Opvoeden is kinderen leren het zelf te doen Onderwijs wordt vaak gezien als proces waarbij alleen de volwassenen spreken 21 Houd je eetgedrag en hormonen in toom René Diekstra terechtkomt. Dan spelen darmhor monen die eetlust reguleren een belangrijke rol, want die geven (via de bloedbaan) door aan de hersenen dat je vol zit'', aldus Van Rossum, die met collega Mariëtte Boon Vet belang rijk schreef, een boek over lichaams- vet en voeding, verbranding en ver borgen dikmakers. Ultrabewerkt Waarom je te veel eet, heeft dus ook te maken met je darmhormonen. Soms functioneren ze minder goed en neemt je hongergevoel minder snel af. Van Rossum: ,,Hoe die hor monen afgesteld zijn, is voor een deel in je aanleg geregeld. Er zijn bijvoor beeld mensen die een genetisch foutje hebben en bij wie de verzadi- gingshormonen niet goed werken. Die mensen zitten dus nooit vol. An dere mensen zijn juist weer geze gend met genen en een stofwisseling die ze minder gevoelig maken voor geuren van lekkernijen.'' Uit onderzoek blijkt dat we zelf de werking van onze hongerhormoon- balans saboteren. Door het eten van bewerkt voedsel bijvoorbeeld, blijkt uit een studie van het Nationaal Dia betes Instituut in de Verenigde Sta ten. Proefpersonen met een dieet dat uit bewerkt voedsel bestond, aten onbewust wel 500 kilocalorieën per dag meer dan de proefpersonen die slechts onbewerkt voedsel aten. Waarom kunnen we na een enorm avondmaal toch nog een toetje op? ,,Ook als je biologisch gezien vol zit, kun je soms dooreten, maar alleen als je iets heel erg lekker vindt'', zegt Van Rossum. In de wetenschap wordt dat 'hedonisch eten' genoemd en het heeft te maken met dopamine. ,,Er wordt een beloningsgevoel opge wekt als jij iets eet met veel vetten en suikers.'' Daarom kun je nog wel een grote ijscoupe eten na een diner, maar geen aardappeltjes, groente of vlees meer. Hoe gevoelig je ervoor bent, heeft met verschillende zaken te maken. Er zijn genen die ervoor zorgen dat de een net een paar hap pen meer eten nodig heeft voordat in het brein een flinke dopaminereactie plaatsvindt. Cortisol Net als Van Dijken benadrukt Van Rossum dat stress onze eetlust aan wakkert. Vooral chronische stress is een dikmaker, het verhoogt de aan maak van het stresshormoon cortisol. „Langdurige stress zorgt voor snack- trek. En dan grijpen we sneller naar een gevulde koek dan een selderij stengel.'' Cortisol zet dus aan tot eten en dan vooral tot het eten van suiker en vet. Ook kan stress via cortisol leiden tot extra buikvet, volgens Van Rossum juist het soort vet dat ons ziek maakt. Textuur is een belangrijke reden voor overconsumptie van ongezonde snacks, zegt Liesbeth Zandstra, hoog- leraarfood reward and behaviour aan Wageningen University. Hard voed sel vult sneller dan zacht of vloeibaar voedsel. Bewerkte producten hebben vaak een zachtere textuur, of zijn ro mig en makkelijker eetbaar. Zand- stra: ,,Als je een kilo druiven pureert, kan je het makkelijk in anderhalve minuut wegklokken. Maar probeer je een kilo druiven te eten, dan ben je daar wel twintig minuten mee bezig. Als het al lukt.'' TIPS n mijn werkkamer, recht tegenover de plaats waar ik zit, hangt een pentekening die mijn vrouw ooit van een reis uit China meebracht. De voorstelling op de tekening stamt naar verluid uit de begintijd van het taoïsme (de stroming waaruit begrippen als yin en yang afkomstig zijn), zo'n 2500 jaar geleden. Als mijn blik erop valt, zeker als dat voor een college, lezing of therapiesessie is, ervaar ik een gevoel van toenemende alertheid. Dan hoor ik weer de stem van de Chinese professor in de filosofie die ik later naar de betekenis van de tekening vroeg. Hij zei: ,,Wat daarop wordt uit gebeeld is de essentie van opvoeding en onder wijs''. Ik was aanvankelijk zeer verbaasd over die uitleg. Op de tekening zijn twee figuren te zien: een kind (ongeveer 10, 12 jaar) dat met een hand ergens naar wijst en daarbij iets zegt en een vol wassene, gekleed in een lang wit gewaad, die luistert. In grote delen van de wereld worden opvoeding en onderwijs vaak gezien als proces sen waarin volwassenen spreken en kinderen luisteren. Zo niet bij het taoïsme dus. Daarin is de essentie van opvoeding en onderwijs dat volwassenen voor kinderen situaties creëren waarin deze zich vrij van angst en spontaan kunnen uiten, aandacht kunnen vragen voor wat hen bezighoudt en kunnen oefenen. Het is een vergissing te denken dat wat anderen ons instrueren bepaalt wat we leren. Leren en ont wikkelen vindt vooral dan plaats - en dit idee wordt bevestigd door wetenschappelijk onder zoek - als wij dat wat anderen ons instrueren tot instructie aan onszelf (kunnen) maken. Van instructie die niet leidt tot zelfinstructie leren we niets. We ontwikkelen ons niet door onderwijs maar door zelfonderwijs, niet door coaching maar door zelfcoaching, niet door therapie maar door zelftherapie en niet zozeer door opvoeding als- wel door zelfopvoeding. De belangrijkste rol en vaardigheid van opvoeders, onderwijzers, coa ches en therapeuten is daarom situaties te creë ren die zo veel mogelijk ruimte, begeleiding en aanmoediging bieden aan het zelf doen. Zoals een therapeut mij ooit op het hart drukte: ,,Ifyou don't do it, it won't be done". René Diekstra leerde van een Chinese tekening wat de juiste rol van een opvoeder is. dinsdag 12 november 2019 GO IMaak een plan om jezelf te beschermen tegen ongezonde eetge woonten, adviseert Zandstra. „Weet wan neer je in de verlei ding komt en speel daarop in. Neem voor de terugreis van het werk bijvoorbeeld een appel mee.'' 2 Van Rossum ad viseert om lang zaam te eten. Je ver- zadigingshormonen hebben tijd nodig om op gang te komen, gemiddeld twintig minuten. „Sommige mensen krijgen die reactie snel, bij ande ren duurt het langer. Wie snel alles naar binnen schrokt, zit zo aan een tweede bord voordat hij een seintje krijgt.'' 3 Het helpt om in de keuken op te scheppen. Van Ros sum: ,,Wie de geu rende pan op tafel zet, houdt de honger- hormonen aan de praat. Alleen het zien, ruiken of denken aan eten wakkert je eet lust aan.'' 4Slaapgebrek is funest voor je hongerhormonen. Van Rossum: ,,Die raken ontregeld en zorgen voor meer trek. Dat staat nog los van de vermoeid heid die bij sommigen uitnodigt om de da ling van het energie niveau te compense ren door meer te eten.'' 5 Voor emotie eten is volgens Van Dijken geen snelle oplossing. Maar het helpt om je gedrag te analyseren. Check waarom je de behoefte voelt op dat moment te eten. „Welke rol zou eten nu vervullen en zou het echt helpen, ook op lange termijn? Of is het oké om je even niet zo fijn te voelen, om dat gevoel er even te laten zijn?'' Reageren? rene.diekstra@dpgmedia.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 21