10 ZEELAND
De poëzie van
Jacobus
Bellamy op de
muren van
Stadscafé De
Dighter doet ons
weinig. De
gastvrijheid en het
eten in zijn
geboortehuis
bevallen ons een
stuk beter.
ETEN STADSCAFÉ DE DIGHTER, VLISSINGEN
Op het terras van Stadscafé De
Dighter zit een flinke kluit man
nen en vrouwen gezellig te keu
velen. Opmerkelijk voor een
herfstachtige maandagavond. Wij
stiefelen naar binnen, op naar een warme
maaltijd. ,,Kies maar snel een tafeltje, straks
komt de hele bubs naar binnen. De meesten
zijn vaste gasten die voor de wekelijkse dag-
hap komen'', zegt eigenaar Jacqueline de Mei
jer. Ze runt de zaak samen met haar partner
Anton Swennen en zoon Joris, die de keuken
bestiert. „Vooraf weten we precies hoeveel
eters er komen. Om half zeven gaan die alle
maal tegelijk aan tafel.'' Ha, hier geldt de Vlis-
singse aanpak: geen gezeur, alles kan. Daar
houden we van.
Hoe zit je daar?
Best knus. Bruin café-achtig. Jacqueline prijst
een hoge tafel aan, achterin. Op de wanden le-
HET MENU
zen we flarden van gedichten uit het brein van
Jacobus Bellamy, de dichter die hier geboren
is. We hebben er niks mee, hoewel de titel van
zijn bundel Proeven voor het verstand, den
smaak en het hart in dit etablissement wel let
terlijk opgaat. Joris kookt met zijn hart. De ge
rechten zijn seizoensgebonden. Sauzen en
crèmepjes tot en met de koekjes bij de koffie
maakt hij zelf. Bovendien verwerkt hij zo veel
mogelijk streekproducten in het eten. Een
groot deel van de groenten komt uit de moes
tuin van zijn schoonvader: aardpeer, witte
bieten, rabarber. De frietaardappels komen
van een boer uit Westkapelle, vis van de Vlis-
singse vismijn. Chapeau!
Wat eet je?
Vooraf nemen we de Chef's special van het
krijtbord, een proeverijtje van vijf gerechtjes.
We peuzelen op gamba's, knapperig en knof-
lokerig en we lepelen van een licht pittig ui-
ensoepje. Uit een miniaardewerken bloem
potje - dat zo uit de moestuinactie van een
landelijke grootgrutter lijkt te komen - prik
ken we sla met een geitenkaasmousse, balsa-
mico en een kaaskoekje. Daarna eten we van
hartige parmaham met een chipje van zoete
aardappel en minizwoerdjes. Tenslotte buigen
we ons over gerookte heilbot met een gel van
sushiazijn en een lepel huisgemaakte Dighter-
mayonaise met wasabi. Smakelijke mondtrei-
tertjes allemaal.
Halverwege het voorgerecht neemt de goed
lachse Heather Pollock de rol van gastvrouw
over. Een dame die weet hoe ze ons in de wat
ten moet leggen. Als we vertellen dat een van
ons het water liefst ijskoud drinkt en de ander
niet, zet ze ongevraagd en met een grote zwaai
twee flessen tafelwater voor ons neer. Bij ons
slaat de twijfel toe. Zou ze weten dat ze met
eetdetectives te maken heeft?
Thuis, bij bestudering van het menu op inter
net, nam ik me voor vegetarisch te eten. Een
maal in het restaurant kies ik, zij het met enige
REKENING
vrijdag 1 november 2019
GO
Op het terras strijken
ondanks het herfstweer
nog mensen neer.
Chef-kok
en mede-ei
genaar Joris
Swennen
(links) en
kok Séan
Kuypers in
de keuken
van Stads-
café De
Dighter.
FOTO'S RUBEN
OREEL
De Chef's special.
Stadscafé beweegt mee met se
Elian van 't Westeinde
Elke maandag ser
veert Stadscafé De
Dighter een daghap
(10,00 euro). Verder
staan op de kaart
een driegangen
menu (29,95), een
driegangenverras-
singsmenu (32,95)
of fruits de mer
(51,00 p.p.). Ook kun
je kiezen uit vooraf
jes als vissoep
(7,50) of tartaar
(12,95). Gevolgd
door bijvoorbeeld
saté (17,95), lams
rump (23,95) of een
maaltijdsalade vis
(16,95). Voor vege
tariërs staan twee
gerechten op de
kaart (16,95) en voor
kids vier (v.a. 8,95).
Stadscafe De Dighter
Bellamypark 30
Hoe is het hoofdgerecht?
2 pinot grigio
8,00
1 malbec
5,75
2 Chef's special
29,90
1 diamanthaas
22,95
1 tonijn
22,95
1 dame blanche
8,95
Totaal:
98,50