i 10 ZEELAND Nog twee dagen en dan draait Rob Verboom zijn Vlissingse slagerswinkel op slot, na er meer dan veertig jaar lang elke week 110 uur te hebben gewerkt - als het er niet meer waren. De slager is ziek, hij kan niet meer. Maar hij kan ook niet zonder. Cm- SLAGERIJ VERBOOM WINKEL SLUIT NA 42 JAAR m 0 Drieënhalf ons kipfilet, drie hamburgers, drie rundervinken, drie Duitse biefstukjes, een ons kalfsrollade en een ons zelfgemaakte cornedbeef. En dat is dan alleen nog maar die mevrouw uit Sint Laurens. Na 42 jaar hoeft Adrie Verboom (79) maar naar de deur te kijken om te weten wat ze moet klaarleggen. De meeste klanten komen al vanaf het begin, toen haar man de winkel nog draaide. ,,Vier weken geleden zijn we begonnen met briefjes in de tassen, waarop staat dat we stoppen. Klanten kwa men na een half uur ontdaan terug. Ze konden het gewoon niet geloven." Achter de toonbank is geen tijd voor tranen. Gewerkt wordt er, en hard ook, zelfs na sluitingstijd. De winkel is immers nog maar een paar dagen open. Adrie marineert hout hakkerssteak, Tho hangt de letters van het reclamebord recht, Rob snijdt een koeienbil in stukken. ,,We draaien al drie weken dubbele om zetten. Tien van dit, vijftien van dat. Mensen gooien gewoon hun diep vries vol, nu het nog kan. Het is onge kend." Rotterdam De familie Verboom is in 1977 vanuit Rotterdam naar Vlissingen gekomen, nadat vader Johan de stad te veel zag verpauperen. Zeeland, dat leek hem wel wat. En verhip, in Vlissingen stond een topslagerij te koop. Zodra Rob (58) klaar was met de slagersvak school, kwam hij erbij. De slagerij werd een VOF. De slagerszoon nam de winkel meteen flink onder han den, sjouwde de Rolls Royce onder de toonbanken binnen. Het is de laat- Er zijn tijden geweest dat we30.000 rookworsten verkochten in een half jaar tijd ste keer dat er iets aan de winkel is gedaan. Eigenlijk zou het weer eens tijd worden voor een verbouwing. Maar dat gaat niet meer gebeuren. De slager is ziek. Doorgescheurde buik vliezen, vertelt hij als hij later in zijn bovenwoning aan de koffie zit. ,,Buikhernia noemen ze het ook wel. Ik heb er al vijfjaar last van. Mis schien al tien. Ik dacht, het gaat wel over. Maar ik ben nu op een punt dat het gewoon niet meer gaat. De pijn is soms zo hevig dat ik even moet gaan liggen om de boel weer op zijn plek te krijgen. Tijdje terug stond ik onder de douche en kon ik gewoon mijn darmen zien. Toen ben ik toch maar naar het ziekenhuis gegaan." Dikke pens De slager praat over zijn aandoening alsof hij het over zijn vlees in de vi trine heeft. „Klanten zeiden: heb je nou zo'n dikke pens gekregen? Ik voel het ook wel hoor, zeker als ik stukken van 35 kilo moet sjouwen. Ik ben één van de weinige slagers in Zeeland die zelf nog uitbeent en al les. Zwaar werk. Je speelt met je le ven, heeft de specialist gezegd. Ik moet zo snel mogelijk geopereerd worden." En eigenlijk wilde Rob geen slager worden. Formule 1-coureur, dSt was wat hij wilde. Maar zijn vader hielp hem al gauw uit die droom. ,,'Dat kunnen we niet betalen', zei hij. Spe lenderwijs ben ik toen toch in die slagerij terechtgekomen. Buikie uit benen, bestellingen wegbrengen. Langzaamaan begon ik het steeds leuker te vinden." Inmiddels staat Rob 42 jaar in de slagerij. In al die tijd is hij misschien vijf dagen ziek geweest. Als het écht niet anders kon. Want normaal werkt hij 110 uur per week. ,,Meer soms wel. Met kerst werk ik dikwijls veertig ÉËSÊËmRÊÊmk. "Pflt \a mm donderdag 21 november 2019 gen ijk wi de Rob coureur in de Formule 1 GO worden Wendy Wagenmakers Vlissingen - Rob Verboom -3ÊÊ F H

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38