Het hoogst haalbare is het VOOR U GEPROEFD samen doen David Arjan Het gaat niet om: wat levert mij dit op? Maar: wat kan ik bijdragen? Een goed saucijzenbroodje is een een-tweetje tussen rul gehakt en nog losser bladerdeeg. Ons panel proeft zes verse varianten. 8 u ik eraan terug denk, krijg ik weer kippenvel. Ik sta op het podium en doe mijn best een oefe ning uit te leggen aan vierdui zend mensen in de zaal. Er ge beurt van alles tegelijk in mijn hoofd: ik zie welke camera me filmt, ik weet waar ik naar toe moet praten, ik zie de klok, de regisseur en alle ogen in de zaal. Net als ik me afvraag hoe ik die oefening ooit helder uitleg, voel ik opeens in mijn hele lijf: ze weten het al. Ik hoef het de deelnemers in de zaal niet uit te leggen, ze hebben haarfijn door wat de volgende oefening is. Als een soort collectieve intelligentie. Een gek soort rust overvalt me, een die ik wel vaker voel als tijdens onze opleiding alles op z'n plek valt: ik ben hele maal niet nodig hier. In 1943 publiceerde klinisch psycholoog Abraham Maslow zijn bekende behoeftepira mide, waarin hij een hiërar chie van menselijke behoeften inventariseert. Hoewel vooral managers en consultants er met zijn model vandoor gin gen, biedt het nog steeds een fijn hulpmiddel om jezelf te snappen in verschillende situ aties. Hij zegt: een mens heeft als eerste behoefte aan pri maire noden als slaap, warmte en eten. Daarna volgt de be hoefte aan veiligheid en ver volgens die aan waardevolle relaties. De vierde laag is het gevoel van erkenning. Op plaats vijf volgt de behoefte tot zelfontplooiing. Het zat me nooit helemaal lekker, die vijf niveaus. Met name omdat in die laatste stap zo veel aandacht gaat naar wat wordt genoemd 'zelf-actuali- satie' - een mens wil nu een maal het beste uit zichzelf halen, zich ontplooien. Ik krijg er visioenen bij van Ameri kaanse televisiegoeroes uit de jaren 80, in slechte pakken, die zeggen dat alles om jou draait en je moet pakken wat je pak ken kan. Misschien is dat wat me zo stoort aan het woord zelfhulp, de categorie waartoe David en ik ook steeds worden gerekend. Is het hoogst haal bare werkelijk een 'sterk ik' te realiseren, in een wereld waar we het toch vooral sSmen moeten rooien? Ik geloof er niets van, hoe kan Maslow zich zo vergissen? Tot ik zie dat ik degene ben die het mis heeft. Maslow heeft namelijk een zesde cate gorie ontdekt. Omdat hij er zelf wat terughoudend over was en de populaire psycholo gie er met zijn oorspronkelijke vijf treden vandoor ging, kent bijna niemand die. Zelf-transcendentie is de zesde en ultieme behoefte van de mens, zegt Maslow. In ge woon Nederlands: opgaan in het grotere geheel. Niet 'het zelf' centraal stellen, maar dat juist overstijgen, en misschien zelfs opheffen. Je onderdeel voelen van iets groters. Het samen doen. Het verklaart de populariteit van festivals en voetbalwedstrijden, religieuze evenementen en idealistische demonstraties. Niet: wat levert dit mij op? maar: wat kan ik bijdragen? Ik kijk de zaal in en zie sterke, zelfbewuste mensen, bezig met belangrijke thema's en grote vragen. Onafhanke lijk en allemaal anders. Ik voel dat ik niet nodig ben, ik hoef niets te dragen, niet mijn best te doen, niets hoog te houden. Dit is iets wat we samen doen. -Arjan Vergeer Spar Dirk Hema et eten van een saucijzen broodje sluit Hiljo Hille- brand altijd af met een potje luchtgitaar. Met één hand houdt hij de fictieve gitaarhals vast, de ander gaat op en neer over zijn buik om de schilfers weg te vegen. „Bladerdeeg moet bla deren'', zegt Hillebrand, een van de vier bakkers in Nederland die de titel 'meesterboulanger' in de wacht heb ben gesleept, glimlachend. ,,Bij de beste saucijzenbroodjes zit je hele maal onder.'' ,,Het moet een rommeltje zijn'', vindt ook banketbakker Cees Holt- kamp. ,,Goed bladerdeeg is een kunst om te maken. Je moet lekker veel boter in je deeg stoppen. Veertig procent vet. Dat zorgt voor het feuil- leteren, het bladeren dus.'' Erfgoed Saucijzenbroodjes delven in de snackbar en bij het tankstation vaak het onderspit tussen de kipcorns, mexicano's en frikandellen. En op verjaardagen verschijnen ze meestal pas op tafel nadat de toastjes, borrel nootjes en kaasstengels achter de rug zijn; en alleen omdat ome Joop nog niet verzadigd is. Nee, dan het wor stenbroodje, dat onder de rivieren op -Ms a handen wordt gedragen. Het Bra bantse worstenbroodje heeft zelfs een plaats gekregen op de Unesco- lijst van immaterieel erfgoed. En dat terwijl het in feite een slap aftreksel van het saucijzenbroodje is. Het ont stond alleen doordat het witbrood deeg voor de berooide Brabantse boeren een betaalbaar alternatief bleek voor het duurdere bladerdeeg. ,,Misschien moeten we ook maar eens saucijzenbroodjeswedstrijden gaan organiseren'', oppert Hille- brand. Hij wil maar zeggen: we mogen best een beetje trotser op het saucijzenbroodje zijn. Terecht, een smakelijk saucijzen broodje blinkt uit op vele fronten. Het deeg moet niet alleen feilloos feuilleteren, maar ook grandioos glimmen. ,,Je moet er twee keer met een eierdooier overheen strijken'', adviseert Holtkamp. Omdat het deeg vrij neutraal van smaak is, mag het gehakt des te meer pit hebben. ,,Van oorsprong wordt vooral nootmuskaat gebruikt om het vlees op smaak te brengen'', weet slager Peter van Ancum. ,,Worcestersaus is ook een goeie.'' Het vlees mag verder lekker vettig zijn (varkensgehakt krijgt vaak de voorkeur), maar het vet moet het deeg niet zompig maken. En het gehakt hoort rul gebraden te worden, vinden alle panelleden. Een los staafje brokkelvlees dus. ,,Het mag niet een soort frikandel worden'', benadrukt Holtkamp. Zuinig Het panel proeft blind zes saucijzen broodjes, allemaal diezelfde ochtend aangeschaft. Afbakbroodjes laten we David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. ZATERDAG 2 NOVEMBER 2019 GO Reageren? zo@dpgmedia.nl €1,50 per stuk De korst is lekker vettig en glanst prachtig. Het broodje is bovendien goed gevuld met mooi, rul gehakt vol nootmuskaat. €0,85 per stuk Lijkt de tweelingbroer van het Spar-broodje; waarschijnlijk van dezelfde leverancier. Helaas minder goed afgebakken in de supermarkt en dus over dreven schilferig. €1,75 per stuk Het gele bladerdeeg is prima afgebakken en met ei bestreken. Het vlees is alleen net wat te zout en compact. Brokkelvlees MATTHIJS MEEUWSEN Het deeg is vrij neutraal van smaak, dus het gehakt mag pit hebben. FOTO JEAN-PIERRE JANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80