Een prima advies van Guillaume aan Guillaume GIPHARTS KOOKEILAND Ronald Giphart sprak 'de drie van Breda' over hun culinaire dadendrang en vernam wat ins en outs over een verhelderende paddotrip. Dit is het verhaal van drie Bredase scholieren - Freek, Johanneke en Guillaume - die geen idee hadden wat ze met hun leven wilden. Beavis and Butt-Head waren ze, maar dan met z'n drieën. Ze feestten wat, ze rookten wat, ze hingen bij elkaar. Het leven was mooi, zolang er maar niet hoefde worden nagedacht over wat het bestaan hen zou brengen. Goedmoedig namen ze de tijd om de toekomst nog even uit te stellen. Na afronding van de middel bare school werd een van hen wat hij later noemde 'nogal een psychonaut'. (Volgens de ency clopedie is dat iemand die op ontdekkingsreis gaat in het universum van zijn geest.) Als mentale wereldreiziger raakte Guillaume - destijds student Frans - op een nacht in een paddotrip die hem plotseling diepere inzichten over zichzelf verschafte. Later vertelde hij mij daarover: ,,In die trip zat ik in mezelf te lullen. Als je met jezelf praat, ben je soms in gesprek met een slimmere versie van jezelf. Ik vroeg aan mezelf: 'Waarom word je niet gewoon kok?' Ik keek mezelf verbaasd aan en dacht na over mijn voorstel. 'Oké', antwoordde ik mezelf. 'Onder een voorwaarde: dat je wel écht een goede kok wordt.' Nou, dat vond ik eigenlijk een prima advies, van mezelf aan mezelf." Guillaume verruilde zijn studie Frans voor een koks opleiding. Toen hij na een paar jaar achter de kachel stond, sloten zijn twee oude Bredase schoolgenoten zich bij hem aan, want ook zij waren inmid dels begeesterd geraakt door de geneugten van de horeca, de saamhorigheid, het harde wer ken, de levenslust en overwel digende smaken. Freek als kok, Johanneke als gastvrouw. In Amsterdam begonnen zij een bescheiden restaurant genaamd Guts Glory (nu: Guts), waar het plezier van de borden spatte. De drie van Breda gingen per se niet voor Michelinsterren of het hogere koken, ze wilden juist rock-'n-roll, energie en joie de vivre. Niet snel daarna openden zij hun tweede restaurant, Breda, naar de stad waar het allemaal was begonnen. Daarna begon nen ze in hun onstuimigheid ook nog een pitazaak en een grote bistro: Maris Piper. Inmiddels hebben de drie, die amper de dertig zijn gepas seerd, honderd man in dienst en oogsten ze overal lof voor hun culinaire hartstochtelijke dadendrang. Er verscheen zelfs een kookboek met de titel Breda, een boek waarvoor ik de drie uitvoerig mocht intervie wen, wat een plezier was, om dat het hoopvol is dat uiteinde lijk de toekomst toch altijd gaat beginnen. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124