7 SLIJTERIJ WORLD OF DRINKS^ Guust Sluijs (36) uit Zierikzee had er al 17 jaar in de horeca opzitten toen hij in maart 2018 bij World of Drinks ging werken. Hij is slijter en voert daar samen met zijn collega Erikjan Vos de bedrijfsleiding. 'Bijna' slijter, want hij studeert nog voor het vakdiploma. Ik werk op Schouwen- L\ Duiveland uust is blij dat hij zelf mag beoordelen I wanneer hij rijp is om als slijter examen I te doen. De leerstof is breed, evenals het as sortiment in deze Zierikzeese drankenhandel aan de Grevelin- genstraat. ,,De ene week heb ik wat meer tijd om te studeren dan de andere en nu in december is het natuurlijk een extra drukke periode'', aldus Guust. Hij zegt z'n draai hier goed te hebben ge vonden. De diversiteit in aanbod aan wijnen, bieren, binnen- en buitenlandse gedistilleerde dran ken, likeuren en allerlei accessoi res maakt het werk afwisselend en biedt hem een uitdaging er veel over te leren en erover te kunnen vertellen. „Mensen adviseren is natuur lijk juist het leuke van dit vak en het allerleukste is het als daar ook nog enthousiaste reacties op ko men. Nou weet circa de helft van de klanten wel precies waar ze voor komt. Dertig procent kijkt zelf rond en besluit ook zelf wat wordt gekocht en zo'n twintig procent wil graag advies.'' De ko mende weken zal Guust wel wat vaker gevraagd worden welke wijn hij bij bepaalde gerechten voor het kerstdiner kan aanbeve len. Voorkeur Hoe zit dat met zijn persoonlijke voorkeuren? ,,Nou, op vrijdag avond na het werk trek ik graag een fles rosé open of het nou zo mer of winter is. Met kerst zal ik zeker ook wel een witte wijn drinken en dan graag zo droog mogelijk en rode wijn mag van mij stevig en goed gerijpt zijn. Na het eten bij de koffie kan ik dan het meest genieten van een mooie whisky.'' Hij benadrukt dat er over whisk(e)y (al of niet met een 'e' hangt af van de herkomst, red.) heel veel te vertellen is wat betreft De overheid zou duidelijker moeten zijn over het eigen alcoholbeleid historie, productie en het verza melen ervan. ,,Maar dan heb ik het niet over whisky om te mixen'', voegt hij er snel aan toe. Als jochie van een jaar of vijf wilde Guust graag frietboer wor den. De snackbar in Poortam bacht, de wijk waar hij woonde, sprak tot zijn verbeelding. ,,Ik dacht als ik later zelf patat ga bak ken, dan kan ik ze ook altijd eten'', grinnikt hij. Zijn loopbaan verliep toch anders. Na de middelbare school in Zierikzee ging Guust eerst naar de HZ in Vlissingen voor de opleiding Management, Economie en Recht. ,,Daar was ik nog niet echt rijp voor, nog te veel een havo-leerling en daarom ben ik daarna naar Rotterdam gegaan voor MBO Detailhandel. Ik wilde op Schouwen-Duiveland blijven wonen en werken. Dat was veilig en levendig genoeg voor mij.'' Hij constateert met enige zelf kennis dat de jaren in de horeca, eerst in de keuken en later in de bediening bij restaurant De Gouwe Geit, hem over zijn verle genheid heen hebben geholpen. Dat komt hem ook in zijn huidige werk goed van pas. Zo moet hij streng zijn waar het de leeftijds grens bij drankverkoop betreft. ,,De overheid zou duidelijker moeten zijn over het eigen beleid. Dat zou veel discussie voorko men'', vindt Guust. ,,Als ik de indruk heb dat een volwassene drank koopt voor een minderjarige die er bij is, dan ben ik verplicht dat te weigeren. Maar wie kent dat voorschrift?'' dinsdag 10 december 2019 Droge witte en stevige rooie met kerst' IPIt In de wekelijkse rubriek, Ik werk op Schouwen-Duiveland, vertelt iemand over zijn werk op het ei land. In deze aflevering: Slijter Guust Sluijs Ali Pankow Zierikzee Guust Sluijs vindt dat de overheid wel wat duidelijker zou mogen zijn over de regels omtrent drankverkoop. - Guust Sluijs Guust Sluijs zet voor de jaar wisseling alvast de champagne gereed. Het jasje rond de fles houdt de bubbels geruime tijd goed gekoeld. foto's dirk-jan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 66