II Loze Vissertje keert terug aan 't Sas Toekomst RK-kerken binnen twee jaar bekend 7 ANDRÉ EN MARIJK ROUBAL ZEEUWSE KNOOP Pasta in de vorm van de Zeeuwse knoop. Die is er nog niet. Maar daar brengen André en Marijk Roubal uit Kwadendamme vanaf morgen verandering in met hun eigen Zeeuwse pasta. Gemaakt van tarwe die om de hoek groeit. De boerderijwinkel van Buijsrogge in Goes heeft de primeur. Daar ligt de Zeeuwse pasta in de vorm van de Zeeuwse knoop vanaf vandaag in het rek. „Binnenkort volgen meer streekproductenwinkels", zegt André Roubal. ,,We zijn volop in gesprek. Tot nu toe krijgen we alleen maar positieve reacties. Pas ta verbindt streekproducten als vis, mosselen en groenten." Roubal speelt al langer met het idee van een eigen pasta. Hij en zijn vrouw Marijk geven Italiaanse kookworkshops. André, die eigen lijk Andrea Lorenzo heet, heeft Italiaans bloed. ,,Als kind at ik niets liever dan agnoli, gevulde pasta in de soep. Dat aten we altijd tijdens kerst met de hele familie." Kookprogramma Als het slecht gaat met de gezond heid van zijn zus, die in de Dolo mieten woont, neemt Roubal de zorg op zich en pendelt tussen Ne derland en Italië heen en weer: „Urenlang keken we naar een kookprogramma op een pasta- school. Altijd heb ik tegen mijn zus gezegd: we gaan samen op les. Zover is het nooit gekomen. Mijn zus overleed." Toch komt hij de belofte aan zijn zus na. Als zijn dochter voor haar studie naar Italië verhuist, gaat hij ook. Met maar één doel: naar de pastaschool uit het televisiepro gramma. Hij meldt zich aan, loopt een week mee en leert de fijne kneepjes van het vak. Terug in Ne derland zijn vrienden en familie razend benieuwd naar zijn kook kunsten en ontstaan de eerste kookworkshops. Die geven André en Marijk in een tot woonkeuken omgebouwde boerenschuur. Daar ontstaat gaan deweg ook het idee voor het ma ken van een eigen pasta. Als Rou- bal die stap maakt, wil hij dat alle ingrediënten van Zeeuwse bodem komen. Dat is meteen de eerste uitdaging. ,,Tarwemeel uit Neder land is in principe ongeschikt voor Als kind at ik niets liever dan agnoli, gevulde pasta in de soep pasta" zegt hij. ,,Het bevat te wei nig eiwitten en absorbeert te veel water. Voor het maken van een cake prima, maar niet voor pasta. We hebben het geprobeerd, maar de pasta valt uit elkaar wanneer je het gaat koken." Tarwecirkel Zijn buurman Leon de Winter blijkt onder de naam Tarwecirkel hoogwaardig baktarwe voor een select aantal bakkers te produce ren. Als Roubal die tarwe als basis neemt, ontdekt hij dat je wel dege lijk pasta kunt maken van Zeeuwse tarwe. Daarna restte al leen nog de vorm. ,,Als de ingrediënten Zeeuws zijn, moet de vorm dat ook zijn", zegt Marijk. ,,En dan kun je niet om het Zeeuwse knoopje heen." Inmiddels loopt de productie op volle toeren in een bedrijfspand op De Poel in Goes. Wat haast hand werk lijkt, is een machinaal proces. De pasta wordt door een vormpje gedrukt en afgesneden. Voorlopig gaat het om een kleinschalige pro ductie. Afhankelijk van de vraag kan hij de productie opschalen. ,,Het is een kwestie van aftasten. Onze afzetmarkt zijn de streek producten- en boerderijwinkels. We gaan zien hoe het loopt." Plannen voor nieuwe varianten zijn er al. Zoals gekleurde knoop jes, gemaakt met zeekraal. Wie regelmatig een wandeling maakt bij het Goese Sas, heeft het waarschijnlijk wel opgemerkt: café-restaurant Het Loze Vissertje staat er al enige tijd verloren bij. Eigenaresse Anita Heerenthals is vertrokken, ruim een jaar nadat zij het etablissement overnam van Hetty Busman en Nico Sprenkels. Ze doopte het café-restaurant op i april van dit jaar om tot De Zeeuwse Kornuit. Die titel gaat waarschijnlijk weer van de gevel, want kersverse eigenaar Hansa Watersport Recreatie overweegt Deaankoopzou het Goese Sas weer een oppepper kunnen geven sterk de oude naam weer in ere te herstellen. „Het Loze Vissertje heeft hier zeventien jaar gezeten en is echt een begrip", zegt Co- rinna van Opbergen van het wa tersportbedrijf. „Maar er ligt nog niks vast hoor. Dat willen we alle maal netjes in samenspraak doen met de nieuwe exploitant." Wie dat wordt, is nog niet dui delijk. „Het pand is nog maar net van ons, dus we kunnen nu op zoek naar een geschikte kandi daat." Dat kan volgens Van Opber gen best even duren, want een goede uitbater vinden is voor hen belangrijker dan snel opengaan. Met de aankoop van het etablis sement hoopt het watersportbe drijf het Goese Sas een oppepper te geven. „Wanneer het dMr gezellig is, merken wij dat. En andersom dus ook. Afgelopen zomer liep het restaurant minder en kwamen de mensen bij ons vragen en klagen. Wij hopen dat het hier straks weer net zo gezellig en levendig is als voorheen." VLISSINGEN De toekomst van de Rooms-Katholieke kerkgebouwen boven de Westerschelde is over twee jaar duidelijk. Niet alles zal bij het oude blijven, blijkt uit het paro chieplan De bakens verzetten. Al enige tijd wordt gesproken over de toekomst van de H. Maria- parochie (Walcheren) en de H. Pa ter Damiaanparochie (de Bevelan- den en Schouwen-Duiveland). In het nieuwe parochieplan is ook aandacht voor de toekomst van de kerken en bijbehorende gebouwen. In de H. Pater Damiaanparochie zijn acht kerken in gebruik. Ze staan in Goes, Heinkenszand, Hansweert, 's-Heerenhoek, Kwa- dendamme, Lewedorp, Ovezande en Zierikzee. Het Bisdom Breda is akkoord met het aanwijzen van de Maria Magdalenakerk als parochie kerk. De functies van de andere ker ken worden binnen twee jaar dui delijk. Of uiteindelijk kerkgebou wen worden afgestoten is nog be kend. De toeristenkerk in Haam stede valt buiten dit plan. Dat geldt ook voor de Walcherse toeristen kerken in Vrouwenpolder, Dis hoek, Domburg en Zoutelande. Het parochiebestuur van de H. Mariapa- rochie moet binnen twee jaar een definitieve knoop doorhakken over de toekomst van de kerken in Vlissingen en Middelburg. Het hele parochieplan is te lezen op rkwal- cheren.nl. dinsdag 19 november 2019 Zeeuwse pasta van Zeeuwse tarwe Timo van de Kasteele Kwadendamme Zeeuwse pasta in de vorm van de Zeeuwse knoop. foto johan van der heijden Marijk en André Roubal met hun - André Roubal Café-restaurant Het Loze Vis sertje aan het Goese Sas bij Wilhelminadorp kreeg afgelo pen jaar een andere eigenaar en een nieuwe naam. Die ge schiedenis herhaalt zich nu het tegenovergelegen Hansa Wa tersport Recreatie het over neemt. Ellen Smaardijk- Jobse Wilhelminadorp

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 52