[87
[87
Bladeren
a
De Grote Verleiding is Zeelands
eerste biologische webwinkel
MARGOT
9
Egels houden van appels. In mijn tuin laat ik
er altijd wat liggen. De rest gaat in de soufflé
We hebben slechtere vissoep verorberd. Voor
13,50 euro verwacht je wel uitsluitend in
heemse vis en nog een kokkel of een spisula,
maar los van dat is het een uitstekend soepje.
Bovendien is de gezouten roomboter netjes op
kamertemperatuur en zijn de broodjes bereid
met gefilterd Oosterscheldewater, zeezout en
zeewier!
Zijn de hoofdgerechten goed?
De twee stukken, prachtig rosé gebakken,
eendenborst zijn mals als zuiglam. De eend
pakt de intense rode wijnsaus mooi op. En op
de groentjes valt gelukkig nog te kauwen. Net
jes hoor! Alleen de krokantjes van schorsene
ren smaken wat aangebrand. Chef Alex de
Groene houdt het goede niveau vast, want
mijn op de huid gebakken kabeljauwfilet is
kookperfectie. Ook de kruiding mag er zijn.
De gekonfijte krieltjes zijn mooi beetgaar, de
groentjes niet dood gekookt. Samen met een
fijne beurre blanc is dit een lekker bordje vis.
Hulde ook voor de allerminst platte huiswij
nen: een Franse syrah (kersen, pruimen) en
een strakke sauvignon blanc. Beide tillen de
hoofdgerechten op.
En de desserts?
De (ingekochte, vermoeden we) parfait van
witte chocolade met een vulling van kersen,
crème van wilde kersen en een karamel-drie
hoek bovenop, is stiekem best goed. Fris en
smaakvol. Nog beter is mijn sabayon met
verse dragon, vanille-ijs en wat rood fruit. Een
aanrader van de olijke ober Jur die Marieta
heeft afgelost. Weliswaar gevriesdroogd aan
geleverd, maar door het fruit te vacumeren en
au bain-marie te ontdooien, bezitten de ker
sen en rode en zwarte bessen nog veel aroma.
Het kan dus toch, een hotelkeuken die van
wanten weet.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
j8,4j
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
orgen is het de dag van de egel. Een
goed moment om het over de tuin te
hebben, en over deze knorrende vier-
I voeter. Tenminste, van de zomer
hoorde ik de egels die in mijn tuin huizen snurk-
achtige geluiden maken terwijl ze aan het rond
scharrelen waren. Tijdens warme dagen zette ik
een schoteltje water neer met wat fruit.
Nu laat ik de bladeren in mijn tuin liggen. Nee,
niet op het pad, maar wel tussen de planten en de
struiken. Goed voor de egels om zich in te ver
schuilen. Bladeren in de tuin zijn in deze tijd van
zorgen om alle insecten trouwens een must. Wat
weer een hoop werk scheelt. Onder de naam leave
the leaves ging er al een campagne van start.
Ik neem aan dat de egels in mijn tuin nu in
winterslaap zijn en helemaal opgerold ergens on
der de bladeren liggen te wachten totdat het
voorjaar zich weer aandient. Daar valt wat voor te
zeggen, denk ik jaloers, terwijl ik alle ellende van
de wereld via het nieuws tot me neem. Dat is wat
lastig te regelen. Daarom maak ik deze keer com-
fortfood.
Egels houden erg van appels. In mijn tuin laat
ik altijd wat onder de boom liggen. De anderen
gaan in de soufflé.
Schil 4 appels en ontdoe ze van het klokhuis.
Zet ze rechtop in een ingevette ovenschaal, hol ze
uit en vul ze met kaneel, rozijnen en wat rietsui
ker. Smelt 60 gram boter in een pan en voeg er 60
gram bloem bij. Giet er 2 deciliter melk bij en blijf
goed roeren totdat je een dikke saus hebt. Haal
van het vuur af en voeg er 50 gram rietsuiker en 2
eieren bij en giet het mengsel over de appels. Bak
1 uur in de oven op 180 graden. Een machtig, lek
ker toetje.
KRUININGEN Er is veel te doen
rondom de boer. Een goed mo
ment voor een serie over
Zeeuwse boeren met hun pro
ducten. Deze week Alex van
Hootegem van De Grote Verlei
ding uit Kruiningen, Zeelands
eerste en grootste biologische
webwinkel.
,,We vinden dat de boer, de teler
en de producent recht hebben op
een faire prijs voor hun produc
ten," vertelt Alex van Hootegem.
,,Door rechtstreeks te handelen
met regionale, biologische boe
ren komt een eerlijke prijs voor
hun producten tot stand en leve
ren we een vers product. Zelf te
len we ook diverse producten.
Op dit moment hebben we veel
pastinaken staan."
Hij begon pas rond zijn veer
tigste biologisch te boeren. ,,De
een koopt een motor of krijgt
een nieuwe vriendin, ik ging op
de biologische toer," lacht hij.
,,Toch heb ik er beslist geen spijt
van. Je maakt veel meer gebruik
van de gratis processen in de na
tuur en hoeft geen kunstmest of
insectenverdelgers te gebruiken.
De gangbare landbouw gaat te-
gen de natuurlijke processen in,
en daarmee gaat de natuur naar
z'n mallemoer."
Hij vervolgt: ,,Onder staatsse
cretaris Bleker werd destijds een
model bedacht met betrekking
tot stikstof, gebaseerd op toe
komstige ontwikkelingen. We
moeten nu zorgen dat het houd
baar is wat we met z'n allen doen
en ja, dat vereist aanpassingen."
Terug naar de pastinaak. Daar
maken we pannenkoekjes van.
Schil en rasp 750 gram pastina
ken en meng dit met 300 gram
bloem, 2 eieren, 2 tleelepels pa
prikapoeder, een halve liter
melk, zout en peper. Bak hier
pannenkoekjes van. Strooi er ge
rookte amandelen over en dien
op met wat maple syrup, rucola
en verse koriander.
eindscore
BEOORDELING
vrijdag 15 november 2019
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Alex van Hootegem van De Grote Verleiding in Kruiningen
laat zijn biologische pastinaken zien. foto marcelle davidse
weet