Nouveau
indo,
wat een
rijkdom
GIPHARTS KOOKEILAND
Aan de vooravond van de
Kookboekenweek watertandt
Ronald Giphart zich een weg
door de beste Indonesische
receptenbijbels.
w ALLE
indischeIH
.keuken
geheimen
Indisch koken is hot, en
dan heb ik het niet alleen over
het gebruik van specerijen.
Nu is het natuurlijk onzinnig
om te spreken van 'de Indone
sische keuken' want het land,
een archipel met bijna vijftien
duizend eilanden en 260 mil
joen inwoners, is immens groot
en er wordt erg divers gekookt.
Praten over de Indonesische
keuken zou net zo onzinnig
zijn als beweren dat er een
typisch Europese keuken
bestaat.
Dat gezegd hebbend: het kan
natuurlijk geen kwaad eens
langer stil te staan bij de Indi
sche keuken, die voor een deel,
vanwege de niet altijd even
verkwikkelijke geschiedenis,
onlosmakelijk is verbonden
met Nederland. Dat zien we
bijvoorbeeld terug in de rond
uit geweldige Indonesische
kookboeken die er binnen een
tijdsbestek van nog geen jaar
zijn verschenen.
Wat een rijkdom! Omdat vol
gende week de Kookboeken-
week weer losbarst en iedere
rechtgeaarde pannenschuiver
en pleziereter naar de boekhan
del snelt om verse voedsel-
porno aan te schaffen, heb ik
die Indonesische kookboeken
op een overzichtelijk rijtje
gezet.
We beginnen met Blauw, een
met een fraai rood omslag
getooid boek van het illustere
Indonesische restaurant Blauw
in Utrecht. De signature dishes
en andere lekkernijen zijn aan
gepast tot ideale recepturen
voor de thuiskok. Een rijk boek
dat zowel de keuken als het res
taurant recht doet.
Ook een aanrader is Alle Indi
sche keukengeheimen, opgete
kend door drie generaties van
de familie Keasberry van het al
even illustere Amsterdams-
Indonesische restaurant Djokja.
Het mooie boek bevat naast
recepten ook veel verhalen over
de ontstaansgeschiedenis van
de Indische keuken. Een boek
dat doet watertanden.
Pascal Jalhay is een van de
godenzonen van de Neder
landse gastronomie. In Baru
Belanda brengt hij een werkelijk
prachtige ode aan de keuken
van het land van herkomst van
zijn vader. Bijgestaan door een
dreamteam met topchefs (on
der wie Jeff Keasberry van het
boek hiervoor) geeft Jalhay zijn
visie op de moderne Indische
keuken.
over 'nouveau indo' (zoals de
aanstormende Indonesische
jonge honden worden ge
noemd) schreefVanja van der
Leeden, die het spectaculaire
Indorock uitbracht, een omge-
vallen keukenkast met recepten
als haring met Balinese sambal
en perkedel jagung (een verbas
tering van frikandel). Een echt
feest!
En voor wie tot slot eerst de
basis wil leren is er het Basis
boek Indonesisch, samengesteld
door Francis Kuijk, ooit finalist
van Heel Holland Bakt, een
gedegen stap voor stap over
zicht van 130 essentiële Indone
sische gerechten. Wat we noe
men een waar instapboek.
Selamat makan!
mo«tnsiscwt ama mt
36
Eten
FOTOSHODYCAREMAN
Oók een spetterend boek
EN VtRHAii»
GENERATIES
.S8F.RRY