66 [7o] L67 De rode pipoaardappel is terug uit de vergetelheid en Zeker Zeeuws MARGOT Aanhang ZEELAND 11 kalfvlees dat parmaham op de rug meetorst, is mals en smaakvol. Ook de ratatouille wordt goedgekeurd, maar de koud geserveerde ge grilde aubergine en courgette laat hij liggen. ,,Daar zit te veel knoflook op." Hij bezondigt zich daarom maar aan de bijgeleverde friet, die je nou net niet in een Italiaans restaurant ver wacht. Het ijkpunt voor iedere Italiaan is pizza. Ik kies de duurste, de pizza Particolare met gei tenkaas, peer, tomaat, walnoten, honing en parmaham. Het goede nieuws is dat alles bo venop lekker is en leuk combineert. Maar als geheel valt de pizza door de mand. In Italië aten we al vaak pizza uit de steenoven. Bijna altijd bleef een pizzapunt in onze hand netjes horizontaal staan. Met onze Particolare ge beurt echter hetzelfde als wanneer je eega tij dens een amoureus onderonsje verschrikt vraagt of de vuilniscontainer wel buiten staat. Dan slaat de zwaartekracht onverbiddelijk toe. Ook ons pizzapuntje valt als een baksteen naar beneden omdat de bodem onvoldoende gaar en dus niet bros is. Bij de overdadig van slagroom voorziene des serts slaken we een zuchtje. De tiramisu bevat erg veel mascarpone en relatief weinig drank, waardoor het een zoete zware hap is. Mijn panna cotta staat (te) stijf van de gelatine. Al zet je het scheef als de toren van Pisa, dan nog kapseist het toetje niet. Het vanille-ijs bevat nog veel kristallen en het gevriesdroogde en kennelijk in de magnetron ontdooide rode fruit is deels koud, deels nog warm. Jammer van al die net-nietjes. Terwijl de themasong uit The Godfather uit de speakers murmelt, presenteert La Bottiglia ons de rekening. Ge lukkig gaan we niet op de fles. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht &8j Nagerecht Bediening Ambiance Cadeaus aanschaffen voor de aanhang biedt mij een heel nieuw vergezicht met een vrouw erbij in huis Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland De oudste Man heeft inmiddels een jaar verkering. Het is echt aan. Ze is niet alleen leuk, ze past wonderwel goed in ons gezin als een soort van vanzelfsprekendheid. Ze kan hem goed aan en dat heeft hij nodig; zo'n dame die hem regelmatig even op z'n nummer zet, naast dat ze veel plezier hebben met elkaar. Dat houdt de boel lekker fris. Inmiddels hebben Man en ik haar ouders ook ontmoet. Die zijn dan weer erg in hun sas met ons kind. Dat is erg leuk en fijn om te merken. Je moet natuurlijk altijd maar af wachten wat voor aanhang er mee komt. We heb ben wel eens minder gezellige zondagochtend- ontbijten meegemaakt wanneer dat wat tegen viel. Het ongemak van de oudste Man was duide lijk en van de weeromstuit hield de dame in kwestie helemaal haar mond. Zie er dan maar eens het beste van te maken als moeder. Dan ga je je in allerlei bochten wringen, alleen helpt dat niet. Sterker nog, het werkte alleen maar ave rechts en het bleef dan ook bij dat ene ontbijt. Nu viert de Vriendin zelfs Sinterklaas mee. Ca deaus aanschaffen voor de aanhang biedt mij een heel nieuw vergezicht met een vrouw erbij in huis. Geen aftershave, scheermesjes, herenslips, stropdassen of sportsokken, maar het verfijndere werk. Uit welingelichte kringen hoorde ik dat ze ook goed kan dichten. Dat belooft wat. Ik hoop dat ze mijn gekokkerel voor na de pakjesmiddag kan waarderen. Ik maak pasta met salie. Rooster 50 gr. walnoten. Fruit 2 uien aan in de pan. Voeg daar 25 fijngesneden salieblaadjes, sap van een halve citroen, wat citroenrasp en 250 ml slagroom aan toe. Haal dit van het vuur. Kook 400 gr. pasta beetgaar en hussel door met het saliemengsel. Bestrooi met Parmezaanse kaas en de walnoten. Deze week Steven Dees uit Wis- sekerke. Hij verbouwt sinds een paar jaar rode pipoaardappelen, naast diverse andere gewassen als wintertarwe, plant- en zaai- uien en, op een klein stukje land, selderijknollen. De rode pipoaardappel is een oud ras dat in de vergetelheid raakte en nu weer wordt geteeld en aan de man wordt gebracht. De rode pipo wordt geteeld on der het keurmerk van Zeker Zeeuws en Veldleeuwerik. Dit staat symbool voor duurzame landbouw met respect voor de grond en de natuur en waarde ring voor het landschap. ,,Heel belangrijk," vindt Dees. ,,Omdat door de acties en de aan dacht die er nu is voor de boeren, mensen steeds beter het besef krijgen welke belangrijke rol we spelen. Nederland loopt wereld wijd voorop met zijn landbouw en de kennis hierover exporteren we ook. Een goede reden om een spandoek met #trotsopdeboer op mijn land te hebben staan. Ie dereen vindt wat van ons en wellicht zijn we altijd nogal naar binnen gekeerd geweest," zegt hij. ,,Duurzaam telen heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt, Het zou goed zijn als daar meer respect voor is." De rode pipo is lekker om te vullen. Was 6 aardappelen, prik er gaatjes in, leg ze in de oven schaal met wat olijfolie op 220 graden. Pof ze ongeveer 25 minu ten tot ze gaar zijn. Haal de bo venkant er af, hol ze uit en meng de aardappelpuree met uien, roomkaas en bieslook. Gratineer met geraspte kaas en zet nog even terug in de oven voor het serveren. vrijdag 29 november 2019 GO Dessertje? eindscore 6,8 Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Bruschetta met paddenstoelen. foto marieke mandemaker Er is nogal wat te doen om de boer. Een goed moment voor een serie over Zeeuwse boe ren met hun producten. Wissekerke Steven Dees met een kratje van zijn rode pipo aardappelen. FOTO CYNTHIA CATS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 47