ACHTERDESCHERMEN i 9 Nederlanders eten meer vlees dan vorig jaar, maar willen wel weten waar het vandaan komt. Bij Vleesboerderij Boot op Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld. In de polder van Kerkwerve werd al circulaire veeteelt bedreven voordat het een modewoord werd. ,,Wij willen niet als Coca Cola op elke hoek van de straat onze naam hebben." Ze hebben een goed leven gehad. Zo hoort hetook ïrM: Weet je wat, dachten pa en ma Boot in 2000. We gaan onze eigen runde ren slachten en het vlees op kleine schaal aan particulie ren verkopen voor in de vriezer. Het was in de tijd van de gekkekoeien- ziekte BSE. De weerstand tegen de bio-industrie groeide, vleesprijzen daalden. „Achteraf bekeken, waren ze hun tijd vooruit", vertelt oudste zoon Harry Boot (40). Samen met zijn broer Pieter (37) runt hij het bedrijf nu. In 2006 kwam hij in dienst van zijn ouders. ,,Dat was wel spannend. Ik had een goede baan in de retail, maar zag dit werk als een nieuwe uit daging. Je boterham verdienen met een transparant vee- en akkerbe- drijf." Na een brand in 2012 groeide Vleesboerderij Boot uit tot een be drijf waar circa 20 man personeel werkt. Zo'n 100 runderen, Blonde d'Aquitaines, staan naast de winkel en slagerij op stal. In grote vakken met stro en met veel frisse lucht. Deze zoogkoeien lopen samen met het jongvee van april tot oktober bui ten, in diverse natuurgebieden in de regio. Vlakbij Plan Tureluur waar de maïs- en tarwevelden liggen, produc ten die de runderen weer gebruiken. De varkens komen van boer Bakker uit Scharendijke, verderop. Na de slacht in Slachterij Slager in Sint-Annaland worden ze de vol gende dag naar Kerkwerve gebracht en verwerkt tot diverse producten in ieder gewenst gewicht. In de eigen slagerij van Boot wordt uitgebeend, worst gemaakt, gegaard, gerookt en gegrild. De volledige weg die de stuk jes vlees maken tot aan de eigen win kelschappen is te zien. Vlees van Boot ligt in de Albert Heijns op Schouwen-Duiveland, supermarkt Plus in Scharendijke en de Spar in Brouwershaven. ,,Aan de horeca lever ik nauwelijks, omdat we er geen heel dier kwijt kunnen. We leveren niet alleen een rib-eye of entrecote als on derdelen. Heel het dier wordt opge bruikt, tot aan de varkensoren voor de hond aan toe. Ik wil met mijn vleesboerderij een rol spelen op dit eiland, maar blijven focussen op de consument. Een gestage groei is goed." De weg die de dieren afleggen tot dat ze geconsumeerd worden, dat is het verkoopverhaal van Boot. ,,Ik sta om 07.00 uur op en doe dan mijn eer ste ronde", vertelt Pieter, die in de polder naast het bedrijf woont. ,,Om 23.00 uur doe ik de laatste ronde, voor we de nacht in gaan. Ik ken alle run deren van gezicht. Hoor het als ze niet goed in hun vel zitten. Een traantje laten als ze richting slacht gaan? Nee, zover gaat de band niet." Harry rijdt wel eens mee richting de slacht in Sint-Annaland. ,,Dan zie «-• Mi r je de varkens kneiterrelaxed in het stro liggen, dat stukje van Schouwen richting Tholen. Op hun gemak. Ze hebben een goed leven gehad. Zo hoort het ook." Rollades Rond kerst is het druk. ,,Alle hens aan dek dan", zegt Harry. De barbecue pakketten, stoofmaaltijden en rolla des zijn niet aan te slepen. ,,Een in tense periode. Sowieso vind ik de af wisseling in mijn werk leuk. Als het moet kan ik overal bijspringen. Ik kan uitbenen, mesten en de commer ciële kant verzorgen. Verkoop laat ik vooral over aan het winkelpersoneel. Die medewerkers bouwen echt een band op met klanten. Leggen als ie mand komt aanlopen al het product klaar, omdat ze de klant kennen. De klant kent ons ook. Belangrijker nog: ze weten waar ons vlees vandaan komt." zaterdag 26 oktober 2019 GO Vlees van heel dichtbij IL H. - at Gerrit van Loon Harry Boot (links) en Henk de Bruijne aan het werk. Voordat het gehakt wordt verpakt, weegt Marco van der Werf het af. -OIO'S MARIEKE MANDEMAKER - Harry Boot, mede-eigenaar

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 37