©NDERNEMER
Peter Keim: 'Zorg dat je de concurrent altijd een stap voor blijft'
DE WEEK VAN
'Een realitycheck
die je helpt aan
de slag te gaan'
o
Stembus is open:
'Meest Inspirerende
Ondernemer' 2019
□eest
[Inspirerende
Neem met Bart Bossink regie over ideatie, creatie en institutionalisatie
Innoveren vooral een kwestie van inspiratie? Nee, schrijft hoogleraar innovatiemanage-
ment Bart Bossink in zijn boek Regie over Innovatie: ,,90 procent is transpiratie. Je moet
een goed idee hebben, maar je moet vooral doorzetten en het niet te moeilijk maken."
Succesvol innoveren doe je in
drie fasen, stelt Bart Bossink,
hoogleraar innovatiemanage-
ment en docent aan de Vrije
Universiteit Amsterdam. ,,De eerste fase
is de kortste: de ideatiefase. Daar heb je
een kleine groep ondernemende men
sen voor nodig, die nieuwe mogelijkhe
den zien. Het hoeft helemaal niet inge
wikkeld of high-tech te zijn. Je kunt bij
voorbeeld ook innoveren door nieuwe
klantgroepen te benaderen, je klant
vriendelijkheid te verhogen of iets met
je product te doen. Denk aan een bak
ker die enkele keren per jaar speciale
gelegenheidsbroden maakt. Een kleine
verandering, een spark om je bedrijf of
product spannender of leuker te maken
voor klanten, daar gaat het om." Een
goed idee is nog maar het begin, zegt
Bossink. Daarna begint het echte werk,
met de creatiefase. In deze fase ga je
business creëren met de innovatie: een
nieuw product krijgt handen en voeten
en een plaats in je bedrijf. ,,Ook hier
geldt weer dat niet alles anders hoeft.
90 procent van je mensen is gewoon
bezig met de dagelijkse gang van zaken.
Ondertussen werken multidisciplinaire
teams naast je bestaande organisatie
aan de toekomst." De derde en laatste
fase is de institutionalisatiefase.
,,Daarin moet je de omgeving verande
ren: wat mensen gewoon vinden. Zor
gen dat ze om je nieuwe product gaan
vragen. Op het gebied van duurzaam
heid heeft Tesla dat bijvoorbeeld goed
gedaan met zijn elektrische auto's. Net
als Veja, het Spaanse merk dat zijn
sneakers volledig uit gerecyclede mate
rialen maakt. Of denk aan de duurzame
chocola van het Nederlandse Tony's
Chocolonely." Bossink sluit zijn boek af
met een checklist. ,,Een reality check
waarmee je als ondernemer kunt kijken
waar je staat qua innovatie en die je
helpt aan de slag te gaan."
Géén quick fix
Bossinks boek, één van de eerste
uitgaven in de nieuwe Noordhoff
Business-serie, is geen quick fix zoals
veel managementboeken. ,,Dat is type
rend voor deze nieuwe serie manage
mentboeken. Ze gaan uit van de reali
teit, hoe je in een complexe wereld toch
dingen kunt verbeteren. Noordhoff
springt hiermee in een gat in de markt.
Een mooi voorbeeld van hoe je als
bedrijf innoveert, door dicht bij je basis
te blijven en toch een nieuwe markt te
betreden." Het had als voorbeeld zo in
Bossinks boek gekund.
Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Noordhoff.
Win een exemplaar van Regie over Innovatie
of een inspiratiesessie van Bart Bossink.
Check noordhoff.nl/business en meld je
aan met jouw innovatieambitie.
deondernemer.nl
volg ons op tffBOQD
NDËRNEMER
Welke ondernemer heeft jou dit
jaar het meest geïnspireerd? Die
vraag staat centraal bij de verkie
zing van de Meest Inspirerende
Ondernemer de prijs voor onderne
mers, door ondernemers. Wie volgt
Atilay Uslu op?
