Chef Thomas d'Hooghe is terug met pop-up restaurant
7
DRUIVEN PLUKKEN WIJN VAN WEST-ZEEUWS-VLAAMSE BODEM
Drie nieuwe
wijnen met een
verhaal komen uit
Waterlandkerkje.
Cliënten van
zorginstelling
Juutsom hebben
meegeholpen bij
het maken ervan.
Het zit er op voor de
druivenplukkers van
Juutsom. De cliënten
mogen aanschuiven
bij een mosselmaal
tijd, als dank voor hun inzet van
de afgelopen tijd. Op een tafel
pronken de drie flessen waar ze
naartoe hebben gewerkt, wijnen
met de West-Zeeuws-Vlaamse
namen Zonne, Maone en Sterre.
De druiven plukten ze namelijk
niet in Zuid-Frankrijk of Chili,
maar 'gewoon' in Waterland
kerkje. De wijngaard is gelegen op
landgoed de Catharinahoeve. Het
landgoed is van Rina Oosterling
en meet twintig hectare. „Twintig
jaar terug kochten mijn man en ik
deze plek", vertelt ze. „Alleen de
boerderij stond er toen." Dochter
Nelleke Oosterling en haar man
Edwin Kleijn hadden plannen
voor een zorginstelling, Juutsom,
die veertien jaar geleden ook een
plekje kreeg op de Catharina-
hoeve. Er wonen en logeren cliën
ten met een verstandelijke of psy
chische beperking en er wordt
dagbesteding aangeboden. Het
landgoed is een klein dorp op zich:
er zijn paden en bosjes aangelegd,
er scharrelen dieren rond, er wordt
fruit geteeld en er is de wijngaard
van anderhalve hectare groot.
Cliënten mogen meehelpen op de
boerderij, vertelt Edwin Kleijn.
„Structuur en natuur werkt goed.
De cliënten die dat leuk vinden,
plukken de druiven. Dat is fijn om
te doen, je kunt ondertussen met
elkaar praten en er wordt gezon
gen."
Vijf- tot zesduizend flessen
Onder de naam Elmare wordt er
sinds 2004 onder meer wijn, sap,
jam en het Catrinaatje gemaakt,
een port-achtige drank. De El-
mare was een zeearm van de
Schelde, die door het West-
Zeeuws-Vlaamse land liep. Aan de
voormalige oevers ligt het land
goed. De wijn werd de afgelopen
jaren in kleine hoeveelheden ge-
Druiven plukken is
fijn, je kunt met
elkaar praten en er
wordt gezongen
maakt, driehonderd tot maximaal
duizend flessen. Wijn maken kost
tijd, legt Rina uit. ,,Nu zijn we pas
in volle productie." Er worden dit
jaar vijf- tot zesduizend flessen ge
botteld. Rina: ,,De cliënten plakten
eerst overal zelf de etiketten op,
dat kan nu niet meer. Sinds dit jaar
laten we de wijn automatisch bot
telen en de wijnen worden ge
keurd in Duitsland."
Zeeklimaat
Rasim Omerovic is in dienst als
wijnmaker en Stan Beurskens
kijkt mee als adviseur. De lichte
zeeklei zorgt voor een eigen
smaak, vertelt Rasim: „Mensen
proeven het zeeklimaat." Zonne is
een sauvignier gris, Sterre een jo-
hanitter en Maone is gemaakt van
de rondodruif. Daar moeten in de
toekomst nog meer soorten bij ko
men met West-Zeeuws-Vlaamse
namen.
Vanwege de groei, houdt Hilde-
gard de Hoogd zich sinds dit jaar
bezig met de verkoop van de pro
ducten. De wijnen werden al in
winkel Vers Lekker in Groede
verkocht, en nu ook bij Jumbo in
Oostburg en Breskens. ,,We staan
ook op markten en de winkel van
het Roompotpark in Cadzand ver
koopt de wijn", zegt ze. Daar ko
men ook nog horecazaken bij en
de Twee Duiven in Groede heeft
de wijn op de kaart. Op het land
goed worden ook rondleidingen
met proeverij aangeboden.
