Chef Thomas d'Hooghe is terug met pop-up restaurant 7 DRUIVEN PLUKKEN WIJN VAN WEST-ZEEUWS-VLAAMSE BODEM Drie nieuwe wijnen met een verhaal komen uit Waterlandkerkje. Cliënten van zorginstelling Juutsom hebben meegeholpen bij het maken ervan. Het zit er op voor de druivenplukkers van Juutsom. De cliënten mogen aanschuiven bij een mosselmaal tijd, als dank voor hun inzet van de afgelopen tijd. Op een tafel pronken de drie flessen waar ze naartoe hebben gewerkt, wijnen met de West-Zeeuws-Vlaamse namen Zonne, Maone en Sterre. De druiven plukten ze namelijk niet in Zuid-Frankrijk of Chili, maar 'gewoon' in Waterland kerkje. De wijngaard is gelegen op landgoed de Catharinahoeve. Het landgoed is van Rina Oosterling en meet twintig hectare. „Twintig jaar terug kochten mijn man en ik deze plek", vertelt ze. „Alleen de boerderij stond er toen." Dochter Nelleke Oosterling en haar man Edwin Kleijn hadden plannen voor een zorginstelling, Juutsom, die veertien jaar geleden ook een plekje kreeg op de Catharina- hoeve. Er wonen en logeren cliën ten met een verstandelijke of psy chische beperking en er wordt dagbesteding aangeboden. Het landgoed is een klein dorp op zich: er zijn paden en bosjes aangelegd, er scharrelen dieren rond, er wordt fruit geteeld en er is de wijngaard van anderhalve hectare groot. Cliënten mogen meehelpen op de boerderij, vertelt Edwin Kleijn. „Structuur en natuur werkt goed. De cliënten die dat leuk vinden, plukken de druiven. Dat is fijn om te doen, je kunt ondertussen met elkaar praten en er wordt gezon gen." Vijf- tot zesduizend flessen Onder de naam Elmare wordt er sinds 2004 onder meer wijn, sap, jam en het Catrinaatje gemaakt, een port-achtige drank. De El- mare was een zeearm van de Schelde, die door het West- Zeeuws-Vlaamse land liep. Aan de voormalige oevers ligt het land goed. De wijn werd de afgelopen jaren in kleine hoeveelheden ge- Druiven plukken is fijn, je kunt met elkaar praten en er wordt gezongen maakt, driehonderd tot maximaal duizend flessen. Wijn maken kost tijd, legt Rina uit. ,,Nu zijn we pas in volle productie." Er worden dit jaar vijf- tot zesduizend flessen ge botteld. Rina: ,,De cliënten plakten eerst overal zelf de etiketten op, dat kan nu niet meer. Sinds dit jaar laten we de wijn automatisch bot telen en de wijnen worden ge keurd in Duitsland." Zeeklimaat Rasim Omerovic is in dienst als wijnmaker en Stan Beurskens kijkt mee als adviseur. De lichte zeeklei zorgt voor een eigen smaak, vertelt Rasim: „Mensen proeven het zeeklimaat." Zonne is een sauvignier gris, Sterre een jo- hanitter en Maone is gemaakt van de rondodruif. Daar moeten in de toekomst nog meer soorten bij ko men met West-Zeeuws-Vlaamse namen. Vanwege de groei, houdt Hilde- gard de Hoogd zich sinds dit jaar bezig met de verkoop van de pro ducten. De wijnen werden al in winkel Vers Lekker in Groede verkocht, en nu ook bij Jumbo in Oostburg en Breskens. ,,We staan ook op markten en de winkel van het Roompotpark in Cadzand ver koopt de wijn", zegt ze. Daar ko men ook nog horecazaken bij en de Twee Duiven in Groede heeft de wijn op de kaart. Op het land goed worden ook rondleidingen met proeverij aangeboden. Thomas d'Hooghe (29) zwaaide ja renlang de scepter over de keuken van Hemelrijk in Hulst. Tot 2012 was zijn vader Frank chef. Op 22-ja- rige leeftijd nam Thomas het van hem over en het duurde niet lang voordat de toonaangevende restau rantgids GaultMillau op de stoep stond. Het restaurant bij de basiliek kreeg uit het niets zestien van de twintig punten. De gids nomi neerde Thomas meerdere keren voor de titel Belofte van het Jaar. In de zomer van 2018 gingen de pan nen van het vuur en sloot Hemel rijk na 25 jaar de deuren. Thomas staat sindsdien achter de kachel van tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand-Bad. Voedselbos Nu keert hij - voorlopig - eenmalig terug in de gemeente Hulst met pop-up restaurant Terre in voedsel bos Voedselbron Graauw. ,,Ik wilde graag iets buiten Pure C om doen, voor de mensen die altijd fan van Hemelrijk waren. Op een mooie lo catie voor een man of 35." Het idee is een tikkeltje uit de hand gelopen. ,,Mijn vriendin en ik wilden het twee avonden doen, Ik wilde graag iets buiten Pure C om doen, voor de mensen die altijd fan van Hemelrijk waren maar het zijn drie avonden en een lunch op zondag geworden, met vier keer zestig man. Van een bistro naar een tweesterrenrestaurant. Ik zei tegen Tatsjana: 'ik kon het weer niet laten'." Terre ontvangt gasten op vrijdag 29 november, zaterdag 30 novem ber en zondag 1 december. De re serveringen bleven binnenvliegen, alleen voor de lunch op zondag middag zijn nog tafels vrij. Waarom heeft hij voor Graauw gekozen? ,,In de zomer liepen we door het voedselbos. In de schuur is een biologische winkel en er is een keuken ingebouwd waar ze soms diners maken. Het is echt een mooie locatie." Nieuwe prikkels Het is niet zo dat Thomas zich ver veelt bij Pure C. ,,Maar nieuwe prik kels zijn altijd leuk. En ik was die week toch vrij. Tatsjana vindt het ook heel leuk om mee te doen. Ze is orthopedagoog in Antwerpen. Mensen denken misschien dat ik het grote brein hier achter ben, maar we doen het echt met zijn tweeën. Tatsjana regelt alles met le veranciers." Inspiratiebron Terre serveert een zesgangenmenu en wijnarrangement. Het voedsel- bos geldt als inspiratiebron. ,,Daar groeit sassafras, dat smaakt naar ci trus. Daar maak ik een azijn van die we combineren met oesters. Van de laatste rabarber heb ik compote ge maakt, ook met de amandelen die er groeien, gaan we iets doen. Ik haal zo veel mogelijk producten uit de omgeving van Hulst, want daar ben ik getogen." donderdag 31 oktober 2019 VL Cliënten Juutsom smullen na de oogst Sophie Stockman Waterlandkerkje - Edwin Kleijn, Juutsom Nee, het is niet de terugkeer van Hemelrijk. Toch waagt chef Tho mas d'Hooghe zich samen met vriendin Tatsjana weer in het Land van Hulst met een pop-up restaurant, Terre. ,,Het zou een kleine bistro zijn, maar ik kon het weer niet laten." Bob Maes Graauw - Thomas d'Hooghe De druivenplukkers van Juutsom schuiven aan voor een mosselmaaltijd. foto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 62