'Geven is krijgen, delen is
vermenigvuldigen'
Feiten cijfers
De rol van 'food wordt
steeds groter. De groot
ste daling zit in tweede
hands producten en
textiel.
Ilias El Marsse geeft graag wat weg.
Een bakje tapenade of olijven, een
zakje noten of gedroogde vruchten.
Weggeven kost geld, natuurlijk. Maar
El Marsse ziet dat anders, indachtig
zijn lijfspreuk: 'geven is krijgen en
delen is vermenigvuldigen'.
,,Die klant vertelt erover op een ver
jaardag en laat zijn gasten proeven:
'lekker hè'? Dan willen die andere
mensen dat ook en heb ik er weer
nieuwe klanten bij. Onze ambitie
is: meer klanten, meer verkoop, meer
kramen. We willen groeien."
Sinds 2002 is Ilias El Marsse, 'van
Leids-Marokkaanse afkomst', markt
koopman. Samen met zijn broer
Soufian heeft hij in die tijd een klein
delicatessenimperium opgebouwd.
Met een man of dertig personeel, een
zuster die de planning doet en een
moeder die bemiddelt als de broers
het niet eens zijn. ,,Ik ga hier geen
20
PINDAKAAS I
Nederland telt ongeveer
duizend warenmarkten
(meestal weekmarkten),
van heel grote zoals de
Haagse Markt - naar
eigen zeggen met 500
standplaatsen de groot
ste van Europa - tot een
paar kraampjes in een
buitenwijk of dorp. Er
zijn op dit moment 10.710
'ambulante ondernemers',
zoals marktkooplui en uit
baters van een solitaire
vis- of groentekraam offi
cieel worden genoemd,
die samen 11.015 kramen
hebben, zo blijkt uit
recente cijfers van de
Centrale Vereniging
voor Ambulante Handel
(CVAH).
De jaarlijkse omzet van
de gezamenlijke markt
kooplui bedraagt circa
1,3 miljard euro, ongeveer
2 procent van de totale
omzet in de Nederlandse
detailhandel. In 2000 was
dat ruim 3 miljard euro.
De gemiddelde jaaromzet
van een marktbedrijf is
121.500 euro. Marktkoop
lui verdienen gemiddeld
30 procent minder dan
winkeliers. 60 procent
van de marktkooplui is
45 jaar of ouder, amper
11 procent is onder de 30.
Samen met zijn broer heeft Ilias
El Marsse, hier gefotografeerd in
Leiden, kramen met delicatessen
op dertig markten.
mooie verhalen ophangen. Natuurlijk
hebben we weleens ruzie."
Wekelijks zijn de marktkramen van
Ilias Delicatessen te vinden op dertig
markten. „Tapenades, sauzen, pinda
kaas: wij maken alles zelf, elke dag
vers en van de beste grondstoffen.
Klanten zijn niet gek, die zien dat.''
Goedgebekt en vrolijk zijn ze, de
twee broers, tomeloos is hun energie.
Een warme groet voor elke klant, een
grap, een lach. El Marsse: ,,Ik zie het
zo: wij staan elke dag in een klein
theatertje waar wij onze show weg
geven. Daar kan een supermarkt of
internetwinkel nooit tegenop. Per
soonlijk contact is onbetaalbaar.''
Ze krijgen, vertelt hij, veel lovende
woorden van collega's. ,,Ze voelen
zich door ons geïnspireerd. Een groot
compliment, vind ik dat. Zeker als je
bedenkt hoe zwaar onze start was.
Op onze eerste marktdag was de
omzet 30 euro. We hadden niet, zoals
veel marktkooplui, een vader van wie
we de kraam en de standplaats kon
den overnemen. We hebben ons er
echt tussen moeten vechten."