Werkgroep Sluis
over toekomst
begraafplaatsen
DEIA
II
7
Kookboek met Zeeuws-Vlaamse gerechten
'We wisten niet dat er Jp
zóveel mogelijk is.'
voor elkaar
Er zijn drie scenario's opgesteld, die
worden voorgelegd aan inwoners.
Het eerste scenario is de zestien
huidige gemeentelijke begraaf
plaatsen in stand houden. De
tweede optie is begraafplaatsen
sluiten en er in totaal vijf overhou
den. Het verst gaat optie drie, waar
bij alleen in Breskens een begraaf
plaats blijft, want daar is nog
ruimte om uit te breiden. Het Sluise
college van B en W heeft bewust
nog geen standpunt ingenomen.
Oproep
Sluis gaat een oproep doen waarin
inwoners worden uitgenodigd mee
te denken in een werkgroep. Ook
begrafenisondernemers, exploitan
ten van mortuaria, kerken en stads
en dorpsraden mogen meepraten.
Vervolgens komt er een voorlopig
plan. Dat wordt medio volgend jaar
aan de gemeenteraad voorgelegd en
gaat daarna de inspraak in. Een de
finitief besluit over de toekomst
van begraafplaatsen wordt ver
wacht in september 2020.
Sluis heeft zestien begraafplaat
sen in beheer, verspreid over de
verschillende kernen. Er is ruimte
voor in totaal zestienduizend gra
ven, waarvan er momenteel 14.322
Nieuw beleid omdat
minder mensen
kiezen voor het
traditionele begraven
'in gebruik' zijn. Daarnaast zijn er
zes begraafplaatsen in de gemeente,
die in beheer zijn van kerken. De
eerste concrete stap naar nieuw be
leid is al gezet: er worden zo'n
tweehonderd graven in Waterland
kerkje en Oostburg geruimd, om
dat daar ruimtegebrek dreigt. De
grafrechten van de tweehonderd
graven zijn al verlopen tussen 1991
en 2002. Het ruimen gebeurt over
een jaar.
Fotograaf Mark
Neelemans is een
lekkerbek. Het idee
van een kookboek zat
altijd al in het hoofd van
de Terneuzenaar.
Pottenkijken in
Zeeuws-Vlaanderen
verschijnt in december.
Topchef Sergio
Herman schreef het
voorwoord.
Mark Neelemans (59) is een echte
liefhebber van lekker eten. Thuis
staat hij elke avond aan de pan
nen. De fotograaf wilde meer
doen met zijn liefde voor eten. ,,Ik
liep al jaren rond met het idee een
kookboek te maken. Waar begin
je dan? Dat is lastig. Ik kwam in
contact met Sabine Verburg van
Zeker Zeeuws en zo zijn we be
gonnen."
Pottenkijken in Zeeuws-Vlaan-
deren, dat moest de naam zijn.
Dertig chefs van Zeeuws-
Vlaamse restaurants geven een
recept prijs. De enige voor
waarde? Ze moeten met Zeeuwse
streekproducten werken.
Het boek bestaat steeds uit drie
componenten. Allereerst een ver
haal over de chef, opgetekend
door Sandra Cornelissen. Daarna
volgt een recept, vervolgens richt
de schijnwerper zich op een pro
duct. Zo deelt Tom Vinke van
Tom's Hidden Bistro in Slijkplaat
zijn recept voor een Zeeuws-
Vlaamse bouillabaisse en zoomt
het boek daarna verder in op de
kokkel. Yannick Mahu - van voor
heen Petrus Paulus Hoeve in
Lamswaarde en nu Bar Goed -
vertelt over een Zeeuws-Vlaamse
curry en vervolgens over zee
kraal. Alle recepten zijn voorzien
van wijnadvies van Wijnhandel
Herman in Axel. Neelemans: ,,De
verhaaltjes over de producten zijn
informatief. Je kunt lezen welke
vitamines er in zitten en bij welk
seizoen het hoort." Typisch
Zeeuws-Vlaamse ingrediënten
als zeesla, lamsoor en zeebanaan
komen ook in de recepten voor.
Allerlei pluimage
Pottenkijken in Zeeuws-Vlaan-
deren heeft vier hoofdstukken.
Eerst cocktails, daarna voor-,
hoofd- en nagerechten. Restau
rants van allerlei pluimage heb
ben meegewerkt. Van Blueness
en Air Republic in Cadzand-Bad
tot Bonne Foi in Terneuzen en De
Korenbeurs en Napoleon in
Hulst. De foto's zijn - uiteraard -
van Neelemans zelf. ,,De gerech-
ten heb ik in de keukens gefoto
grafeerd. De producten heb ik in
mijn studio gedaan."
De tom kha kai van
Edwin Vinke is goed
zelf te maken
Neelemans had aanvankelijk
een oplage van duizend in ge-
dachten, maar een bedrijf besloot
al snel 650 exemplaren te bestel
len als kerstpakket voor het per
soneel. ,,Nu zijn het er tweedui
zend." Het is vanaf 15 december te
bestellen via markneelemansfo-
tografie.nl. Leden van de Rabo
bank krijgen 5 euro korting als ze
een bon uit het ledenblad knip
pen. De Terneuzenaar heeft zelf
de tom kha kai van kabeljauw van
sterrenchef Edwin Vinke al ge
probeerd. ,,Dat was goed te doen.
En met al die pepers is het een
heerlijk gerecht."
dinsdag 12 november 2019
De toekomst van begraafplaat
sen in de gemeente Sluis ligt ge
deeltelijk in handen van inwo
ners. Sluis werkt aan nieuw be
leid, omdat minder mensen kie
zen voor het traditionele begra
ven.
Sophie Stockman
Sluis
Wat uw wensen ook zijn, onze ervaren teams
helpen u graag om het afscheid altijd persoonlijk
en bijzonder te maken. Ca voor informatie naar
dela.nl/zeeuwsvlaanderen of bel 0165 74 21 99
vooreen persoonlijk gesprek.
Sterrenkoks geven
hun geheimen prijs
Bob Maes
Terneuzen
Van fotograaf Mark Neelemans verschijnt in december het
kookboek Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen. fotos mark neelemans
-Mark Neelemans