7
SLIJTERIJ WORLD OF DRINKS^
Guust Sluijs (36)
uit Zierikzee had er
al 17 jaar in de horeca
opzitten toen hij in
maart 2018 bij World
of Drinks ging werken.
Hij is slijter en voert
daar samen met zijn
collega Erikjan Vos de
bedrijfsleiding. 'Bijna'
slijter, want hij
studeert nog voor het
vakdiploma.
Ik werk op
Schouwen-
L\ Duiveland
uust is blij dat
hij zelf mag
beoordelen
I wanneer hij
rijp is om als
slijter examen
I te doen. De
leerstof is breed, evenals het as
sortiment in deze Zierikzeese
drankenhandel aan de Grevelin-
genstraat. ,,De ene week heb ik
wat meer tijd om te studeren dan
de andere en nu in december is
het natuurlijk een extra drukke
periode'', aldus Guust. Hij zegt
z'n draai hier goed te hebben ge
vonden. De diversiteit in aanbod
aan wijnen, bieren, binnen- en
buitenlandse gedistilleerde dran
ken, likeuren en allerlei accessoi
res maakt het werk afwisselend
en biedt hem een uitdaging er
veel over te leren en erover te
kunnen vertellen.
„Mensen adviseren is natuur
lijk juist het leuke van dit vak en
het allerleukste is het als daar ook
nog enthousiaste reacties op ko
men. Nou weet circa de helft van
de klanten wel precies waar ze
voor komt. Dertig procent kijkt
zelf rond en besluit ook zelf wat
wordt gekocht en zo'n twintig
procent wil graag advies.'' De ko
mende weken zal Guust wel wat
vaker gevraagd worden welke
wijn hij bij bepaalde gerechten
voor het kerstdiner kan aanbeve
len.
Voorkeur
Hoe zit dat met zijn persoonlijke
voorkeuren? ,,Nou, op vrijdag
avond na het werk trek ik graag
een fles rosé open of het nou zo
mer of winter is. Met kerst zal ik
zeker ook wel een witte wijn
drinken en dan graag zo droog
mogelijk en rode wijn mag van
mij stevig en goed gerijpt zijn. Na
het eten bij de koffie kan ik dan
het meest genieten van een mooie
whisky.'' Hij benadrukt dat er
over whisk(e)y (al of niet met een
'e' hangt af van de herkomst, red.)
heel veel te vertellen is wat betreft
De overheid zou
duidelijker moeten
zijn over het eigen
alcoholbeleid
historie, productie en het verza
melen ervan. ,,Maar dan heb ik het
niet over whisky om te mixen'',
voegt hij er snel aan toe.
Als jochie van een jaar of vijf
wilde Guust graag frietboer wor
den. De snackbar in Poortam
bacht, de wijk waar hij woonde,
sprak tot zijn verbeelding. ,,Ik
dacht als ik later zelf patat ga bak
ken, dan kan ik ze ook altijd eten'',
grinnikt hij. Zijn loopbaan verliep
toch anders. Na de middelbare
school in Zierikzee ging Guust
eerst naar de HZ in Vlissingen
voor de opleiding Management,
Economie en Recht. ,,Daar was ik
nog niet echt rijp voor, nog te veel
een havo-leerling en daarom ben
ik daarna naar Rotterdam gegaan
voor MBO Detailhandel. Ik wilde
op Schouwen-Duiveland blijven
wonen en werken. Dat was veilig
en levendig genoeg voor mij.''
Hij constateert met enige zelf
kennis dat de jaren in de horeca,
eerst in de keuken en later in de
bediening bij restaurant De
Gouwe Geit, hem over zijn verle
genheid heen hebben geholpen.
Dat komt hem ook in zijn huidige
werk goed van pas. Zo moet hij
streng zijn waar het de leeftijds
grens bij drankverkoop betreft.
,,De overheid zou duidelijker
moeten zijn over het eigen beleid.
Dat zou veel discussie voorko
men'', vindt Guust.
,,Als ik de indruk heb dat een
volwassene drank koopt voor een
minderjarige die er bij is, dan ben
ik verplicht dat te weigeren. Maar
wie kent dat voorschrift?''
dinsdag 10 december 2019
Droge witte en stevige
rooie met kerst' IPIt
In de wekelijkse rubriek, Ik werk
op Schouwen-Duiveland, vertelt
iemand over zijn werk op het ei
land. In deze aflevering: Slijter
Guust Sluijs
Ali Pankow
Zierikzee
Guust Sluijs vindt dat de overheid wel wat duidelijker zou
mogen zijn over de regels omtrent drankverkoop.
- Guust Sluijs
Guust Sluijs zet voor de jaar
wisseling alvast de champagne
gereed. Het jasje rond de fles
houdt de bubbels geruime tijd
goed gekoeld. foto's dirk-jan gjeltema