Spanakopita-rollet j es BORRELHAPPEN Gember in suikerazijn KOKEN \@eten ,,Een Grieks hapje met feta en spinazie, supersimpel om te maken. De combinatie van ingrediënten werkt goed. Officieel zijn het driehoekjes, maar ik vond het leuk om rolle tjes te maken. Als ik Grieks kook voor vrienden of familie, maak ik dit ook altijd. „Mensen vinden ze heerlijk. Op Instagram zie ik ook vaak positieve reacties; mensen posten er foto's van en taggen mij dan.'' ,,Meestal gebruik ik mijn oven, die wordt ook snel warm. Als ik borrels of spelletjesavonden organiseer, maak ik graag veel hapjes en die passen niet alle maal in een airfryer.'' 1 ei Voor 1 grote pot 30 cm (ongeveer 200 g) verse gember dessertlepel zout 300 ml rijstazijn (gewone azijn kan ook) 120 g rietsuiker of palm suiker Japanse basilicum (ver krijgbaar bij de toko) Niet noodzakelijk, maar leuk voor de kleur: rode shiso (perilla) Benodigdheden grote gesteriliseerde pot of twee kleine mandoline of dunschiller Snijd de gember in flinter dunne plakjes. Bestrooi deze met zout, wrijf ze goed in en laat een uur staan. Blancheer de gezou ten gember een minuut in een pan met kokend water, spoel de gember hierna af met koud water en dep de plakjes droog op een scho ne keukenhanddoek of op keukenpapier. Doe de gem ber in een gesteriliseerde pot. Breng de azijn in een steelpan aan de kook met een snufje zout. Roer de suiker erdoor tot die is opgelost. Giet de hete vloeistof in de pot, over de gemberplakjes. Laat de gember afkoelen en voeg halverwege eventueel een blaadje rode shiso toe voor de typisch Japanse roze kleur. Doe de deksel op de pot en zet deze in de koelkast. Na een etmaal kan de gember worden gegeten, heerlijk bij sushi en in salades. Raspen Gember schillen met een mesje? Kan, maar een mooie stronk zonder vertakkingen rasp je het best met een lepel. A Delfts De Chinezen bewaren gember bij voorkeur in een pot. Dit exemplaar is te koop via aziati- schewoonaccessoi- res.nl (€29,95). Sterk Geef je weerstand een boost met een gember- shotje: 3 cm verse gem ber, 1 citroen en een halve theelepel kurkuma. Winterkoffie Minder gezond, maar zoetekauwen worden vast blij van de gingerbread latte van Starbucks: espresso, gingerbread extract, gestoomde melk en slagroom. In borrelmaand december deelt bakblogger en kookboekenschrijver Laura Kieft van laurasbakery.nl haar favoriete recepten voor hartige hapjes. De snackjes staan ook in haar pas verschenen Borrelhapjes Bakboek. Spanakopita, wat is dat? En wat zijn dan de reacties? Ze kunnen ook in de airfryer. Gebruik je die vaak? Ingrediënten Voor ongeveer 12 stuks 6 vellen filodeeg 450 g spinazie 1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, fijngehakt 150 g feta, verkruimeld 2 tl dille, fijngehakt olijfolie Bereiding Haal de vellen filodeeg op tijd uit de vriezer (als je geen verse gebruikt), zodat ze ruim de tijd hebben om te ontdooien. Op de verpakking zie je hoe lang dat gemiddeld duurt. Hak de spinazie fijn en laat met een scheutje olie slinken in een pan. Laat daarna goed uitlek ken en druk of knijp het over tollige vocht eruit. Bak in een andere pan de ui met de knoflook glazig. Meng de spinazie met ui, knoflook, ei, feta, dille, peper en zout. Halveer de vellen filodeeg, smeer ze in met olijfolie en plaats wat van de vulling (onge veer 1 eetlepel) op de onderste helft. Zorg dat de randen vrij blijven. Vouw de onderkant deels over de vulling, vouw de randjes naar binnen. Rol op en leg het hapje met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer in met olijfolie. Bak de spanakopita-hapjes in 15 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) tot ze goudbruin en knapperig zijn. Airfryer: 5-6 minuten op 200 graden. ZATERDAG 7 DECEMBER 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125