voor U getesT Ouderwetse pepernoten jHelp, de traditionele pepernoot sterft uit! *^Hoe taai hij ook is, door de opmars van de knapperige kruidnoot verliest het strooigoed rap terrein. Ons panel proeft noodlijdende noten. Albert Heijn €1,49 met zijn schots en scheve hoeken haast met een beitel lijkt te zijn uit gehakt, verloor-ie in de loop der tijd langzaam zijn scherpe randjes door het ontstaan van de afgeronde kruid noot. ,,Ook het mondgevoel is duide lijk anders'', doceert Rutger van den Broek, winnaar van het eerste sei zoen van Heel Holland Bakt. ,,Een kruidnoot is een hard, klein koekje. De pepernoot neigt met zijn stuggere bite veel meer naar taaitaai.'' Laatste verschil: de smaak. ,,In een kruidnoot proef je vooral de speculaaskruiden'', weet Anne-Marij de Koning, schrij ver van het sinterklaasbakboek Strooigoed. ,,In de pepernoot speelt anijs de hoofdrol.'' ,,Peper zit er gek genoeg al lang niet meer in'', vult Cees Holtkamp aan. Hij toont trots een recept voor 'kleine peeperneuten' uit 1756, toen de tradi tionele staartpeper al had plaatsge maakt voor anijszaad. Al decennia lang draait de doorgewinterde ban ketbakker in de weken voor Sinter klaas bakplaten vol ouderwetse pe pernoten. Een tijdrovend proces waarbij een loeihete brei van rogge meel en honing of invertsuiker onder Van stroopwafel tot stracci- atella en van prosecco tot pindakaas: het ooit zo overzichtelijke kruidno- tenschap is de laatste jaren opgeschud door een explosie aan nieuwe smaken. Je kon deze zomer al een zakje truffel-tiramisu-kruidno- ten op de kop tikken toen de mussen nog van het dak vielen. Inmiddels lopen de pieten er rond en moet je bij veel supers nog altijd verdraaid goed zoeken naar het ondergeschoven kindje onder het strooigoed: de oer- Hollandse pepernoot 1.0. Bolletje haalde de noodlijdende 'noot' twee jaar terug uit zijn assorti ment. 'Er waren nog maar relatief weinig mensen die de kochten', verklaart de koekenbakker op de ei gen site. 'Helaas, heel spijtig voor de fans.' Ook de Bijenkorf nam dit jaar af scheid van de traditionele lekkernij. En hoewel de meeste supermarkt ketens in de loop van de herfst wel ergens een zakje oernoten in hun as sortiment hebben verstopt, kiezen veel filiaalhouders alsnog voor een schap met uitsluitend kruidnoten. Geen blokkeerfries die ernaar kraait. Scherpe randjes Omdat de termen kruid- en peper noten volop door elkaar worden gebruikt, nog even een klein college. Waar de oorspronkelijke pepernoot Cees Holtkamp (77) Alom bejubelde ban ketbakker en vat vol pepernotenkennis. Anne-Marij de Koning (29) Rutgervan den Broek (33) meer twee nachten ter ruste moet worden gelegd. De arbeid loont. „Naderhand heb je pepernoten die gewoon smelten in de mond", glun dert hij. ,,En je moet er wel mee kun nen smijten, hè.'' Lopende band Dat de moderne kruidnoot hard op weg is om zijn gepeperde voorgan ger uit het schap te verdringen, ligt volgens Holtkamp dan ook voorna melijk aan het feit dat de ronde bol letjes makkelijker met een machine te maken zijn. Niet dat de peperno ten uit de supermarkt nou met de hand zijn gekneed. Hoewel er op de verpakkingen gul wordt gestrooid met termen als ouderwets, ambach telijk en bakkersnoten, merken de panelleden tijdens deze blinde proeverij al snel de tekenen van lopendebandwerk op. De onderlinge verschillen zijn daarbij zo klein dat het panel zich niet aan de indruk kan onttrekken dat één fabriek de pepernoten levert aan meerdere huismerken. Natuurlijk is het ene zakje het an dere niet. De pepernoten van Hema stormen de mond binnen met een stoot aan anijs, waar Lidl vrij vlak van smaak blijft. En waar Albert Heijn geprezen wordt om het zachte mondgevoel, lijken de taaie, droge noten van Jamin en Jumbo maanden op de stoomboot te hebben gelegen. Dit soort subtiele verschillen kun nen echter ook het gevolg zijn van minuscule variaties in receptuur, de precieze productiedatum en de bewaarwijze, vermoedt het panel. ,,Om te voorkomen dat je peperno ten te taai worden, kun je ze samen met een boterham bewaren'', tipt thuisbakker Van den Broek. ,,Dat zorgt ervoor dat het vocht uit het brood in de pepernoten trekt.'' Holtkamp heeft een beter advies. ,,Gewoon lekker zelf maken, joh.'' GO ZATERDAG 16 NOVEMBER 2019/ De noot is in nood Van Delft €3,00 Niet de allerbeste smaak, noch het beste mondgevoel in de proe- verij. Laat tegelijkertijd ook geen steken vallen. Prima pepernoot. Proeft vers ook. MATTHIJS MEEUWSEN Lidl €1,49 Een echte middenmo ter: je proeft anijs, maar wel te weinig. Ook de structuur is net wat aan de droge kant. Qua smaak komen deze 'bakkersnoten' verlegen uit de verf. Het mond- gevoel is echter onover troffen: met afstand de zachtste, lekkerste structuur in deze test. Plus €1,45 Het anijsaroma komt traag op gang, maar ebt lekker na. Ook qua mondgevoel niet on aardig, al mag het echt nog wel wat zachter. Hema €2,60 De droppige anijsgeur valt met de deur in huis en tintelt in de mond zelfs na. Helaas dringt de oude, droge smaak van het deeg zich toch op de voorgrond. Jamin €2,85 De ietwat vlakke smaak is snel vergeven. De gortdroge structuur niet. Snel terug in de zak naar Spanje. Jumbo €1,37 Met afstand de taaiste uit de test; je krijgt 'm tussen de kiezen amper kapot. Weinig smaak ook. Alsof je op oude broodkorstjes kauwt. Auteur van Strooigoed, een boek met bakre- cepten voor Sinter klaas. Bekroonde thuisbakker. Schreef o.a. De Koekjes bijbel, met recepten voor kruid- en pepernoten. In de pepernoot speelt anijs de hoofdrol. foto jean-pierre jans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 79