ACHTER DE SCHERMEN
9
De koperen ketels in restaurant Slot Oostende puur voor de show? Dacht het niet. Het is de plek
waar bierbrouwer Jens van Stee (29) dagelijks duizenden liters bier maakt.
breekt. ,,Dat is als een bh aan de
waslijn. Het beste is eruit. Wie al
coholvrij wil drinken, kan beter
een sinas of cola bestellen." Inspi
ratie voor nieuwe smaken haalt hij
uit proeverijen, tips van chefkoks
of puur op de gok.
Proeverijen
,,Soms moet je gewoon wat probe
ren", zegt hij. ,,Dan komt er iets op
in mijn hoofd en gaan we testen.
Nu Thomas hier werkt heb ik daar
ook meer tijd voor. Niets mooiers
dan mensen uitnodigen voor
proeverijen. En dan die verwon
derde blikken in hun ogen zien.
Dat is waar het brouwen bij mij
om gaat. Je wilt mensen blijven
prikkelen, steeds weer iets nieuws
presenteren."
De komende jaren ligt de focus
op de export. ,,We krijgen steeds
meer orders uit nieuwe landen. De
prognose voor volgende jaar is dat
we 350.000 tot 400.000 liter bier
produceren." Toch is groei niet de
grootste ambitie van Van Stee.
,,We willen gewoon steengoede
bieren blijven brouwen."
Via een leidingsysteem
worden de flesjes even
verderop in de Wijn
gaardstraat gebotteld.
En dat alles in een
ruimte zo groot als een woonka
mer. ,,Veel mensen denken dat de
brouwerij op De Poel zit, maar dat
is de distributie."
Een zoete, weeïge geur komt je
tegemoet als de deur in de Zuster
straat opengaat. De plek waar per
uur 1700 bierflesjes van de band
rollen. In een ruimte zo groot als
een woonkamer. Met de hand vult
Thomas Hermsen vanuit een
groot metalen vat de flessen. ,,Het
ziet er misschien amateuristisch
uit", verontschuldigt Jens van Stee
zich. ,,Maar kleine orders doen we
nog handmatig."
Vier jaar geleden is Van Stee als
brouwer bij Slot Oostende aan de
slag gegaan. Tot die tijd experi
menteerde hij hobbymatig wat in
een tuinhuisje. Inmiddels hangen
aan de muur verschillende prijzen
die hij de afgelopen jaren in de
wacht heeft gesleept. ,,Dit had ik
nooit durven dromen. Met de
overname van Emelisse is alles in
een stroomversnelling geraakt."
Vijftien landen
Wekelijks produceert Van Stee in
de koperen ketels boven het res-
taurant een slordige 6000 tot 8000
liter bier. Goed voor 20.000 flesjes.
Die hun weg vinden naar vijftien
landen wereldwijd. Van Canada
en Finland tot China. Twee bieren
per week kan hij maken. Nu zitten
een Gouden Gans en een Blonde
Jacoba in het vat. De brouwtijd is
sterk afhankelijk van de biersoort.
,,Een zwaarder bier filtert lang
zamer", zegt Van Stee. ,,Het proces
is bij alle bieren hetzelfde. Het ver
schil zit in de ingrediënten die je
toevoegt. Daar experimenteer ik
regelmatig mee. In deze wereld
moet je constant vernieuwen. Het
is net de telefoonmarkt. Je kunt de
Nokia uithangen en een oerdege
lijke telefoon maken. Maar daar
zijn er genoeg van."
Dat betekent goed luisteren naar
wat de markt vraagt. ,,Bij de
Zeeuw doen blond en tripel het
goed. De typisch Belgische bieren.
Maar we proberen ook nieuwe
dingen uit. Neem nu deze stout,
een stevig biertje met pecannoten
en noga. Heel decadent, net een
vloeibaar toetje. En we gaan met
het seizoen mee. Zo heb ik afgelo
pen zomer een fris biertje geïntro
duceerd."
Alcoholvrij
Inmiddels bestaat het repertoire
uit twintig bieren. Maar een alco
holvrije variant, zoals steeds meer
brouwers die introduceren, ont-
zaterdag 16 november 2019
De brouwketels van Slot Oostende staan boven het restaurant. fotos marcelle davidse
'Alcoholvrij? Drink dan cola'
Timo van de Kasteele
i.,jk
Brouwer Jens van Stee (links) en medewerker Thomas Hermsen
in de brouwerij.