10 ZEELAND Bobby's is zo'n plek waar je vrienden ontmoet. Je drinkt wat pintjes aan de bar en tussendoor stil je de honger in een sfeer die past bij een bistro uit de seventies. ETEN BOBBY'S, WEMELDINGE Buiten is het donker als we bij Bob by's Café Restaurant in Wemel- dinge de voordeur openzwaaien. Om appetijt op te doen, maakten we vooraf een wandeling langs de Oosterschelde. In deze tijd van het jaar waan je je alleen op de wereld als je op de Katten- dijksedijk over het water kijkt. Dat is in de zo mer wel anders. Mannen en vrouwen in strak zittende duikpakken laten zich hier graag al bubbelend de diepte in zakken. De zuidkant van de Oosterschelde schijnt een aanrader te zijn. In de duikgids telt deze stek maar liefst vier sterren. Wij houden het liever bij andere sterren. Eens zien welke culinaire verrassin gen Bobby's keuken te bieden heeft. Even twijfelen we of we wel op het juiste adres zijn. Bobby's lijkt eerder een café waar dorpsbewoners op vrijdag het weekend inlui den met een borrel aan de bar. Zodra we bin nenstappen, draaien alle hoofden onze kant HET MENU op. We worden er bijna verlegen van, maar ge lukkig vangt een serveerster ons op. Zo'n 25 jaar geleden namen Ben en Carola van Rookhuizen de zaak over, die dan meer op café-activiteiten is gericht. ,,Een beetje disco achtig'', vertelt Carola. ,,Met veel jongeren. Die trekken tegenwoordig naar Goes om te stap pen. Daarom concentreren we ons in de loop der jaren steeds meer op het eetgedeelte.'' Alsof je bij je grootmoeder aan tafel schuift. Kroonluchters aan het plafond, verschillende encyclopedieën in de boekenkast. Donker bruine tafels met retrocaféstoeltjes op Perzi sche tapijten. Een inrichting die twintig jaar geleden neutraal was en dat nu nog steeds is. Met het gezellige geroezemoes van de barbe- zoekers op de achtergrond, bestuderen we de menukaart, een opgerold A4'tje met een rood- witblauw lint eromheen. Kikkerbilletjes, escargots, gegratineerde uien soep, Hollandse garnalencocktail, spareribs... Wemeldinge Retrogerechten die doen denken aan een Franse bistro in de jaren 70. Mogelijk komen ze zo uit de kookboeken van Ben toen hij als jongeling een koksopleiding volgde. Zo'n tien jaar geleden gaf hij de pollepel door aan zijn vrouw Carola. Het werd hem te zwaar in de keuken. ,,Mijn man heeft mij leren koken'', zegt Carola. ,,Ik maak alle soepen en sauzen zelf.'' Bij de serveerster bestellen we alvast een Hollandse garnalencocktail. Die willen we proeven. Als Carola inderdaad klassiek kookt, zoals we vermoeden, zit daar een fantastische saus bij. Ook naar de uiensoep zijn we nieuwsgierig. Aan beide gerechten kleven ge lukzalige herinneringen. De Hollandse garnalen liggen verscholen on der citroen, druif, tomaat, radijs en krulpeter- selie. Het sausje komt op ons verzoek apart in een schaaltje. Eén lik van de romige cocktail- saus met een fijne scheut whisky brengt me onmiddellijk terug thuis, naar de warme keu ken waarin ik opgroeide. Een goed begin. De uiensoep komt in een klassieke tête de lion- REKENING vrijdag 22 november 2019 GO M Renate Maas (links) en kok Carola van Rookhuizen bekijken de bestellingen. FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN Het interieur, met donkerbruine tafels en caféstoeltjes op Perzische tapijten. -V'i Retrogerechten uit de Franse Elian van 't Westeinde Hoe is het binnen? Bobby's serveert retrogerechten. Neem alleen al de voorgerechten: kik- kerbillen (13,50), escargots (8,75) of Hollandse garna- lencocktail (14,50). Het voordeligst ben je uit met tomaten soep (4,50). Verder eet je hier vlees: een schnitzel (14,50) of een T- bone steak (25,50). Of vis: sliptong (17,50) of gamba's (20,50). Je kunt ook een vegeta risch gerecht be stellen (14,25). Er zijn twee menu's naast de kaart (21,50 of 26,50). Hoe zit je daar? Wat staat daar dan op? Bobby's Cafe Restaurant Dorpsstraat 94 En smaakt het? 1 Witte wijn 3 Frisdranken 1 Uiensoep 1 Garnalencocktail 1 Vispan 1 Sliptong 1 Cake met kaneelijs 2 Thee Totaal 3,75 6,75 4,75 14,50 16,50 17,50 6,50 3,50 73,75

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38