[87 [87 Bladeren a De Grote Verleiding is Zeelands eerste biologische webwinkel MARGOT 9 Egels houden van appels. In mijn tuin laat ik er altijd wat liggen. De rest gaat in de soufflé We hebben slechtere vissoep verorberd. Voor 13,50 euro verwacht je wel uitsluitend in heemse vis en nog een kokkel of een spisula, maar los van dat is het een uitstekend soepje. Bovendien is de gezouten roomboter netjes op kamertemperatuur en zijn de broodjes bereid met gefilterd Oosterscheldewater, zeezout en zeewier! Zijn de hoofdgerechten goed? De twee stukken, prachtig rosé gebakken, eendenborst zijn mals als zuiglam. De eend pakt de intense rode wijnsaus mooi op. En op de groentjes valt gelukkig nog te kauwen. Net jes hoor! Alleen de krokantjes van schorsene ren smaken wat aangebrand. Chef Alex de Groene houdt het goede niveau vast, want mijn op de huid gebakken kabeljauwfilet is kookperfectie. Ook de kruiding mag er zijn. De gekonfijte krieltjes zijn mooi beetgaar, de groentjes niet dood gekookt. Samen met een fijne beurre blanc is dit een lekker bordje vis. Hulde ook voor de allerminst platte huiswij nen: een Franse syrah (kersen, pruimen) en een strakke sauvignon blanc. Beide tillen de hoofdgerechten op. En de desserts? De (ingekochte, vermoeden we) parfait van witte chocolade met een vulling van kersen, crème van wilde kersen en een karamel-drie hoek bovenop, is stiekem best goed. Fris en smaakvol. Nog beter is mijn sabayon met verse dragon, vanille-ijs en wat rood fruit. Een aanrader van de olijke ober Jur die Marieta heeft afgelost. Weliswaar gevriesdroogd aan geleverd, maar door het fruit te vacumeren en au bain-marie te ontdooien, bezitten de ker sen en rode en zwarte bessen nog veel aroma. Het kan dus toch, een hotelkeuken die van wanten weet. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening j8,4j Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland orgen is het de dag van de egel. Een goed moment om het over de tuin te hebben, en over deze knorrende vier- I voeter. Tenminste, van de zomer hoorde ik de egels die in mijn tuin huizen snurk- achtige geluiden maken terwijl ze aan het rond scharrelen waren. Tijdens warme dagen zette ik een schoteltje water neer met wat fruit. Nu laat ik de bladeren in mijn tuin liggen. Nee, niet op het pad, maar wel tussen de planten en de struiken. Goed voor de egels om zich in te ver schuilen. Bladeren in de tuin zijn in deze tijd van zorgen om alle insecten trouwens een must. Wat weer een hoop werk scheelt. Onder de naam leave the leaves ging er al een campagne van start. Ik neem aan dat de egels in mijn tuin nu in winterslaap zijn en helemaal opgerold ergens on der de bladeren liggen te wachten totdat het voorjaar zich weer aandient. Daar valt wat voor te zeggen, denk ik jaloers, terwijl ik alle ellende van de wereld via het nieuws tot me neem. Dat is wat lastig te regelen. Daarom maak ik deze keer com- fortfood. Egels houden erg van appels. In mijn tuin laat ik altijd wat onder de boom liggen. De anderen gaan in de soufflé. Schil 4 appels en ontdoe ze van het klokhuis. Zet ze rechtop in een ingevette ovenschaal, hol ze uit en vul ze met kaneel, rozijnen en wat rietsui ker. Smelt 60 gram boter in een pan en voeg er 60 gram bloem bij. Giet er 2 deciliter melk bij en blijf goed roeren totdat je een dikke saus hebt. Haal van het vuur af en voeg er 50 gram rietsuiker en 2 eieren bij en giet het mengsel over de appels. Bak 1 uur in de oven op 180 graden. Een machtig, lek ker toetje. KRUININGEN Er is veel te doen rondom de boer. Een goed mo ment voor een serie over Zeeuwse boeren met hun pro ducten. Deze week Alex van Hootegem van De Grote Verlei ding uit Kruiningen, Zeelands eerste en grootste biologische webwinkel. ,,We vinden dat de boer, de teler en de producent recht hebben op een faire prijs voor hun produc ten," vertelt Alex van Hootegem. ,,Door rechtstreeks te handelen met regionale, biologische boe ren komt een eerlijke prijs voor hun producten tot stand en leve ren we een vers product. Zelf te len we ook diverse producten. Op dit moment hebben we veel pastinaken staan." Hij begon pas rond zijn veer tigste biologisch te boeren. ,,De een koopt een motor of krijgt een nieuwe vriendin, ik ging op de biologische toer," lacht hij. ,,Toch heb ik er beslist geen spijt van. Je maakt veel meer gebruik van de gratis processen in de na tuur en hoeft geen kunstmest of insectenverdelgers te gebruiken. De gangbare landbouw gaat te- gen de natuurlijke processen in, en daarmee gaat de natuur naar z'n mallemoer." Hij vervolgt: ,,Onder staatsse cretaris Bleker werd destijds een model bedacht met betrekking tot stikstof, gebaseerd op toe komstige ontwikkelingen. We moeten nu zorgen dat het houd baar is wat we met z'n allen doen en ja, dat vereist aanpassingen." Terug naar de pastinaak. Daar maken we pannenkoekjes van. Schil en rasp 750 gram pastina ken en meng dit met 300 gram bloem, 2 eieren, 2 tleelepels pa prikapoeder, een halve liter melk, zout en peper. Bak hier pannenkoekjes van. Strooi er ge rookte amandelen over en dien op met wat maple syrup, rucola en verse koriander. eindscore BEOORDELING vrijdag 15 november 2019 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Alex van Hootegem van De Grote Verleiding in Kruiningen laat zijn biologische pastinaken zien. foto marcelle davidse weet

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 45