De Meest Inspirerende Ondernemer van
2019: moet zij of hij volledig gaan voor de
winstgevendheid van het bedrijf? Vind je
duurzaamheid belangrijker of relevanter? Of
is het personeelsbeleid dé reden om hem of
haar als je favoriete ondernemer te kiezen?
START-UP
Na het succes van de vorige keer, met als win
naar Corendon-oprichter Atilay Uslu, worden
er dit jaar niet één maar twee prijzen uitgereikt.
Die voor Meest Inspirerende Ondernemer
(MIO) én die voor de MIO met een start-up.
Scan nu de QR-code en breng je stem uit op
deondernemer.nl. De ondernemer (m/v) met
de meeste stemmen, en daarmee de winnaar
van de MIO
Award 2019,
maken we in
januari bekend.
Bovendien, dit
jaar voor het
eerst, ook aan
startups reiken
we een MIO
Award uit!
Ken je hem nog? De Belle
Knoppe? Die fietsbel in de
vorm van een Zeeuwse knop?
Dit unieke product werd zes
jaar geleden ontwikkeld door
een paar studenten van de
Hogeschool Zeeland.
Peter Keim was destijds één
van deze HZ-studenten. ,,In
ons tweede jaar kregen we de
opdracht een Student Company
op te richten. We wilden het
graag goed aanpakken door iets
unieks op de markt te brengen.
Iets dat opviel en ook nog eens
verkoopbaar was. Er werd over
legd, gepiekerd en gebrainstormd
tot uiteindelijk het idee op tafel
lag om de inmiddels beroemde
fietsbel op de markt brengen. Een
steengoed idee, zo bleek later. De
studenten wonnen verschillende
wedstrijden met hun idee en
sleepten zelfs een landelijke prijs
in de wacht. ,,Zodra de fietsbel in
de verkoop kwam, ging het heel
hard", blikt Keim terug. ,,Na een
maand hadden we een aanvraag
voor vijfduizend stuks, we kwa
men ermee in de show van Giel
Beelen op 3FM en we mochten de
Belle Knoppe presenteren voor
het koningspaar tijdens hun ken
nismakingsbezoek aan de provin
cie. Het was echt heel gaaf." Uit
eindelijk werd het studentenbe-
drijf de best verkopende Neder
landse studentenonderneming
ooit. Zoiets moois laat je natuur
lijk niet zomaar schieten. Na de
fietsbel ontwikkelden ze andere
unieke Zeeuwse fietsartikelen
onder het label Belle Knoppe,
zoals zadelhoesjes, sleutelhangers
en fietstassen. Er werden glazen
en kopjes toegevoegd aan het
assortiment, keukentextiel en nog
veel meer Belle Knoppe-artikelen.
Als je iets moois op de markt
brengt, ligt het gevaar op de loer
dat anderen je gaan imiteren.
Onder het motto 'beter goed gejat
dan slecht verzonnen', worden
overal ter wereld ideeën gekopi
eerd. Dit gebeurt nu ook met de
populaire keukentextielproducten
van Belle Knoppe. Voor Keim
geen reden de 'keukendoek' in de
ring te gooien. ,,Zorg dat je de
concurrent altijd een stap voor
blijft, met de beste kwaliteit en
service en unieke producten",
adviseert hij. ,,We blijven met
nieuwe ideeën komen. We zijn
volop bezig met een nieuwe lijn
keukentextiel en we hebben
onlangs onze website vernieuwd
en ook ingericht voor winkeliers.
Kortom, als je wilt dat jouw
bedrijf een succes blijft, kan je
nooit achteroverleunen."
Dit is een wekelijkse uitgave van De Ondernemer De artikelen worden geschreven door de redactie van De Ondernemer, deels in samenwerking met betalende partners. Meer praktische tips en inspirerende verhalen? Ga naar deondernemer.nl
'Innovatie is voor
90 procent transpiratie'
2019