66
[7o]
L67
De rode pipoaardappel is terug uit
de vergetelheid en Zeker Zeeuws
MARGOT
Aanhang
ZEELAND 11
kalfvlees dat parmaham op de rug meetorst, is
mals en smaakvol. Ook de ratatouille wordt
goedgekeurd, maar de koud geserveerde ge
grilde aubergine en courgette laat hij liggen.
,,Daar zit te veel knoflook op." Hij bezondigt
zich daarom maar aan de bijgeleverde friet, die
je nou net niet in een Italiaans restaurant ver
wacht.
Het ijkpunt voor iedere Italiaan is pizza. Ik
kies de duurste, de pizza Particolare met gei
tenkaas, peer, tomaat, walnoten, honing en
parmaham. Het goede nieuws is dat alles bo
venop lekker is en leuk combineert. Maar als
geheel valt de pizza door de mand. In Italië
aten we al vaak pizza uit de steenoven. Bijna
altijd bleef een pizzapunt in onze hand netjes
horizontaal staan. Met onze Particolare ge
beurt echter hetzelfde als wanneer je eega tij
dens een amoureus onderonsje verschrikt
vraagt of de vuilniscontainer wel buiten staat.
Dan slaat de zwaartekracht onverbiddelijk toe.
Ook ons pizzapuntje valt als een baksteen naar
beneden omdat de bodem onvoldoende gaar
en dus niet bros is.
Bij de overdadig van slagroom voorziene des
serts slaken we een zuchtje. De tiramisu bevat
erg veel mascarpone en relatief weinig drank,
waardoor het een zoete zware hap is. Mijn
panna cotta staat (te) stijf van de gelatine. Al
zet je het scheef als de toren van Pisa, dan nog
kapseist het toetje niet. Het vanille-ijs bevat
nog veel kristallen en het gevriesdroogde en
kennelijk in de magnetron ontdooide rode
fruit is deels koud, deels nog warm. Jammer
van al die net-nietjes. Terwijl de themasong
uit The Godfather uit de speakers murmelt,
presenteert La Bottiglia ons de rekening. Ge
lukkig gaan we niet op de fles.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
&8j
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Cadeaus aanschaffen voor de aanhang biedt mij een
heel nieuw vergezicht met een vrouw erbij in huis
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
De oudste Man heeft inmiddels een jaar
verkering. Het is echt aan. Ze is niet alleen
leuk, ze past wonderwel goed in ons gezin
als een soort van vanzelfsprekendheid. Ze kan
hem goed aan en dat heeft hij nodig; zo'n dame
die hem regelmatig even op z'n nummer zet,
naast dat ze veel plezier hebben met elkaar. Dat
houdt de boel lekker fris. Inmiddels hebben Man
en ik haar ouders ook ontmoet. Die zijn dan weer
erg in hun sas met ons kind. Dat is erg leuk en fijn
om te merken. Je moet natuurlijk altijd maar af
wachten wat voor aanhang er mee komt. We heb
ben wel eens minder gezellige zondagochtend-
ontbijten meegemaakt wanneer dat wat tegen
viel. Het ongemak van de oudste Man was duide
lijk en van de weeromstuit hield de dame in
kwestie helemaal haar mond. Zie er dan maar
eens het beste van te maken als moeder. Dan ga je
je in allerlei bochten wringen, alleen helpt dat
niet. Sterker nog, het werkte alleen maar ave
rechts en het bleef dan ook bij dat ene ontbijt.
Nu viert de Vriendin zelfs Sinterklaas mee. Ca
deaus aanschaffen voor de aanhang biedt mij een
heel nieuw vergezicht met een vrouw erbij in
huis. Geen aftershave, scheermesjes, herenslips,
stropdassen of sportsokken, maar het verfijndere
werk. Uit welingelichte kringen hoorde ik dat ze
ook goed kan dichten. Dat belooft wat. Ik hoop
dat ze mijn gekokkerel voor na de pakjesmiddag
kan waarderen. Ik maak pasta met salie. Rooster
50 gr. walnoten. Fruit 2 uien aan in de pan. Voeg
daar 25 fijngesneden salieblaadjes, sap van een
halve citroen, wat citroenrasp en 250 ml slagroom
aan toe. Haal dit van het vuur. Kook 400 gr. pasta
beetgaar en hussel door met het saliemengsel.
Bestrooi met Parmezaanse kaas en de walnoten.
Deze week Steven Dees uit Wis-
sekerke. Hij verbouwt sinds een
paar jaar rode pipoaardappelen,
naast diverse andere gewassen
als wintertarwe, plant- en zaai-
uien en, op een klein stukje land,
selderijknollen.
De rode pipoaardappel is een
oud ras dat in de vergetelheid
raakte en nu weer wordt geteeld
en aan de man wordt gebracht.
De rode pipo wordt geteeld on
der het keurmerk van Zeker
Zeeuws en Veldleeuwerik. Dit
staat symbool voor duurzame
landbouw met respect voor de
grond en de natuur en waarde
ring voor het landschap.
,,Heel belangrijk," vindt Dees.
,,Omdat door de acties en de aan
dacht die er nu is voor de boeren,
mensen steeds beter het besef
krijgen welke belangrijke rol we
spelen. Nederland loopt wereld
wijd voorop met zijn landbouw
en de kennis hierover exporteren
we ook. Een goede reden om een
spandoek met #trotsopdeboer
op mijn land te hebben staan. Ie
dereen vindt wat van ons en
wellicht zijn we altijd nogal naar
binnen gekeerd geweest," zegt
hij.
,,Duurzaam telen heeft een
hele ontwikkeling doorgemaakt,
Het zou goed zijn als daar meer
respect voor is."
De rode pipo is lekker om te
vullen. Was 6 aardappelen, prik
er gaatjes in, leg ze in de oven
schaal met wat olijfolie op 220
graden. Pof ze ongeveer 25 minu
ten tot ze gaar zijn. Haal de bo
venkant er af, hol ze uit en meng
de aardappelpuree met uien,
roomkaas en bieslook. Gratineer
met geraspte kaas en zet nog
even terug in de oven voor het
serveren.
vrijdag 29 november 2019
GO
Dessertje?
eindscore
6,8
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Bruschetta met paddenstoelen. foto marieke mandemaker
Er is nogal wat te doen om de
boer. Een goed moment voor
een serie over Zeeuwse boe
ren met hun producten.
Wissekerke
Steven Dees met een kratje van zijn rode pipo aardappelen.
FOTO CYNTHIA CATS