'Klanten komen ook voor een praatje'
Ontbijt
RBlen!
C^OISSANTS
Harde bolletjes
OERBROOD
RÜlDK'OEK'
TENBROOD
MIX EK) MQTCH
MET UIT DE
BAKKERIJ.»'
GEVULDE SPECULMS
BROKKEk) SPECULMS I
MOLEÜ SPECULMS
SPECULRRSJES I
PQKKEKl
VOOR
Voetballer en marktkoopman Jaan
de Graaf staat vrijwel dagelijks met
brood op verschillende markten.
Het is vroeg in de morgen en nog stil
op de zaterdagse markt van Nieuwe-
gein. Bij de kraam van bakkerij Het
Stoepje - van verre herkenbaar aan
de roodgele kleuren - geeft Jaan de
Graaf (64) aanwijzingen aan een me
dewerker en herschikt een mand met
afbakbroodjes. Sinds de vroege jaren
70 is hij bijna dagelijks present op een
van de talloze markten waar zijn bak
kerij brood en koek verkoopt.
Al doet hij het, sinds zijn zoon en
dochter het bedrijf hebben overgeno
men, rustiger aan. ,,Zo meteen ga ik
nog even naar mijn zoon, die in Hou
ten staat. Maar vanmiddag ga ik met
de jongens naar het voetballen."
'De jongens', dat zijn de vrienden uit
de voetbalwereld waarmee De Graaf
sinds jaar en dag optrekt. Voetbal en
handel lopen bij hem door elkaar. Hij
speelde zelf jaren bij de amateurs van
IJsselmeervogels en later als prof bij
AZ '67 en Go Ahead Eagles. Lande
lijke bekendheid verwierf hij niet zo
zeer met zijn sportieve kwaliteiten,
maar omdat hij om religieuze redenen
weigerde op zondag te spelen. Die
principiële houding fnuikte zijn prof
carrière, maar kwam hem zakelijk
van pas.
,,Het heeft me veel publiciteit opgele
verd. Al tijdens mijn voetbalcarrière
stond ik op de markt. Mensen herken
den mij als de voetballer die niet op
zondag wilde spelen. Journalisten die
me wilden interviewen, nodigde ik al
tijd uit op de markt. Werd er een foto
gemaakt, dan zorgde ik dat ik voor
mijn kraam stond, zodat die goed in
beeld kwam. Zo bouwde ik naams
bekendheid op", zegt De Graaf met
pretlichtjes in zijn ogen.
Met zijn gevoel voor publiciteit, ge
combineerd met een scherp zakelijk
instinct en de bereidheid om hard te
werken, bouwde hij de simpele markt
kraam die hij overnam van zijn schoon-
ouders uit tot bakkerij Het Stoepje,
een bedrijf met tientallen mede
werkers en meer dan honderd markt
kramen, waarvan het overgrote deel
door franchiseondernemers wordt
geëxploiteerd. Die staan op markten,
maar ook bij winkelcentra en bedrij
ven, waar eigen wetten geleden.
De Graaf: ,,Een bakker moet ervoor
zorgen dat hij in de buurt van een
school staat. Als de ouders hun kin
deren hebben weggebracht, halen ze
op weg naar huis of werk meteen
even brood bij jouw kraam."
De succesformule achter zijn bedrijf
is simpel, vertelt De Graaf, telg uit een
Spakenburgse visfamilie: ,,Gewoon
goede kwaliteit leveren tegen een
goede prijs. En natuurlijk altijd klaar
staan voor je klanten. Die komen niet
alleen naar de markt om iets te kopen
wat ze elders niet kunnen krijgen,
maar ook voor een praatje met de
marktkoopman en om andere mensen
te ontmoeten. De markt is ook een
sociaal gebeuren."
ZATERDAG 30 NOVEMBER 2019 19