Zeeuwse knoop heeft nu ook pasta als loot aan de stam ZEELAND 11 Zuiderburen CATH LUYTEN BOEK OVER STILTE Het soms jachtige tv-wereldje was even niet meer besteed aan presentatrice Cath Luyten (42). Het resultaat ligt sinds kort in de boekhandel. In Silence, please!gaat Cath op zoek naar rust en stilte. Vreemd genoeg verliet ze, toen ze jong was, Koewacht, waar ze opgroeide, vanwege de stilte. Keert ze door de zoektocht naar stilte straks terug naar Zeeuws-Vlaanderen? Kunstenares Delphine Boël heeft een ander gevoel bij stilte. Ze ziet stilte als een wapen. Ze wil dat de Belgische koning Albert haar eindelijk erkent als zijn dochter, maar hij en de koninklijke familie hulden zich in stilzwijgen. Het is één van de dingen die Cath leerde door het boek. ,,Voor mij is stilte iets Voor een goed begrip, Cath Luyten legt de lezer niet uit hoe en waar we de stilte in een vaak te hectische wereld kunnen vinden. „Nee, ik wil dat absoluut niet pre tenderen. Ik ben zeker geen stilte goeroe en het is ook geen geiten- wollensokkenboek (lacht). Ik ben bij bekende mensen thuis geweest om met hen te reflecteren over de stilte. Dat was een mooie kapstok om tot de diepste zieleroerselen van mijn gesprekspartners te ko men. Dat heeft voor heel mooie inzichten gezorgd waar ik zelf veel aan heb ge had. En ik hoop dat dit ook voor de lezers het geval zal zijn." Cath Luyten sprak onder anderen met de in Neder land bekende muzikant Guido Belcanto. Hij ver huisde van het drukke Ant werpen naar een hutje in Kempens bosgebied. sasfe. dat positief is. Ik trek vaak in de winter naar Groede. Absolute stilte is daar niet aanwezig. De wind waait, je hoort de golven van de zee of een paard dat galoppeert. Maar ik vind daar wel rust, dat er vaar ik als stilte. Dat is voor wel meer mensen zo.'' ,,De stilte van haar vader was voor Delphine echter zeer pijnlijk. Daar was ik me nooit van bewust. Psychiater Dirk De Wachter ver telde mij ook over de negatieve kant van stilte. Er zijn mensen voor wie stilte te maken heeft met een trauma, voor wie stilte hele maal niet heilzaam is." In alle gesprekken over dit boek komt nog iets anders naar voren. Het thema stilte zou he lemaal niet stroken met Caths imago. „Ik hoop dat het nu bijgestuurd is. Het is makke lijk om in hokjes te denken. De stille kant van mij zie je zelden op tv, ook omdat het daar mijn taak is om vragen te stellen. Wie mij persoon lijk kent, weet wel beter. Ik ben iemand die in stilte de dingen verwerkt. Dat nemen mijn vrien den me weieens kwalijk, dat ze mij dan een tijdje niet meer zien. Goed, zelf bezit ik ook wel vooroor delen, hoor. Dan trek ik op reportage met de gedachte dat iemand wel zus of zo in elkaar zal steken. Vaak kom ik dan terug met een veel rijker beeld over die per soon." Cath Luyten zoekt dus de rust in Groede op. Denkt ze dan aan een definitieve terugkeer naar Zeeuws-Vlaanderen? ,,Dat spookt regelmatig door mijn hoofd. Ik ben in Koewacht wel op de loop ge gaan, omdat het er zo rustig was, dat is nogal contradictorisch (lacht). Ik was toen nog heel jong, Ik trek vaak in de winter naar Groede. Absolute stilte is daar niet aanwezig -Cath Luyten natuurlijk. Nu woon ik al heel lang in een stad. Ik maak daarom stil aan de balans op. Waar voel ik mij het best? En ik moet eerlijk zeggen dat de rust bij mijn ouders in Koe wacht vaak beter aanvoelt dan de drukte in Antwerpen. Een huisje in Zeeuws-Vlaanderen straks, waarom niet? Die heerlijke leegte staat eigenlijk synoniem voor stilte. In Vlaanderen zijn er maar weinig echte stiltegebieden. In Zeeuws-Vlaanderen kom je daar veel dichter bij in de buurt." Het eerste boek is er nu. Smaakt het naar meer? „Ik moet zeggen dat ik hier erg van heb geno ten. Ik vond het echt heel leuk. De verhalen van mijn gesprekspartners bracht ik al in beeld voor tv. Dit is toch iets an- |k ders. Het is voor mij l de puurste vorm I van een verhaal I brengen. En dat be- W viel me erg. Ik heb V nog ideeën zat. De boerderijwinkel van Buijsrogge in Goes heeft de primeur. Daar ligt de Zeeuwse pasta in de vorm van de Zeeuwse knoop vanaf vandaag in het rek. ,,Binnenkort volgen meer streekproductenwinkels", zegt An- dré Roubal. „Pasta verbindt streek producten als vis, mosselen en groenten." Roubal speelt al langer met het idee van een eigen pasta. Hij en zijn vrouw Marijk geven Italiaanse kookworkshops in een tot keuken omgebouwde boerenschuur. An- dré, die eigenlijk Andrea Lorenzo heet, heeft Italiaans bloed. Roubal was vaak in Italië om voor zijn zieke zus te zorgen. „Urenlang keken we naar een kookprogramma op een pastaschool. Altijd heb ik tegen mijn zus gezegd: we gaan samen op les. Zover is het nooit gekomen. Mijn zus overleed." Toch komt hij de belofte aan zijn zus na. Als zijn dochter voor studie naar Italië verhuist, gaat hij mee. Met maar één doel: naar de pasta- school uit het televisieprogramma. Hij meldt zich aan, loopt een week mee en leert de fijne kneepjes van het vak. Terug in Nederland ont staan de eerste workshops. Als Roubal zijn eigen pasta maakt, wil hij dat alle ingrediënten van Zeeuwse bodem komen. Dat is meteen de eerste uitdaging. ,,Tar- wemeel uit Nederland is in prin cipe ongeschikt voor pasta" zegt hij. De oplossing is echter vlakbij. Zijn buurman Leon de Winter produ ceert onder de naam Tarwecirkel hoogwaardige baktarwe voor bak kers. Als Roubal die tarwe gebruikt, ontdekt hij dat je wel degelijk pasta kunt maken van Zeeuwse tarwe. ,,Als de ingrediënten Zeeuws zijn, moet de vorm dat ook zijn", zegt Marijk. ,,Dan kun je niet om de Zeeuwse knoop heen." Er zijn al plannen voor nieuwe varianten, zoals met zeekraal. dinsdag 19 november 2019 'De stille kant van mij zie je zelden' In de rubriek Zuiderburen werpen we wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: Cath Luyten. Dominique Piedfort Koewacht Cath Luyten: ,,Ik ben iemand die in stilte de dingen verwerkt.'' FOTO CHARLIE DE KEERSMAECKER W Silence, please! van Cath Luyten, uitgege- ven door Manteau, telt H 192 bladzijden, richt prijs is 23,50 euro. Pasta in de vorm van de Zeeuwse knoop. Die is er nog niet. Maar daar brengen André en Marijk Roubal uit Kwaden- damme vanaf vandaag verande ring in met hun eigen Zeeuwse pasta. Gemaakt van tarwe die om de hoek groeit. En dat op zich is al uniek. Kwadendamme Marijk en André met hun Zeeuwse pasta. foto johan van der heijden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 55