ACHTER DE SCHERMEN 9 De koperen ketels in restaurant Slot Oostende puur voor de show? Dacht het niet. Het is de plek waar bierbrouwer Jens van Stee (29) dagelijks duizenden liters bier maakt. breekt. ,,Dat is als een bh aan de waslijn. Het beste is eruit. Wie al coholvrij wil drinken, kan beter een sinas of cola bestellen." Inspi ratie voor nieuwe smaken haalt hij uit proeverijen, tips van chefkoks of puur op de gok. Proeverijen ,,Soms moet je gewoon wat probe ren", zegt hij. ,,Dan komt er iets op in mijn hoofd en gaan we testen. Nu Thomas hier werkt heb ik daar ook meer tijd voor. Niets mooiers dan mensen uitnodigen voor proeverijen. En dan die verwon derde blikken in hun ogen zien. Dat is waar het brouwen bij mij om gaat. Je wilt mensen blijven prikkelen, steeds weer iets nieuws presenteren." De komende jaren ligt de focus op de export. ,,We krijgen steeds meer orders uit nieuwe landen. De prognose voor volgende jaar is dat we 350.000 tot 400.000 liter bier produceren." Toch is groei niet de grootste ambitie van Van Stee. ,,We willen gewoon steengoede bieren blijven brouwen." Via een leidingsysteem worden de flesjes even verderop in de Wijn gaardstraat gebotteld. En dat alles in een ruimte zo groot als een woonka mer. ,,Veel mensen denken dat de brouwerij op De Poel zit, maar dat is de distributie." Een zoete, weeïge geur komt je tegemoet als de deur in de Zuster straat opengaat. De plek waar per uur 1700 bierflesjes van de band rollen. In een ruimte zo groot als een woonkamer. Met de hand vult Thomas Hermsen vanuit een groot metalen vat de flessen. ,,Het ziet er misschien amateuristisch uit", verontschuldigt Jens van Stee zich. ,,Maar kleine orders doen we nog handmatig." Vier jaar geleden is Van Stee als brouwer bij Slot Oostende aan de slag gegaan. Tot die tijd experi menteerde hij hobbymatig wat in een tuinhuisje. Inmiddels hangen aan de muur verschillende prijzen die hij de afgelopen jaren in de wacht heeft gesleept. ,,Dit had ik nooit durven dromen. Met de overname van Emelisse is alles in een stroomversnelling geraakt." Vijftien landen Wekelijks produceert Van Stee in de koperen ketels boven het res- taurant een slordige 6000 tot 8000 liter bier. Goed voor 20.000 flesjes. Die hun weg vinden naar vijftien landen wereldwijd. Van Canada en Finland tot China. Twee bieren per week kan hij maken. Nu zitten een Gouden Gans en een Blonde Jacoba in het vat. De brouwtijd is sterk afhankelijk van de biersoort. ,,Een zwaarder bier filtert lang zamer", zegt Van Stee. ,,Het proces is bij alle bieren hetzelfde. Het ver schil zit in de ingrediënten die je toevoegt. Daar experimenteer ik regelmatig mee. In deze wereld moet je constant vernieuwen. Het is net de telefoonmarkt. Je kunt de Nokia uithangen en een oerdege lijke telefoon maken. Maar daar zijn er genoeg van." Dat betekent goed luisteren naar wat de markt vraagt. ,,Bij de Zeeuw doen blond en tripel het goed. De typisch Belgische bieren. Maar we proberen ook nieuwe dingen uit. Neem nu deze stout, een stevig biertje met pecannoten en noga. Heel decadent, net een vloeibaar toetje. En we gaan met het seizoen mee. Zo heb ik afgelo pen zomer een fris biertje geïntro duceerd." Alcoholvrij Inmiddels bestaat het repertoire uit twintig bieren. Maar een alco holvrije variant, zoals steeds meer brouwers die introduceren, ont- zaterdag 16 november 2019 De brouwketels van Slot Oostende staan boven het restaurant. fotos marcelle davidse 'Alcoholvrij? Drink dan cola' Timo van de Kasteele i.,jk Brouwer Jens van Stee (links) en medewerker Thomas Hermsen in de brouwerij.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 37