Thomas d'Hooghe (29) zwaaide ja
renlang de scepter over de keuken
van Hemelrijk in Hulst. Tot 2012
was zijn vader Frank chef. Op 22-ja-
rige leeftijd nam Thomas het van
hem over en het duurde niet lang
voordat de toonaangevende restau
rantgids GaultMillau op de stoep
stond.
Het restaurant bij de basiliek
kreeg uit het niets zestien van de
twintig punten. De gids nomi
neerde Thomas meerdere keren
voor de titel Belofte van het Jaar. In
de zomer van 2018 gingen de pan
nen van het vuur en sloot Hemel
rijk na 25 jaar de deuren. Thomas
staat sindsdien achter de kachel van
tweesterrenrestaurant Pure C in
Cadzand-Bad.
Voedselbos
Nu keert hij - voorlopig - eenmalig
terug in de gemeente Hulst met
pop-up restaurant Terre in voedsel
bos Voedselbron Graauw. ,,Ik wilde
graag iets buiten Pure C om doen,
voor de mensen die altijd fan van
Hemelrijk waren. Op een mooie lo
catie voor een man of 35."
Het idee is een tikkeltje uit de
hand gelopen. ,,Mijn vriendin en ik
wilden het twee avonden doen,
Ik wilde graag iets
buiten Pure C om
doen, voor de mensen
die altijd fan van
Hemelrijk waren
maar het zijn drie avonden en een
lunch op zondag geworden, met
vier keer zestig man. Van een bistro
naar een tweesterrenrestaurant. Ik
zei tegen Tatsjana: 'ik kon het weer
niet laten'."
Terre ontvangt gasten op vrijdag
29 november, zaterdag 30 novem
ber en zondag 1 december. De re
serveringen bleven binnenvliegen,
alleen voor de lunch op zondag
middag zijn nog tafels vrij.
Waarom heeft hij voor Graauw
gekozen? ,,In de zomer liepen we
door het voedselbos. In de schuur is
een biologische winkel en er is een
keuken ingebouwd waar ze soms
diners maken. Het is echt een
mooie locatie."
Nieuwe prikkels
Het is niet zo dat Thomas zich ver
veelt bij Pure C. ,,Maar nieuwe prik
kels zijn altijd leuk. En ik was die
week toch vrij. Tatsjana vindt het
ook heel leuk om mee te doen. Ze is
orthopedagoog in Antwerpen.
Mensen denken misschien dat ik
het grote brein hier achter ben,
maar we doen het echt met zijn
tweeën. Tatsjana regelt alles met le
veranciers."
Inspiratiebron
Terre serveert een zesgangenmenu
en wijnarrangement. Het voedsel-
bos geldt als inspiratiebron. ,,Daar
groeit sassafras, dat smaakt naar ci
trus. Daar maak ik een azijn van die
we combineren met oesters. Van de
laatste rabarber heb ik compote ge
maakt, ook met de amandelen die
er groeien, gaan we iets doen. Ik
haal zo veel mogelijk producten uit
de omgeving van Hulst, want daar
ben ik getogen."
donderdag 31 oktober 2019
VL
Cliënten Juutsom smullen na de oogst
Sophie Stockman
Waterlandkerkje
- Edwin Kleijn, Juutsom
Nee, het is niet de terugkeer van
Hemelrijk. Toch waagt chef Tho
mas d'Hooghe zich samen met
vriendin Tatsjana weer in het
Land van Hulst met een pop-up
restaurant, Terre. ,,Het zou een
kleine bistro zijn, maar ik kon
het weer niet laten."
Bob Maes
Graauw
- Thomas d'Hooghe
De druivenplukkers van Juutsom schuiven aan voor een mosselmaaltijd. foto peter nicolai