Spanakopita-rollet j es
BORRELHAPPEN
Gember in
suikerazijn
KOKEN
\@eten
,,Een Grieks hapje met feta en
spinazie, supersimpel om te
maken. De combinatie van
ingrediënten werkt goed.
Officieel zijn het driehoekjes,
maar ik vond het leuk om rolle
tjes te maken. Als ik Grieks
kook voor vrienden of familie,
maak ik dit ook altijd.
„Mensen vinden ze heerlijk.
Op Instagram zie ik ook vaak
positieve reacties; mensen
posten er foto's van en taggen
mij dan.''
,,Meestal gebruik ik mijn oven,
die wordt ook snel warm. Als
ik borrels of spelletjesavonden
organiseer, maak ik graag veel
hapjes en die passen niet alle
maal in een airfryer.''
1 ei
Voor 1 grote pot
30 cm (ongeveer 200 g)
verse gember
dessertlepel zout
300 ml rijstazijn (gewone
azijn kan ook)
120 g rietsuiker of palm
suiker
Japanse basilicum (ver
krijgbaar bij de toko)
Niet noodzakelijk,
maar leuk voor de kleur:
rode shiso (perilla)
Benodigdheden
grote gesteriliseerde pot
of twee kleine
mandoline of dunschiller
Snijd de gember in flinter
dunne plakjes. Bestrooi
deze met zout, wrijf ze
goed in en laat een uur
staan. Blancheer de gezou
ten gember een minuut in
een pan met kokend water,
spoel de gember hierna af
met koud water en dep de
plakjes droog op een scho
ne keukenhanddoek of op
keukenpapier. Doe de gem
ber in een gesteriliseerde
pot. Breng de azijn in een
steelpan aan de kook met
een snufje zout. Roer de
suiker erdoor tot die is
opgelost. Giet de hete
vloeistof in de pot, over
de gemberplakjes. Laat
de gember afkoelen en
voeg halverwege eventueel
een blaadje rode shiso toe
voor de typisch Japanse
roze kleur. Doe de deksel
op de pot en zet deze in
de koelkast. Na een etmaal
kan de gember worden
gegeten, heerlijk bij sushi
en in salades.
Raspen
Gember schillen met
een mesje? Kan, maar
een mooie stronk
zonder vertakkingen
rasp je het best met
een lepel.
A
Delfts
De Chinezen bewaren
gember bij voorkeur in
een pot. Dit exemplaar
is te koop via aziati-
schewoonaccessoi-
res.nl (€29,95).
Sterk
Geef je weerstand een
boost met een gember-
shotje: 3 cm verse gem
ber, 1 citroen en een
halve theelepel kurkuma.
Winterkoffie
Minder gezond, maar
zoetekauwen worden vast
blij van de gingerbread
latte van Starbucks:
espresso, gingerbread
extract, gestoomde melk
en slagroom.
In borrelmaand december deelt bakblogger en
kookboekenschrijver Laura Kieft van laurasbakery.nl haar
favoriete recepten voor hartige hapjes. De snackjes staan ook
in haar pas verschenen Borrelhapjes Bakboek.
Spanakopita, wat is dat?
En wat zijn dan de reacties?
Ze kunnen ook in de airfryer.
Gebruik je die vaak?
Ingrediënten
Voor ongeveer 12 stuks
6 vellen filodeeg
450 g spinazie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
150 g feta, verkruimeld
2 tl dille, fijngehakt
olijfolie
Bereiding
Haal de vellen filodeeg op tijd
uit de vriezer (als je geen verse
gebruikt), zodat ze ruim de tijd
hebben om te ontdooien.
Op de verpakking zie je hoe
lang dat gemiddeld duurt.
Hak de spinazie fijn en laat met
een scheutje olie slinken in een
pan. Laat daarna goed uitlek
ken en druk of knijp het over
tollige vocht eruit.
Bak in een andere pan de ui
met de knoflook glazig. Meng
de spinazie met ui, knoflook,
ei, feta, dille, peper en zout.
Halveer de vellen filodeeg,
smeer ze in met olijfolie en
plaats wat van de vulling (onge
veer 1 eetlepel) op de onderste
helft. Zorg dat de randen vrij
blijven. Vouw de onderkant
deels over de vulling, vouw de
randjes naar binnen. Rol op en
leg het hapje met de naad naar
beneden op een met bakpapier
beklede bakplaat. Smeer in met
olijfolie.
Bak de spanakopita-hapjes in
15 minuten op 200 graden
(boven- en onderwarmte) tot
ze goudbruin en knapperig zijn.
Airfryer: 5-6 minuten op 200
graden.
ZATERDAG 7 DECEMBER 2019 37