II
Loze Vissertje keert terug aan 't Sas
Toekomst RK-kerken
binnen twee jaar bekend
7
ANDRÉ EN MARIJK ROUBAL ZEEUWSE KNOOP
Pasta in de vorm
van de Zeeuwse
knoop. Die is er
nog niet. Maar daar
brengen André en
Marijk Roubal uit
Kwadendamme
vanaf morgen
verandering in met
hun eigen Zeeuwse
pasta. Gemaakt
van tarwe die om
de hoek groeit.
De boerderijwinkel van
Buijsrogge in Goes
heeft de primeur.
Daar ligt de Zeeuwse
pasta in de vorm van
de Zeeuwse knoop vanaf vandaag
in het rek. „Binnenkort volgen
meer streekproductenwinkels",
zegt André Roubal. ,,We zijn volop
in gesprek. Tot nu toe krijgen we
alleen maar positieve reacties. Pas
ta verbindt streekproducten als
vis, mosselen en groenten."
Roubal speelt al langer met het
idee van een eigen pasta. Hij en
zijn vrouw Marijk geven Italiaanse
kookworkshops. André, die eigen
lijk Andrea Lorenzo heet, heeft
Italiaans bloed. ,,Als kind at ik
niets liever dan agnoli, gevulde
pasta in de soep. Dat aten we altijd
tijdens kerst met de hele familie."
Kookprogramma
Als het slecht gaat met de gezond
heid van zijn zus, die in de Dolo
mieten woont, neemt Roubal de
zorg op zich en pendelt tussen Ne
derland en Italië heen en weer:
„Urenlang keken we naar een
kookprogramma op een pasta-
school. Altijd heb ik tegen mijn
zus gezegd: we gaan samen op les.
Zover is het nooit gekomen. Mijn
zus overleed."
Toch komt hij de belofte aan zijn
zus na. Als zijn dochter voor haar
studie naar Italië verhuist, gaat hij
ook. Met maar één doel: naar de
pastaschool uit het televisiepro
gramma. Hij meldt zich aan, loopt
een week mee en leert de fijne
kneepjes van het vak. Terug in Ne
derland zijn vrienden en familie
razend benieuwd naar zijn kook
kunsten en ontstaan de eerste
kookworkshops.
Die geven André en Marijk in
een tot woonkeuken omgebouwde
boerenschuur. Daar ontstaat gaan
deweg ook het idee voor het ma
ken van een eigen pasta. Als Rou-
bal die stap maakt, wil hij dat alle
ingrediënten van Zeeuwse bodem
komen. Dat is meteen de eerste
uitdaging. ,,Tarwemeel uit Neder
land is in principe ongeschikt voor
Als kind at ik niets
liever dan agnoli,
gevulde pasta in de
soep
pasta" zegt hij. ,,Het bevat te wei
nig eiwitten en absorbeert te veel
water. Voor het maken van een
cake prima, maar niet voor pasta.
We hebben het geprobeerd, maar
de pasta valt uit elkaar wanneer je
het gaat koken."
Tarwecirkel
Zijn buurman Leon de Winter
blijkt onder de naam Tarwecirkel
hoogwaardig baktarwe voor een
select aantal bakkers te produce
ren. Als Roubal die tarwe als basis
neemt, ontdekt hij dat je wel dege
lijk pasta kunt maken van
Zeeuwse tarwe. Daarna restte al
leen nog de vorm.
,,Als de ingrediënten Zeeuws
zijn, moet de vorm dat ook zijn",
zegt Marijk. ,,En dan kun je niet
om het Zeeuwse knoopje heen."
Inmiddels loopt de productie op
volle toeren in een bedrijfspand op
De Poel in Goes. Wat haast hand
werk lijkt, is een machinaal proces.
De pasta wordt door een vormpje
gedrukt en afgesneden. Voorlopig
gaat het om een kleinschalige pro
ductie. Afhankelijk van de vraag
kan hij de productie opschalen.
,,Het is een kwestie van aftasten.
Onze afzetmarkt zijn de streek
producten- en boerderijwinkels.
We gaan zien hoe het loopt."
