Nouveau indo, wat een rijkdom GIPHARTS KOOKEILAND Aan de vooravond van de Kookboekenweek watertandt Ronald Giphart zich een weg door de beste Indonesische receptenbijbels. w ALLE indischeIH .keuken geheimen Indisch koken is hot, en dan heb ik het niet alleen over het gebruik van specerijen. Nu is het natuurlijk onzinnig om te spreken van 'de Indone sische keuken' want het land, een archipel met bijna vijftien duizend eilanden en 260 mil joen inwoners, is immens groot en er wordt erg divers gekookt. Praten over de Indonesische keuken zou net zo onzinnig zijn als beweren dat er een typisch Europese keuken bestaat. Dat gezegd hebbend: het kan natuurlijk geen kwaad eens langer stil te staan bij de Indi sche keuken, die voor een deel, vanwege de niet altijd even verkwikkelijke geschiedenis, onlosmakelijk is verbonden met Nederland. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de rond uit geweldige Indonesische kookboeken die er binnen een tijdsbestek van nog geen jaar zijn verschenen. Wat een rijkdom! Omdat vol gende week de Kookboeken- week weer losbarst en iedere rechtgeaarde pannenschuiver en pleziereter naar de boekhan del snelt om verse voedsel- porno aan te schaffen, heb ik die Indonesische kookboeken op een overzichtelijk rijtje gezet. We beginnen met Blauw, een met een fraai rood omslag getooid boek van het illustere Indonesische restaurant Blauw in Utrecht. De signature dishes en andere lekkernijen zijn aan gepast tot ideale recepturen voor de thuiskok. Een rijk boek dat zowel de keuken als het res taurant recht doet. Ook een aanrader is Alle Indi sche keukengeheimen, opgete kend door drie generaties van de familie Keasberry van het al even illustere Amsterdams- Indonesische restaurant Djokja. Het mooie boek bevat naast recepten ook veel verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de Indische keuken. Een boek dat doet watertanden. Pascal Jalhay is een van de godenzonen van de Neder landse gastronomie. In Baru Belanda brengt hij een werkelijk prachtige ode aan de keuken van het land van herkomst van zijn vader. Bijgestaan door een dreamteam met topchefs (on der wie Jeff Keasberry van het boek hiervoor) geeft Jalhay zijn visie op de moderne Indische keuken. over 'nouveau indo' (zoals de aanstormende Indonesische jonge honden worden ge noemd) schreefVanja van der Leeden, die het spectaculaire Indorock uitbracht, een omge- vallen keukenkast met recepten als haring met Balinese sambal en perkedel jagung (een verbas tering van frikandel). Een echt feest! En voor wie tot slot eerst de basis wil leren is er het Basis boek Indonesisch, samengesteld door Francis Kuijk, ooit finalist van Heel Holland Bakt, een gedegen stap voor stap over zicht van 130 essentiële Indone sische gerechten. Wat we noe men een waar instapboek. Selamat makan! mo«tnsiscwt ama mt 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN Oók een spetterend boek EN VtRHAii» GENERATIES .S8F.RRY

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124