We lijken meer op elkaar dan VOOR U GEPROEFD we denken David Arjan Ik zie zo veel mensen die hun innerlijke kompas kwijt zijn Bam! Bam! Bam! In de winter stampen we er in de keuken sinds oudsher op los. Maar je kunt ook doorslaan. Ons panel proeft prakjes hutspot uit de supermarkt. 8 I me mee, als je wilt, I in deze gedachte gang - misschien is die vrede dichterbij dan je denkt. David is aan het werk met een me neer uit de zaal. Ik zie hoe hij de man helpt met oud verdriet van lang geleden. Het is muis stil, 1500 deelnemers kijken ademloos naar wat er op het podium gebeurt. Af en toe hoor ik een snifje. Na afloop van zijn interventie, vraagt David aan de zaal: voor wie is dit waardevol? Bijna alle han den gaan omhoog. Dit gaat over ons allemaal. geleerd in de afgelopen jaren, is dat we zo veel op elkaar lij ken. Het is heus interessant om te doen alsof mensen on derling hopeloos van elkaar verschillen, maar zo gauw je een laagje dieper kijkt, is dat simpelweg niet waar. Zelden werd dat beter uitge legd dan door Gabor Maté, een van oorsprong Hongaarse arts en Holocaust-overlever die jaren aan het werk is geweest in de verslavings- en trauma zorg. Hij zegt: als een kind wordt geboren, heeft het slechts twee behoeftes. Beide behoeftes draag je een leven lang met je mee, ze bepalen je keuzes en conflicten. Elk mens wordt erdoor gevormd. De eerste behoefte is affec tie. Je wilt worden gekoesterd en aangeraakt. Je wilt dat er iemand is die van je houdt en dat je ergens bijhoort. Een kind doet de gekste dingen om zich maar geliefd te weten door zijn ouders, soms ver voorbij wat gezond is. De tweede behoefte is authentici teit: de ervaring dat je jezelf kunt zijn, je stem mag laten horen en dat je op je intuïtie mag vertrouwen. Tot nu toe niets aan de hand. Maar wat als die twee niet samengaan? Wat als je vreest dat je wordt afgewezen als je helemaal jezelf bent? Wat als je voelt dat je er niet meer bij- hoort, of dat er zelfs niet lan ger van je wordt gehouden als jij je uitspreekt en je emoties laat zien? Het verlangen naar affectie zit zó diep, zegt Maté, dat we liever onszelf opgeven dan de ander. We kiezen er soms voor onszelf een leven lang te ont kennen, aan te passen en te verstoppen, om maar geliefd te worden. Het hoort bij de grootste menselijke drama's en leidt vaak tot onveilige rela ties, verslaving en depressie. Ik zie het bij ons in de zaal. Zo veel mensen die jaren hebben geleefd volgens de waarden en behoeftes van anderen, zich zelf ontkennend, zichzelf ver waarlozend. Het contact met hun gevoel en innerlijke kom pas is verloren gegaan. Ik vraag weleens: hoe is het? De ander kijkt me glazig aan en zegt: dat weet ik niet. De twee behoeftes van Gabor Maté helpen mij de ba lans te voelen in mezelf: wat is authentiek van mij? Wat doe ik alleen maar om te pleasen? Kan ik ook compassie hebben voor mezelf, in plaats van het van buitenaf te krijgen? In het verenigen van deze twee be hoeftes vind je innerlijke vrede. En als ieder mens in vrede leeft met zichzelf, ont staat er vanzelf wereldvrede. -Arjan Vergeer II et is gemakkelijk om denigrerend te doen over de Nederlandse keuken. Welke keuken? Dat dus. Waar men in Japan van flinterdun filodeeg culinaire origami vouwt en Scandinavische chefs met hun keukenpincet ingrediënten als een kaartenhuis opstapelen, is de Hollandse pot geënt op de grove motoriek: als een heipaal de piepers prakken. 'Prakken is de Nederlandse bijdrage aan de wereldgastronomie', schreef Ronald Giphart eens. 