioriteren in de
doelen voor de publieke omroep'.
Volgens de Rekenkamer worden
daarmee de problemen niet wegge
nomen, en verdienen de risico's
'meer aandacht'. De NPO laat in een
reactie weten dat het rapport een
'realistisch beeld van de taken en
rollen' schetst en laat zien 'hoe
complex' het publieke omroepbe
stel is. ,,Dat nog niet alles perfect
gaat, zien wij ook.''
De NPO en de omroepen gaan
om de tafel voor nadere afspraken
over het delen van de informa
tie. ,,Ons gezamenlijke doel is er
voor te zorgen dat elke euro hier bij
de publieke omroep doelmatig
wordt besteed.''
STA EENS STIL BIJ WAT EEN ANDER VERDIENT
Lees meer over de groeiende salariskloof
op lntermediair.nl
GO
Geflambeerd
j
De Nederlandse Publieke Om
roep (NPO) heeft onvoldoende
zicht op de besteding van belas
tinggeld door de verschillende
omroepen. Daardoor kan de
NPO zijn wettelijke taak, aanstu
ren op 'doelmatigheid en trans
parantie', niet goed waarmaken.
Boer zoekt Vrouwvan Yvon Jaspers is één van de NPO-succes-
programma's die steeds duurder worden. foto anp
-Francine Giskes, Rekenkamer
a
J
J