'Mensen entertainen gaat me goed af'
21
Kaasboer Dick Vos staat op markten
in Wageningen, Den Haag en - thuis
basis - Amersfoort.
140 soorten kaas verkoopt Dick Vos
(56) uit Wageningen in zijn markt
kraam De Blije Wei. Allemaal biolo
gisch en van elk kaasje kent hij niet
alleen de smaakspecificaties, maar
weet hij ook wie ze waar en op welke
wijze heeft geproduceerd en welke
koeien de melk hebben geleverd.
Met een kaasschaaf in de hand snelt
hij langs de uitgestalde kazen in zijn
kraam, pikt er af en toe eentje uit en
snijdt een plakje af om het te laten
proeven. „Hier, dit is een Sangles, een
rauwmelkse kaas gemaakt van de
melk van koeien uit de Gelderse
Vallei. Zonder toegevoegde smaak-,
kleur- of conserveerstoffen en gepro
duceerd door de kaasmakers van
Meester Affineurs uit Rhenen. Smaakt
een beetje naar noten. Lekker hè?"
Kaas is niet minder dan Vos' passie.
Tegen iedereen die het wil horen, ver
telt hij erover, waarbij hij zichzelf on
dersteunt met weidse gebaren. ,,Kaas
is het summum van smaak. Ouder dan
wijn en rijker van smaak. Wijn ver
vluchtigt, kaas blijf je proeven. Dui
zenden jaren geleden maakten
mensen al kaas."
Vos had een biologisch tuinbouw
bedrijf, beheerde een camping in
Frankrijk en was kok in biologische
restaurants. Maar toen de stress hem
rond zijn 40ste te veel werd, gooide
hij het roer om. „Nadat ik een tijd had
rondgereisd, ging ik in een kaaskraam
werken. Die kon ik overnemen toen
de eigenaar ermee stopte. Zo ben ik
erin gerold."
Makkelijk is het beroep niet, erkent hij.
,,Ik maak lange dagen. Ik kan ervan
leven, maar een vetpot is het niet. Ik
heb een nieuwe kraam nodig, maar
waar haal ik 80.000 euro vandaan?
Daar maak ik me wel zorgen over."
Vos staat op markten in Wageningen
en Den Haag, maar zijn thuisbasis is
het Eemplein in Amersfoort. Daar was
hij vijf jaar geleden een van de vijftien
kooplui die er een biologische markt
opzetten. Dat werd geen succes,
want de een na de ander stopte
ermee, omdat de omzet tegenviel.
Nu zijn er nog drie kraampjes over.
,,Het Eemplein is een tochtgat en
eigenlijk helemaal geen goede plek
voor een markt. Bovendien zitten er
verschillende biologische winkels in
de buurt, dus er is veel concurrentie.
Maar ik heb hier mijn vaste klanten en
zolang het gaat, gaat het."
Het vak van marktkoopman past hem
als een handschoen, zegt hij. ,,Je
moet een entertainer zijn om mensen
naar je kraam te krijgen. Dat gaat me
goed af. Het contact met de mensen,
de mooie smaakvolle producten die ik
verkoop: dit wil ik tot mijn dood doen.
Wat mij betreft sterf ik in het harnas,
hier achter mijn marktkraam. En dan
mogen mijn klanten gratis alle kazen
meenemen." Zijn aanstekelijke lach
buldert over het verwaaide plein en
doet de voorbijgangers opkijken.
gische Kaashandel