'Ver fijnde keukens halen hun neus op voor onze prak- en stampcultuur, maar wij zijn er mee groot gewor den.' Zo ook Karin Hoeksema, winnaar van het 25ste WK Stamppotkoken. ,,Met stamppot kun je veel meer kanten op dan mensen denken'', zegt Hoeksema. ,,Je kunt kiezen voor een traditionele boerenkool, maar in principe laten alle groentes zich stampen en mengen.'' Zelf sleepte ze haar titel in de wacht met een strudel van gestampte appels, hete bliksem en notenkrui mel. Zus Ineke Hoeksema - wereld kampioen in de snertdiscipline - roemt ook het pionierswerk van Werner Drent. In zijn Stamppotbijbel staat onder meer het recept voor een komkommer-muntstamppot met frambozen en voor een stamppot kroket. ,,Hij probeert stamppot sexy te maken.'' Verbloemen Dat we als Hollanders nog niet eens zo heel lang geleden aan het stampen zijn geslagen, bewijst het schilderij De Aardappeleters uit 1885 van Van Gogh. De punten van de vorken zijn naar beneden gericht; een teken dat de boerenlieden de piepers nog prik ten en niet prakten. De opkomst van de huishoudscholen leidde niet veel later het glorietijdperk in van de ge stampte prak. Als vrouw des huizes had je te veel taken om handen om uren de keuken in te kunnen. Door te stampen zette je in een handomdraai een maaltijd op tafel. Toen men in de jaren '30 massaal de broekriem moest aansnoeren, bleek stamppot boven dien een mooie manier om het tekort aan (dure) groentes te verbloemen in een overvloed aan aardappel. Wie tegenwoordig niet eens de tijd wil nemen om zelf met de stamp potstamper aan de slag te gaan, heeft in de supermarkt de keus uit tal van kant-en-klare prakjes in bakjes. Bij zes grootgrutters selecteerden we een verse bak hutspot, de alleroudste stamppotvariant. ,,De beste verhou ding is ongeveer de helft aardappel, een kwart wortelen en een kwart uien'', vindt kok Christian Boomker. Die ui blijkt echter vaak het kind van de rekening. Alleen Aldi, Plus en Albert Heijn zijn nog enigszins gul met snippers die niet tot snot zijn gekookt. Onthutsend Kwalijker is de staat van veel van de aardappelen. ,,Als je aardappels te grondig prakt, wordt het een lijme rige brei'', weet Boomker. ,,Op een goede stamppot mag je best een beetje kauwen.'' De prakkies van Ekoplaza, Albert Heijn en Lidl gaan nat: de piepers zijn zo gretig gemalen dat er een ont hutsend plakkerige hutspot over blijft. Plus en Aldi hebben de zaken een stuk beter op orde. Net als Jumbo hebben beide gekozen voor een gehaktbal bij de maaltijd, waar de andere prakjes worden geflankeerd door een runderlapje (Ekoplaza), hachee (Lidl) en rookworst (Albert Heijn). In de keuken van Plus is de gehakt bal alleen nogal liefdeloos over de hutspot gekwakt en kampt het tradi tionele juskuiltje met een flinke dijk doorbraak. De budgetstamppot van Aldi wordt door de panelleden una niem tot winnaar verkozen. De huts pot is goed op smaak en is stevig genoeg om je lepel rechtop in neer te zetten. Christian Boomker (45) Karin Hoeksema (35) Wereldkampioen van het laatste WK Stamppotkoken. Ineke Hoeksema (36) David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. ZATERDAG 30 NOVEMBER 2019 GO II et kan niet moei- I lijk zijn, wereld 1 vrede. Ga even met De mooiste les die ik heb Reageren? zo@dpgmedia.nl Blijft de lepel MATTHIJS MEEUWSEN Professioneel kok en eveneens oud- snertkampioen. Vaste deelnemer van het WK Snert- en Stamppotkoken. Won tweemaal.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80