Werkgroep Sluis over toekomst begraafplaatsen DEIA II 7 Kookboek met Zeeuws-Vlaamse gerechten 'We wisten niet dat er Jp zóveel mogelijk is.' voor elkaar Er zijn drie scenario's opgesteld, die worden voorgelegd aan inwoners. Het eerste scenario is de zestien huidige gemeentelijke begraaf plaatsen in stand houden. De tweede optie is begraafplaatsen sluiten en er in totaal vijf overhou den. Het verst gaat optie drie, waar bij alleen in Breskens een begraaf plaats blijft, want daar is nog ruimte om uit te breiden. Het Sluise college van B en W heeft bewust nog geen standpunt ingenomen. Oproep Sluis gaat een oproep doen waarin inwoners worden uitgenodigd mee te denken in een werkgroep. Ook begrafenisondernemers, exploitan ten van mortuaria, kerken en stads en dorpsraden mogen meepraten. Vervolgens komt er een voorlopig plan. Dat wordt medio volgend jaar aan de gemeenteraad voorgelegd en gaat daarna de inspraak in. Een de finitief besluit over de toekomst van begraafplaatsen wordt ver wacht in september 2020. Sluis heeft zestien begraafplaat sen in beheer, verspreid over de verschillende kernen. Er is ruimte voor in totaal zestienduizend gra ven, waarvan er momenteel 14.322 Nieuw beleid omdat minder mensen kiezen voor het traditionele begraven 'in gebruik' zijn. Daarnaast zijn er zes begraafplaatsen in de gemeente, die in beheer zijn van kerken. De eerste concrete stap naar nieuw be leid is al gezet: er worden zo'n tweehonderd graven in Waterland kerkje en Oostburg geruimd, om dat daar ruimtegebrek dreigt. De grafrechten van de tweehonderd graven zijn al verlopen tussen 1991 en 2002. Het ruimen gebeurt over een jaar. Fotograaf Mark Neelemans is een lekkerbek. Het idee van een kookboek zat altijd al in het hoofd van de Terneuzenaar. Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen verschijnt in december. Topchef Sergio Herman schreef het voorwoord. Mark Neelemans (59) is een echte liefhebber van lekker eten. Thuis staat hij elke avond aan de pan nen. De fotograaf wilde meer doen met zijn liefde voor eten. ,,Ik liep al jaren rond met het idee een kookboek te maken. Waar begin je dan? Dat is lastig. Ik kwam in contact met Sabine Verburg van Zeker Zeeuws en zo zijn we be gonnen." Pottenkijken in Zeeuws-Vlaan- deren, dat moest de naam zijn. Dertig chefs van Zeeuws- Vlaamse restaurants geven een recept prijs. De enige voor waarde? Ze moeten met Zeeuwse streekproducten werken. Het boek bestaat steeds uit drie componenten. Allereerst een ver haal over de chef, opgetekend door Sandra Cornelissen. Daarna volgt een recept, vervolgens richt de schijnwerper zich op een pro duct. Zo deelt Tom Vinke van Tom's Hidden Bistro in Slijkplaat zijn recept voor een Zeeuws- Vlaamse bouillabaisse en zoomt het boek daarna verder in op de kokkel. Yannick Mahu - van voor heen Petrus Paulus Hoeve in Lamswaarde en nu Bar Goed - vertelt over een Zeeuws-Vlaamse curry en vervolgens over zee kraal. Alle recepten zijn voorzien van wijnadvies van Wijnhandel Herman in Axel. Neelemans: ,,De verhaaltjes over de producten zijn informatief. Je kunt lezen welke vitamines er in zitten en bij welk seizoen het hoort." Typisch Zeeuws-Vlaamse ingrediënten als zeesla, lamsoor en zeebanaan komen ook in de recepten voor. Allerlei pluimage Pottenkijken in Zeeuws-Vlaan- deren heeft vier hoofdstukken. Eerst cocktails, daarna voor-, hoofd- en nagerechten. Restau rants van allerlei pluimage heb ben meegewerkt. Van Blueness en Air Republic in Cadzand-Bad tot Bonne Foi in Terneuzen en De Korenbeurs en Napoleon in Hulst. De foto's zijn - uiteraard - van Neelemans zelf. ,,De gerech- ten heb ik in de keukens gefoto grafeerd. De producten heb ik in mijn studio gedaan." De tom kha kai van Edwin Vinke is goed zelf te maken Neelemans had aanvankelijk een oplage van duizend in ge- dachten, maar een bedrijf besloot al snel 650 exemplaren te bestel len als kerstpakket voor het per soneel. ,,Nu zijn het er tweedui zend." Het is vanaf 15 december te bestellen via markneelemansfo- tografie.nl. Leden van de Rabo bank krijgen 5 euro korting als ze een bon uit het ledenblad knip pen. De Terneuzenaar heeft zelf de tom kha kai van kabeljauw van sterrenchef Edwin Vinke al ge probeerd. ,,Dat was goed te doen. En met al die pepers is het een heerlijk gerecht." dinsdag 12 november 2019 De toekomst van begraafplaat sen in de gemeente Sluis ligt ge deeltelijk in handen van inwo ners. Sluis werkt aan nieuw be leid, omdat minder mensen kie zen voor het traditionele begra ven. Sophie Stockman Sluis Wat uw wensen ook zijn, onze ervaren teams helpen u graag om het afscheid altijd persoonlijk en bijzonder te maken. Ca voor informatie naar dela.nl/zeeuwsvlaanderen of bel 0165 74 21 99 vooreen persoonlijk gesprek. Sterrenkoks geven hun geheimen prijs Bob Maes Terneuzen Van fotograaf Mark Neelemans verschijnt in december het kookboek Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen. fotos mark neelemans -Mark Neelemans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 54