10 ZEELAND
Bobby's is zo'n
plek waar je
vrienden
ontmoet. Je
drinkt wat pintjes
aan de bar en
tussendoor stil je
de honger in een
sfeer die past bij
een bistro uit de
seventies.
ETEN BOBBY'S, WEMELDINGE
Buiten is het donker als we bij Bob
by's Café Restaurant in Wemel-
dinge de voordeur openzwaaien.
Om appetijt op te doen, maakten
we vooraf een wandeling langs de
Oosterschelde. In deze tijd van het jaar waan
je je alleen op de wereld als je op de Katten-
dijksedijk over het water kijkt. Dat is in de zo
mer wel anders. Mannen en vrouwen in strak
zittende duikpakken laten zich hier graag al
bubbelend de diepte in zakken. De zuidkant
van de Oosterschelde schijnt een aanrader te
zijn. In de duikgids telt deze stek maar liefst
vier sterren. Wij houden het liever bij andere
sterren. Eens zien welke culinaire verrassin
gen Bobby's keuken te bieden heeft.
Even twijfelen we of we wel op het juiste
adres zijn. Bobby's lijkt eerder een café waar
dorpsbewoners op vrijdag het weekend inlui
den met een borrel aan de bar. Zodra we bin
nenstappen, draaien alle hoofden onze kant
HET MENU
op. We worden er bijna verlegen van, maar ge
lukkig vangt een serveerster ons op.
Zo'n 25 jaar geleden namen Ben en Carola
van Rookhuizen de zaak over, die dan meer op
café-activiteiten is gericht. ,,Een beetje disco
achtig'', vertelt Carola. ,,Met veel jongeren. Die
trekken tegenwoordig naar Goes om te stap
pen. Daarom concentreren we ons in de loop
der jaren steeds meer op het eetgedeelte.''
Alsof je bij je grootmoeder aan tafel schuift.
Kroonluchters aan het plafond, verschillende
encyclopedieën in de boekenkast. Donker
bruine tafels met retrocaféstoeltjes op Perzi
sche tapijten. Een inrichting die twintig jaar
geleden neutraal was en dat nu nog steeds is.
Met het gezellige geroezemoes van de barbe-
zoekers op de achtergrond, bestuderen we de
menukaart, een opgerold A4'tje met een rood-
witblauw lint eromheen.
Kikkerbilletjes, escargots, gegratineerde uien
soep, Hollandse garnalencocktail, spareribs...
Wemeldinge
Retrogerechten die doen denken aan een
Franse bistro in de jaren 70. Mogelijk komen
ze zo uit de kookboeken van Ben toen hij als
jongeling een koksopleiding volgde. Zo'n tien
jaar geleden gaf hij de pollepel door aan zijn
vrouw Carola. Het werd hem te zwaar in de
keuken. ,,Mijn man heeft mij leren koken'',
zegt Carola. ,,Ik maak alle soepen en sauzen
zelf.'' Bij de serveerster bestellen we alvast een
Hollandse garnalencocktail. Die willen we
proeven. Als Carola inderdaad klassiek kookt,
zoals we vermoeden, zit daar een fantastische
saus bij. Ook naar de uiensoep zijn we
nieuwsgierig. Aan beide gerechten kleven ge
lukzalige herinneringen.
De Hollandse garnalen liggen verscholen on
der citroen, druif, tomaat, radijs en krulpeter-
selie. Het sausje komt op ons verzoek apart in
een schaaltje. Eén lik van de romige cocktail-
saus met een fijne scheut whisky brengt me
onmiddellijk terug thuis, naar de warme keu
ken waarin ik opgroeide. Een goed begin. De
uiensoep komt in een klassieke tête de lion-
REKENING
vrijdag 22 november 2019
GO
M Renate Maas (links)
en kok Carola van
Rookhuizen bekijken
de bestellingen.
FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN
Het interieur, met
donkerbruine tafels
en caféstoeltjes op
Perzische tapijten.
-V'i
Retrogerechten uit de Franse
Elian van 't Westeinde
Hoe is het binnen?
Bobby's serveert
retrogerechten.
Neem alleen al de
voorgerechten: kik-
kerbillen (13,50),
escargots (8,75) of
Hollandse garna-
lencocktail (14,50).
Het voordeligst ben
je uit met tomaten
soep (4,50). Verder
eet je hier vlees:
een schnitzel
(14,50) of een T-
bone steak (25,50).
Of vis: sliptong
(17,50) of gamba's
(20,50). Je kunt
ook een vegeta
risch gerecht be
stellen (14,25). Er
zijn twee menu's
naast de kaart
(21,50 of 26,50).
Hoe zit je daar?
Wat staat daar dan op?
Bobby's Cafe Restaurant
Dorpsstraat 94
En smaakt het?
1 Witte wijn
3 Frisdranken
1 Uiensoep
1 Garnalencocktail
1 Vispan
1 Sliptong
1 Cake met kaneelijs
2 Thee
Totaal
3,75
6,75
4,75
14,50
16,50
17,50
6,50
3,50
73,75