Zeer geschikt voor thuisteelt GIPHARTS KOOKEILAND Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer. Toen ik nog in een studen tenhuis woonde had ik een zonderlinge huisgenoot - type eeuwige student - die regel matig voor alle bewoners vege tarische macrobiotische maal tijden bereidde. Dat klonk luguberder dan het was, want hoewel we ook weleens linzen- brij, gruttenpap en watergru wel aten, waren zijn gerechten soms best binnen te houden. Mijn huisgenoot was over dreven bezig met zijn voeding en stortte zich al eind jaren 80 op fermenteren van bonen en het brouwen van obscure (lees: ondrinkbare) Aziatische en Zuid-Amerikaanse schimmel dranken. In zijn kamer - als huisoudste had hij het grootste vertrek - verbouwde hij vele planten en gewassen. Hij was verzot op bepaalde ingrediënten. Zo maakte hij vrijwel al zijn gerechten klaar met gember, een knolstam met een uitgesproken smaak, die volgens hem ook nog eens erg gezond was. Gember is een zogenaamde wortelstok of rizoom, een ondergrondse stengel waaruit vingervormige aftakkingen met bladeren ont staan. De wortelstok van gem ber is buitengewoon aroma tisch en daarom al geliefd in de Romeinse en middeleeuwse keuken. De rizoom van gember is een voorraadkast van chemi sche stoffen die verantwoorde lijk zouden zijn voor de verlich ting van vele kwalen (misselijk heid, maagklachten, vergeet achtigheid en zelfs impotentie). Grootverbruiker die mijn huisgenoot was, kweekte hij jarenlang zijn eigen gember, wat veel makkelijker bleek dan gedacht (nadat je een stuk verse gember vierentwintig uur in kraanwater hebt laten weken, kun je de wortelstam in een pot met aarde planten, waarna de gember al vrij snel begint uit te schieten en blad te dragen. Na ongeveer een halfjaar kun je 4 oogsten door wat van de wortel af te snijden en de rest weer terug te plaatsen). Mijn huisgenoot dronk uit principe geen alcoholische versnaperingen en daarom had hij zich gespecialiseerd in het vervaardigen van zijn eigen niet-alcoholische gemberbier, een drank die hij altijd in de koelkast had staan. Het recept was verrassend eenvoudig en omdat ik het bier ook aange naam vond, heb ik de kunst destijds van hem afgekeken. In drie liter kokend water roerde hij een halve kilo geraspte gem berwortel, een halve kilo riet suiker en een half theekopje citroenzuur. Dit mengsel moest minimaal een dag afkoelen en trekken, waarna mijn huis genoot de drank zeefde en bewaarde in flessen. Er staat mij bij dat ik bij hem ook voor het eerst 'sushigem- ber' heb gegeten, maar dat re cept heb ik destijds niet over geschreven. Vandaar deze week in het blok hiernaast mijn vari ant. Best binnen te houden! 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124