10 ZEELAND De poëzie van Jacobus Bellamy op de muren van Stadscafé De Dighter doet ons weinig. De gastvrijheid en het eten in zijn geboortehuis bevallen ons een stuk beter. ETEN STADSCAFÉ DE DIGHTER, VLISSINGEN Op het terras van Stadscafé De Dighter zit een flinke kluit man nen en vrouwen gezellig te keu velen. Opmerkelijk voor een herfstachtige maandagavond. Wij stiefelen naar binnen, op naar een warme maaltijd. ,,Kies maar snel een tafeltje, straks komt de hele bubs naar binnen. De meesten zijn vaste gasten die voor de wekelijkse dag- hap komen'', zegt eigenaar Jacqueline de Mei jer. Ze runt de zaak samen met haar partner Anton Swennen en zoon Joris, die de keuken bestiert. „Vooraf weten we precies hoeveel eters er komen. Om half zeven gaan die alle maal tegelijk aan tafel.'' Ha, hier geldt de Vlis- singse aanpak: geen gezeur, alles kan. Daar houden we van. Hoe zit je daar? Best knus. Bruin café-achtig. Jacqueline prijst een hoge tafel aan, achterin. Op de wanden le- HET MENU zen we flarden van gedichten uit het brein van Jacobus Bellamy, de dichter die hier geboren is. We hebben er niks mee, hoewel de titel van zijn bundel Proeven voor het verstand, den smaak en het hart in dit etablissement wel let terlijk opgaat. Joris kookt met zijn hart. De ge rechten zijn seizoensgebonden. Sauzen en crèmepjes tot en met de koekjes bij de koffie maakt hij zelf. Bovendien verwerkt hij zo veel mogelijk streekproducten in het eten. Een groot deel van de groenten komt uit de moes tuin van zijn schoonvader: aardpeer, witte bieten, rabarber. De frietaardappels komen van een boer uit Westkapelle, vis van de Vlis- singse vismijn. Chapeau! Wat eet je? Vooraf nemen we de Chef's special van het krijtbord, een proeverijtje van vijf gerechtjes. We peuzelen op gamba's, knapperig en knof- lokerig en we lepelen van een licht pittig ui- ensoepje. Uit een miniaardewerken bloem potje - dat zo uit de moestuinactie van een landelijke grootgrutter lijkt te komen - prik ken we sla met een geitenkaasmousse, balsa- mico en een kaaskoekje. Daarna eten we van hartige parmaham met een chipje van zoete aardappel en minizwoerdjes. Tenslotte buigen we ons over gerookte heilbot met een gel van sushiazijn en een lepel huisgemaakte Dighter- mayonaise met wasabi. Smakelijke mondtrei- tertjes allemaal. Halverwege het voorgerecht neemt de goed lachse Heather Pollock de rol van gastvrouw over. Een dame die weet hoe ze ons in de wat ten moet leggen. Als we vertellen dat een van ons het water liefst ijskoud drinkt en de ander niet, zet ze ongevraagd en met een grote zwaai twee flessen tafelwater voor ons neer. Bij ons slaat de twijfel toe. Zou ze weten dat ze met eetdetectives te maken heeft? Thuis, bij bestudering van het menu op inter net, nam ik me voor vegetarisch te eten. Een maal in het restaurant kies ik, zij het met enige REKENING vrijdag 1 november 2019 GO Op het terras strijken ondanks het herfstweer nog mensen neer. Chef-kok en mede-ei genaar Joris Swennen (links) en kok Séan Kuypers in de keuken van Stads- café De Dighter. FOTO'S RUBEN OREEL De Chef's special. Stadscafé beweegt mee met se Elian van 't Westeinde Elke maandag ser veert Stadscafé De Dighter een daghap (10,00 euro). Verder staan op de kaart een driegangen menu (29,95), een driegangenverras- singsmenu (32,95) of fruits de mer (51,00 p.p.). Ook kun je kiezen uit vooraf jes als vissoep (7,50) of tartaar (12,95). Gevolgd door bijvoorbeeld saté (17,95), lams rump (23,95) of een maaltijdsalade vis (16,95). Voor vege tariërs staan twee gerechten op de kaart (16,95) en voor kids vier (v.a. 8,95). Stadscafe De Dighter Bellamypark 30 Hoe is het hoofdgerecht? 2 pinot grigio 8,00 1 malbec 5,75 2 Chef's special 29,90 1 diamanthaas 22,95 1 tonijn 22,95 1 dame blanche 8,95 Totaal: 98,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 46