Plannen voor nieuwe varianten
zijn er al. Zoals gekleurde knoop
jes, gemaakt met zeekraal.
Wie regelmatig een wandeling
maakt bij het Goese Sas, heeft het
waarschijnlijk wel opgemerkt:
café-restaurant Het Loze Vissertje
staat er al enige tijd verloren bij.
Eigenaresse Anita Heerenthals is
vertrokken, ruim een jaar nadat zij
het etablissement overnam van
Hetty Busman en Nico Sprenkels.
Ze doopte het café-restaurant op i
april van dit jaar om tot De
Zeeuwse Kornuit. Die titel gaat
waarschijnlijk weer van de gevel,
want kersverse eigenaar Hansa
Watersport Recreatie overweegt
Deaankoopzou
het Goese Sas
weer een oppepper
kunnen geven
sterk de oude naam weer in ere te
herstellen. „Het Loze Vissertje
heeft hier zeventien jaar gezeten
en is echt een begrip", zegt Co-
rinna van Opbergen van het wa
tersportbedrijf. „Maar er ligt nog
niks vast hoor. Dat willen we alle
maal netjes in samenspraak doen
met de nieuwe exploitant."
Wie dat wordt, is nog niet dui
delijk. „Het pand is nog maar net
van ons, dus we kunnen nu op
zoek naar een geschikte kandi
daat." Dat kan volgens Van Opber
gen best even duren, want een
goede uitbater vinden is voor hen
belangrijker dan snel opengaan.
Met de aankoop van het etablis
sement hoopt het watersportbe
drijf het Goese Sas een oppepper te
geven. „Wanneer het dMr gezellig
is, merken wij dat. En andersom
dus ook. Afgelopen zomer liep het
restaurant minder en kwamen de
mensen bij ons vragen en klagen.
Wij hopen dat het hier straks weer
net zo gezellig en levendig is als
voorheen."
VLISSINGEN De toekomst van de
Rooms-Katholieke kerkgebouwen
boven de Westerschelde is over
twee jaar duidelijk. Niet alles zal bij
het oude blijven, blijkt uit het paro
chieplan De bakens verzetten.
Al enige tijd wordt gesproken
over de toekomst van de H. Maria-
parochie (Walcheren) en de H. Pa
ter Damiaanparochie (de Bevelan-
den en Schouwen-Duiveland). In
het nieuwe parochieplan is ook
aandacht voor de toekomst van de
kerken en bijbehorende gebouwen.
In de H. Pater Damiaanparochie
zijn acht kerken in gebruik. Ze
staan in Goes, Heinkenszand,
Hansweert, 's-Heerenhoek, Kwa-
dendamme, Lewedorp, Ovezande
en Zierikzee. Het Bisdom Breda is
akkoord met het aanwijzen van de
Maria Magdalenakerk als parochie
kerk. De functies van de andere ker
ken worden binnen twee jaar dui
delijk. Of uiteindelijk kerkgebou
wen worden afgestoten is nog be
kend. De toeristenkerk in Haam
stede valt buiten dit plan. Dat geldt
ook voor de Walcherse toeristen
kerken in Vrouwenpolder, Dis
hoek, Domburg en Zoutelande. Het
parochiebestuur van de H. Mariapa-
rochie moet binnen twee jaar een
definitieve knoop doorhakken
over de toekomst van de kerken in
Vlissingen en Middelburg. Het hele
parochieplan is te lezen op rkwal-
cheren.nl.
dinsdag 19 november 2019
Zeeuwse pasta van Zeeuwse tarwe
Timo van de Kasteele
Kwadendamme
Zeeuwse pasta in de vorm van de Zeeuwse knoop. foto johan van der heijden
Marijk en André Roubal met hun
- André Roubal
Café-restaurant Het Loze Vis
sertje aan het Goese Sas bij
Wilhelminadorp kreeg afgelo
pen jaar een andere eigenaar
en een nieuwe naam. Die ge
schiedenis herhaalt zich nu het
tegenovergelegen Hansa Wa
tersport Recreatie het over
neemt.
Ellen Smaardijk- Jobse
Wilhelminadorp