ACHTERDESCHERMEN
i
9
Nederlanders eten meer vlees dan vorig jaar, maar willen wel weten waar het vandaan komt. Bij Vleesboerderij
Boot op Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld. In de polder van Kerkwerve werd al circulaire veeteelt bedreven voordat het
een modewoord werd. ,,Wij willen niet als Coca Cola op elke hoek van de straat onze naam hebben."
Ze hebben een goed
leven gehad. Zo hoort
hetook
ïrM:
Weet je wat, dachten
pa en ma Boot in
2000. We gaan
onze eigen runde
ren slachten en het
vlees op kleine schaal aan particulie
ren verkopen voor in de vriezer. Het
was in de tijd van de gekkekoeien-
ziekte BSE. De weerstand tegen de
bio-industrie groeide, vleesprijzen
daalden. „Achteraf bekeken, waren ze
hun tijd vooruit", vertelt oudste zoon
Harry Boot (40). Samen met zijn
broer Pieter (37) runt hij het bedrijf
nu. In 2006 kwam hij in dienst van
zijn ouders. ,,Dat was wel spannend.
Ik had een goede baan in de retail,
maar zag dit werk als een nieuwe uit
daging. Je boterham verdienen met
een transparant vee- en akkerbe-
drijf."
Na een brand in 2012 groeide
Vleesboerderij Boot uit tot een be
drijf waar circa 20 man personeel
werkt. Zo'n 100 runderen, Blonde
d'Aquitaines, staan naast de winkel
en slagerij op stal. In grote vakken
met stro en met veel frisse lucht.
Deze zoogkoeien lopen samen met
het jongvee van april tot oktober bui
ten, in diverse natuurgebieden in de
regio. Vlakbij Plan Tureluur waar de
maïs- en tarwevelden liggen, produc
ten die de runderen weer gebruiken.
De varkens komen van boer Bakker
uit Scharendijke, verderop.
Na de slacht in Slachterij Slager in
Sint-Annaland worden ze de vol
gende dag naar Kerkwerve gebracht
en verwerkt tot diverse producten in
ieder gewenst gewicht. In de eigen
slagerij van Boot wordt uitgebeend,
worst gemaakt, gegaard, gerookt en
gegrild. De volledige weg die de stuk
jes vlees maken tot aan de eigen win
kelschappen is te zien. Vlees van
Boot ligt in de Albert Heijns op
Schouwen-Duiveland, supermarkt
Plus in Scharendijke en de Spar in
Brouwershaven. ,,Aan de horeca lever
ik nauwelijks, omdat we er geen heel
dier kwijt kunnen. We leveren niet
alleen een rib-eye of entrecote als on
derdelen. Heel het dier wordt opge
bruikt, tot aan de varkensoren voor
de hond aan toe. Ik wil met mijn
vleesboerderij een rol spelen op dit
eiland, maar blijven focussen op de
consument. Een gestage groei is
goed."
De weg die de dieren afleggen tot
dat ze geconsumeerd worden, dat is
het verkoopverhaal van Boot. ,,Ik sta
om 07.00 uur op en doe dan mijn eer
ste ronde", vertelt Pieter, die in de
polder naast het bedrijf woont. ,,Om
23.00 uur doe ik de laatste ronde, voor
we de nacht in gaan. Ik ken alle run
deren van gezicht. Hoor het als ze
niet goed in hun vel zitten. Een
traantje laten als ze richting slacht
gaan? Nee, zover gaat de band niet."
Harry rijdt wel eens mee richting
de slacht in Sint-Annaland. ,,Dan zie
«-• Mi r
je de varkens kneiterrelaxed in het
stro liggen, dat stukje van Schouwen
richting Tholen. Op hun gemak. Ze
hebben een goed leven gehad. Zo
hoort het ook."
Rollades
Rond kerst is het druk. ,,Alle hens aan
dek dan", zegt Harry. De barbecue
pakketten, stoofmaaltijden en rolla
des zijn niet aan te slepen. ,,Een in
tense periode. Sowieso vind ik de af
wisseling in mijn werk leuk. Als het
moet kan ik overal bijspringen. Ik
kan uitbenen, mesten en de commer
ciële kant verzorgen. Verkoop laat ik
vooral over aan het winkelpersoneel.
Die medewerkers bouwen echt een
band op met klanten. Leggen als ie
mand komt aanlopen al het product
klaar, omdat ze de klant kennen. De
klant kent ons ook. Belangrijker nog:
ze weten waar ons vlees vandaan
komt."
zaterdag 26 oktober 2019
GO
Vlees van heel dichtbij
IL H. - at
Gerrit van Loon
Harry Boot (links)
en Henk de Bruijne
aan het werk.
Voordat het gehakt
wordt verpakt, weegt
Marco van der Werf
het af.
-OIO'S MARIEKE MANDEMAKER
- Harry Boot, mede-eigenaar