'Mensen entertainen gaat me goed af' 21 Kaasboer Dick Vos staat op markten in Wageningen, Den Haag en - thuis basis - Amersfoort. 140 soorten kaas verkoopt Dick Vos (56) uit Wageningen in zijn markt kraam De Blije Wei. Allemaal biolo gisch en van elk kaasje kent hij niet alleen de smaakspecificaties, maar weet hij ook wie ze waar en op welke wijze heeft geproduceerd en welke koeien de melk hebben geleverd. Met een kaasschaaf in de hand snelt hij langs de uitgestalde kazen in zijn kraam, pikt er af en toe eentje uit en snijdt een plakje af om het te laten proeven. „Hier, dit is een Sangles, een rauwmelkse kaas gemaakt van de melk van koeien uit de Gelderse Vallei. Zonder toegevoegde smaak-, kleur- of conserveerstoffen en gepro duceerd door de kaasmakers van Meester Affineurs uit Rhenen. Smaakt een beetje naar noten. Lekker hè?" Kaas is niet minder dan Vos' passie. Tegen iedereen die het wil horen, ver telt hij erover, waarbij hij zichzelf on dersteunt met weidse gebaren. ,,Kaas is het summum van smaak. Ouder dan wijn en rijker van smaak. Wijn ver vluchtigt, kaas blijf je proeven. Dui zenden jaren geleden maakten mensen al kaas." Vos had een biologisch tuinbouw bedrijf, beheerde een camping in Frankrijk en was kok in biologische restaurants. Maar toen de stress hem rond zijn 40ste te veel werd, gooide hij het roer om. „Nadat ik een tijd had rondgereisd, ging ik in een kaaskraam werken. Die kon ik overnemen toen de eigenaar ermee stopte. Zo ben ik erin gerold." Makkelijk is het beroep niet, erkent hij. ,,Ik maak lange dagen. Ik kan ervan leven, maar een vetpot is het niet. Ik heb een nieuwe kraam nodig, maar waar haal ik 80.000 euro vandaan? Daar maak ik me wel zorgen over." Vos staat op markten in Wageningen en Den Haag, maar zijn thuisbasis is het Eemplein in Amersfoort. Daar was hij vijf jaar geleden een van de vijftien kooplui die er een biologische markt opzetten. Dat werd geen succes, want de een na de ander stopte ermee, omdat de omzet tegenviel. Nu zijn er nog drie kraampjes over. ,,Het Eemplein is een tochtgat en eigenlijk helemaal geen goede plek voor een markt. Bovendien zitten er verschillende biologische winkels in de buurt, dus er is veel concurrentie. Maar ik heb hier mijn vaste klanten en zolang het gaat, gaat het." Het vak van marktkoopman past hem als een handschoen, zegt hij. ,,Je moet een entertainer zijn om mensen naar je kraam te krijgen. Dat gaat me goed af. Het contact met de mensen, de mooie smaakvolle producten die ik verkoop: dit wil ik tot mijn dood doen. Wat mij betreft sterf ik in het harnas, hier achter mijn marktkraam. En dan mogen mijn klanten gratis alle kazen meenemen." Zijn aanstekelijke lach buldert over het verwaaide plein en doet de voorbijgangers opkijken. gische Kaashandel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 109