5
ONLINE GROEIEN
P
De platformeconomie is niet meer weg te denken uit ons economisch handelen.
De omvang ervan is nog moeilijk vast te stellen, maar dat het een fenomeen 'to
stay' is, dat mogen we alvast aannemen. Aan de hand van een aantal stellingen
licht consumentenpsycholoog en columnist Patrick Wessels mogelijke trends toe.
'Als kleine
onderne
ming kun
je niet
opboksen
tegen de
grote
data-
gedreven
spelers.
Maar je
kunt je
heel goed
onder
scheiden'
Hoewel het online
fenomeen nog
behoorlijk nieuw
is, is het onder
tussen een on
misbare schakel
in de afzet van
producten en diensten. Het is zelfs zo
nieuw dat er nog geen exacte cijfers
over de zogenaamde platform
economie zijn. Het CBS heeft pas
begin dit jaar een overeenkomst geslo
ten met een partij die samen met onze
nationale statistici gaat onderzoeken
hoeveel platformen er überhaupt zijn
en wat de economische impact ervan
is.
Ondertussen moet je als onderne
mer kijken naar kansen en bedreigin
gen. Ga je er zelf iets mee doen? Haak
je aan bij bestaande platformen? Het
zijn vragen die vast wel eens door het
ondernemersbrein schieten. Maar is
het de inspanning - en vooral de
investering - waard? Wat kun je er
specifiek in jouw branche van
verwachten? Het is vaak nog koffiedik
kijken, toch zijn er al trends zichtbaar
die misschien een tipje van de sluier
oplichten. Aan de hand van een aantal
stellingen laat consumenten
psycholoog Patrick Wessels, tevens
columnist en lid van de Raad van Ad
vies van De Ondernemer, zijn licht
schijnen op de platformeconomie
zoals wij die nu kennen.
latformen vormen een bedrei
ging voor bestaande onderne-
mingen. Met name op het gebied van
dienstverlening is het voor dataverza-
melende en algoritmes vormende e-be-
drijven veel gemakkelijker om vraag
en aanbod bij elkaar te brengen dan
voor een 'old school' bedrijf. Bestaande
bedrijven moeten daarom ook aan het
platform om zichzelf overeind te houden.
,,Dit is niet meteen gezegd. Er zijn
meerdere manieren om overeind te
blijven. Als kleine onderneming kun
je niet opboksen tegen de grote data-
gedreven spelers. Maar je kunt je, in
elk geval lokaal, heel goed onderschei
den door aanvullende dienstverle
ning. Online kun je niet proeven of de
wijn die je bestelt ook echt lekker is.
Het advies van een vakman hoort
daarbij. Voor expertise ga je toch naar
een winkel. Het creëren van ervarin
gen én creativiteit zijn heel belangrijk.
Bijzonder uit de hoek komen ook. Een
ondernemer die jou goed kent, kan
ineens een goede fles wijn uit een
totaal ander land aanraden. Die dan
ook nog smaakt. Algoritmes zullen dit
niet zo snel doen. Die borduren alleen
maar voort op wat je ooit hebt besteld
of gezocht."
Mkb en zzp profiteren van
bestaande platformen waarop
zij hun diensten en producten kunnen
aanbieden om zo gemakkelijk gevon
den te worden door een groot publiek.
,,In eerste instantie profiteer je als
ondernemer inderdaad van de zicht-
baarheid. Dat wordt echter minder als
je concurrenten zich ook profileren op
hetzelfde medium. Dan moet je zor
gen dat je je onderscheidt van de rest.
Maar wat nog belangrijker is: laat je
niet meenemen in een prijsoorlog die
op zo'n platform gemakkelijk kan ont
staan omdat al je concurrenten om
dezelfde klant vechten. Vraag jezelf
dus altijd eerst bewust af of een
bepaald platform de juiste plek is voor
jouw onderneming. Is zo'n platform
lokaal georiënteerd of landelijk? Als
klusjesman is bekendheid in de regio
belangrijk, maar voor een tekstschrij
ver maakt het niet uit waar de
opdrachtgever zit. Dus kijk niet alleen
wat er aan concurrentie op een
platform te vinden is, maar ook naar
waar die concurrentie haar afzetge
bied heeft. Beoordeel daarna of het
voor jou zin heeft om je op een
bepaald platform te profileren."
Het aanbod aan platforms is
nu al ongekend groot. Alleen
al om bijvoorbeeld een schoonmaker te
vinden, zijn er verschillende platforms
in de lucht. Er dreigt een onoverzich
telijk woud aan aanbieders. Er moeten
keurmerken komen om gebruikers
inzicht te geven in de kwaliteit van de
beschikbare platforms.
,,Nee, daar geloof ik niet in. Dan heb
je straks allerlei verschillende keur
merken voor hetzelfde en weet je als
WOENSDAG 4 DECEMBER 2019
De platformeconomie
in zes stellingen
Tekst en fotografie Mark Litjens
Lees verder op pagina 7